Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gotujemy

Deser z bezów, masy kajmakowej i sera philadelphia
Malinowa pychota z budyniową pianką
Tort Rocher
Szybki Trzy Bit
KRUCHY TORT KRAKOWSKI staropolski torcik morelowy
Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami
Ciasto Marysieńka
Zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami Składniki na 8 sztuk: CIASTO NALEŚNIKOWE: 2 pełne szklanki* mąki 2 szklanki* mleka 2 jajka szczypta soli FARSZ: 8 dużych plastrów szynki 1/2 kg pieczarek 2 łyżki masła ok. 100 ml śmietanki 18% 100g startego sera żółtego sól, pieprz, ostra mielona papryka * szklanka o pojemności 250 ml NALEŚNIKI: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto). FARSZ: Pieczarki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pieczarki, posolić, smażyć aż do odparowania wody z grzybów. Przyprawić pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wszystko wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego wystudzenia. Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować trochę farszu pieczarkowego. Zwinąć w rulon. Naczynie do zapiekania wysmarować śmietanką (ja robiłam to pędzelkiem kuchennym. Jeśli nie masz pędzelka, po prostu wylej trochę śmietanki na dno). Naleśniki ułożyć dość ciasno obok siebie (jeśli masz małe naczynie do zapiekania, ułóż jedne na drugich, smarując pomiędzy śmietanką i posypując serem). Wierzch naleśników posmarować śmietanką i posypać resztą żółtego sera. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
zdrowe-placuszki-brokułowe-z-sosem-jogurtowo-czosnkowym.Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie) Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty). W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru. Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut. Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki. Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka. Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).
Krokiety szpinakowe Mogą być osobnym daniem, podane z jogurtem naturalnym, albo dodatkiem do sosu, np. pieczarkowego. Składniki: (na 12 sztuk) 500 g ziemniaków 100 g liści szpinaku 80 g sera żółtego 1 jajko 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz panierka: 2 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Smacznego :)
Kurczak w chrupiącym cieście naleśnikowym
Skrzydełka z kurczaka ala KFC
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym
Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. (by kolorowo-torcikowo)
Składniki 6 plastrów schabu 20 dag fasolki szparagowej zielonej 1/2 papryki czerwonej kawałek pora 15 dag sera żółtego czubrica zielona do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania 4 łyżki sezamu do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Płaty schabu rozbijamy na cieniutkie plastry,posypujemy z każdej strony czubricą zieloną.Odstawiamy na 20 minut do lodówki 2. W tym czasie gotujemy w osolonym wrzątku fasolkę szparagową na półmiękko,odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w krążki, paprykę czerwoną w paseczki,ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Układamy warzywa na mięsie równomiernie,posypujemy startym serem,zawijamy w roladki,panierujemy w rozkłóconym jajku z solą oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem,smażymy na oleju pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą miękkie i upieczone w środku.
Bomby serowo-czosnkowe Skladniki: 1 puszka herbatnikow premade( opakowanie bulek mlecznych) 20 kwadratow sera typu cheddar 3 lyzki stolowe masla 1 zgnieciony zabek czosnku 1/3 filizanki sera typu parmezan 2 lyzeczki suszonej pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Bulki przekroj i rozwalkoj Wloz do srodka kostke sera Bulke zloz,tak aby nie bylo wolnych przestrzeni Maslo z czosnkiem roztop w mikrofalii W oddzielnej misce zmieszaj ser i pietruszke Zanurz buleczki najpierw w maslanej mieszance a nastepnie w serze i pietruszce Piecz 10-15 minut
Ciasto snikers
tort z miodowym kremem bezglutenowy
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
PIERNIKI NA CHOINKĘ
Przyjemność i Brandy Snaps
Kotleciki siekane Składniki: podwójna pierś z kurczaka szczypta przyprawy do kurczaka 5 dag startego żółtego sera 1 jajko 1 łyżka mąki Szczypta soli Szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku Kurczaka kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce. Koperek siekamy drobniutko. Do garnka lub miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Smacznego!
Domowe zapiekanki "Przepis na duet"
Składniki na około 14 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty. Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-). Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Zupa krem „góralska” z serków topionych
Mini burgery, świetne na imprezową przekąskę ok.35 sztuk Bułki: 120 ml ciepłej wody, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka suchych drożdży, 240 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka roztopionego masła, 1 łyżka rozbełtanego jajka (reszta jajka przyda się do posmarowania bułeczek) pierś kurczaka pokrojona na kawałki i usmażone z ulubionymi przyprawami(ja użyłam curry, słodkiej papryki, pieprzu), ogórki konserwowe, pomidor, sałata,żółty ser, sos:2 łyżki ketchupu,1 łyżka majonezu,1 łyżka musztardy PRZYGOTOWANIE: 1.do wody wsypać drożdże,cukier, wymieszać. 2.Do mąki dodać sól, jajko,masło i rozczyn. 3.Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, na 30-60 min) 4.ciasto rozwałkować na ok 1 cm. wycinać kieliszkiem bułeczki, 5. bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia,posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem, piec 10 min, 150'C. 6. Po wystudzeniu, bułeczki przekroić na pół, posmarować spód sosem, nabić na wykałaczkę i układać kolejno: kurczak,ser,sałata,ogórek,pomidor,górna część bułki. (elementy burgerów kroimy na dowolne kawałki,wedłóg własnego uznania) Gotowe :D
Obserwuj profil
natalka414

natalka414 od 1900

Dodane 30.10 o 20:55
Przypięte po raz pierwszy przez 1900
Przypnij Polub Komentuj
  3426
Pikantne Stripsy a'la KFC Nie ukrywam, lubie Fast-Food'y, zwłaszcza kurczaka i ZWŁASZCZA tego z KFC. Dlatego dziś mam dla was fajny przepis znaleziony na blogu margarytki. Smacznego :) Składniki na 12 kawałków: 2 duże filety z kurczaka (moje ważyły 450 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Ciasto: 1 duże jajko albo 2 małe (moje ważyło 80 g) 1/3 szklanki mleka (u mnie 2 %) ¾ szklanki mąki pszennej – użyłam wrocławskiej typ 500 ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ¾ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie wrocławska typ 500) + 2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej około 1- 1,5 l oleju do smażenia (ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam 700 ml oleju rzepakowego) Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dowolnej wielkości kawałki – ja każdy filet pokroiłam na 6 części. Włożyć do miski, wsypać sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (może spokojnie stać całą noc). Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypać do miski (ja użyłam pojemnika od blendera) i wszystko razem dobrze zmiksować. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście. Do miski albo plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą albo ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać po 3 – 4 kawałki kurczaka i potrząsać miską (pojemnikiem) tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką. W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Przy większej ilości kawałków dobrze jest przygotować sobie blaszkę i nagrzać piekarnik do 80 - 100 stopni i te już usmażone kąski trzymać w cieple.

Pikantne Stripsy a'la KFC Nie ukrywam, lubie Fast-Food'y, zwłaszcza kurczaka i ZWŁASZCZA tego z KFC. Dlatego dziś mam dla was fajny przepis znaleziony na blogu margarytki. Smacznego :) Składniki na 12 kawałków: 2 duże filety z kurczaka (moje ważyły 450 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Ciasto: 1 duże jajko albo 2 małe (moje ważyło 80 g) 1/3 szklanki mleka (u mnie 2 %) ¾ szklanki mąki pszennej – użyłam wrocławskiej typ 500 ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu ¾ łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie wrocławska typ 500) + 2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej około 1- 1,5 l oleju do smażenia (ja użyłam niedużego rondla, więc wlałam 700 ml oleju rzepakowego) Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dowolnej wielkości kawałki – ja każdy filet pokroiłam na 6 części. Włożyć do miski, wsypać sól, pieprz, chili i słodką czerwoną paprykę. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (może spokojnie stać całą noc). Jajko, mleko, mąkę i przyprawy wsypać do miski (ja użyłam pojemnika od blendera) i wszystko razem dobrze zmiksować. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście. Do miski albo plastikowego pojemnika wsypać mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą albo ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wkładać po 3 – 4 kawałki kurczaka i potrząsać miską (pojemnikiem) tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką. W rondlu rozgrzać olej, musi być go na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały. Temperatura oleju musi być dosyć wysoka (około 175 stopni) aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem, ale też zbyt gorący olej może spowodować, że panierka się szybko zrumieni, a mięso w środku dobrze nie usmaży. Wkładać po kilka kawałków i smażyć na dosyć wolnym ogniu przez kilka minut, obserwując stopień zrumienienia. Usmażone kawałki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. I od razu przełożyć na talerz, im dłużej będą leżały na ręczniku, tym będą mniej chrupiące. Przy większej ilości kawałków dobrze jest przygotować sobie blaszkę i nagrzać piekarnik do 80 - 100 stopni i te już usmażone kąski trzymać w cieple.

Calineczka_

Calineczka_

Jadłabym *.*

1.11 o 12:32   1  | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
AdElla69

oraz 90 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry