Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gotujemy

Deser z bezów, masy kajmakowej i sera philadelphia
Malinowa pychota z budyniową pianką
Tort Rocher
Szybki Trzy Bit
KRUCHY TORT KRAKOWSKI staropolski torcik morelowy
Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami
Ciasto Marysieńka
Zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami Składniki na 8 sztuk: CIASTO NALEŚNIKOWE: 2 pełne szklanki* mąki 2 szklanki* mleka 2 jajka szczypta soli FARSZ: 8 dużych plastrów szynki 1/2 kg pieczarek 2 łyżki masła ok. 100 ml śmietanki 18% 100g startego sera żółtego sól, pieprz, ostra mielona papryka * szklanka o pojemności 250 ml NALEŚNIKI: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto). FARSZ: Pieczarki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pieczarki, posolić, smażyć aż do odparowania wody z grzybów. Przyprawić pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wszystko wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego wystudzenia. Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować trochę farszu pieczarkowego. Zwinąć w rulon. Naczynie do zapiekania wysmarować śmietanką (ja robiłam to pędzelkiem kuchennym. Jeśli nie masz pędzelka, po prostu wylej trochę śmietanki na dno). Naleśniki ułożyć dość ciasno obok siebie (jeśli masz małe naczynie do zapiekania, ułóż jedne na drugich, smarując pomiędzy śmietanką i posypując serem). Wierzch naleśników posmarować śmietanką i posypać resztą żółtego sera. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
zdrowe-placuszki-brokułowe-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym.Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie) Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty). W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru. Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut. Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki. Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka. Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).
Krokiety szpinakowe Mogą być osobnym daniem, podane z jogurtem naturalnym, albo dodatkiem do sosu, np. pieczarkowego. Składniki: (na 12 sztuk) 500 g ziemniaków 100 g liści szpinaku 80 g sera żółtego 1 jajko 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz panierka: 2 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Smacznego :)
Kurczak w chrupiącym cieście naleśnikowym
Skrzydełka z kurczaka ala KFC
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym
Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. (by kolorowo-torcikowo)
Składniki 6 plastrów schabu 20 dag fasolki szparagowej zielonej 1/2 papryki czerwonej kawałek pora 15 dag sera żółtego czubrica zielona do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania 4 łyżki sezamu do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Płaty schabu rozbijamy na cieniutkie plastry,posypujemy z każdej strony czubricą zieloną.Odstawiamy na 20 minut do lodówki 2. W tym czasie gotujemy w osolonym wrzątku fasolkę szparagową na półmiękko,odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w krążki, paprykę czerwoną w paseczki,ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Układamy warzywa na mięsie równomiernie,posypujemy startym serem,zawijamy w roladki,panierujemy w rozkłóconym jajku z solą oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem,smażymy na oleju pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą miękkie i upieczone w środku.
Bomby serowo-czosnkowe Skladniki: 1 puszka herbatnikow premade( opakowanie bulek mlecznych) 20 kwadratow sera typu cheddar 3 lyzki stolowe masla 1 zgnieciony zabek czosnku 1/3 filizanki sera typu parmezan 2 lyzeczki suszonej pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Bulki przekroj i rozwalkoj Wloz do srodka kostke sera Bulke zloz,tak aby nie bylo wolnych przestrzeni Maslo z czosnkiem roztop w mikrofalii W oddzielnej misce zmieszaj ser i pietruszke Zanurz buleczki najpierw w maslanej mieszance a nastepnie w serze i pietruszce Piecz 10-15 minut
Ciasto snikers
tort z miodowym kremem bezglutenowy
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
PIERNIKI NA CHOINKĘ
Przyjemność i Brandy Snaps
Kotleciki siekane Składniki: podwójna pierś z kurczaka szczypta przyprawy do kurczaka 5 dag startego żółtego sera 1 jajko 1 łyżka mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku Kurczaka kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce. Koperek siekamy drobniutko. Do garnka lub miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Smacznego!
Domowe zapiekanki "Przepis na duet"
Składniki na około 14 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty. Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-). Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Zupa krem „góralska” z serków topionych
Mini burgery, świetne na imprezową przekąskę ok.35 sztuk Bułki: 120 ml ciepłej wody, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 240 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka roztopionego masła, 1 łyżka rozbełtanego jajka (reszta jajka przyda się do posmarowania bułeczek) pierś kurczaka pokrojona na kawałki i usmażone z ulubionymi przyprawami(ja użyłam curry, słodkiej papryki, pieprzu), ogórki konserwowe, pomidor, sałata,żółty ser, sos:2 łyżki ketchupu,1 łyżka majonezu,1 łyżka musztardy PRZYGOTOWANIE: 1.do wody wsypać drożdże,cukier, wymieszać. 2.Do mąki dodać sól, jajko,masło i rozczyn. 3.Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, na 30-60 min) 4.ciasto rozwałkować na ok 1 cm. wycinać kieliszkiem bułeczki, 5. bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia,posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem, piec 10 min, 150'C. 6. Po wystudzeniu, bułeczki przekroić na pół, posmarować spód sosem, nabić na wykałaczkę i układać kolejno: kurczak,ser,sałata,ogórek,pomidor,górna część bułki. (elementy burgerów kroimy na dowolne kawałki,wedłóg własnego uznania) Gotowe :D

Więcej zszywek ze źródła

przepisyjoli.com

PANIEROWANE MIĘSO Z ROSOŁU

Składniki:
ugotowane mięso z rosołu
bułka tarta
2 jajka
pieprz
sól
tymianek
papryka czerwona słodka

Wykonanie:
Ugotowane mięso z rosołu opanierowałam w bułce tartej, następnie zanurzyłam w jajku rozmąconym z przyprawami (papryka czerwona słodka, pieprz, sól, tymianek) i ponownie opanierowałam w bułce.
Na patelni rozgrzałam tłuszcz (olej lub masło) i usmażyłam opanierowane części z kurczaka na złoty kolor.CZEKOLADOWE SERDUSZKA Z COLĄ – bardzo łatwe w przygotowaniu, idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Składniki:
1 szklanka mąki (u mnie szklanka = 250 ml)
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
15 dag masła
1 szklanka coca-coli
Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier wsypałam do miski i wymieszałam. Do drugiej miski wlałam masło, wbiłam 2 jajka, wlałam szklankę coli i wszystko zmiksowałam.

Następnie do tej masy partiami wsypywałam suche składniki cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się wymieszały wlewałam do ¾ wysokości foremek. Piekłam w temp. 200 stopni przez 20 – 25 min.

Gdy serduszka wystygły posypałam je cukrem pudrem. Serduszka można spokojnie upiec w foremkach na babeczki.OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Składniki:
Pół jabłka
1 szklanka płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
Cynamon
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Łyżka płatków migdałowych
Łyżka rodzynek
Łyżka masła

Wykonanie:
Mleko wlałam do garnka, wsypałam płatki owsiane i cały czas mieszałam. Od momentu zagotowania gotowałam jeszcze przez ok. 4 min. mieszając. W tym czasie jabłko pokroiłam na kawałki i przysmażyłam na maśle. Posypałam cukrem i jeszcze raz wymieszałam. Na suchej patelni uprażyłam migdały. Jabłka wyłożyłam na owsiankę, posypałam cynamonem i uprażonymi migdałami.BOTWINKA DOMOWY PRZEPIS
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
Kubek śmietany 250 ml 18%
2 łyżki masła
Sok z cytryny (do smaku)
1 burak (około 20 dag)
Jajka ugotowane na twardo (1 jajko na talerz zupy)
Sól
Świeży koperek

Wykonanie:
Na tarce starłam buraka, marchewkę i pietruszkę, zalałam wodą (około 2l) i gotowałam przez 10-15 minut. Botwinkę dokładnie umyłam, pokroiłam, udusiłam na maśle i dodałam do wywaru warzywnego. Całość gotowałam na małym ogniu. Dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, posoliłam i zabieliłam śmietaną.
Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam koperkiem. Oczywiście botwinkę można też podać z ziemniakami.Rolady z młodą kapustą.
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
½ główki młodej kapusty
2 twarde pomidory
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz, chili

Wykonanie:
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić, przyprawić solą, pieprzem i chili, ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku zagotować około 1 litr wody z solą (1 płaska łyżeczka), dodać kapustę i gotować około 3 minut. Po tym czasie kapustę odcedzić na sicie i wystudzić.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Farsz kapuściano-pomidorowy nakładać na kotlety schabowe i zwijać w roladki. Roladki zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przełożyć do garnka, zalać wodą (tak żeby przykrywała wierzch roladek) i gotować około 20 minut. Po tym czasie roladki rozwinąć z folii.
Roladki panierować w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i bułce tartej, i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Zupa ryżowa.
Składniki:
6 skrzydełek z kurczaka
1 woreczek ryżu
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera
Sól
Koperek do posypania

Wykonanie:
Skrzydełka opłukać, włożyć do garnka. Zalać 2 l wody, posolić i wstawić do gotowania. Jarzyny obrać, jedną marchewkę pokroić w plasterki, drugą marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do garnka. Gdy skrzydełka są lekko miękkie, wsypać ryż i gotować go również do miękkości. Zupę posypać posiekanym koperkiem.Ciasto kukułkaBabka   serowaRolada z wafli bez pieczenia

Składniki:
1 kostka masła (250 g)
2 galaretki truskawkowe
2 paczki herbatników petit beurre
1 szklanka cukru
3 łyżki czekolady w proszku lub 2 łyżki kakao
5 listków wafli
suszona żurawina
rodzynki

Wykonanie:
Roztopiłam masło z cukrem i dosypałam czekoladę. Galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wody. Herbatniki i 3 listki wafla pokruszyłam, wsypałam żurawinę, rodzynki i połączyłam z roztopionym masłem. Do masy wlałam rozpuszczone galaretki i wymieszałam. Następnie odstawiłam na chwilę, żeby stężało.
2 listki wafli położyłam na wilgotnej ściereczce i przykryłam druga wilgotną ściereczka (w celu zmiękczenia wafli). Następnie podstudzoną masę nakładałam na wafle i zwinęłam. Tak przygotowana roladę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Obserwuj profil
natalka414

natalka414 od renb

Dodane 3.11 o 11:06 z

przepisyjoli.com

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  95

PIERNIKI NA CHOINKĘ

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry