Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

kurczak //// sernik tiramisu Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym Składniki:



1 opakowanie makaronu kokardki Czaniecki,
400 ml kremówki,
250 g świeżych liści szpinaku.
50 g sera camambert,
2 pomidory,
100 g startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis.
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach. 1,5 kg obranych kartofli
2 łyżki oliwy,
500 gram fety z mleka owczego,
500 gram łososia
750 gram szpinaku mrożonego w liściach (lepszy świeży),
łyżka masła,
3 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
5 jajek,
jogurt grecki,
łyżeczka sody,
małe opakowanie śmietanki 12 %.


Ziemniaki ugotować a następnie stłuc.
Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić (bardziej podgrzać, niż dusić), zetrzeć trochę gałki, czosnek, sól, pieprz.
4 jajka rozbełtać, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.
Łososia pokroić w kostkę.
Układać warstwami – ziemniaki łosoś, szpinak, masa jajeczno serową. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków.
Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały, przykryć papierem do pieczenia. ciasto "Zmierzch" (cappuccino)
Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :)










biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz:
0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie)

masa straciatella:
100 - 150 gramów gorzkiej czekolady
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

krem cappuccino:
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego)
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

galaretka kawowa:
0,8 litra mocno osłodzonej kawy
kieliszek amaretto lub rumu ciemnego (opcjonalnie)
5 łyżeczek żelatyny (używałam takiej - 3 łyżeczki na 0,5 litra płynu)

dekoracja:
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cappuccino
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku

dodatkowo:
12 sztuk orzechowych kuleczek


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).





Krem straciatella.
Schłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki. Ciasto Zmierzch ( Cappucino) Składniki:

opakowanie wafli
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, lub gotowa masa krówkowa
mały słoiczek powideł śliwkowych







Wykonanie:

Masą kajmakową smarować wafle (mleko w puszce należy gotować przez 3 godziny, dopiero przestygnięte otworzyć). Do tej pory byłam zwolenniczką przygotowywania masy w domu, ponieważ gotowe masy zwyczajnie mi nie smakowały, tak jak gotowana z mleka, ale w końcu znalazłam taką , która smakuje niemal identycznie. To masa firmy Gostyń, jeśli taką znajdziecie to polecam.

Jedną warstwę wafli posmarować powidłami śliwkowymi.

Jeśli lubicie wafle chrupkie, to właściwie są gotowe, można je kroić, a jeżeli wolicie miękkie - połóżcie na wierzchu wafli deseczkę kuchenną i odczekajcie kilka godzin.
Obserwuj użytkownika
MartaHet

MartaHet od Mery160890

Dodane 15.01 o 19:31 z

kobieceinspiracje.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Mery160890
Przypnij Polub Komentuj
  527

Pomysłowe ciasto drożdżowe

e_bial

e_bial

jakie to jest ciasto? drożdzowe?

15.01 o 19:36    | 
lena10022

lena10022

drożdżowe lub pół francuskie

15.01 o 20:10    | 
lena10022

lena10022

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html właśnie robię z tego przepisu . jest jeszcze taki http://smaker.pl/przepis-puszysta-mieciutka-balkanska-buchta,103212.html?fb_action_ids=542197915869755&fb_actio

17.01 o 9:03    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewelinkaaa08

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry