Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

Krucha tarta z ricottą i gruszkami (średnica formy 26 cm)
Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru pudru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
Farsz:
150 ml śmietanki 36 %
250 g ricotty
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
2-3 dojrzałe gruszki
Etapy przygotowania

1
Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
3
Śmietankę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i ricottę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość przelewamy na ostudzony kruchy spód i rozkładamy plastry obranych gruszek. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez kolejne 25 minut (do momentu, aż się zetnie masa). Chrupiąca sałatka warzywna PIECZONY MORLESZ Z CYTRYNOWĄ SAŁATKĄ Z KUSKUSU KOTLETY WIEPRZOWE Z SZAŁWIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ SAŁATKA Z KURCZAKA I CHORIZO Z FASOLĄ I RUKOLĄ UPA POMIDOROWA Z PIECZONĄ CZERWONĄ PAPRYKĄ Burgery z serem Smażone placki z batatów z łososiem, jajkiem i świeżymi ziołami Zapiekanka z parmezanem
Przypnij Polub Komentuj
  3593

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
removed-asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
nikita050face
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete
removed-Cornie

oraz 3 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry