PLACKI Z CUKINIĄ -
czyli seria niedocenianych w Polsce.. owoców
Cukinia z włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Duża jej część to po prostu woda,dlatego w 100g ma tylko 15kc i szereg właściwości odżywczych i zdrowotnych m.in.: ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, jest swoistym odkwaszaczem organizmu, dla osób, które spożywają duże ilości mięsa czy cytrusów; pomaga zwalczyć nadkwasotę i zgagę.
Wersja Light
* 1 duża cukinia
* 2 duża cebula
* 2 jajka
*4 łyżki otrąb
* sól, pieprz
Cukinie i cebule trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy. Po kilku minutach odciskamy wodę. Dodajemy resztę składników, smażymy na gorącym teflonie.
Wersja dla Łasuchów;)
* Średnia cukinia (ok 500g)
*1 jajko
*1/2 łyżeczki soli
*3-4 łyżki brązowego cukru
*60 g mąki pszennej (szczypta proszku do pieczenia opcjonalnie)
*oliwa (lub olej roślinny) do smażenia
Wykonanie j.w. Podajemy z owocami (ew. ulubioną konfiturą lub dżemem) Dobrze komponują sie też ze śmietaną.
SMACZNEGO!
Polubili:
untilnow
buszu96
jogurtnaturalny
joannabi
dancemusiclove
mimiura
paniczka
petite_92
dorotawroclaw
aniapilch
oraz 17 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: