Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Włoska zapiekanka makaronowa

 

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Za prostotę, za pewnego rodzaju swojskość i bezpretensjonalność, za to że zawsze się sprawdzają na spotkaniach z przyjaciółmi gdzie serwowanie gustownych i wyszukanych dań nie jest kwestią pierwszorzędną. To dania, które sprawdzają się tam, gdzie stawia się na smak. Smak domu. 

 

Składniki:

 

* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)

* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)

* 2 czerwone papryki

* karton przecieru pomidorowego (500 g)

* 5 ząbków czosnku

* 1 szklanka startego parmezanu

* 2 pełne łyżki mascarpone

* 100 ml czerewonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)

* 4 łyżki oliwy (2+2)

* 3 łyżki masła

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2 łyżki posiekanej bazylii

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* sól i pieprz do smaku 

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. 

Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.

Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem. 

Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. KREMOWA ZUPA TWAROGOWA tort dla dzieci maslane ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem gołabki bez zawijania makowa panienka 2 tarta rafaello napoleonek pełnoziarniste muffinki orzechowe z płatkami owsianymi
Obserwuj użytkownika
rybcia_88

rybcia_88 od nitkkka

Dodane 23.12 o 17:05 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karolinaabuz
Przypnij Polub Komentuj
  1393

Mięta <3

Karolinaabuz

Karolinaabuz

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Czuje-do-Ciebie-miete.html :)

20.06 o 15:31    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry