Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

smakowitykasek.pl

M&M’s cake :)Deser z truskawkami :)Ciasto cynamonowe.domowe frytkiPieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną

kawał indyka - pierś albo udo o wadze około kilograma
4 cebule średniej wielkości
dwa kwaśne jabłka
piwo jabłkowe [moje ulubione]
czosnek - co najmniej 10 ząbków 
Indyka najpierw spryskuję oliwą, następnie nacieram obficie solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną tymianku. Pozwalam mięsu nabrać aromatu ziół przez jakąś, co najmniej godzinę, a im dłużej tym lepiej.
Cebule obieram i kroję niedbale, a szybko na kawałki o naprawdę nieistotnej wielkości. To samo robię z jabłkami i czosnkiem.

Na dużej patelni rozgrzewam znaczną ilość oliwy i dokładnie, z wszystkich stron obsmażam mięso - trwa to raczej chwilę - mięso nie ma się wcale usmażyć, tylko zmienić z wszystkich stron kolor na różny zdecydowanie od pierwotnego - dzięki temu zabiegowi będzie po upieczeniu soczyste i pełne aromatu.

Mięso zdejmuję z patelni i na pozostałej oliwie podsmażam cebulę - kiedy się zeszkli, dodaję czosnek i jabłka, smażę jeszcze przez chwilę i zdejmuję z ognia.

Do żaroodpornego naczynia wrzucam cebulę z czosnkiem i jabłkami, na to układam mięso. Całość polewam dwiema szklankami piwa jabłkowego i wkładam do pieca rozgrzanego do 200 stopni.
Mięso będzie się piekło około godziny - w czasie pieczenia, obracam mięso kilka razy i za każdym razem polewam piwem.
Kiedy mięso jest gotowe - znaczy się uwodzicielko miękkie, z chrupiącą, złocistą skórką, wyjmuję je z pieca i z naczynia.

Mięso odkładam na bok, zaś to, co zostało w naczyniu, miksuję mikserem na gładką masę - jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze jabłkowego piwa - a niech tam, zawsze dolewam, piwa nigdy nie jest za mało! Próbuję sos - jeśli tego wymaga dosypuję trochę pieprzu i soli, i krótko zagotowuję.

Mięso kroję na plastry, układam na talerzu. Obok swoje miejsce znajduje sos - nie polewam nim mięsa - każdy z gości sobie weźmie tego sosu tyle, ile będzie chciał.Składniki na formę i 4 kokilki (duużo!):

0.5l mleka 0.5%
1.5 opakowania dużego jogurtu naturalnego
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50ml wrzącej wody
1-2 łyżki cukru
1 galaretka na szybko! o smaku truskawkowym
1 galaretka na szybko!o smaku agrestowym
0.5 puszki brzoskwiń
2 banany
Zaczynamy od galaretek- przygotowujemy je tak, jak opisano na opakowaniu, przelewamy do miseczek i odstawiamy, gdy ostygnie wkładamy na 20-30minut do lodówki.
Mleko i jogurt mieszamy w garnuszku i podgrzewamy, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dolewamy do gorącego mleka i mieszamy. Dosładzamy.

Gdy śmietankowo-mleczna masa ostygnie przelewamy ją do formy, wrzucamy pokrojone banany, brzoskwinie.
Gdy galaretka stężeje, kroimy ją i wrzucamy do formy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc!yummy :DKotlety z kaszy jaglanejroladki ;)
Obserwuj profil
lucyfraktor69

lucyfraktor69 od Klaudix_22

Dodane 11.02 o 17:42 z

smakowitykasek.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Klaudix_22
Przypnij Polub Komentuj
  87

M&M’s cake :)

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry