Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Wypieki

miętowe orzeźwienie
Zielone ciasto cytrynowe
Królewiec
Ciasto Pyszne :)
Ciasto kawowo-biszkoptowe
Ciasto kokosowe z ananasem
Ciasto Gumisi
szybkie ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
przelicznik-kuchennych-miar
Ciasto z jabłkami na słodkiej śmietance
Szybkie ciasto z truskawkami
Placek Śmietankowy ze Śliwkami
Orzechowe Niebo
orzechowiec
Piramida limonkowa
Nietypowa szarlotka z budyniem i pianką wiśniową
Łamaniec
Sernik z gotowanym budyniem waniliowo-karmelowy
Sernik na Kajmaku (masie krówkowej)
Karmelowy sernik z niespodzianką
ciasto bananowo zekoladowe
Delikane ciasto z szafirową pianką
Pulchniutki biszkopt
Tort malinowy
Pijany Wojtek jako tort

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

Ciasto a la kopiec kreta gryczane ciasto czekoladowe
 Smaczny sposób na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto przypominające brownie. Jedząc trudno domyślić się, że jest zrobione z kaszy gryczanej.
SKŁADNIKI

kasza gryczana - 200 g
woda - ½ l

gorzka czekolada - 150 g
jajka - 4 szt.
cukier trzcinowy - 200 g
masło - 150 g
mąka tortowa - 100 g
rum - 2 łyżki
szczypta soli
POLEWA:
masa krówkowa - 3 łyżki
masło - ½ łyżki
orzeszki ziemne - 4 łyżki

Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
*przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.


Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe, ale wtedy jest leciutko wyczuwalny smak kaszy gryczanej. W zimnym cieście ten specyficzny smak kaszy zupełnie znika, a ciasto robi się bardziej ciężkie, ale nie jest zbite. Trzy propozycje farszu, którego głównym składnikiem jest kasza gryczana. Nie umiem się zdecydować, który mi najbardziej smakuje; wszystkie są pyszne!

SKŁADNIKI

Dowolne ciasto na pierogi (je robiłam wg przepisu Bajaderki)
20 dag kaszy gryczanej (najprościej wziąć taką w woreczkach do gotowania)
Do okrasy: 5 dag słoniny lub gęsta kwaśna śmietana
składniki farszu z grzybami:
kilka grzybów leśnych – ok. 200g
1 cebula
1 łyżka oleju, 2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka mielona papryka
składniki farszu z boczkiem:
1 cebula
150 g wędzonego boczku
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
½ łyżeczki majeranku
sól, pieprz
składniki farszu z bryndzą:
100 g bryndzy
1 spora cebula
50 g żółtego sera
pieprz

Zagotować wodę w rondlu, osolić, wrzucić torebki z kaszą, gotować 20 minut. Następnie wyjąć torebki, odsączyć i przesypać kaszę, rozdzielając ją do trzech misek.
Przygotować farsze:
Farsz z dodatkiem grzybów leśnych
Grzyby oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać drobno. Rozgrzać olej i masło na patelni, wrzucić grzyby, smażyć, aż wyparuje sok, który się wytworzy.
Posiekać drobniutko cebulę, dorzucić do grzybów, chwilę razem przesmażyć.
Zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać kaszę, wymieszać, po czym całość jeszcze chwilę podsmażyć.
Farsz z dodatkiem boczku i jajka na twardo
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z boczkiem.
Jajko na twardo posiekać.
Wymieszać: kaszę, boczek z cebulą, posiekane jajko, natkę, przyprawy, dodać surowe jajko, bułkę tartą, wymieszać.
Farsz z dodatkiem bryndzy
Ser zetrzeć na drobnej tarce.
Cebulę posiekać.
Wymieszać: kaszę, bryndzę, ser żółty, cebulę, doprawić pieprzem.
Sól jest tu raczej niepotrzebna, bo bryndza jest wystarczająco słona, by nadać smak całemu farszowi.

Przygotować ciasto na pierogi. Podzielić na trzy części.
Formować pierogi, nadziewać farszem.
W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić, wrzucać partiami pierogi, gotować ok. 8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone wytopionymi skwarkami ze słoniny lub polane kwaśną, gęstą śmietaną.
Znakomite są również odgrzewane na patelni (takie lubię najbardziej).

przepis z mniam mniam pl SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy gryczanej
20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć)
1 duże jajko
1 spora cebula (ok.12 dag)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonej mięty
3 dag mielonych orzechów włoskich (około)
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy lub oleju

Kaszę wypłukać zimną wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Ugotować na małym ogniu, aż się cały płyn wchłonie. Wystudzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy.
Do kaszy wrzucić rozduszony widelcem (duszę już w kaszy) twaróg i przyprawy. Dodać cebulę. Dobrze wymieszać, spróbować czy dobre, ewentualnie doprawić. Dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce z orzechami. Smażyć na gorącej oliwie.

Bardzo dobre z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną albo surówką z buraków. mmmm cytrynowa babka do odrywania Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów - najlepsza na świecie

1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz

do podania:
grzanki z dobrego chleba z oliwą
ser feta lub ser kozi lub z mleka mieszanego
listki bazylii

Pomidory obierz ze skóry (jeśli chcesz zrobić to bardzo szybko i dokładnie, zrób na nich nacięcia na krzyż, zalej wrzątkiem na minutę, następnie ściągnij skórę). Pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i twarde środki. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzuć ząbki czosnku w łupinach oraz gałązki tymianku i bazylii. Posól, polej resztą oliwy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmij, odstaw na kilka chwil do przestudzenia. Usuń gałązki. Wyciśnij z ząbków upieczoną zawartość.
Przełóż do garnka. Dodaj wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Wlej szklankę bulionu śmietankę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj na gładką masę - jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj jeszcze bulionu.
Dodaj do zupy listki bazylii, wymieszaj.
Podawaj z kawałeczkami fety i grzankami. Czekoladowy mus meksykański

125 g czarnej czekolady
100 g płynnego miodu
50 g masła
25 g mąki kartoflanej
500 g mleka (dałam pół litra po prostu bo się nie będę wygłupiać i mleka ważyć)
1 jajko
4 łyżki rozpuszczalnej kawy
kawałek cynamonu
kakao do posypania

Podgrzać mleko w garnku, dodać kawę i cynamon, potem dodać czekoladę w kawałkach i masło i mieszać min. 10 minut na ogniu aż się wszystko ładnie rozpuści.
W miseczce rozmieszać dobrze jajko z miodem i mąką na gładką masę, dodać to do garnka z mlekiem i mieszać, mieszać, mieszać, aż zgęstnieje.
Wlać do pucharków, schłodzić, posypać kakao i jeść. Trufle śliwkowe z brandy

3/4 szklanki suszonych sliwek, pokrojonych na osemki
1/4 szklanki brandy

1/3 szklanki smietanki kremowki
170g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
1 lyzka masla
1/2 szklanki drobniutko posiekanych pekanow lub orzechow wloskich

gorzkie kakao do obtoczenia trufli

Pokrojone sliwki zalac brandy i odstawic na conajmniej godzine - im dluzej sie mocza, tym sa lepsze.
Smietanke doprowadzic do wrzenia na srednim ogniu, dodac pokrojona czekolade i dobrze wymieszac az masa bedzie gladka, dodac miekkie maslo i ponownie wymieszac.
Sliwki odsaczyc na sitku, rezerwujac 1 lyzke alkoholu. Sliwki, lyzke alkoholu i posiekane orzechy dodac do masy czekoladowej i dobrze wymieszac. Mase przykryc i wlozyc do lodowki, az stezeje. Mozna zostawic w lodowce kilka godzin lub kilka dni. 
Z masy formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i otoczyc w kakao. Przechowywac w szczelnie zamknietym naczyniu w lodowce. 

Sliwki zalane brandy mozna zostawic w chodnym miejscu nawet na tydzien lub wiecej, sa wtedy bardzo mieciutkie i bardzo alkoholowe. Mozna rowniez robic inne kombinacje smakowe np. rodzynki, orzechy laskowe i liker Frangelico lub suszone wisnie, migdaly i Amaretto...
Przypnij Polub Komentuj
  301

Pizzowe bułeczki drożdżowe z pieczarkami

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
czerwonapoziomka
jantar62
ewelinkaaa08
uzytkowniczek
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry