Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Dzieci

Sowyyy
Babeczki sowy

Składniki

ilość sztuk: 24 

Babeczki
250 g mąki pszennej
400 g cukru
110 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml maślanki
125 ml oleju roślinnego
250 ml gorącej wody
Krem
200 ml śmietany tortowej
200 g serka mascarpone
50 g cukru
50 g gorzkiego kakao
Do dekoracji
48 ciasteczek Oreo albo podobnych
48 brązowych lentilków albo podobnych drażetek
24 pomarańczowe lub żółte lentilki lub podobne drażetki
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć papilotkami formę na 24 muffiny.
Do miski przesiać mąkę i i wymieszać z 400 g cukru, 110 g kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
W osobnej misce zmiksować jajka z wanilią, maślanką i olejem.
Wymieszać mokre składniki z suchymi, a następnie wmieszać gorącą wodę.
Nałożyć ciasto równomiernie do przygotowanej foremki. Piec babeczki przez 12 minut.
Ostudzić babeczki i przygotować krem: ubić śmietanę, a następnie dodać do niej mascarpone, kakao i cukier, i delikatnie wymieszać. Na każdej babeczce rozsmarować 1 łyżkę kremu.
Udekorować babeczki: otworzyć ciasteczka Oreo na pół, odkładając połówki z białym kremem. Przyklejać na każdą babeczkę po 2 ciastka z białym kremem, który będzie imitował białka oczu.
W biały krem wetknąć po brązowej drażetce, która będzie imitować źrenicę. W środek, pomiędzy ciastka, wetknąć w poprzek po żółtym lub po...
mmm
Ciasto Niebo
składniki na spód

12 ciasteczek oreo
20 g masła

Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.

składniki na masę

2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary 
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki

Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopni...
baletnice
Przekąski
Bańki skład
Plastyczna pianka do zabawy dla dzieci: pianka do golenia i skrobia kukurydziana
Kartka dziecięca
dziecięce doniczki
lody z ciasta
dekoracja owoców - zrób sama
słodki plecaczek
króliczek ze skarpetki
Czekoladowy zamek - łał!
Piaskownica z palet
M&M`s tort
Ciasteczkowe potwory
Stonoga z muffinek
Statek piracki z arbuza
Plac zabaw z opon
Kuchenka dla dziecka
Szycie śliniaczków
spódniczka
Dziobaki na paluszki
Hand Made Baby Hat

Więcej zszywek ze źródła

pomyslowi.net

koszyczek muffiny z oreo :) chłopski garnek choinka Babka z kanapek Przepis na wiedeńską bagietkę Naleśniki Tiramisu Składniki:
Spód:
175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru lub cukru pudru

Z podanych składników wyrobić ciasto. Wyłożyć na blachę (u mnie 18 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 190 st.
Uwaga! Powinno się piec do złotego brązu. Ja jednak nie mogę w moim piekarniku tego dokonać, bo z jednej strony mi niestety mocniej grzeje i by mi się ciasto spaliło. Ale jeżeli znacie swój piekarnik i wiecie, że grzeje dobrze, to koniecznie trzymajcie w nim ciasto, aż uzyskacie ciemniejszy kolor.

Warstwa 2:
kajmak

Ja wykorzystałam gotową masę z puszki. Można również ugotować puszkę mleka skondensowanego (przez 2-3 godz. - zamoczoną w wodzie i pod przykryciem).
Kajmak wyłożyć na upieczony spód.

Warstwa 3:
170 g mlecznej czekolady
ok. 3 łyżek masła

Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i stopniowo dodawać masło. Masa musi być dosyć gęsta, ale jednak ma się dać spokojnie wylać na karmel.

Schłodzić kilka godzin w lodówce. Święta
Przypnij Polub Komentuj
  803

Plac zabaw z opon

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

0

0

38

xxx

0

1

92

...

3

1

189

...

2

9

537

:))

0

4

181

...

0

8

214

ojeeej :)

0

2

155

xoxo

1

1

113

słodka

0

4

126

Niunia:)

3

4

132

...

0

3

272

Cuudne! *.*

0

10

323

:))

0

0

81

;))

Zmień tło
do góry