Omlet z papryką, fetą i oliwkami
2 jaja
2 łyżki mąki kukurydzianej (oczywiście w wersji glutenowej można zastąpić inną mąką)
2 łyżki mleka 2%
przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie
łyżka oleju rzepakowego
1/4 papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
plaster fety (20-30 g) pokrojony w kostkę
6 oliwek pokrojonych w plasterki
zielone listki do ozdoby (np. bazylia, natka pietruszki lub kolendra – ja użyłam tej ostatniej)
Jaja wymieszać dokładnie w miseczce z mąką, mlekiem i przyprawami (można to zrobić przy użyciu trzepaczki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę. Smażyć 1-2 min.
Wlać jaja, a na wierzchu porozrzucać fetę i oliwki. Przykryć i smażyć do uzyskania pożądanego ścięcia jajek (ja smażę, aż zetną się całkowicie, bo nie lubię płynnych jajek). Ozdobić zielonymi listkami.
Polubili:
karollamo
Użytkownicy także przypinają: