Pierożki kebabowe!
Składniki:
CIASTO
•1 kg maki
•10 dag świeżych drożdży
•3/4 kostki masła - roztopić
•1 łyżka cukru
•szczypta soli
•2 żółtka, 1 całe jajo
•1 łyżka suszonego oregano
•1/2 litra cieplego mleka
NADZIENIE
•2 pory
•2 cebule
•2 roznokolorowe papryki
•1/2 kg pieczarek, umytych i pokrojonych drobniutko
•1/2 kg piersi z kurczaka, przyprawa do kebaba
•2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
•20 gad sera żółtego wegeta, pieprz , sól do smaku
PRZEPIS
CIASTO
Z mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, postawić na chwilke w ciepłe miejsce żeby podrosło. W drugiej misce wymieszać mąkę, suszone oregano , roztopione i chłodne masło, żółtka i jajo, dodac rozczyn i zarobić ciasto. Rozwałkować ciasto troszkę grubsze jak na pierogi, wykrawać kółka nakładać farsz(farsz ma być zimny), mocno sklejać, smarować jajkiem i piec okolo 20 minut
FARSZ
Por pokroić drobno, cebule pokroić i zeszklić lekko na oleju , przełożyć do miski, paprykę pokroić i podsmażyć razem z pieczarkami- do miękkości - dać do miski
Mięso pokroić w drobna kostkę oprószyć przyprawa i obsmażyć do zrumienienia,dodać do reszty składników, dodać koncentrat pomidorowy doprawić do smaku Vegeta, solą, pieprzem
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do zimnego farszu.
Pierogi serwuje zwykle zamiast pasztecików do barszczu czerwonego lub po prostu same na obiad. Doskonałe są zarówno ciepłe jak i zimne.
POLECAM!
Polubili:
Nasturcja
Użytkownicy także przypinają:
ola_macnar
moje :)