Życiowe wybory człowieka: "Zbrodnia i kara", "Lalka", "Wesele", "Konrad Wallenrod"


Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Bułeczki jogurtowe

 45 dkg...
Makaron z kurczakiem, szpin...
Szpinakowe placuszki z twar...
Składniki

    300g mrożone...
Pizza z kalafiora"zast...
Sprytny sposób na naleśniki
Szpinakowe placuszki  1 pac...
nadziewane bakłażany. prost...
Zapiekanka gyros:


 Składn...
Chleb pita

Mięciutkie, pus...
Mój domowy chleb pełnoziarn...
PASZTECIKI

SKŁADNIKI

CIAS...
Skład:
100 g brokułów
50 g ...
Naczynie żaroodporne nasmar...
Potrawy Półgodzinne: Zielon...
ZUPA Z KUKURYDZY I CURRY

S...
zapiekanka
curry z kurczakiem i kalafi...
KABACZEK FASZEROWANY MIELON...
KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z ...
Bakłażany zapiekane z kiszo...
2  marchewki
2 ząbki czosnk...
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Mega łatwa zapiekanka i to ...
Omlet z piekarnika to opcja...
ifka3

ifka3

Dodane 22.10 o 17:17
Obserwuj

paluszki z oliwkami


Składniki na 1, 2 kg cista:

500 g mąki
500 g bardzo zimnego masła pociętego w drobną kostkę
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody
Na stolnicy usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Wsypać kostki masła i sól, po czym łączyć je wraz z zagarnianiem mąki. Kiedy ciasto stanie się ziarniste, stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać aż składniki się połączą. Pamiętamy, żeby zbytnio nie wyrobić ciasta. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić 20 minut. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt 40x20 cm. Złożyć na trzy i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować ponownie na prostokąt 40x20 cm i znowu złożyć na trzy. To są pierwsze dwa złożenia. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.

Wyrabiać ciasto jeszcze dwa razy, wałkując i składając jak poprzednio. W sumie mają być cztery złożenia. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut przed użyciem.

Szczelnie zawinięte ciasto w folię, możemy przechowywać w lodówce 3 dni lub miesiąc w zamrażalniku.

Paluszki z oliwkami 12 szt.

Składniki:

375 g ciasta francuskiego
15 dużych oliwek, nadziewanych papryką
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.

Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)

Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.

Polubili: jagnach glizdka25
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: