Więcej zszywek ze źródła

gotowanie.onet.pl

6 kg dojrzałych wiśni
1,5 litra spirytusu 95%
1,5 litra wódki 40%
3 kg cukru
Etapy przygotowania

1
Wiśnie myjemy, przebieramy i dzielimy na 3 części, po czym 2/3 drylujemy, a 1/3 zostawiamy w całości. 
Całość układamy w dużym słoju, przesypując cukrem.
2
Teraz przez 2-3 dni słoik trzymamy w ciepłym miejscu, aż wiśnie puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. W celu przyśpieszenia tego procesu wstrząsamy od czasu do czasu słojem.
3
Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, dolewamy do słoja wódkę i spirytus, dokładnie mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
4
Po upływie 4 tygodni zlewamy nalewkę, najpierw filtrując przez sitko wyłożone gazą, a potem (rozlewając do butelek) przez filtr do kawy. Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące. No i gotowe. Wasze zdrowie !!! śniadaniowy przysmak musaka z bakłażanami zapiekanka z brokułami ciasto kkurydziane Wiosenna sałatka Muffiny ze szpinakiem

Potrzebujemy:
cebula - 1 szt. 
czosnek - 2 ząbki 
gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki 
jajko - 2 szt. 
mąka pszenna - 350 g 
mleko - 250 ml 
olej - 0,5 szklanki 
pieprz czarny do smaku (dałem pół łyżeczki) 
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki 
sól do smaku (dałem 2 łyżeczki) 
szpinak świeży (liście) - 300 g 

Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulkę w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Przesmaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek a następnie liście szpinaku. Wszystko przesmaż, aż liście "siądą". 
2. W jednej misce zmieszaj wszystkie składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. W drugiej wszystkie składniki mokre – mleko, jajka, olej. Dodaj mokre składniki do suchych, zamieszaj i dodaj wystudzone składniki z patelni. 
3. Wyłóż foremki papilotkami to muffinów i nalewaj ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut możesz ustawić termoobieg – sprawdź patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest dopieczone. 
4. Jeżeli okaże się, że jeszcze się nie dopiekło (różne są piekarniki, niestety) to ustaw grzanie od dołu i temperaturę 160 stopni na kolejne 5-7 minut. 
5. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub same – jako przekąskę. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym Sezamkowa karkówka z grilla
Przypnij Polub Komentuj
  2771

Marmurek - ciasto z 5 składników

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Estmak949
kasko0
paulaadula1245
draganek
asia32b
Patrycjaa17
julja18
Patrycjaa1993
annge13
ewelinkaaa08
anulka1996
kajmakowa23
agnes477
bAmBino1
nikita050face
dziewietnastka
emilka878
bertaelo
Vaniliiaa
buniasylwunia
pnaprezent
paula0154
WikuskaF
Josip01
tasieq89
Littywolf
Nika89
lola97_97
kevcio
mexx
edyta636
Delfina2
zajete

oraz 3 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry