Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

... Sernik mascarpone z toffi i czekoladą....obłędny :) Sernik mascarpone z toffi i czekoladą....obłędny :) 500 g pomidorów
1 brokuł
makaron penne (lub inny krótki) (300 g)
3 jajka
śmietanka kremówka (200 ml)
2 szalotki
2 łyżki oliwy
Cheddar tarty (100 g)
Parmezan tarty (100 g)
masło
sól i pieprz
Etapy przygotowania

1
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).
2
Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Francuskie muffiny

Na koniec mamy propozycję dla fanów muffinek i babeczek. Mimo iż przyrządzenie ich w zwykłej formie jest banalne, możesz to sobie jeszcze bardziej ułatwić, sięgając po ciasto francuskie. Jeśli do tego dodasz kilka składników, możesz otrzymać naprawdę super przystawkę. Sprawdzisz? 

Składniki:

•	1 opakowanie ciasta francuskiego; 
•	200 g startego żółtego sera (cheddar, emmentaler, gouda, etc.); 
•	12 czarnych oliwek; 
•	6 pomidorków koktajlowych; 
•	1 papryka czerwona; 
•	Kilka plasterków boczku. 

Przygotowanie:

Nie istnieje chyba osoba, która nie lubiłaby muffinek w jakiejkolwiek postaci. Tym bardziej, jeśli można je błyskawicznie przygotować, bez użycia miksera! 

Na początek rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy na dwanaście części. Każdą wkładamy do papilotki lub bezpośrednio do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny. Pomidorki, paprykę i boczek siekamy na drobno. Takim farszem wypełniamy każde „ciastko”, w środek wkładając całą oliwkę. Całość posypujemy startym serem. 

Tak przygotowane muffiny pieczemy przez 20 minut w 220 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do ostygnięcia i podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Gotowe! Pomidorowe gniazdka

Nie przepadasz za szparagami, a również chcesz sobie zaserwować coś zdrowego i kolorowego? W takim razie sięgnij po pomidory! Już dziś przygotuj pyszne gniazdka, które podbiją Twoje serce! 

Składniki:

•	1 opakowanie ciasta francuskiego; 
•	1 opakowanie pomidorów w puszce; 
•	100 g twardego sera pleśniowego (np. rokpol); 
•	1 szalotka; 
•	2 liście świeżej bazylii lub 0,5 łyżeczki suszonej; 
•	2 liście świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego; 
•	Kilka ziaren soli morskiej; 
•	Pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Jeśli nie lubisz sięgać po gotowe sosy to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotowanie gniazdek zaczniemy bowiem od przyrządzenia aromatycznego sosu pomidorowego. Na początek do garnka wrzucamy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i całość zagotowujemy. 

Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, po czym dorzucamy ją do pomidorów. Ser pleśniowy kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki i także dodajemy do sosu. Całość przykrywamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy go bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

Schłodzone ciasto francuskie tniemy na długie prostokąty. Każdy smarujemy cienką warstwą sosu, a następnie zwijamy, formując jednocześnie gniazdka. Wszystkie wykładamy na przygotowaną blachę i zapiekamy w 220 st. przez około 15 minut. Po upieczeniu nasze gniazdka możemy udekorować świeżą bazylią lub posiekaną zieloną cebulką. Smacznego! Zrolowane szparagi

Masz dość parówek w cieście? W takim razie koniecznie sprawdź, jak zrobić zrolowane szparagi. Ta zdrowa alternatywa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szczególnie, że jej przygotowanie trwa naprawdę krótko! 

Składniki:

•	12-16 zielonych szparagów (świeżych lub mrożonych); 
•	1 opakowanie ciasta francuskiego; 
•	6-8 plasterków szynki; 
•	1 opakowanie koncentratu pomidorowego; 
•	Sól morska gruboziarnista; 
•	Opcjonalnie: 6 łyżek startego sera cheddar. 

Przygotowanie:

Szparagi to świetne źródło wielu witamin i minerałów, dzięki którym możemy wspomóc funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego warto je wykorzystać do przekąsek, w tym tych z użyciem ciasta francuskiego. 

Jak przygotować nasze zrolowane szparagi? Na początek warto je podgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły. Następnie sięgamy po ciasto, które rozwałkowujemy i tniemy na 6 lub 8 prostokątów. Każdy taki kawałek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, który posypujemy solą. Później kładziemy plasterek szynki, dajemy łyżkę sera i na koniec układamy po dwa szparagi na jednym takim kawałku. 

Całość zawijamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przekąskę pieczemy przez 15-20 minut w 220 st. C. Tego rodzaju przysmak możemy podać z sosem chrzanowym, czosnkowym lub zwykłym ketchupem. Gotowe! Mini-pizze

Uwielbiasz pizzę, ale niekoniecznie chce Ci się przygotowywać ciasto drożdżowe? W tej sytuacji możemy doradzić jedno – sięgnij po ciasto francuskie i swoje ulubione składniki, a następnie wyczaruj naprawdę pyszne przystawki! 

Składniki:

•	1 opakowanie ciasta francuskiego; 
•	Sos pomidorowy z poprzedniego przepisu lub koncentrat; 
•	1 słoiczek czarnych oliwek; 
•	1 kulka sera mozzarella; 
•	6-7 pomidorków koktajlowych; 
•	Kilka liści bazylii do dekoracji. 

Przygotowanie:

Mini-pizze można spotkać praktycznie w każdej postaci. Przed Tobą jedna z najprostszych wersji, w której ciasto mamy już gotowe. Ale dość gadania – bierzmy się do roboty! 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i tniemy na mniejsze kawałki. Mogą to być okręgi, kwadraty, trójkąty – jaki kształt wymyślimy, tak będzie wyglądała nasza mała pizza. Następnie każdy kawałek smarujemy sosem lub koncentratem pomidorowym, po czy zabieramy się za komponowanie. 

Pokrojone składniki układamy według własnego gustu – świetnie wyglądają kawałki oliwki z plasterkami pomidorków koktajlowych. Wówczas całość wychodzi faktycznie miniaturowa. Na wierzch każdej pizzeriny kładziemy plaster mozzarelli. Danie zapiekamy w 220 st. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z pieca dekorujemy świeżą bazylią. Składniki
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
    2 jajka
    mąka pszenna (2-3 łyżki)
    sól i pieprz
    olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie
    Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Przypnij Polub Komentuj
  4290

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
removed-asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete
removed-Cornie
bet1996

oraz 2 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry