Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gotujemy

Skrzydełka z kurczaka ala KFC
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym
Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. (by kolorowo-torcikowo)
Składniki 6 plastrów schabu 20 dag fasolki szparagowej zielonej 1/2 papryki czerwonej kawałek pora 15 dag sera żółtego czubrica zielona do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania 4 łyżki sezamu do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Płaty schabu rozbijamy na cieniutkie plastry,posypujemy z każdej strony czubricą zieloną.Odstawiamy na 20 minut do lodówki 2. W tym czasie gotujemy w osolonym wrzątku fasolkę szparagową na półmiękko,odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w krążki, paprykę czerwoną w paseczki,ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Układamy warzywa na mięsie równomiernie,posypujemy startym serem,zawijamy w roladki,panierujemy w rozkłóconym jajku z solą oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem,smażymy na oleju pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą miękkie i upieczone w środku.
Bomby serowo-czosnkowe Skladniki: 1 puszka herbatnikow premade( opakowanie bulek mlecznych) 20 kwadratow sera typu cheddar 3 lyzki stolowe masla 1 zgnieciony zabek czosnku 1/3 filizanki sera typu parmezan 2 lyzeczki suszonej pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Bulki przekroj i rozwalkoj Wloz do srodka kostke sera Bulke zloz,tak aby nie bylo wolnych przestrzeni Maslo z czosnkiem roztop w mikrofalii W oddzielnej misce zmieszaj ser i pietruszke Zanurz buleczki najpierw w maslanej mieszance a nastepnie w serze i pietruszce Piecz 10-15 minut
Ciasto snikers
tort z miodowym kremem bezglutenowy
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
PIERNIKI NA CHOINKĘ
Przyjemność i Brandy Snaps
Kotleciki siekane Składniki: podwójna pierś z kurczaka szczypta przyprawy do kurczaka 5 dag startego żółtego sera 1 jajko 1 łyżka mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku Kurczaka kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce. Koperek siekamy drobniutko. Do garnka lub miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Smacznego!
Domowe zapiekanki "Przepis na duet"
Składniki na około 14 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty. Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-). Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Zupa krem „góralska” z serków topionych
Mini burgery, świetne na imprezową przekąskę ok.35 sztuk Bułki: 120 ml ciepłej wody, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 240 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka roztopionego masła, 1 łyżka rozbełtanego jajka (reszta jajka przyda się do posmarowania bułeczek) pierś kurczaka pokrojona na kawałki i usmażone z ulubionymi przyprawami(ja użyłam curry, słodkiej papryki, pieprzu), ogórki konserwowe, pomidor, sałata,żółty ser, sos:2 łyżki ketchupu,1 łyżka majonezu,1 łyżka musztardy PRZYGOTOWANIE: 1.do wody wsypać drożdże,cukier, wymieszać. 2.Do mąki dodać sól, jajko,masło i rozczyn. 3.Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, na 30-60 min) 4.ciasto rozwałkować na ok 1 cm. wycinać kieliszkiem bułeczki, 5. bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia,posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem, piec 10 min, 150'C. 6. Po wystudzeniu, bułeczki przekroić na pół, posmarować spód sosem, nabić na wykałaczkę i układać kolejno: kurczak,ser,sałata,ogórek,pomidor,górna część bułki. (elementy burgerów kroimy na dowolne kawałki,wedłóg własnego uznania) Gotowe :D
Pikantne Stripsy a'la KFC Nie ukrywam, lubie Fast-Food'y, zwłaszcza kurczaka i ZWŁASZCZA tego z KFC. Dlatego dziś mam dla was fajny przepis znaleziony na blogu margarytki. Smacznego :) Składniki na 12 kawałków: 2 duże filety z kurczaka (moje ważyły 450 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Ciasto: 1 duże jajko albo 2 małe (moje ważyło 80 g) 1/3 szklanki mleka (u mnie 2 %) ¾ szklanki mąki pszennej – użyłam wrocławskiej typ 500 ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ¾ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie wrocławska typ 500) + 2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej około 1- 1,5 l oleju do smażenia (ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam 700 ml oleju rzepakowego) Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dowolnej wielkości kawałki – ja każdy filet pokroiłam na 6 części. Włożyć do miski, wsypać sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (może spokojnie stać całą noc). Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypać do miski (ja użyłam pojemnika od blendera) i wszystko razem dobrze zmiksować. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście. Do miski albo plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą albo ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać po 3 – 4 kawałki kurczaka i potrząsać miską (pojemnikiem) tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką. W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Przy większej ilości kawałków dobrze jest przygotować sobie blaszkę i nagrzać piekarnik do 80 - 100 stopni i te już usmażone kąski trzymać w cieple.
Placuszki marchewkowe <3 Idealne na kolacje i śniadanie. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony smakizycia. Składniki: - marchew 1/2 kg - jajka 4 - bułka tarta 1/4 szklanki - olej 2 łyżki - czosnek 1 ząbek - mąka pszenna 1/4 szklanki - sól i pieprz ( od siebie dodam, że można też dać trochę imbiru, wtedy są jeszcze smaczniejsze) Utrzeć marchew na tarce. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać jajka, bułkę tartą i mąkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać na patelni olej. Z przygotowanej masy uformować placuszki i usmażyć. Osobiście polecam podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z bazylią :)
KANAPKA NICEJSKA
Przepis na złote mleko: Składniki: - szklanka mleka kokosowego lub migdałowego - łyżeczka kurkumy - łyżeczka imbiru - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Mleko podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Dodajemy do garnka kurkumę, imbir, cynamon i olej kokosowy. Uważamy jednak, żeby nie zagotować mleka. Mieszamy od czasu do czasu. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia, po czym pijemy. Poprawia nastrój, działa przeciwbólowo i... dzięki niemu mięśnie będą lepiej się regenerować! Złote mleko przygotowywane jest na bazie kurkumy. Jest rozgrzewające, leczy kaszel, gorączkę, podnosi odporność. Dodatkowo ma działania przeciwbólowe, pomaga w zasypianiu, wycisza, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Podziel się tą historią Złote mleko Jeżeli szklanka ciepłego mleka z kurkumą nie brzmi atrakcyjnie można również wypić je z kostkami lodu, lub lepiej - możesz potraktować je jako smoothie po treningu. Jako naturalny lek przeciwzapalny, kurkuma może złagodzić bóle mięśni i stawów. Pomaga również przy bólach głowy. Niektóre badanie wskazują, że kurkuma przynosi podobną ulgę do ibuprofenu. Złote mleko jest świetnym napojem do spożycia po intensywnym treningu - kurkuma oraz imbir zwalczają ból mięśni.
Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 5 jajek Tymianek, papryka słodka, sól, pieprz Sposób przygotowania Zobacz, jak zrobić pyszną pieczeń rzymską z jajkiem! 1. Do miski wbij jedno surowe jajko. 2. Dodaj do niego mięso mielone, bułkę tartą, oraz przyprawy. 3. Pozostałe jajka ugotuj na twardo. 4. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. 5. Cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do mięsa. Wyrób rękami całość na jednolitą masę. 6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 7. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. 8. Na jej dnie umieść jedną trzecią masy mięsnej. 9. Obierz ugotowane jajka, obetnij z nich spód i czubek, tak, żeby odsłoniły się żółtka. Jajka umieść w foremce na mięsie, na środku, w rzędzie. 10. Dodaj resztę mięsa, tak aby przykryć jajka ze wszystkich stron. 11. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. 12. Można jeść na ciepło, jako główny składnik obiadu, jak również na zimno, na przykład na kanapkach.
Leniwe by przepisnaduet.blog.pl
Jak Zrobić zajebiste Sajgonki iปอเปี๊ยะ
KNOPPERS domowym sposobem... BOMBA!!! SKŁADNIKI: Masa mleczna: -1/4 szklanki mleka, -4 łyżki cukru, -175 g miękkiego masła, -1 szklanka mleka w proszku. Masa czekoladowa: -100 g masła, -160 g nutelli, -1 łyżka kakao, -2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych, -100 g orzechów laskowych. Dodatkowo: -3 suche wafle, -50 g czekolady, -50 g czekolady gorzkiej. WYKONANIE: Masa mleczna: Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Masa czekoladowa: Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki. Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Składanie: Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty. Smacznego
Kurczak jak z KFC... Kto ma ochotę? Kurczak jak z KFC... Kto ma ochotę? Składniki: skrzydełka z kurczaka (ok. 500 g), sól (ok. 1/2-1 łyżeczki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie więcej, gdyż lubię ostre skrzydełka), 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części. Przyprawy mieszamy, nacieramy nimi skrzydełka. Odstawiamy aby przeszły przyprawami na ok. 45 minut. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki mleka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne (można pominąć), 1/4 łyżeczki ostrej papryki. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto, powinno być dosyć gęste. Ciastem zalewamy kurczaka, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową, gdyż jeśli będziemy smażyć takiego prosto z lodówki, pomimo rozgrzania tłuszczu, temperatura oleju będzie spadać, a kurczak będzie nasiąkał tłuszczem. Dodatkowo: mąka, olej (ok. 1 l) do smażenia. Kurczaka obtaczamy w mące (dosyć dokładnie), usuwamy nadmiar i smażymy we frytkownicy (temp. 160 stopni) lub w głębokim garnku. Smażymy kurczaka ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości kawałków), po wyjęciu osuszamy na ręczników papierowych. Mięso powinno być delikatne, soczyste i miękkie.
Kotlety jaglane z sosem z dyni
zara sie zrobi

Więcej zszywek ze źródła

przepisyjoli.com

*-*rafaellogofryPUSZYSTY SERNIK Z CYTRYNOWĄ BEZĄ
Składniki:
Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Masa serowa

1 kg mielonego twarogu
4 żółtka
2 jajka
½ szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Beza

6 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli




Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ser zmiksować i cały czas miksując dodawać kolejno jajka, żółtka, cukier, olej, mleko i budyń (masę miksować tylko do połączenia składników). Gdy masa serowa będzie miała jednolitą konsystencję dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyklejając ciastem dno i boki formy. Masę serową wyłożyć na cieście. Wierzch ciasta wyrównać łyżką.
Sernik piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut.
Z białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder i sok z cytryny.
Po 40 minutach pieczenia na sernik wyłożyć pianę z białek, wyrównać i piec jeszcze przez około 20 minut. Upieczony sernik wystudzić i schłodzić przez min. godzinę w lodówce.ŁABĘDZI PUCH – idealny przepis
ŁABĘDZI PUCH – idealne, cudownie lekkie, jasne ciasto. Proste ciasto na specjalne okazje. Polecam przygotować to ciasto, jeżeli potrzebujecie wypieku na wesele, ciasta na komunie, ciasta na chrzciny lub inną specjalną uroczystość.
Składniki:
Biszkopt:

5 jajek (w temp. pokojowej)
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:

2 bułki kajzerki
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego (zobacz film: Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy? )
100 g wiórków kokosowych
1 kostka (200 g) masła (w temp. pokojowej)
Posypka:

1 łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
½ szklanki cukru
Dodatkowo:

słoiczek (270 g) dżemu z czarnej porzeczki
½ szklanki wody
3 łyżki likieru kokosowego
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do piany – mieszać tylko do połączenia składników.
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków blachy nie natłuszczać), przełożyć ciasto. Biszkopt piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, następnie odkroić nożem brzegi ciasta od blaszki, wyjąć ciasto, zdjąć papier ze spodu. Biszkopt przekroić na dwa blaty.





Masa:
Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem na papkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić.
Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Składanie ciasta
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym, na blacie równomiernie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem, na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin.piernikLEMINGTONYFASZEROWANE MUSZLE ZAPIEKANE Z SEREMkeks
Obserwuj profil
natalka414

natalka414 od renb

Dodane 3.11 o 11:06 z

przepisyjoli.com

Przypięte po raz pierwszy przez renb
Przypnij Polub Komentuj
  74

PIERNIKI NA CHOINKĘ

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry