Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Dzieci

Sowyyy
Babeczki sowy

Składniki

ilość sztuk: 24 

Babeczki
250 g mąki pszennej
400 g cukru
110 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml maślanki
125 ml oleju roślinnego
250 ml gorącej wody
Krem
200 ml śmietany tortowej
200 g serka mascarpone
50 g cukru
50 g gorzkiego kakao
Do dekoracji
48 ciasteczek Oreo albo podobnych
48 brązowych lentilków albo podobnych drażetek
24 pomarańczowe lub żółte lentilki lub podobne drażetki
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć papilotkami formę na 24 muffiny.
Do miski przesiać mąkę i i wymieszać z 400 g cukru, 110 g kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
W osobnej misce zmiksować jajka z wanilią, maślanką i olejem.
Wymieszać mokre składniki z suchymi, a następnie wmieszać gorącą wodę.
Nałożyć ciasto równomiernie do przygotowanej foremki. Piec babeczki przez 12 minut.
Ostudzić babeczki i przygotować krem: ubić śmietanę, a następnie dodać do niej mascarpone, kakao i cukier, i delikatnie wymieszać. Na każdej babeczce rozsmarować 1 łyżkę kremu.
Udekorować babeczki: otworzyć ciasteczka Oreo na pół, odkładając połówki z białym kremem. Przyklejać na każdą babeczkę po 2 ciastka z białym kremem, który będzie imitował białka oczu.
W biały krem wetknąć po brązowej drażetce, która będzie imitować źrenicę. W środek, pomiędzy ciastka, wetknąć w poprzek po żółtym lub po...
mmm
Ciasto Niebo
składniki na spód

12 ciasteczek oreo
20 g masła

Ciasteczka bez rozdzielania zmiksować na proszek, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno) tak żeby folią dało się obłożyć zewnętrzną stronę tortownicy (w razie gdyby galaretka chciała wypłynąć). Na dno wysypać ciasteczka, docisnąć i schłodzić 20 minut.

składniki na masę

2 dl (200ml) śmietany kremówki
1,5 dl (150ml) jogurtu greckiego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 30 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru pudru
4 niebieskie galaretki, np. Blue Curacao Winiary 
12 dl (1200 ml) gorącej wody
cukrowe gwiazdki

Galaretkę rozpuścić w 12 dl gorącej wody, przestudzić, włożyć do lodówki. 1 dl kremówki ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, następnie dodać jogurt oraz ekstrakt i wymieszać. Dolać cienkim strumieniem żelatynę, wymieszać mikserem na niskich obrotach i odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie już zimna, ale nie stężała dodać łyżkę masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszać. Tężejąca śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciągnąć spód z lodówki i wycisnąć 3 okręgi mniejsze od obwodu ciasta, blisko siebie, następnie na nich wycisnąć dwa, a na górze 1, w celu uformowania chmurki. Zalać lekko gęstą galaretką (nie mocno tężejącą), tylko do poziomu białej masy, dalej formować chmurki w podany sposób do wyczerpania masy (można wyciskać pojedyncze okręgi, potrójne lub w innych kombinacjach) stopni...
baletnice
Przekąski
Bańki skład
Plastyczna pianka do zabawy dla dzieci: pianka do golenia i skrobia kukurydziana
Kartka dziecięca
dziecięce doniczki
lody z ciasta
dekoracja owoców - zrób sama
słodki plecaczek
króliczek ze skarpetki
Czekoladowy zamek - łał!
Piaskownica z palet
M&M`s tort
Ciasteczkowe potwory
Stonoga z muffinek
Statek piracki z arbuza
Plac zabaw z opon
Kuchenka dla dziecka
Szycie śliniaczków
spódniczka
Dziobaki na paluszki
Hand Made Baby Hat

Więcej zszywek ze źródła

pomyslowi.net

Składniki na 1 półmisek:

do dekoracji:

- 4 liście sałaty
- 5 rzodkiewek
- majonez
- 4 plastry świeżego ogórka

- 6 plastrów szynki
- 3 jajka ugotowane na twardo

na sałatkę:

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- kawałek selera
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz


Przygotowanie:


Warzywa na sałatkę gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na talerzu układamy liście sałaty, nakładamy sałatkę. jajka kroimy na pół, zawijamy w plaster szynki tak aby było widać jajko i układamy na sałatce. Na jajku robimy kleksa z majonezu. Z rzodkiewek robimy kwiatuszki i układamy na sałatce. Ogórka zielonego nacinamy, wywijamy i układamy na szynce. Smacznego...
Skomentuj pomysł:
Zobacz również te inspiracje:
Usuń przebarwienia po kolorowym lakierze! 	Kartka Świąteczna ;) 	Sernik na zimno - Czekoladowe trio 	Sponsorowane Tylko 73 zł za nowego iPhona?
Sposób na żółte plamy pod pachami paszteciki z grzybami Zielone Mielone



Składniki:

500 g mrożonego szpinaku (świeżego potrzeba przynajmniej dwukrotnie więcej, ale kotlety będą smaczniejsze),
1 łyżeczka klarowanego masła,
500 g mielonego mięsa drobiowego,
1 1/2 szklanki otrębów owsianych,
3 ząbki czosnku,
1/2 niedużej cebuli,
sól i pieprz do smaku,

Wykonanie:

Szpinak podsmażyłam na maśle i posiekanej cebulce zgodnie z przepisem na opakowaniu i solidnie doprawiłam (ten mrożony ma zwykle znacznie mniej smaku niż świeży, następnym razem spróbuję w ramach przyprawy użyć serka typu feta) pod koniec duszenia dodając drobniutko posiekany czosnek.

Mięso porządnie wyrobiłam z wystudzonym szpinakiem, jajkiem, połową otrębów i ponownie doprawiłam solą i pieprzem. Formowałam kotlety maczając dłonie w zimnej wodzie i obtaczałam w pozostałych otrębach. Smażyłam (jak już napisałam wyżej) na ceramicznej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Składniki na ciasto kakaowe:

4 żółtka
4 białka
50g ciemnego kakao
100g cukru pudru
50g cukru kryształ

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny kolor, dodać kakao, zmiksować na najwyższych obrotach. Następnie połączyć delikatnie z białkami i dokładnie wymieszać za pomocą miksera (co z pozoru wyda się trudne gdyż część kakaowa jest bardzo bardzo gęsta). Wlać na blachę o wymiarach 21x21cm, wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut. Po upływie podanego czasu, natychmiast wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze i wystudzić.

Składniki na masę kokosową:

170g wiórków kokosowych
330ml śmietanki 30%
2 łyżki ciepłego masła
pół szklanki cukru pudru

Śmietankę zagotować, mieszając dodać wiórki kokosowe, które po chwili powinny wchłonąć śmietankę. Zdjąć z gazu, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać do wystudzonej masy kokosowej, wymieszać.
Na ostudzone ciasto kakaowe wyłożyć równomiernie masę kokosową. Ozdobić polewą z czekolady: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% roztopić wraz z 2 łyżeczkami masła w kąpieli wodnej, nanieść na ciasto.
Gotowe bounty wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. :) ... zapiekanka makaronowa organizer z pudełek po tic-tac-ach śliczna dekoracja z kawy ziarnistej Składniki:

0,5kg schabu bez kości
bułka tarta
pęczek natki pietruszki
1 żółtko
120g mozzarelli tartej
120g sera cheddar
sól, pieprz
olej do smażenia

Mięso pokrój jak na kotlety, rozbij tłuczkiem z obu stron. Do miseczki wsyp łyżkę bułki tartej, żółtko jaja, posiekany drobno pęczek natki pietruszki oraz sery: tartą mozzarellę i drobno pokrojony lub utarty cheddar. Farsz wymieszaj, a nawet możesz lekko ugnieść w dłoni. Mięso posól i popieprz. Na każdy kotlet nałóż porcję farszu (1-2 łyżek), zaczynając od brzegu. Zwiń/ zroluj zawijas tak aby wygladem przypominał walec czy gotowy kotlet devolay. Jeśli zwinięty zacznie się otwierać możesz spiąć go za pomocą wykałaczki. Rozgrzej patelnię z olejem. Zawijasy usmaż z wszystkich stron na rumiano. Gotowe
Przypnij Polub Komentuj
  915

Plac zabaw z opon

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry