Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Do smarowania

Pasta z tuńczyka i ricotty
Pasta z GROSZKU KONSERWOWEGO I JAJEK:

Potrzebujemy:
1 puszka groszku konserwowego.
5 ugotowanych jaj (zetrzeć na tarce)
sól,  pieprz,  majonez 
Groszek zmiksować na gładką masę razem z jajami dodać pozostałe składniki i wymieszać.

jeśli ktoś lubi oliwki czarne to można dodać bezpośrednio na kanapkę z pastą :D
Masło orzechowe 
Wartości odżywcze (100g):
Energia: 631 kcal
Białko: 15,4 g
Tłuszcz: 61,1 g
Węglowodany: 20 g

Składniki:
300 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu
Sól

Przygotowanie:
Masło można zrobić zarówno z orzechów prażonych jak i surowych. Komu zależy na zdrowych tłuszczach, może pominąć proces prażenia.
Aby uprażyć orzechy wrzuć je na rozgrzaną na średnim ogniu, dużą, suchą patelnie i mieszaj na niej orzechy przez około 4 minuty. 
Następnie wrzuć orzechy do blendera i zmiksuj na gładką masę. Warto robić przerwy, aby nie spalić silnika oraz żeby przemieszać łyżką niepocięte kawałki orzechów. Pod koniec dodaj miodu i cynamonu a także soli do smaku
Wegetariańska pasta z białej fasoli. Przepis, wartości odżywcze i inne ciekawostki po kliknięciu w obrazek.
Nie wiem jak Wy, ale ja na pewno spróbuję.
Autor: W kuchni Katie
Pasta rybna z selerem naciowym
pasta jajeczna z curry
Pasta jajeczna - Przepis Składniki, 4 porcje:  •	3 jajka, ugotowane na twardo (np. według tej metody) •	2 łyżki majonezu (np. domowego) •	sól i świeżo zmielony czarny pieprz •	pieczywo, np. domowy razowy chleb z grubą i chrupiącą skórką •	2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku •	czarny sezam lub czarnuszka (opcjonalnie) •	garść roszponki lub rukola skropiona oliwą extra vergine  Ogórek w słodko-kwaśnej marynacie: •	1 średni ogórek gruntowy •	sok z 1 limonki •	skórka z 1/2 limonki •	2 łyżki octu ryżowego* •	1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru  * dość łatwy do kupienia w supermarketach i sklepach spożywczych, może wyglądać np. tak. Jeśli mamy problem z jego kupieniem możemy użyć octu winnego.  Przygotowanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, dodać sok i skórkę z limonki, ocet ryżowy i brązowy cukier. Wymieszać i odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo (pamiętając o zachowaniu wilgotnego i miękkiego żółtka), np. według tej metody. Włożyć do miseczki razem z majonezem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozgnieść widelcem niekoniecznie bardzo dokładnie. Dodać odsączonego ogórka i wymieszać. Następnie wlać tyle marynaty aby pasta nie była za sucha. Posypać szczypiorkiem i czarnym sezamem, kłaść bezpośrednio na kanapki lub włożyć do miseczki i podawać z pieczywem. Roszponkę uprzednio skropioną oliwą extra vergine i posypaną delikatnie solą można wymieszać razem z pastą (powstanie sałatka z pastą jajeczną i ogórkiem) lub wykorzystać do samej dekoracji kanapek cz...
Pasta z białej fasolki z makiem i kurkumą
PASTA SEROWA Z MAKRELĄ - składniki:
1 duża makrela (około 300 g)
300 g białego sera (półtłustego)
150 g łagodnego sera żółtego
np. gouda
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 mała cebula lub szalotka
sól
pieprz
PASTA SEROWA Z MAKRELĄ - sposób przygotowania:
Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Ser biały, obraną makrelę, ser żółty i jajka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobniutko pokrojoną cebulę, majonez i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z FETĄ - składniki:
3 strąki czerwonej papryki
kostka greckiego sera feta
ząbek czosnku
papryka w proszku
sok z cytryny
sól
pieprz
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z FETĄ - sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, osuszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy, aż skórka ze wszystkich stron sczernieje (kilka razy obracamy w trakcie pieczenia). Gorące strąki wkładamy do papierowej torby, którą szczelnie zakręcamy. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki, kroimy i czyścimy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Miksujemy fetę z papryką, czosnkiem i przyprawami oraz sokiem z cytryny.
PASTA SŁONECZNIKOWA - składniki:
szklanka łuskanego słonecznika
sól
pół łyżeczki przyprawy curry
łyżeczka oliwy
PASTA SŁONECZNIKOWA - sposób przygotowania:
Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (mają być lekko przykryte) i miksujemy. Dodajemy sól, curry, oliwę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy trochę więcej ziaren słonecznika. Pasta dobrze komponuje się z surowymi warzywami.
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z CZOSNKIEM 

Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 3 łyżki oliwy extra vergine

Wykonanie:
Oberwane listki z gałązek rozmarynu utłuc delikatnie w moździerzu ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą i odstawić.
Ząbki czosnku pokroić w plasterki i zrumienić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać osączoną i przepłukaną fasolę z puszki. Dusić na małym ogniu przez ok. 7 minut. Przyprawić dobrze solą, pieprzem i octem winnym. Rozgnieść widelcem na pastę. Podawać ze zrumienionym pieczywem i oliwą z rozmarynem.
Pasta z avocado
PASTA Z MAKRELI
1 makrela (300-350g)
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
...
Obserwuj użytkownika
jadzia2316

jadzia2316

Dodane 10.06 o 19:24
Przypnij Polub Komentuj
  284
Pasta z avocado

Pasta z avocado

Tili

Tili

Innymi słowy guacamole

10.06 o 20:07    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ninjaska16
jebiemnieto
marysia357
foka
blueslagoon
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry