OSTRE NALEŚNIKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 275 ml mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1-2 łyżeczki ziaren kminku,
- ½-1 zielona papryczka chili,
- 3 cm imbiru, startego lub bardzo drobno posiekany,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
Na suchej patelni prażymy kminek przez 1-2 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir i smażymy przez 2 minuty.
Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, sól i pieprz, jajko i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy ciasto na 10 minut.
Smażymy naleśniki bez dodatkowego tłuszczu.
Farsz:
- 4-6 zimnych, ugotowanych ziemniaków, posiekanych na mniejsze kawałki,
- ½ cebuli, drobno posiekanej,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz
Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy ziarna gorczycy. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zaczną pękać. Dodajemy cebulę i smażymy kolejne 4-5 minut. Dodajemy ugotowane ziemniaki i kurkumę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku. Smażymy przez ok. 5 minut, aż ziemniaki będą ciepłe.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i sos jogurtowy.
Do podania:
- jogurt naturalny,
- posiekana kolendra lub pietruszka
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.