Więcej zszywek z tablicy

SŁODKOŚCI

Składniki na omlety (3 duże lub 6 mniejszych):

3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać . Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.

Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać, by piana nie osiadła.

Dużą blachę (najlepiej tą z pieca)wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze robimy duże placki w kształcie koła( możemy to zrobic rękawem cukierniczym) o średnicy 20 cm (wtedy będą 3) lub 10 cm ( i wtedy będzie 6-)wyrównać. Powinny mieć ok 1 cm wysokości.

Piec w temperaturze 160 st. C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia, położyć na ręcznik kuchenny i zawinąć najlepiej na rolkę z folii aluminiowej - odstawić do wystudzenia :)
puszyste ciacho jogurtowe z jabłkiem :)

mało kaloryczne, można jeść bez nawet w większych ilościach ;)


Składniki (tortownica 26 cm):
2 duże jabłka (u mnie słodkie)
1/3 szklanki cukru
100 g jogurtu naturalnego
3 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
można dodać cynamon (ja nie dawałam)

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (7-8 mm). Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Następnie łyżką wymieszać z jabłkami. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika czy jest już upieczone.
Likier kawowy
Coś w rodzaju słynnego "baileys" w stylu bardziej domowym !
Szybkie zarówno w wykonaniu jak i w spożywaniu ;)
Zapraszam !

Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
2 szk. cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu (dałam trochę więcej)

Mleko zagotować na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym.
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mleka.
Ostudzić.Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus.
Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Gotowe :)
Kasztanki

Składniki na 25 sztuk:
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 - 3 łyżki naturalnego kakao
200 g herbatników
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
Herbatniki rozdrabniam przy pomocy blendera. Miękko masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaję przesiane kakao, dokładnie mieszam. Po czym wlewam alkohol i ponownie mieszam. Na koniec wsypuję zmielone herbatniki (3 łyżki odkładam do obtoczenia kulek), dokładnie mieszam.
Z powstałej masy formuję niewielkie kuleczki. Obtaczam wszystkie w zmielonych herbatnikach. Wstawiam do lodówki w celu schłodzenia.
Smacznego! :)
Crispy Biscuits : Kremowa kostka z mascarpone (bez pieczenia)

Składniki:
2 duże opakowania herbatników (razem ok. 500 g),
2 szklanki mleka,
6 żółtek,
1 szklanka kremówki,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 g masła

Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka wymieszać tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, zagotować. Dodać wcześniej wymieszane żółtka z mlekiem i mąką. Zamieszać, zagotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło zmiksować, łyżką dodawać dobrze wystudzoną masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć pozostałą masę. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.

Krem z mascarpone:
250 g mascarpone,
4 pełne łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella),
kilka kostek startej gorzkiej czekolady

Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzeć. Przełożyć na ostatnią warstwę herbatników i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kawa doskonała na upalne dni. To taki kawowy zastrzyk energii – orzeźwienie gwarantowane :). Jest idealna nie tylko dla wielbicieli kawy. Przetestowałam to na rodzinie i przyjaciołach. Wszystkim bardzo smakowała i będą taką przygotowywać w swoich domach.
Składniki i przygotowanie

Do wysokiego naczynia wsypać kawę rozpuszczalną ok. łyżki na osobę, dodać cukier - mniej więcej tyle co kawy i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.

Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.

Następnie pianę przełożyć do szklanki/szklanek i delikatnie wlać do niej zimne mleko lub zimną wodę ewentualnie zimne mleko z wodą w zależności na jaką kawę mamy ochotę.

Podawać od razu po przygotowaniu, w szklankach z kostkami lodu (lód można pominąć). Polecam lód o smaku kawy, przygotowany w domu.
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIAMI.

Czego potrzebujemy?

- ciasto francuskie
- brzoskwinie w puszce
- jajko
- cukier
Ciasto kroimy na w miarę równe kawałki, w moim przypadku wyszło ich osiem, ale równie dobrze można zrobić mniejsze i będzie więcej.
Każdy z kawałków smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na to kładziemy połówkę brzoskwini.
Następnie przenosimy wszystkie kawałki na blachę. Ja akurat postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam różne kombinacje. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 200 stopniach. Ale oczywiście trzeba pilnować.
Te które włożyłam bez żadnych kombinacji, tylko po prostu położone na cieście wyciągnęłam wcześniej., bo zarumieniły się najszybciej.
Kiedy wszystkie się zarumienią wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.
Krówka

Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :
- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.
Uwaga:
Jeżeli chcemy uzyskać spód biszkoptowy na małą tortownicę , wystarczy do pieczenia użyć połowy składników podanych w przepisie.


Składniki masy budyniowej:

- 2 szklanki mleka
- 2 budynie o smaku krówki lub toffi ( może być również śmietankowy)
- 4 łyżki cukru
- 25 dkg masła
- sok z połowy cytryny

Składniki masy krówkowej:

- 30 dkg cukierków krówek ( kruchych)
- 10 dkg masła
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg małych bezików

Budynie gotujemy w 2 szklankach mleka, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę ucieramy z masłem i dodajemy sok z cyrtryny. Wszystko wykładamy na biszkopt.
Na to wykładamy ciasno beziki, jeden przy drugim., każdego beza lekko wciskamy w masę.
W garnku rozgrzewamy pozostałe masło, do tego wrzucamy krówki i 2 łyżki mleka. Chwilkę to gotujemy do rozpuszczenia, następnie ściągamy z ognia i miksujemy. Jeszcze gorącą masę wlewamy na beziki.
U...
Ciasto drożdżowe leniwej gospodyni

Składniki :
10 dkg drożdży
5 jajek
200 g roztopionego masła
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
5 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. gęstego jogurtu
1/2 szkl. wody
szczypta soli

Do miski wrzucamy składniki, które powinny mieć temperaturę pokojową w kolejności:
rozkruszone drożdże
jogurt wymieszany z ciepłą wodą
cukier i cukier waniliowy
jajka roztrzepujemy i wlewamy
roztopione i ostudzone masło
zasypujemy mąką przesianą przez sito + szczypta soli
NIE MIESZAMY!

Zakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w cieple miejsce na 3 godziny .
Po tym czasie mieszamy ciasto drewnianą łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę :
1/4 szkl. cukru
1/4 kostki masła
1/2 szkl. mąki

Składniki kruszonki mieszamy w misce do uzyskania jednolitego ciasta i odrywając malutkie kawałki posypujemy ciasto .

Wstawiamy do zimnego piekarnika , nastawiamy na 180 stopni pieczemy ok.45 minut .
Ciasto jogurtowe z powidłami śliwkowymi

Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
ok. pół słoika powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach około 20x30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cukier. W drugiej misce połącz rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Nie używaj miksera, wymieszaj wszystko dużą łyżką lub okrągłą trzepaczką tylko do połączenia się składników. Przełóż cisto do przygotowanej wcześniej formy. Za pomocą łyżeczki nakładaj na powierzchnię ciasta spore kleksy z powideł śliwkowych. Następnie weź widelec i zanurzając koniec rączki widelca w cieście zakreślaj "esy floresy" tak, aby równomiernie rozprowadzić powidła, tworząc przy okazji fantazyjny wzór. Piecz około 35-40 minut. Ciasto możesz także upiec w keksówce, ale wymaga ono wtedy dłuższego czasu pieczenia - około 50-60 minut. Gotowe ciasto lekko ostudź, a następnie krój i podawaj. Smacznego!
Domowe krówki

Składniki:

200 g cukru,
400 ml śmietanki 30 %,
100 g masła
Arkusz papieru do pieczenia


Sposób przygotowania:

Niską foremkę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W garnku umieść wszystkie składniki. Doprowadź je do wrzenia i gotuj nieustannie mieszając. Trochę to potrwa, ale efekt końcowy na pewno nastąpi :) Po maksymalnie 20 minutach masa powinna brązowieć, gdzieniegdzie trochę się przypalać. Gdy cała będzie miała ładny, karmelowy kolor, zdejmij garnek z ognia i wylej mieszankę na wcześniej przygotowaną blachę. Rozsmaruj na całej powierzchni i pozostaw do wystudzenia. Krówka będzie wtedy też gęstnieć. Ja drewnianą łopatką nadaję jej kształt. Przykładam do boków i delikatnie przesuwam w stronę masy. Z niekształtnej plamy powstaje dzięki temu prostokąt. Masę wstaw do lodówki na około 30 min. Wyjmij i pokrój dowolnie ostrym nożem.
Likier Irish cream

200ml kremówki
400ml mleka skondensowanego słodzonego
300g whiskey
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sprawa jest dość banalna. Wszystko miksujecie i gotowe. Trzymać w lodówce maksymalnie 2 miesiące. Ale bądźmy szczerzy – opróżnicie butelkę dość szybko.
BOUNTY - WYSTARCZY WIÓRKI KOKOSOWE ZALAĆ SŁODKIM MLEKIEM SKONDENSOWANYM - UFORMOWAĆ BATONY I ZATOPIĆ W CZEKOLADZIE
Orzechowiec

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Masa:
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka

Polewa orzechowa:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Wszystkie składniki polewy orzechowej należy przesmażyć na patelni. Gotową polewę trzeba rozprowadzić na jednej części ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-30 min. Do masy należy zagotować 2 budynie w 3 szklankach mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ciasto powinno wyglądać w następujący sposób: na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową. Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dni. Smacznego!
Mleczna kanapka! Kto tego nie uwielbia...


Składniki na kakaowy biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju 
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:

pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Mandarynkowa szachownica

Przygotowanie 2 godziny
Pieczenie 40 minut
Składniki na średnią blachę
Biszkopt 4 jajka,
niepełna szklanka cukru (więcej niż ľ) ›łyżeczka proszku do pieczenia ›szklanka mąki pszennej
Krem pomarańczowy ›kostka masła ›szklanka cukru ›szklanka śmietany 12% ›2 galaretki pomarańczowe ›6 mandarynek
Masa śmietanowa ›200 ml śmietany kremówki ›opakowanie cukru waniliowego ›opakowanie śmietanfiksu › herbatniki

Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do jajek. Średnią blaszkę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Krem pomarańczowy: masło stopić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić.
Na ostudzonym biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek, zalać kremem, wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietanfiksem, wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
Biszkopt

5 dużych jajek

125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

125 g masła, miękkiego

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 g drobnego cukru do wypieków

125 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 szklanki śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

6 łyżek cukru pudru

półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

5-6 bananów

4 -5 łyżek soku z cytryny

6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto:

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub
na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty):

7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.

Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier.
Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy użyciu metalowej łyżki lub szpatułki. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.

Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 min. nie otwieramy drzwiczek. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Upieczony biszkopt natychmiast wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat (w tortownicy) z wysokości ok. 50 cm.
Wyjmujemy z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie. Boki oddzielamy nożykiem.
Składniki:
300g białej czekolady
200g wiórek kokosowych
50g masła
¾ szklanki śmietany słodkiej 30%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:
Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórek kokosowych. Pozostawić na 15 min.
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. Nie doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Do miski wsypać 100g kokosu.
Ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w kokosie.
Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
WENUS.

Składniki na blaszkę 25x36cm:
Na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
2 galaretki cytrynowe
25 dkg białego sera
0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Na posypkę kokosową:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
Ponadto:

słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.
Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.
Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.
Biszkopt kroimy na 2 części, jedną wkładamy na spód blaszki, wylewamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko dżemem, przykrywamy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki na koło 2 godziny.
CIASTO COCA-COLA

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki Coca - Coli

- 2 łyżki oleju

- 3 łyżki kakao

- kilka łyżek Coca - Coli do nasączenia biszkoptu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać olej i Coca - Colę, połączyć.

Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 minut. Wystudzić. Można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami Coca - Coli.



Składniki na masę herbatnikowo - orzechową:

- 150 g herbatników

- 150 g zmielonych orzechów ( włoskie )

- 150 g masła

- 150 g cukru pudru ( można nieco zmniejszyć )

- 200 ml Coca - Coli

- kilka kropel aromatu rumowego

Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać ze zmielonymi orzechami, zalać Coca - Colą, dodać aromat rumowy, wymieszać , odstawić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce masę herbatnikowo - orzechową, miksując na jednolitą masę.

Masę wyłożyć na biszkopt.



Składniki n masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową.

Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić. :)
4 duże jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag stopionego masła
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.

Po upieczeniu polukrować lukrem:

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna
szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier "na oko"

Ja czekam aż lukier trochę zgęstnieje i przestygnie wtedy tak fajnie zastyga "w trakcie" nie opadając na dół..;)
Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić.



Składniki na masę pomarańczową:

- 4 szklanki soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe

- 1 szklanka cukru

1/2 szklanki soku pomarańczowego nasączyć biszkopt. W kolejnej 1/2 szklanki soku rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe 3 szklanki soku pomarańczowego zagotować z cukrem, na gotujące wlać budynie, pogotować stale mieszając do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą ( nie gorącą ) masę wyłożyć na biszkopt.

Na masie ułożyć herbatniki.



Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki ( 30 - 36% )

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny



Dodatkowo:

- herbatniki

- starta czekolada do posypania



Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.
piernik
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (390g)
3 jajka
1 szklanka cukru (200g)
1 szklanka naparu kawy (z jednej łyżeczki)
1 szklanka miodu płynnego , sztucznego lub prawdziwego (330g)
¾ szklanki oleju (150ml)
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
ewentualnie orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo kawę, mąkę, olej, przyprawę, sodę.
Ubić białka na sztywno.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 26 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Ciasto można polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę.
Dodatkowo lukier można udekorować posiekanymi orzechami.
Obserwuj użytkownika
moonillla

moonillla

Dodane 6.10 o 23:03
Przypnij Polub Komentuj
  3748
nalewka z kukułek - rewelacja!!!!:) polecam:) 0,5 l wódki (jak ktoś woli można rozrobić ze spirytusu), puszka mleka skondensowanego słodzonego, 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego, 40dag kukułek. Cukierki miażdżymy, wrzucamy do wymieszanego mleka i podgrzewamy na ogniu małym, mieszamy, bo przywiera, do rozpuszczenia cukierków, jak ostygnie mieszamy z alkoholem (można go dać więcej, jak ktoś woli więcej mocy) i odczekać przynajmniej 3 dni, a najlepiej z tydzień, żeby się przeżarło:) i smacznego:) ostrzegam - łatwo i przyjemnie wchodzi i szybko się konczy:)

nalewka z kukułek - rewelacja!!!!:) polecam:) 0,5 l wódki (jak ktoś woli można rozrobić ze spirytusu), puszka mleka skondensowanego słodzonego, 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego, 40dag kukułek. Cukierki miażdżymy, wrzucamy do wymieszanego mleka i podgrzewamy na ogniu małym, mieszamy, bo przywiera, do rozpuszczenia cukierków, jak ostygnie mieszamy z alkoholem (można go dać więcej, jak ktoś woli więcej mocy) i odczekać przynajmniej 3 dni, a najlepiej z tydzień, żeby się przeżarło:) i smacznego:) ostrzegam - łatwo i przyjemnie wchodzi i szybko się konczy:)

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewka1452
headshot
Eli89
aniel84
darraj
shanlee
MILLIOPOLONY
chrulak
Gagalina
maidanka
natalia17
kasiula16553
lucja04
mariasylwerska
zeusbo
donia_21
Aga26210
MarzenaSKW
madziula0709
kamilka0702
Natusia20l
kasiaw93
pucela91
cushionca
kamuda
kwiecienola
KarolinaDawidek
xselenax
Amleczko
kaina91
freehugs132
aniaes15
zyletka

oraz 5 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry