Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Fryzury!

Pomysłowa fryzura!

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

/// Sprytne rozwiązanie dla pań Malinkiiii Dbajcie o zdrowie Oszczędzamy miejsce w szafie :) Zupa cebulowa zapiekana z grzanką i serem żółtym
6- 8 porcji

składniki:
- 1 kg cebuli żółtej
- 130 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu wołowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ok 250 g sera żółtego
- kromki razowego chleba
Czosnek pokroić na drobną kostkę i wymieszać z 40 g masła. odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 90 g masła i oliwę, wrzucić cebulę smażyć do zeszklenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 15 minut aż się lekko zarumieni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wrzucić cukier i ok 1/2 łyżeczki soli, zwiększyć nieco ogień i smażyć ok 30 minut aż cebula będzie miała złoto- brązowy kolor. Taką cebulę posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2- 3 minuty, następnie wlać bulion i wino oraz doprawić pieprzem- ok 1 łyżeczki. Zmniejszyć ogień, zupę przykryć pokrywką i gotować ok 40 minut aż cebula zacznie się rozpadać.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Ser zetrzeć na grubej tarce.
Kromki posmarować z obydwu stron masłem czosnkowym i ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia,
Zmienić temperaturę piekarnika na 220 stopni. Do żaroodpornych naczynek wlewać porcję zupy, na wierzch ułożyć grzankę, posypać żółtym serem i wszystko zapi... Koktajl szpinakowo-bananowy z odrobiną ananasa


3 krążk szpinaku ( oczywiście rozmrożonego)
mały banan
300m mleka
plaster ananasa z puszki

Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do szklanki, szukamy ulubionej słomki. jeden średni brokuł
100g fety
2łyżki otrębów pszennych 
3 łyżki zarodków pszennych 
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżeczki czerwonego pesto

Zaczynamy od brokuła. Dzielimy go na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 5 minut. Oczywiście wrzucamy na wrzącą wodę. Po ugotowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.


Do blendera wrzucamy: fetę pokrojoną w kostkę, brokuła, zarodki pszenne i otręby. Blendujemy ok. 2 minut.

Uzyskaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę, pesto i jajko. Całość dokładnie mieszamy, można drewnianą łyżką, ale ja proponuje tak po prostu ręką.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Formujemy małe kotleciki i układamy je na patelni.
Smażymy ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Składniki (na 8 niedużych szklaneczek, 1,5 litra płynu):

90 dag dojrzałych jeżyn
400 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
kilka kropel cytryny
25 g żelatyny
kremówka i owoce do ozdoby
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Jeżyny opłukać i zblendować razem z cukrem, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo żelatynę ciągle miksując.
Przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki.
Udekorować kremówką i owocami.
Przypnij Polub Komentuj
  283

Pomysłowa fryzura!

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
bukamalutka
lukasz55xl
klaudia52363
Pelusiaaa
irinaparis

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry