Więcej zszywek z tablicy

Dzieci

Ciasto Niebo
składniki na spód

12 ciasteczek oreo
20 g masła

Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.

składniki na masę

2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary 
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki

Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopni...
baletnice
Przekąski
Bańki skład
Plastyczna pianka do zabawy dla dzieci: pianka do golenia i skrobia kukurydziana
Kartka dziecięca
dziecięce doniczki
lody z ciasta
dekoracja owoców - zrób sama
słodki plecaczek
króliczek ze skarpetki
Czekoladowy zamek - łał!
Piaskownica z palet
M&M`s tort
Ciasteczkowe potwory
Stonoga z muffinek
Statek piracki z arbuza
Plac zabaw z opon
Kuchenka dla dziecka
Szycie śliniaczków
spódniczka
Dziobaki na paluszki
Hand Made Baby Hat
Mysia
zagłówek kotek
Szwedzki miś:)

Więcej zszywek ze źródła

pomyslowi.net

ziemniaki nadziewane boczkiem z serem pizza z gyrosem ,,, dla dziewczynki warkocz pizza mleczna:

1/4 szklanki mleka
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa czekoladowo-orzechowa:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka prawdziwego kakao
150 g orzechów laskowych

ponadto:
3 suche wafle, najlepiej kwadratowe
100 g gorzkiej czekolady


Co i jak?



Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować. Następnie ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko. Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec aromat waniliowy.

Masa czekoladowo-orzechowa

Orzechy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Jak składać?

Pierwszy wafel, posmarować masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty. Składniki:

100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
100 g wiórków kokosowych do środka;
200 g masła;
200 g cukru kryształu;
125 ml wody;
250 g mleka w proszku;
2 płaty wafla;
migdały;

Wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie. cytrynowe orzeźwienie
Biszkopt: 

7 jaj ( oddzielić białka od żółtek) 

180 g cukru 

180g mąki pszennej 

40 g mąki ziemniaczanej 

1płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru), następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Mąki, proszek przesiać przez sito, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka) 

Masa śmietanowa: 

400ml śmietanki kremówki 

200ml jogurtu naturalnego 

1 łyżka cukru pudru 

3 płaskie łyżeczki żelatyny (ja używam firmy dr oteker) 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, kremówkę ubić na puszystą masę, podkowiec dodać cukier puder i żelatynę na końcu dodać jogurt. 

Masa cytrynowa: 

2 duże cytryny 

1 galaretka cytrynowa 

1 czubata łyżka cukru 

350ml wody 

Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz) pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min. całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę. 

Biszkopt dzielimy na dwa placki na pierwszym z nich wykładamy 2/3 masy śmietanowej na to wylewamy 2/3 masy cytrynowej tworząc "esy- floresy", na to układamy drugą część biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy śmietanowej( należy ją dobrze wyrów...
Przypnij Polub Komentuj
  690

Plac zabaw z opon

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry