„Istnieją ludzie, których szlachetność pozwala przebaczyć największemu wrogowi”? Czy zgadasz się z tym stwierdzeniem?


Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

  



MAKARONOWE MUSZLE Z P...
Tortilla z pomidorem, boczk...
kuskus z kurczakiem i fasol...
Ciasto z kremem, truskawkam...
Sałatka z kurczakiem i praż...
Kotleciki z jajek ala carbo...
Sernik kinder country
5 szt. schab wieprzowy plas...
Udany związek
Ciasto cytrynowe
4/5 puszki...
Składniki
•	Ciasto na naleś...
SKŁADNIKI:

na biszkopt:
* ...
  



sernik daim składnik...
Tort jogurtowo biszkoptowy ...
Tort jogurtowo biszkoptowy ...
De volaille według Michela ...
Wiosenne ciasto marchewkowe
Ekspresowa sałatka z tuńczy...
Składniki na ciasto kruche:...
Kakaowiec z jabłkiem++++

S...
Tarta ze szpinakiem i łosos...
Składniki na spód:

150 g c...
Truskawkowe szaleństwo
Dania do 600 Kcal
Domowe lemoniady
Składniki na domowe Ptasie ...
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 22.05 o 14:15
Obserwuj
Pierś z kurczaka ala gulasz
(4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka 
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 700 g dyni ze skórą lub 450 g miąższu
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu - przepis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Domowy wywar z jarzyn:
3 szkl wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki natki pietruszki z listkami
1 marchewka
1/2 małej pietruszki
kawałek pora
sól i pieprz

Do rondla wlać 3 szkl wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz pokrojoną marchewką, pietruszką, por. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 min do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić pieprzem. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.


Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety, oprószyć solą, pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez 2 min aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu przez 2 min, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez 3 min. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 2 min. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 3 min aż dynia będzie miękka.
Do miski wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez 1 min, aż sos zgęstnieje.

Pierś z kurczaka ala gulasz

(4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka 
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 700 g dyni ze skórą lub 450 g miąższu
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu - przepis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Domowy wywar z jarzyn:
3 szkl wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki natki pietruszki z listkami
1 marchewka
1/2 małej pietruszki
kawałek pora
sól i pieprz

Do rondla wlać 3 szkl wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz pokrojoną marchewką, pietruszką, por. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 min do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić pieprzem. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.


Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety, oprószyć solą, pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez 2 min aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu przez 2 min, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez 3 min. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 2 min. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 3 min aż dynia będzie miękka.
Do miski wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez 1 min, aż sos zgęstnieje.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: