Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Jogurtowiec arbuzowy 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jogurtowa:

 

* 3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)

* 250 ml śmietanki 36%

* 7 pełnych łyżek cukru pudru

* 4 łyżki żelatyny (ok. 40 g)

* 100 ml mleka

 

Galaretka arbuzowa:

 

* 600 g pozbawionego pestek miąższu arbuza

* 200 ml wrzątku

* 2 czerwone galaretki (mnie udało się kupić arbuzowe)

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 

Dno tortownicy o średnicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Odstawiamy.

Jogurt miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Miksujemy dosłownie momencik, dodajemy ubitą śmietanę i powoli miksujemy aby śmietana połączyła się z jogurtem. serowy torcik kawowo-malinowy

przepis po kliknięciu w zdjęcie Czekoladowy sernik z kawową galaretką Ciasto Latte Macchiato Pełnoziarniste muffinki orzechowe z płatkami owsianymi (przepis po kliknięciu na zdjęcie) Tarta z pieczonym kurczakiem, porem i pieczarkami
Ciasto:

 

* 270 g mąki

* 140 g zimnego masła

* 1 jajko

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* 3 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

 

* mięso z 2 upieczonych udek z kurczaka

* 600 g pieczarek

* 1 duża cebula

* 1/2 młodego pora

* 2 ząbki czosnku

* 2 jajka

* 150 ml śmietanki 36%

* 100 g żółtego sera

* 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (bez łodyg)

* sól i pieprz do smaku

* 1 pełna łyżka masła

 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, jajko i wodę i ciasto. (Najlepiej i najwygodniej jest przygotowac ciasto w malakserze. Jeśli go nie macie, posiekajcie masło z mąką na stolnicy lub zetrzyjcie je na tarce) 

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (spód i boki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut a następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową (aż do brzegów ciasta) i wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu (u mnie około 2 kg). 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 7 minut. 

Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki a czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy je na maśle a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do chwili, aż cała woda odparuje. Do pieczarek dodajemy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso, jajka, śmietankę, tymianek i starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i tak przygotowany f... gotowaniecieszy.blox.pl Waniliowa tarta z brzoskwiniami i kruszonką Truskawkowe serniczki na zimno

Składniki na 4 porcje 

Spód:

 

*  150 g herbatników

 

Masa serowa:

 

* 250 ml śmietanki 30%

* 500 g waniliowego serka homogenizowanego

* 300 g truskawek

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* cukier puder (do smaku, ok 3 łyżki)

 

Herbatniki rozkruszamy i wsypujemy do szklanek lub miseczek w których będą przygotowywane serniczki. 

Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Truskawki miksujemy na mus. 

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej cukier, serek waniliowy, oraz truskawki wymieszane z żelatyną. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę serową wykładamy na herbatniki i tak przygotowane serniczki chłodzimy ok. 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Obserwuj użytkownika
rybcia_88

rybcia_88 od nitkkka

Dodane 23.12 o 17:05 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karolinaabuz
Przypnij Polub Komentuj
  1162

Mięta <3

Karolinaabuz

Karolinaabuz

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Czuje-do-Ciebie-miete.html :)

20.06 o 15:31    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry