Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami . Składniki:
tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt,
szpinak świeży 200 g,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
kukurydza pół puszki,
oliwki czarne 100 g,
ser żółty 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia,

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do usmażonego szpinaku i pieczarek. Tortille rozkładamy na blacie. Farsz dzielimy na 6 części i nakładamy na środek tortilli. Następnie farsz posypujemy kukurydzą i startym na grubych oczkach serem żółtym. Następnie boki tortilli składamy do środka z 4 stron i spinamy wykałaczkami, tak aby tortille się nie pootwierały. Olej rozgrzewamy. Gotowe kieszonki kładziemy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżymi pomidorkami. Smacznego
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z pomidorem w śmietanie.

Składniki
- mała kapusta pekińska
- 2 pomidory
- kilka rzodkiewek
- 0,5 czerwonej cebuli
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki w plasterki, cebulki w drobną kosteczkę. Warzywa przekładam do miski, dodaję śmietanę, mleko, dokładnie mieszam, Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
południowa sałatka z kurczakiem i fasola . 

Składniki sałatki

4 liście sałaty rzymskiej drobno pokrojonej1 szklanka kawałków grillowanego kurczaka4 łyżki kukurydzy z puszki bądź świeżej½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę½ awokado pokrojonego w kostkę4 łyżki czerwonej fasoli z puszki, bądź innej½ szklanki startego sera cheddar (ja użyłam odmiany czerwonej)½ filiżanka pokruszonej upieczonej tortillikolendra/pietruszka nać

Dressing

½ filiżanki jogurtu greckiego1 łyżka oliwy1 łyżeczka miodu1 łyżeczka octu jabłkowego1 ząbek czosnkusok z ¼ cytryny⅙ papryczki jalapeño, bardzo drobno pokrojonejniepełna łyżeczka przyprawy Taco (bez wzmacniaczy smaku)ew. sól do smaku

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki sałatki w dużej misce. Jeśli sałatka nie będzie serwowana od razu, pomiń pokruszoną tortillę i dressing. Dodajemy je tuż przed podaniem. Dzięki temu będzie chrupiąca i nie nasiąknie sokiem z warzyw i dressingiem. Dodatkowo dressing zawiera sól, co wyciąga wodę z warzyw. A nie chcemy aby warzywa w sałatce były rozmoczone w momencie podawania.Składniki na dressing dobrze mieszamy, polewamy nim sałatkę i jeszcze raz wszystko mieszamy.Podajemy na zimno.
pyszne tosty
SMAKOWITY I PROSTY OBIAD Z KILKU SKŁADNIKÓW - PRZYGOTOWANIE ZAJMUJE OK. 5 MINUT A POTEM DO PIEKARNIKA I GOTOWE :D 
sos ogórkowo- szczypiorkowy do potraw z grilla. ½ szklanki posiekanego szczypiorku1 średni świeży ogórek½ szklanki śmietany2 ugotowane na twardo żółtka2-3 łyżki ostrej musztardysól, cukier do smaku. Sposób przyrządzenia:
Posiekany, szczypiorek i ogórek wymieszać z rozgniecionymi żółtkami, śmietaną i musztardą. Przyprawić do smaku solą i cukrem.
  



Muffinki owsiane z jabłkiem i bakaliami

Puszyste, wilgotne babeczki pełne witamin i zdrowia.

Składniki
Suche:

250 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
1 jabłko
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść rodzynek
3 łyżki słonecznika
łyżka siemienia lnianego

Mokre:

2 jaja
200 ml mleka
80 ml oleju
3 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania

Suche: Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce łącznie z jabłkiem i orzechami.
Mokre: W drugiej misce łączymy składniki mokre krótko ubijając.
Składniki mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników, mogą pozostać grudki (nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo muffinki wyjdą suche i zbite).
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180°C.
Nadziewane bułeczki na szybko
zdrowe-placuszki-brokułowe-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym.Składniki:

(2-3 porcje)

1 brokuł
1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
2 jaja
kropla oliwy lub oleju do smażenia


Składniki sosu:

3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty)
0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie)


Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty).
W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru.
Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut.
Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie.

Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy.
Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli.

Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą.

Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni.
Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki.
Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka.
Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).
  



Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

schab: 6 plastrów
pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
mleko: 250 ml
mąka pszenna typu 450: 20 g
masło (82% tłuszczu): 20 g
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
ser Gran Padano : 2 łyżki
oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
musztarda Dijon: 1 łyżka
ocet biały winny: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
sałata masłowa: 1 szt.
sól: szczypta
pieprz: szczypta

Dla 4 osób

Czas przygotowania: około 20 minut
Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni)

*Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla)

Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło. 
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia. 

Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. 
Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).

Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.
...
Sałatka z tortellini i serem

Składniki:
opakowanie tortellini
czerwona papryka
ogórek długi
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
100 g sera żółtego
3 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:

1 pierś z kurczaka
1 kapusta pekińska
150 g sera pleśniowego
1 czerwona papryka
garść czarnych oliwek
200 g ananasa z puszki
50 g sezamu
oliwa, sos sojowy, sól, pieprz

Dressing:

2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
sól
0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.

Salatka z kurczakiem

3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.

Salatka z kurczakiem

5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.

6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.
  



Mini pavlova

Składniki: Na 6 porcji
4 białka
10 dkg cukru
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

300 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

dowolne owoce

Białka ubijamy z solą , a gdy powstanie sztywna piana dodajemy partiami najpierw cukier zwykły, a potem cukier puder. Całe ubijanie powinno trwać ok 15 minut Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, na którym rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Teraz wykładamy na okręgi pianę, boki robimy wyższe, tak by powstało nam coś w rodzaju gniazdka.Ja użyłam do tego szprycy do kremów Wkładamy bezy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy 40 minut. Zostawiamy bezy do wystudzenia w piekarniku.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Nakładamy na bezy, a na górę dajemy owoce
Banoffee - obłędne w smaku, banalne w przygotowaniu Przepis na blogu, po kliknięciu w zdjęcie. Zapraszam
Kotleciki z pieczarek, cukinii i żółtego sera Składniki na 12-13 szt: 500g pieczarek 70g żółtego sera startego 2 cebule 400g cukinii 2 jajka na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5-6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz masło olej do smażenia Pieczarki drobno posiekać lub najlepiej krótko zmiksować malakserem. Udusić na maśle. Cebulę drobno posiekać i zezłocić. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Można jeszcze raz całość zmiksować krótko. W dłoniach formować kulki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
MROZONY SERNIK Z NUTELLA

Składniki na spód:
300 g ciastek digestive z czekoladą
120 g nutelli

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:
400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
300 g lodów waniliowych, miękkich
1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
300 g nutelli

Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*

Ponadto:
200 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
Smacznego :)

*w razie długiego pobytu w zamrażarce, wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć
Lekko i treściwie
Sałatka nicejska

1 główka sałaty lodowej
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 filetów anchois
2 jaja na twardo
Sos winegret: 4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży starty ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka musztardy
oregano
tymianek
sól
pieprz

Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Ogórka dokładnie umyj i - nie obierając ze skórki - przekrój na pół, a następnie pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w paski. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki. Odsącz tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois podziel na kawałki. Przygotuj sos. Do oliwy dodaj ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszaj. Polej sosem, a na wierzchu ułóż jajka pokrojone w ćwiartki.
placek ziemniaczany z kurczakiem
SKŁADNIKI:
ciasto na placki ziemniaczane
papryka,
pierś z kurczaka,
2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i pierś z kurczaka pokroić na paseczki, dodać majonez. Wymieszać, smażyć na zloty kolor z obu stron. Zważając na to by pierś nie była surowa.
Składniki : 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu (lub syropu klonowego), 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka jagód, 1,5 szklanki malin, 1/3 szklanki miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


Przygotowanie : Do rondelka wrzuć jagody, maliny i wlej miód (1/3szklanki). Gotuj na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje ale będzie płynna. Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj tak aby były w postaci mąki. Dosyp pozostała część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dno foremki ułóż połowę masy z płatków owsianych następnie mus owocowy i przykryj pozostałą częscia płatków.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:

- 6 czekoladowych jajek naturalnej wielkości

- 100 ml kremówki

- 50 g białej czekolady

- 50 g serka Philadelphia

- do dekoracji jakieś drobne owoce i listki mięty

Z jajek odcinamy czubeczki na tyle, by dało się tam wsadzić szprycę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i serek Philadelphia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowym kremem nadziewamy jajka i dekorujemy według uznania.
czekoladowe listki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach .Delikatnie rozgnieć. Polej rozpuszczonym masłem , posyp startym żółtym serem i szczypiorkiem . 10 minut 180 stopni .
Kruche ciasteczka maślane z niczego w 15 minut

Jedyne co potrzebujesz to:
50g masła rozgrzane w mikrofali
3/4 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru

Rozgrzać prodiż, zagnieść składniki, uformować z nich kuleczki i je rozpłaszczyć, wrzucić do prodiża na 15-20 minut aż się zarumienią
  



Truskawkowy Szał:

Składniki: 
Mus truskawkowy:

500 g truskawek (kaszubskie)
2 galaretki truskawkowe
kardamon mielony

Masa budyniowa:

4 budynie waniliowe bez cukru
1l mleka
170 g masła/margaryny
1 szkl cukru

dodatkowo:

200 ml śmietany 30% 
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
czekolada
herbatniki
Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając.
Blaszkę kwadratową ok 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.
Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone.
Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą. 
Sałatka z czerwoną fasolą 
jajka
jabłko
por
czerwona fasola z puszki
ser żółty
majonez
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
Obserwuj profil
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 19.03 o 14:21
Przypnij Polub Komentuj
  2244
od wyboru do koloru :))

od wyboru do koloru :))

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
zszywkaiwka
karolina_chmielinska
bombeleq86
nattaaa
WeronaGrebowiec
kropka24a
domissss
_Gwen_
magicraspberry
Truskaffka666
Aniaa05
wislaczkaa
Jogurtowa
Avenir
alexx_ws
szatankas
eStylio
Daria11221
felek10
owieczka126p
Monka22
izuska_g
Sandra___
patrysiaxd9
migotka081
Natkaxxnatka
andua1993andua
alleyeson_pati
Magdalena_0105
pierniczek68
AnnaaaaS
Vegeholiczka
olcia9797

oraz 12 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry