Postać Papkina z „Zemsty” Aleksandra Fredry


Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Przepyszne TIRAMISU! Najlep...
Naleśniki z brokułem, serem...
Ciasto Prince Polo
Kurczak w sosie musztardowy...
LEBKUCHEN
Składniki na 30 s...
Pomysł na jutrzejsze niedzi...
Pierogi z grzybami i kaszą ...
Pomysł na sycące śniadanie....
Kruche ciasteczka z cynamonem
FIT CIASTECZKA (BEZ PIECZEN...
Wystarczy stopić wegeczekol...
Mocno kokosowe kulki jaglane
Sałatka z makaronem z zupek...
Szarlotka orzechowa
Najlepsze placki owsiane FI...
spód do babeczek Ciasto:
15...
Zupa chrzanowa
Jaglany "Michałek"...
Sałatka jajeczna z porem
Serowa frittata z makaronem...
Makaron z Wloska kielbasa i...
Najlepszy przepis na najbar...
Masz częste migreny i bóle ...
Ciasto z buraków
Pyszna meksykańska zupa ser...
Ciasto Prince polo
renatka01010

renatka01010 od agakostek

Dodane 6.10 o 23:56
Obserwuj

Polędwiczka wieprzowa nadziewana musem jabłkowo-żurawinowym

z tymiankiem

ładna polędwiczka wieprzowa, dosyć gruba
1 winne jabłko
2-3 łyżki świeżej lub mrożonej żurawiny
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
3 łyżki miodu + 2 łyżki masła
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dosyć drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło z olejem i dusimy jabłka do miękkości ale żeby nie zrobiła się z nich paciaja. Kiedy jabłka już nieco zmiękną dodajemy żurawinę i podduszamy aby popękała. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Polędwiczkę czyścimy z błonek i rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć jak książkę. Lekko rozbijamy, ale trzeba uważać żeby nie przerwać mięska. Mięsko solimy i pieprzymy, wykładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Związujemy sznurkiem kuchennym, ja dodatkowo pomogłam sobie w kilku miejscach wykałaczkami. Związane mięso przekładamy na patelnię, na której smażyły się jabłka i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a na koniec na 5 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni aby się ładnie zrumieniła jeśli nie doszło do tego w trakcie pieczenia. W trakcie pieczenia polewałam polędwiczkę 2 razy mieszaniną rozpuszczonego masła i miodu. Po upieczeniu odstawiłam mięso na 5-7 minut aby odpoczęło i pokroiłam na porcję po uprzednim zdjęciu sznurka.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: