Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj użytkownika
erawera

erawera

Dodane 21.09 o 16:38
Przypnij Polub Komentuj
  2750
MURZYNEK W CZEKOLADZIE


     Ciasto smaczne, miękkie, puszyste, wilgotne w środku, i co najważniejsze - łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki wiele lat temu, z zapewnieniem, iż przygotowanie murzynka jest tak proste, że nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia, upieką pyszne ciasto.



MURZYNEK

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu
2 łyżki gorzkiego kakao
odrobina olejku waniliowego lub cynamonu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni, aż do suchego patyczka - długi, drewniany patyczek wbijamy w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Murzynek podczas pieczenia ładnie urośnie i zawsze pęknie na wierzchu. Upieczone ciasto koniecznie polewamy czekoladą.

Polewa czekoladowa:

Można użyć gotowej polewy czekoladowej, lub przygotować ją samemu. W rondelku podgrzewamy połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 30% śmietanki z kartonika, w stosunku 1:1. Mieszamy przez cały czas, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.

MURZYNEK W CZEKOLADZIE


Ciasto smaczne, miękkie, puszyste, wilgotne w środku, i co najważniejsze - łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki wiele lat temu, z zapewnieniem, iż przygotowanie murzynka jest tak proste, że nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do pieczenia, upieką pyszne ciasto.



MURZYNEK

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki powideł lub dżemu
2 łyżki gorzkiego kakao
odrobina olejku waniliowego lub cynamonu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni, aż do suchego patyczka - długi, drewniany patyczek wbijamy w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Murzynek podczas pieczenia ładnie urośnie i zawsze pęknie na wierzchu. Upieczone ciasto koniecznie polewamy czekoladą.

Polewa czekoladowa:

Można użyć gotowej polewy czekoladowej, lub przygotować ją samemu. W rondelku podgrzewamy połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 30% śmietanki z kartonika, w stosunku 1:1. Mieszamy przez cały czas, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
marrttttaaa
AugustPerfect
Nanusiaa
foka
agus1988a
izu1111
removed-Lightning
wera_37
oliwiaa93
olesiaa
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry