Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

domowe krakersy Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka). Krążki cebulowe lebkuchen- miękkie pierniczki
Składniki na ok. 50 pierniczków:

 

* 500 g mąki pszennej

* 170 g zmielonych ma mąkę migdałów

* 180 g masła

* 400 ml płynnego miodu

* 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz cytrynowej

* 2 opakowania przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)

* 1 łyżeczka kakao

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Suche składniki łączymy w misce.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło z miodem do chwili połączenia się składników. Po zdjęciu z ognia odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ciepłą masę przelewamy do suchych składników. Miksujemy do chwili połączenia się składników. )Nawet, jeśli będzie się Wam wydawało, że ciasto jest za rzadkie i zbyt klejące, nie dodajcie więcej mąki.) Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wystygnięcia. W tym czasie zgęstnieje i nabierze właściwej konsystencji.

Z przestudzonego ciasta lekko zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie wyszło ok. 50) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, że pierniczki urosną. Odrobinę spłaszczamy je wilgotną łyżką.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra + dół) i pieczemy ok. 10-12 minut. Pierniczków nie wolno przepiec. 

Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, więc zdejmujemy je z blachy po około 2 minutach. Studzimy na kratce.

Na drugi dzień pierniczki lukrujemy. LEPKI PIERNIK Z POWIDŁAMI I CZEKOLADĄ Pyszne, odświętne ciasto "Dynastia" (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Kremowy serek karmelowy sos
Obserwuj profil
rybcia_88

rybcia_88 od nitkkka

Dodane 23.12 o 17:05 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karolinaabuz
Przypnij Polub Komentuj
  2102

Mięta <3

Karolinaabuz

Karolinaabuz

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Czuje-do-Ciebie-miete.html :)

20.06 o 15:31    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry