Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Klopsiki parmezanowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym ,,, Kotleciki z kaszy jaglanej Kotlety mielone z jabłkiem i porem Klopsiki zapiekane w pieczarkach Muffiny Pina Colada


Składniki suche:

* 190 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody
* 60 g wiórków kokosowych
* 120 g brązowego cukru


Składniki mokre:

* 320 g jogurtu naturalnego (czyli ok. 250 ml)
* 80 ml oleju
* 1 jajko
* 1 łyżka rumu (ewentualnie olejek rumowy)

oraz 340 g (1 puszka) krojonego ananasa i kilka łyżeczek wiórek kokosowych

W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ale grudkowate ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa (odkładając tyle kawałków ile gniazd w formie) i jeszcze raz mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamu do ok. ¾ wysokości. Wierzch posypujemy kokosem i układamy po kawałku ananasa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 – 25 min. Bo wizyta u babci nie może obejść się bez domowego ciasta i pysznej świeżo parzonej kawy przy której najlepiej prowadzi się rozmowy :) Składniki na blaszkę 20x30 cm:

 

Masa:

 

* 500 g mascarpone

* 500 ml kremówki

* 4 łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 1 słoiczek konfitury z czerwonych porzeczek (ok. 300 ml)

* 200 g mlecznej czekolady

* 7 łyżek śmietany kremówki

* 700 ml mrożonych czerwonych porzeczek *

* 2 galaretki malinowe

* 500 ml wrzątku

* 350-400 g herbatników kakaowych

 

Spód formy wykładamy herbatnikami.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone, kremówkę oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy do momentu, aż powstanie gęsty krem do którego dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze kilkanaście sekund, aby żelatyna rozprowadziła się w masie.

Masę dość szybko przekładamy na herbatniki (nim zacznie tężec) i delikatnie rozsmarowujemy na niej konfiturę. Następnie układamy drugą warstwę herbatników. 

Połamaną czekoladę oraz śmietankę łączymy w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili aż powstanie gładka polewa, którą studzimy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 minut aby czekolada lekko zastygła, a w tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę. 

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i kiedy lekko przestygną dodajemy do nich zamrożone (!) porzeczki. Intensywnie mieszamy, a gdy widzimy że galaretka zaczyna tężeć, przelewamy ją na ciasto. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

 

Smacznego :) Porzeczkowa delicja
<klik!>
Obserwuj użytkownika
rybcia_88

rybcia_88 od nitkkka

Dodane 23.12 o 17:05 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karolinaabuz
Przypnij Polub Komentuj
  1454

Mięta <3

Karolinaabuz

Karolinaabuz

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Czuje-do-Ciebie-miete.html :)

20.06 o 15:31    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry