Alek, Zośka i Rudy – porównawcza charakterystyka postaci.


MartaHet

MartaHet od annapitera

Dodane 24.09 o 14:42
Obserwuj

Miodowy tort z orzechami

Zgłoś naruszenie

sania9011

Najpierw zrób orzechową. Rozpuść w rondelku miód, masło i cukier. Dodaj orzechy i odstaw na bok. Teraz kolej na masę mleczną. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałej - 1 szklance mleka dokładnie rozprowadź mąkę pszenną i skrobię. Gdy mleko będzie wrzące dodaj do garnka rozmieszane mleko z mąką i skrobią i energicznie połącz składniki, aż powstanie gęsta masa. Gdy krem straci surowość (czyli gdy zaczną na powierzchnie wychodzić bąble powietrza) zdejmij garnek z ognia. Do gorącej masy dodaj masło i wymieszaj. Na dno tortownicy wyłóż 1 krążek ciasta. Na ciasto wyłóż porcję kremu i tak aż do końca przekładaj ciasto kremem. Na sam koniec posmaruj wierzch odrobiną kremu i wyłóż masę orzechową. Odstaw tort do wystudzenia, a gdy będzie zimny przechowuj w lodówce.

 |  24.09 o 16:03  

sania9011

Nagrzej piekarnik do 150*C (300*F). Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia w rondelku masła, miodu i cukru. Gdy przestygnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Podziel wyrobione ciasto na 5 równych części. Każda z nich będzie osobno pieczona. Możesz ciasto rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, lub zrobić tak jak ja to robię, czyli "wylepić" porcją ciasta dno formy, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut - każdy krążek ciasta. Gdy już wystudzą się wszystkie upieczone na złoty kolor miodowe krążki, to możesz przygotować masy.

 |  24.09 o 16:03  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: