Więcej zszywek z tablicy

Wypieki

miętowe orzeźwienie
Zielone ciasto cytrynowe
Królewiec
Ciasto Pyszne :)
Ciasto kawowo-biszkoptowe
Ciasto kokosowe z ananasem
Ciasto Gumisi
szybkie ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
przelicznik-kuchennych-miar
Ciasto z jabłkami na słodkiej śmietance
Szybkie ciasto z truskawkami
Placek Śmietankowy ze Śliwkami
Orzechowe Niebo
orzechowiec
Piramida limonkowa
Nietypowa szarlotka z budyniem i pianką wiśniową
Łamaniec
Sernik z gotowanym budyniem waniliowo-karmelowy
Sernik na Kajmaku (masie krówkowej)
Karmelowy sernik z niespodzianką
ciasto bananowo zekoladowe
Delikane ciasto z szafirową pianką
Pulchniutki biszkopt
Tort malinowy
Pijany Wojtek jako tort

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

Pieczone ziemniaki z pieczarkami
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
3/4 kg małych pieczarek
3 spore cebule
główka czosnku
8 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i gotuj na parze (lub w osolonej wodzie) przez 5 minut - powinny pozostać całkiem twarde.
Pieczarki oczyść, duże pokrój na ćwiartki, małe na połówki. Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
Blachę do pieczenia wysmaruj olejem. Włóż na nią ziemniaki, cebulę i pieczarki, posól i dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Skrop pozostałym olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie zamieszaj warzywa po raz pierwszy. Piecz jeszcze 15 minut, raz mieszając.
Kiedy ziemniaki będą złociste i chrupiące, wyjmij warzywa z piekarnika i od razu podawaj.
Najlepiej smakują z dipem jogurtowym z mnóstwem zielonych listków. Frytki z piekarnika "fit" - ale nie mniej smaczne niż smażone na oleju :)
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
1 łyżka pikantnego oleju z pestek papryczek (można zastąpić łyżeczką ostrej papryki w proszku lub pominąć)
główka czosnku (jeśli lubisz czosnek, jeśli nie, nie używaj go)
1 łyżka cukru
sól
Czosnek (jeśli lubisz) podziel na pojedyncze ząbki.
Obrane ziemniaki pokrój na frytki takiej wielkości, jakiej lubisz najbardziej (ja lubię duże, w zasadzie ósemki, może też takie polubisz).
Przełóż frytki do miski, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut.
Wylej wodę, wypłucz frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osusz na ściereczce.
Ponownie przełóż do miski, spryskaj oboma rodzajami oleju (jeśli nie masz oleju z nasion papryki, posyp je papryką w proszku, lub tylko spryskaj olejem).
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - frytki powinny być ułożone w jednej warstwie. Pomiędzy frytki powciskaj ząbki czosnku. Lekko posól.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
Wyjmij na chwilę, wymieszaj, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole.
Piecz przez następne 15-20 minut, aż przybiorą Twój ulubiony kolor i poziom chrupkości. Pod koniec pieczenia możesz na kilka minut włączyć termoobieg, jeśli chcesz, by końcówki frytek lekko się przypaliły.
Podawaj z tym, z czym lubisz - czyli z keczupem, majonezem lub s... Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna 
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
litr bulionu kurczakowego albo warzywnego - może być z kostki
1 szklanka kwaśnej śmietany 30 procentowej
2 łyżki szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
opcjonalnie - dwie łyżki skwarek
szczypiorek
Nie ma chyba nic prostszego, a tak smakowitego!

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Zalewam rosołem i dotuję do miękkości. Po lekkim ostudzeniu miksuję, przyprawiam wszystkimi przyprawami i mieszam ze śmietaną i znowu zagotowuję. Zupę posypuję soczyście zielonym szczypiorkiem i opcjonalnie skwarkami.

Ja - czyli Grzegorz O. ZAWSZE posypuję tę zupę skwarkami i Wam też tak radzę.
Bo to dobre jest! Duńska zupa z porów
SKŁADNIKI

3-4 pory

2 cebule

4 łyżki masła 

4 szklanki bulionu (może być z kostki) 

kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry

10 dag łagodnego serka topionego

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatałowej

pół szklanki startego żółtego sera

pół garście posiekanej natki pietruszkiZ porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką Świeża i radosna, dobra na wielkanocne śniadanie. Mi kojarzy się z dzieciństwem i babcią, która często robiła taką sałatkę do gotowanych młodych ziemniaków. Babcia używała dość rzadkiej i kwaśnej wiejskiej śmietany z własnego gospodarstwa, ja robię z dobrej śmietany ze sklepu z dodatkiem soku z cytryny.

SKŁADNIKI

1 duży pęczek rzodkiewek
1 średni ogórek sałatkowy
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
250 ml kwaśnej śmietany 18%-22% 
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprzRzodkiewki i ogórka pokroić na cienkie plasterki, jajka na grubsze plasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do warzyw. Całość posolić, popieprzyć, wymieszać. Najlepiej jeść tuż po przyrządzeniu, póki warzywa nie puściły za dużo soku.

Można dodać pokrojoną lub porwaną na kawałki sałatę (pasują lodowa i zwykła masłowa) lub roszponkę. Kupując śmietanę, zwracam uwagę czy nie ma różnych dodatkowych zagęstników - takich dodatków unikam, śmietana z nimi zwykle jest oznaczona jako śmietana do zup i sosów. Ten smak pamiętam z dzieciństwa i choć powiem szczerze, wtedy za nim nie przepadałam, teraz jest to jedyny sos, z jakim zieloną sałatę podaję.

SKŁADNIKI

2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól 
biały pieprz
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
2. Żółtka rozgniatamy widelcem z cukrem, dodajemy troszkę soli i pieprzu, musztardę, łyżkę majonezu i dokładnie rozcieramy. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy pozostały majonez i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
3. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sosu. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu, czy śmietany, ewentualnie przyprawiamy. 
4. Gotowym sosem polewamy listki zielonej sałaty, podajemy do obiadu Jedna z moich ulubionych surówek :) Nie wiem dlaczego do tej pory nie znalazła się w mojej książce ;)

SKŁADNIKI

1 duży por (ok. 40 dag)
1 średnie jabłko
1 spory ogórek kiszony
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
cukier, pieprz, sólPora dokładnie umyć, odrzucić zielone liście, a białą część pokroić na cieniutkie półtalarki, włożyć do miski i posypać szczyptą cukru i soli. Kiszonego ogórka i obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do pora. Musztardę wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru. Sosem polać surówkę i wymieszać. "Sushi" cukiniowo - pleśniakowe sosem balsamicznym podkreśloneSzybkie cudeńko. Pomysł na wielki popis. Danie o smaku wielce szczególnym. Jako przystawka, albo jedno z dań głównych podczas wykwintnej kolacji wspaniale się sprawdzi!

SKŁADNIKI

kawałek sera pleśniowego - około 20 dag
2 małe cukinie
sos: 
łyżka octu balsamicznego [można zastąpić dobrym octem ziołowym] 
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki musztardy - najlepiej miodowej
sól
świeżo zmielony pieprz
pół garści posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej bazyliiDoprawdy owe "sushi" robi się w 5 minut. A zachwycające jest smakiem i wyglądem. 

Najpierw cukinia - myje ją, osuszam i za pomocą obieraczki do warzyw kroję na długie i cieniutkie plasterki - znaczy się kroję tę cukinię wzdłuż - przed krojeniem nie obieram - skóra młodych cukini jest bardzo delikatna, nadaje potrawie charakteru i ślicznie się komponuje na talerzu. 

Pokrojone cukinie delikatnie solę i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i odstawiam na chwilę. 

W tym czasie kroję ser na kostki o wielkości 2 cm na cm. 

Każdą kostkę sera owijam plastrem cukini i układam na talerzu. Cukinie z serem można spiąć wykałaczką - jeśli to danie ma być np. na imprezę na stojaka. 

Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. "Sushi" polewam sosem na talerzu i odstawiam na kilkanaście minut, ale nie więcej, by smaki się lekko dopełniły. 

Doskonale smakuje "saute", ale można do "su... Sałata z sosem vinegrette najlepsza i z niczym więcejPo prostu klasyka! Taka sałata jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs, ryb i zasadzie wszystkich potraw z wyjątkiem chyba tylko deserów. Doskonała również jako ultra lekka przystawka na zaostrzenie apetytu przed dużą kolacją.

SKŁADNIKI

kilka rodzajów sałaty, tak by się mniej więcej główka zebrała - tak będzie najsmaczniej i najbardziej "widowiskowo" [może być również jeden rodzaj]
sos vinegrette:
0,3 szklanki oliwy extra vergine
2 łyżki wody mineralnej
sok z połówki cytryny
2 łyżki octu balsamicznego - opcjonalnie
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
garść dowolnego zioła [szczypiorek, koperek, bazylia, kolendra] - opcjonalnieTaka sałata jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs, ryb i zasadzie wszystkich potraw, z wyjątkiem chyba tylko deserów. Doskonała również jako ultra lekka przystawka na zaostrzenie apetytu przed dużą kolacją. 

Sałaty dokładnie myję i jeszcze dokładniej suszę - nie powinno być na liściach żadnych kropelek wody. 

Liście duże rwę na niezbyt małe kawałki, zaś małe pozostawiam w całości. Wrzucam je do dużej miski i zalewam sosem i mieszam poprzez podrzucanie. Po kilku chwilach sałata osiąga apogeum smaku. 

Sos robię poprzez bardzo dokładne wymieszanie wszystkich składników [czosnek obrany i zmiażdżony] w zakręconym słoiku. Sos ma dobrą konsystencję, kiedy zmatowieje i gęstością będzie przypominał śmietanę. 

W ogóle takiego sosu można przygotować więcej ...
Przypnij Polub Komentuj
  243

Pizzowe bułeczki drożdżowe z pieczarkami

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
czerwonapoziomka
jantar62
ewelinkaaa08
uzytkowniczek
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry