Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kulinarnie

2 banany + 1 szklanka otrebow. dodaj co masz pod reka, wiorki kokosowe, orzec...
renki :-)
babeczki
Bardzo szybka przekąska,
którą zdążycie zrobić nawetdla niezapowiedzianych gości:)

Składniki na 12 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok. 70g szynki lub innej wędliny
ok. 100g startego na tarce żółtego sera
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 duże jajko
60ml kwaśnej śmietany np. 18%
sól, pieprz

Ciasto lekko rozwałkować.
Szklanką o wymiarach ok. 8cm wyciąć 12 kółek.
Foremkę na muffinki (babeczki)
nasmarować lekko masłem.
Włożyć kółka, każde nakłuć widelcem.
Nałożyć szynkę i ser.
Jajko lekko ubić ze śmietaną.
Dodać szczypiorek, sól i pieprz.
Do każdego otworu wlać po łyżeczce masy. Piec w nagrzanym do 180-190 piekarniku ok. 25 minut.
Serwować na ciepło.
Sernik oreo bez pieczenia :) Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli
 
przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
 wychodzi 10 sporych krokietów
 
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
 1 żółtko
 1 łyżka oliwy
 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
 sól i pieprz, do smaku
 
do panierowania:
 
2 jajka, roztrzepane
 1/3 szklanki mąki
 2/3 szklanki bułki tartej lub panko
 
dodatkowo:
 
olej do smażenia
 
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.
 
Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
 
Rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż krokiety partiami. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.
 
Podawaj z sosem aïoli.
 
***
 Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
 źródło j.w.
 
5 upieczonych ząbków czosnku
 1/2 szklanki majonezu
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, do smaku
Ciasto jagodowo - jogurtowe

Składniki:

Spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.

Masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.

Galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krem cappuccino
 Składniki na 4-6 porcji:
 4 łyżeczki żelatyny
 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
 250ml mocnej kawy
 3 żółtka
 80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
 250g śmietanki kremówki 30%
 Do ozdoby:
 200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
 kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
 ziarenka kawy w czekoladzie
 
1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).
 
2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
 
3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
 
4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.
 
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
 
6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
 Deser przechowywać w lodówce.
Klasyczne pesto

 Składniki
 1 duży pęczek bazylii, ok. 100g
 1 garść orzeszków pinii, ok. 50g
 1 ząbek czosnku
 ok. 40–50g startego parmezanu lub pecorino
 ok. 100ml oliwy z oliwek
 sok z cytryny (opcjonalnie)
 sól
 pieprz
 Przygotowanie
 Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera. Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta (po chwili miksowania) dodajemy jeszcze oliwy.
 Następnie starty ser (parmezan lub pecorino) i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne, w sumie wlałam ok. 100ml.
 Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny (będzie bardziej wyraziste) i ewentualnie jeszcze solą.
Przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewamy kilka łyżeczek oliwy i zakręcamy. Smacznego!
Lekki deser z malinami i mascarpone 
 Czas przygotowania: 3 godzin
 Składniki
 SKŁADNIKI:
 ok. 10 szt. biszkoptów
 3 łyżki soku z cytryny
 2 ½ łyżeczki żelatyny
 1 szklanka zmiksowanych malin
 ½ szklanki cukru
 250 g serka mascarpone
 kilka malin na wierzch

 Pyszny, orzeźwiający deser, który pięknie prezentuje się na stole.
 Etapy przygotowania

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc.
Zakręcona przekąska
Semifreddo z czekoladą i wanilią
 Składniki na 4-6 porcji:
 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
 500 ml śmietanki 36%
 2 duże jajka
 130 g drobno mielonego cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Czekoladę łamiemy na cząstki i umieszczamy w ceramicznej miseczce. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
 
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty, jasny krem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Ubijamy pozostałą śmietankę i dodajemy do masy jajecznej. Masę rozdzielamy do dwóch miseczek w ilości 1/3 do 2/3 przygotowanej mikstury lodowej. Do mniejszej ilości masy dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości naczynek. Ustawiamy foremki na tacy i zamrażamy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc.
 
Aby wyjąć lody z foremek, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie i wywracamy foremki do góry dnem wybijając zamrożoną masę z naczynek na talerzyki. Podajemy z owocami.
Roztopiona czekolada, do środka masa krówkowa ewentualnie jeszcze herbatniki;) Czekoladę rozpuścić, zamrozić, nałożyć masę, zalać roztopioną czekoladą, zamrozić i gotowe:)
Palce lizać ! <3
Oto propozycja na zdrowe, pyszne, nietuczące i bardzo chrupkie chipsy.
Składniki:
- ziemniaki (ok. 5 sztuk)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra
- oliwa z oliwek
 Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie, najlepiej 1-milimetrowe plasterki.
 Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami)
 Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
 Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut 
 Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
Składniki (na 34 ciastka):
2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s 

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).
Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.
czarno-biały sernik z ciastkami oreo

składniki:

90g ciasteczek oreo (u mnie bez kremu)
2-3 łyżki roztopionego masła
650g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
250g mleka skondensowanego, słodzonego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki śmietankowego budyniu lub mąki ziemniaczanej
150g ciasteczek oreo, pokruszonych na kawałki (lub tyle ile chcemy)
dno tortownicy 21cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. podpiec 5 minut w 170st.c, ostudzić.

do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolewać mleko skondensowane, po jednym jajku, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. na koniec pokruszone ciasteczka oreo. masę serową przelać na ostudzony spód. piec 10 minut w 170st.c, następnie 35-45 minut w 125st.c aż sernik się zetnie. ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. przed podaniem boki można udekorować pokruszonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi oreo.

buon appetito! :)
Torcik truskawkowo-śmietankowy na spodzie z nutellą

warstwa I - nutella z sucharkami
1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
300 g nutelli
Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.

warstwa II - śmietankowa
400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.

warstwa III - truskawkowa
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Jabłka w cieście
Energy bars
Owocowe szaszłyki .
deserek
Grzanki z masłem czosnkowym :)
pomysł na obiad :)
zamrożone kostki kawy dodajemy do mleka :)
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek 
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 łyżeczki cukru

Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.

Można posłodzić bardziej jak ktoś lubi słodkie musy.
Ciekawe szaszłyki z serem i szynką.

Więcej zszywek ze źródła

www.babskiebielsko.pl

słodkie , śliczne i urocze Lovely! ... .... gruszki z serem pleśniowym kołnieżyk domowy ... :)) *__*
Przypnij Polub Komentuj
  839

Pingwinki z oliwek

ElaRuta

ElaRuta

Cudne

30.10 o 21:03    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
konwalia
Kamcia1505
shirmus
pandorka
misia440
martika30

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry