Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

Inspiracje na dania z patelni z różnych kuchni świata

Nie bez przyczyny wielu Polaków kocha przygotowywać smażone potrawy - dania z patelni są takie proste! Ale nie jesteśmy sami, wiele innych krajów słynie ze sztandarowych potraw przygotowanych tą metodą. Jeśli więc znudziłeś się typowym schabowym, wyczaruj coś, co inspirowane będzie kuchnią orientu czy krajów śródziemnomorskich. Oto nasze podpowiedzi.

Inspiracje na dania z patelni z różnych kuchni świata
1. Tajlandia: Wołowina po tajsku

Składniki:

– 400 g wołowiny pociętej na małe kawałki bądź paseczki

– 200 g pieczarek (pokrojone na 4 części)

– 3 grzyby shitake namoczone w wodzie (zalane ciepłą wodę, gotowe do użycia, gdy woda ostygnie)

– 1/2 pęczka szczypiorku

– 1 mała papryczka chilli (w zależności od upodobań)

– 1 łyżka posiekanego czosnku

– 1 łyżka mąki pszennej

– 2 łyżki sosu sojowego

– 4 łyżki sosu ostrygowego

– 4 łyżki mixu olejów

– odrobina cukru trzcinowego

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wołowinę marynujemy ok. 20 minut w sosie sojowym z dodatkiem mąki.

2. Na patelni bądź w woku podgrzewamy tłuszcz i dodajemy czosnek, podsmażamy chwilę, aby oddał aromat i smak.

3. Dodajemy pieczarki i grzyby shitake, podsmażając je na dużym ogniu.

4. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy ją ok. 10 minut.

5. Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, na koniec dodając  posiekany szczypiorek oraz papryczkę chilli, jeśli lubimy.

6. Wołowina po tajsku najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym.

2. Hiszpania: Paella na sposób walencki


Składniki:

– 250 g ryżu do paelli lub do risotto

– 400 g pokrojonego mięsa z kurczaka (różne części)

– 100 g zielonej fasolki szparagowej, ciętej

– 1 puszka pomidorów krojonych

– Fasola z 1 puszki odsączona

– 2 łyżki Ramy Smaż Jak Szef Kuchni z oliwą z oliwek

– Szczypta szafranu

– 1 łyżeczka mielonej papryki

– Kilka gałązek rozmarynu

– Sól i pieprz do smaku

– 1,5 l wody

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy sofrito : na patelni rozgrzewamy mix olejów – produkt nie pryska i można go stosować do wysokich temperatur. Kiedy znikną bąbelki, wrzucamy mięso i podsmażamy na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż nabierze złotego koloru.

2. Odsuwamy mięso na bok patelni, a na środek wrzucamy zieloną fasolkę i pomidory. Smażymy do czasu, gdy z pomidorów odparuje nadmiar soku.

3. W międzyczasie wsypujemy szafran do szklanki i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Odstawiamy do namoczenia.

4. Mieszamy wszystko na patelni,...ZAPIEKANKA POD BESZAMELEM

Niezbędne składniki:
•	1 - brokuł
•	1 - kalafior
•	1 - por
•	300 g - wędliny
•	3 kulki - mozzarelli
•	szczypta soli
•	szczypta pieprzu

Beszamel:
•	1 łyżka - masła
•	2 łyżki - mąki
•	2 szklanki - mleka
•	1 szczypta - gałki muszkatołowej
•	1 szczypta - kurkumy
•	sól
•	pieprz
•	150 g - sera żółtegoPierogi z kapustą i grzybami

Potrzebujemy:

Na farsz: 
50 g suszonych grzybów (np. prawdziwków) 
0,5 kg kiszonej kapusty 
Olej roślinny 
Sól 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
Pieprz 
2 liście laurowe 

Na ciasto: 
400 g mąki 
1 łyżeczka soli 
Ok. 120 ml letniej wody 
Mąka do oprószenia blatu 

Dzień przed przygotowywaniem pierogów, namoczyć grzyby w wodzie i odstawić na noc. Następnie odsączyć je i posiekać drobno. W dużym garnku zagotować w wodzie kapustę z kilkoma łyżkami oleju, doprawiając solą. 

Obrać cebulę i posiekać drobno. Podduszoną kapustę odcedzić i posiekać drobno lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać kapustę z grzybami, cebulą i posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć ponownie na rozgrzanym oleju. Dodać liście laurowe i dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. 

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, wymieszać z solą, zrobić w niej wgłębienie i stopniowo dolewać wody. Zagarniać mąkę do środka i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji. Uformować z niego kulę i zakryć bawełnianą ściereczką. 

Po 15 minutach rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie, na grubość 2-3mm. Następnie wyciąć przy pomocy szklanki koła z ciasta i na każde nałożyć po łyżce farszu. Zagotować wodę w dużym garnku doprawiając solą. Zamknąć pierogi sklejając ich brzegi dokładnie. 

Gotowe delikatnie wrzucać do wrzątku i gotować przez ok. 4-5 minut na wolnym ogniu do czasu aż wypłyną na wierzch. Wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzach. Podawać z roztopionym masłem oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

Podpowiadamy, jak zrobić pierogi wigilijne, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości czy domowników. Dasz się skusić?

59Makowiec z lukremCzekoladowe tiramisuSernik mascarpone z tofiiSAŁATA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I JAJKIEMZAPIEKANKA Z FASOLKĄ I KABANOSEMPrzepis na kawę po "kubańsku" po kliknięciu w zdjęcie
Przypnij Polub Komentuj
  5419

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
removed-asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete
removed-Cornie
bet1996

oraz 3 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry