Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Wypieki

miętowe orzeźwienie
Zielone ciasto cytrynowe
Królewiec
Ciasto Pyszne :)
Ciasto kawowo-biszkoptowe
Ciasto kokosowe z ananasem
Ciasto Gumisi
szybkie ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami
przelicznik-kuchennych-miar
Ciasto z jabłkami na słodkiej śmietance
Szybkie ciasto z truskawkami
Placek Śmietankowy ze Śliwkami
Orzechowe Niebo
Piramida limonkowa
Nietypowa szarlotka z budyniem i pianką wiśniową
Łamaniec
Sernik z gotowanym budyniem waniliowo-karmelowy
Sernik na Kajmaku (masie krówkowej)
Karmelowy sernik z niespodzianką
ciasto bananowo zekoladowe
Delikane ciasto z szafirową pianką
Pulchniutki biszkopt
Tort malinowy
Pijany Wojtek jako tort
Piramida Cytrynowa

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

T-Bone Stek z masłem rozmarynowym Ciasto libańskie. Roladki z bakłażanów z nadzieniem z mięsa i ryżu, zapiekane w sosie pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw Napoleonka bez pieczenia na upalne dni serniczek lll Chleb na pszennym zakwasie z szałwią


«  »
Składniki

zaczyn:
65 g mąki pszennej chlebowej typ 750
5 g mąki żytniej 
45g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego


ciasto właściwe :
364 g mąki pszennej chlebowej typ 750
20 g mąki żytniej 
250 g wody
10 g soli
cały 12-godzinny zaczyn
garść świeżych liści szałwii
 
Reklama na MniamMniam.pl
Przepis

Zacznij od przygotowania zaczynu: wszystkie składniki zmiksuj. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
Chleb: mąkę pszenną wymieszaj z mąką żytnią i wodą (mikserem). Przykryj folią, pozostaw na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodaj sól, zaczyn oraz pokrojoną drobno szałwię. Mieszaj mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut. Z ciasta uformuj bochenek, umieść w koszu do wyrastania, posypanym mąką (najlepiej ziemniaczaną). Pozostaw na 2 do 5 godzin do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
Wyrzuć chleb jednym, sprawnym gestem na rozgrzany kamień lub blachę z piekarnika.
Przed pieczeniem chleb ponacinaj żyletką lub bardzo ostrym nożem.
Piecz przez 40 - 45 minut.
Wystudź na kratce. Żeberka w pięciu smakach - mięciutkie, soczyste i obłędnie aromatyczne :) awokado z gorgonzolą
Przypnij Polub Komentuj
  438

Pizzowe bułeczki drożdżowe z pieczarkami

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
czerwonapoziomka
jantar62
ewelinkaaa08
uzytkowniczek
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry