pieczeń ze schabu
Składniki:
* ok. 1,5 kg schabu
* 1 duże jabłko
* 1 duża czerwona cebula
* 1 łyżki dżemu morelowego
* kilka gałązek świeżego tymianku
* 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
* 2 duże szczypty soli
* 2 łyżki oleju
* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)
Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy.
Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.
Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Użytkownicy także przypinają: