Migdałowiec
Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
½ szklanki cukru kryształu
½ litra śmietany 30%
15 dag migdałów
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Całość dokładnie roztrzepać. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć masło i dodać masę- całość dokładnie połączyć tak aby powstała jednolita masa. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Migdały lekko zrumienić na patelni- ja zawsze rumienię je na odrobinie masła.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki należy wyłożyć papierem.
Krakersy- masa budyniowa zimna- krakersy- masa krówkowa- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Polubili:
natalia28635
Pola7093
szymanko1
paulina92
gosiak3094
sunsunrise
anulka1918
Gabi_Fashion
malo123
anetaen_
oraz 5 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Dziczek2
kocham to ciastko!!!!