Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Fryzury!

Pomysłowa fryzura!

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

... sałatka sałatka warstwowa z tuńczykiem sałatka meksykańska salon mini książeczka Składniki na duży tort (12 -16 porcji)

Biszkopt czekoladowy (tortownica 26 cm):

4 duże jajka
¾ szklanki mąki (wymieszałam pół na pół ziemniaczaną z pszenną tortową)
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki kakao
1 łyżka czekolady w proszku (użyłam czekolady Monbany, ale może być każda inna)
30 g drobno posiekanej dobrej czekolady (użyłam gorzkiej)

Biszkopt orzechowy (tortownica 26 cm):
3 duże jajka
100 g mielonych orzechów (dałam laskowe)
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki dobrego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soku z cytryny

Poncz:
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
3 łyżki likieru orzechowego albo innego mocnego alkoholu

Masa I – krem czekoladowo – orzechowy:
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
70 ml śmietany kremówki
2 pełne łyżeczki kakao
20 g drobno posiekanych orzechów włoskich
3 wafelki Knoppersy (albo inne – wg uznania)

Masa II – mus czekoladowy:
2 żółtka
1 białko
200 ml śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 czubata łyżka cukru pudru
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach (mniej więcej 1/5 szklanki) gorącej wody

Masa III – krem czekoladowy:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo:
4 – 5 łyżek dżemu agrestowego (albo innego wg uznania – ja do tortów daję przeważnie agrestowy)
posypka orzechowa i płatki czekoladowe do dekoracji
12 czekoladek Ferrero Rocher Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego lekko
8 dużych jaj
300g drobnego cukru do wypieków
200g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem krówkowy:

250g miękkiego niesolonego masła
180g kajmaku z puszki (dulce de leche)
70g cukru pudru
200g masy toffee (użyłam toffee spread marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić kajmakiem lub krówkami)
Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
250g miękkiego, niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Doprowadź wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.

Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Jajka (białka i żółtka razem) umieść z cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.

Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.

Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.

Żeby przygotować krem krówkowy, ubij masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia masła z cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj czekoladę. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).

Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.

Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Roz... Składniki (tortownica o śr. 18 cm):
Ciasto:

4 jajka
100 g cukru pudru
100 g maki pszennej
szczypta soli

Krem:

100 g śmietanki 30 %
200 g serka mascarpone
100 g masy krówkowej

Nasączenie:

1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
ew. cukier do smaku

Oraz:

masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
kruche rurki

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.
Przypnij Polub Komentuj
  344

Pomysłowa fryzura!

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
bukamalutka
lukasz55xl
klaudia52363
Pelusiaaa
irinaparis

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry