Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Idealne do ciepłej herbaty :) Trufle orzechowe z Baileys

 Składniki:

 * 1 szklanka zmielonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
* 180 g wafelków orzechowych (bez czekolady)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 pełna łyżka kakao
* 12-14 łyżek likieru Baileys
* kakao do obtoczenia trufli
 Wafelki kruszymy (ja użyłam do tego blendera) i mieszamy z orzechami, cukrem i kakao. Do suchych składników dolewamy ok 12 łyżek likieru i odstawiamy na ok. godzinę. Początkowo masa będzie mokra, ale z czasem wafelki wciągną likier i może się okazać, że masa będzie za sucha. Jeśli tak będzie, po godzinie dolewamy likieru.
Z masy formujemy kulki (u mnie wyszło ok 20) i obtaczamy je w kakao. Są gotowe do spożycia od razu, tylko nie trzymamy ich w lodówce ponieważ stwardnieją. Chleb piwny z orzechami Pieczeń z kaszanką Czekoladowe ciasto migdałowo dyniowe Jabłkowy chlebek odrywany Odrywany chlebek ziołowo serowy Składniki:

 

* filet z indyka (ok. 1,2 kg)

* 2 łyżki powideł śliwkowych

* 3 łyżki miodu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 2 łyżki octu winnego

* 1/4 łyżeczki soli

* 2 łyżki wody

 

Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne.

Mięso obwiązujemy nitką aby nadac mu kształt i przekładamy do keksówki. Mięso zalewamy przestudzoną marynatą i obtaczamy je w niej z każdej strony. Mięso odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. 

Na drugi dzień odlewamy zalewę i łączymy ją ze 125 ml wody. Połowę marynaty wlewamy do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewamy kilkukrotnie mięso podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Studzimy w foremce. czosnkowe chlebki naan
Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży (instant)

* 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

 

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku

 

Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy. 

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Obserwuj użytkownika
rybcia_88

rybcia_88 od nitkkka

Dodane 23.12 o 17:05 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karolinaabuz
Przypnij Polub Komentuj
  1304

Mięta <3

Karolinaabuz

Karolinaabuz

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/01/Czuje-do-Ciebie-miete.html :)

20.06 o 15:31    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry