Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Fryzury!

Pomysłowa fryzura!

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

SKŁADNIKI

2 małe cukinie (ok.400g)
200g fety
75g suszonych pomidorów
z zalewy
chili w proszku
oliwa z oliwek
sól, pieprz





cukinia PRZYGOTOWANIE

Cukinie kroimy (bez obierania) w kostkę, i grillujemy na patelni grillowej na oliwie (możemy też przesmażyć na zwykłej patelni).
W międzyczasie solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni
i pozostawiamy do ostudzenia. Fetę kroimy w kostkę, suszone pomidory - na mniejsze kawałki.
Oprószamy delikatnie chili. Wstawiamy na godzinę do lodówki. naleśniki:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka wody gazowanej
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju

nadzienie:

1,2 kg pieczarek
1 cebula
100 g serka topionego kremowego lub serowego
4 łyżki ketchupu pikantnego
duży pęczek szczypiorku
100 g sera żółtego
pół łyżeczki cayenne
na wierzch:

jogurt naturalny
pęczek szczypiorku
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy na rozgrzanej patelni ( ok. 8-9 sztuk).

Do cebuli zeszklonej na łyżce oleju dodajemy pokrojone pieczarki.

Dusimy do miękkości, a gdy wyparuje cała woda dodajemy cayenne i szczypiorek.

Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy ketchup oraz serek topiony.

Mieszamy, aż serek się roztopi i wszystko ładnie połączy.

Ser żółty ścieramy.

Na naleśnika nakładamy farsz i posypujemy odrobiną sera.

Przykrywamy kolejnym i tak do wyczerpania składników.

Całość zapiekamy w piekarniku około 10 minut 180 stopniach.

Podajemy na ciepło ozdobione jogurtem oraz pokrojonym szczypiorkiem. składniki:

3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego Wodzisław
300 g pomidorków koktajlowych
2 małe cukinie
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 solidna garść posiekanej natki pietruszki
olej
sól ziołowa

Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam goracą wodą z dodatkiem odrobiny oleju aby pesso pozostało sypkie. Cukinie razem ze skórką pokroić w plasterki. Nastęnie oprószyć solą ziołową i skropić olejem. Tak przygotowaną cukinie ugrillować na patelni grillowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Do miski przełożyć pokrojone pomidorki, osączone kuleczki mozzarelli oraz gotowe pesso. Dodać ugrillowana cukinię oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszac i podawać. składniki:

2 średnie brokuły
2 nieduże pomidory
200 g żółego sera, użyłam goudy
150 g jodurtu naturalnego
70 g majonezu, użyłam Kieleckiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku

Przygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć i ugotować al'dente. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i ułożyć na półmisku (lub talerzach gdy chcemy przygotować pojedyncze porcje). Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i ser ułożyć między różyczkami brokuła. Sałatkę polać sosem i podawać. opakowanie świeżego lasagne (5 płatów)
5 łyżeczek pesto rosso
łyżka oliwy z oliwek
cukinia
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
puszka pikantnych pomidorów siekanych
szczypta soli ziołowej
kulka mozzarelli
3/4 szklanki mleka
łyżka masła
łyżeczka mąki
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 plasterki suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
DSC_0587

Paprykę myjemy i kroimy w plasterki.

Grillujemy na posmarowanej oliwą patelni ( doprawiamy solą).

Cukinie myjemy, kroimy na cienkie plasterki i również grillujemy.

Paprykę kroimy w kosteczkę i mieszamy z siekanymi, pikantnymi pomidorami.

Każdy plaster lasagne smarujemy łyżeczką pesto rosso.

Układamy na nim grilowaną cukinię i 3 łyżki papryki z pomidorami.

Zwijamy jak roladkę i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Wlewamy mleko cały czas mieszając i na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

Doprawiamy pieprzem i gałką.

Zalewamy roladki a na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego :) Jak zrobić dynie na Halloween ciasto orzechowe z karmelem i bezami Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

- 1 szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 6 jajek

- 1 cukier waniliowy

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

MASA MANDARYNKOWA:

- 2 szklanki soku pomarańczowego

- 2 budynie śmietankowe

- syrop z puszki mandarynek

- woda (tyle, aby razem z syropem uzbierała się pełna szklanka)

MASA ŚMIETANOWA:

- 750 ml śmietany 30%

- 1 cukier waniliowy

- 1 śmietan fix

DODATKOWO:

- 1 puszka mandarynek

- ok. 20 sztuk herbatników

- polewa czekoladowa

Jak przygotować?

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. W kąpieli wodnej ucieramy mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, a cukier już nie wyczuwalny wyjmujemy z kąpieli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy z żółtek – mieszamy łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 25 minut.

Masy

Kiedy biszkopt już wystygnie ściągamy z niego delikatnie „skórkę”. Mandarynki odsączyć i ułożyć je na cieście.

Budynie rozmieszać w soku z mandarynek z dodatkiem wody. Sok z pomarańczy zagotować, kiedy zacznie wrzeć wlewamy rozmącone budynie i cały czas energicznie mieszamy. Pogotować 2-3 minuty i gorącą masę wylać na ciasto. Zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Wykładamy na masę mandarynkową. Na śmietanie układamy ciastka. Polewę rozpuścić i polać nią co drugie ciasteczko. salatka meksykańska
Przypnij Polub Komentuj
  341

Pomysłowa fryzura!

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
bukamalutka
lukasz55xl
klaudia52363
Pelusiaaa
irinaparis

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry