Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

pycha Beztłuszczowe ciasto marchewkowe ... 7 smakowitych dań w sam raz na
obiad według Magdy Gessler, Kliknij w obrazek przejdziesz do artykułu Pierogi z wędzonym łososiem, czarnym sezamem i ricottą Knedle na parze Konfitura gruszkowakładniki

Na 4 słoiki po 250 ml:
1,5 kg gruszek
1 kg cukru żelującego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
50 ml wódki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
Etapy przygotowania

1
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na małe kawałki. Pokrojone gruszki mieszamy z cukrem żelującym, dodajemy kardamon. Przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając i zbierając łyżką cedzakową tworzącą się pianę. Gdy owocowa masa zgęstnieje, dodajemy wódkę oraz sok i skórkę cytrynową. Nakładamy konfiturę do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. TORCIK Z KREMEM ŚLIWKOWYM

Ciasto

Upiec biszkopt ciemny z 8 jaj i przekroić na dwa placki.
Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.

Biszkopt ciemny

Składniki:
8 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.


Biszkopt jasny

Składniki:
4 jaj
½ szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.


Krem śliwkowy

Składniki:
1/2 l mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru
25 dag masła
20-30 dag śliwek suszonych
Alkohol

Wykonanie:
Dzień wcześniej namoczyć śliwki w alkoholu. Następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, żółtek i budyniu w proszku ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem podzielić na dwie części.


Dodatek:
1/4 szklanki alkoholu
3/4 szklanki wody

Wykonanie:
Alkohol wymieszać z wodą. (Zamiast alkoholu można użyć rozcieńczony sok cytrynowy lub pomarańczowy).


Złożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - nasączyć alkoholem (sokiem) - krem śliwkowy - biszkopt jasny - krem śliwkowy - biszkopt ciemny - nasączyć alkoholem (sokiem) - wierzch przyozdobić polewą czekoladową. Kluski drożdżowe z truskawkami i mascarpone
Przypnij Polub Komentuj
  3845

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
removed-asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
nikita050face
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete
removed-Cornie

oraz 3 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry