Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

Pierogi z wędzonym łososiem, czarnym sezamem i ricottą Knedle na parze Konfitura gruszkowakładniki

Na 4 słoiki po 250 ml:
1,5 kg gruszek
1 kg cukru żelującego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
50 ml wódki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
Etapy przygotowania

1
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na małe kawałki. Pokrojone gruszki mieszamy z cukrem żelującym, dodajemy kardamon. Przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając i zbierając łyżką cedzakową tworzącą się pianę. Gdy owocowa masa zgęstnieje, dodajemy wódkę oraz sok i skórkę cytrynową. Nakładamy konfiturę do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. TORCIK Z KREMEM ŚLIWKOWYM

Ciasto

Upiec biszkopt ciemny z 8 jaj i przekroić na dwa placki.
Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.

Biszkopt ciemny

Składniki:
8 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.


Biszkopt jasny

Składniki:
4 jaj
½ szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.


Krem śliwkowy

Składniki:
1/2 l mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru
25 dag masła
20-30 dag śliwek suszonych
Alkohol

Wykonanie:
Dzień wcześniej namoczyć śliwki w alkoholu. Następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, żółtek i budyniu w proszku ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem podzielić na dwie części.


Dodatek:
1/4 szklanki alkoholu
3/4 szklanki wody

Wykonanie:
Alkohol wymieszać z wodą. (Zamiast alkoholu można użyć rozcieńczony sok cytrynowy lub pomarańczowy).


Złożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - nasączyć alkoholem (sokiem) - krem śliwkowy - biszkopt jasny - krem śliwkowy - biszkopt ciemny - nasączyć alkoholem (sokiem) - wierzch przyozdobić polewą czekoladową. Kluski drożdżowe z truskawkami i mascarpone Caprese inaczej

Potrzebujemy:
1 opakowanie pomidorków koktajlowych 
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 
2 garście rukoli 
czarne oliwki 
oliwa extra virgin 
świeżo zmielony pieprz 
sól morska 

Sposób przygotowania:
Rukolę umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerze. Pomidorki, kulki mozzarelli i oliwki ułożyć na rukoli. Polać oliwą, posypać obficie pieprzem i solą. 250 g sera mascarpone
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
2 średniej wielkości bakłażany
oliwa z oliwek w wersji light, do smażenia
6 pomidorów rzymskich, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i grubo pokrojone
2 jajka, ubite
świeże liście tymianku, do dekoracji
Etapy przygotowania

1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Podgrzej w garnku ser mascarpone przez 1-2 minuty do momentu, aż ser będzie gładki. Nasyp połowę ilości parmezanu i dobrze dopraw. Odłóż na bok.
2
Pokrój cienko bakłażany. Dodaj wystarczającą ilość oleju na dużą nieprzywierającą patelnię, aby przykryć jej dno. Podgrzewaj do momentu aż olej będzie bardzo gorący, następnie dodaj warstwę plasterków bakłażana - bakłażana będziesz musiał piec na 2 razy. Smaż na średnim ogniu aż uzyskają złoto-brązowy po obu stronach, przewracając je raz. Wyjmij przy pomocy łyżki druszlakowej i osusz na papierze kuchennym. Powtórz ta czynność z pozostałymi plasterkami bakłażana, dodając olej, jeśli będzie to konieczne.
3
Ułóż naprzemiennie warstwy bakłażana i pomidora w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Dodaj trochę czosnku, soli i dużo pieprzu pomiędzy każdą warstwą.
4
Wbij jajka do sosu serowego, a następnie polewaj nim powoli bakłażany i pomidory. Posyp na górze pozostałą ilość sera. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż góra będzie miała złoty kolor i bąbelki zaczną się pojawiać na powierzchni. Udekoruj liśćmi tymianku i podawaj na gorąco. Krucha tarta z ricottą i gruszkami (średnica formy 26 cm)
Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru pudru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
Farsz:
150 ml śmietanki 36 %
250 g ricotty
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2-3 dojrzałe gruszki
Etapy przygotowania

1
Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
3
Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa). Chrupiąca sałatka warzywna
Przypnij Polub Komentuj
  3761

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
removed-asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
nikita050face
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete
removed-Cornie

oraz 3 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry