Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

Zupa cebulowa zapiekana z grzanką i serem żółtym
6- 8 porcji

składniki:
- 1 kg cebuli żółtej
- 130 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu wołowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ok 250 g sera żółtego
- kromki razowego chleba
Czosnek pokroić na drobną kostkę i wymieszać z 40 g masła. odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 90 g masła i oliwę, wrzucić cebulę smażyć do zeszklenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 15 minut aż się lekko zarumieni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wrzucić cukier i ok 1/2 łyżeczki soli, zwiększyć nieco ogień i smażyć ok 30 minut aż cebula będzie miała złoto- brązowy kolor. Taką cebulę posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2- 3 minuty, następnie wlać bulion i wino oraz doprawić pieprzem- ok 1 łyżeczki. Zmniejszyć ogień, zupę przykryć pokrywką i gotować ok 40 minut aż cebula zacznie się rozpadać.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Ser zetrzeć na grubej tarce.
Kromki posmarować z obydwu stron masłem czosnkowym i ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia,
Zmienić temperaturę piekarnika na 220 stopni. Do żaroodpornych naczynek wlewać porcję zupy, na wierzch ułożyć grzankę, posypać żółtym serem i wszystko zapi... Koktajl szpinakowo-bananowy z odrobiną ananasa


3 krążk szpinaku ( oczywiście rozmrożonego)
mały banan
300m mleka
plaster ananasa z puszki

Wszystkie składniki przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do szklanki, szukamy ulubionej słomki. jeden średni brokuł
100g fety
2łyżki otrębów pszennych 
3 łyżki zarodków pszennych 
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 łyżeczki czerwonego pesto

Zaczynamy od brokuła. Dzielimy go na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 5 minut. Oczywiście wrzucamy na wrzącą wodę. Po ugotowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.


Do blendera wrzucamy: fetę pokrojoną w kostkę, brokuła, zarodki pszenne i otręby. Blendujemy ok. 2 minut.

Uzyskaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę, pesto i jajko. Całość dokładnie mieszamy, można drewnianą łyżką, ale ja proponuje tak po prostu ręką.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Formujemy małe kotleciki i układamy je na patelni.
Smażymy ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Składniki (na 8 niedużych szklaneczek, 1,5 litra płynu):

90 dag dojrzałych jeżyn
400 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
kilka kropel cytryny
25 g żelatyny
kremówka i owoce do ozdoby
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Jeżyny opłukać i zblendować razem z cukrem, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo żelatynę ciągle miksując.
Przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki.
Udekorować kremówką i owocami. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

SPÓD:
170 g herbatników maślanych
4 łyżki masła/margaryny
50 g białej czekolady
MASA ŚMIETANKOWA:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
0,7 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny
MASA MALINOWA:
350 g malin (świeżych lub mrożonych)
350 g jogurtu greckiego
0,7 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
kilka malin
kremówka do dekoracji
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić razem z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do herbatników i wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wgnieść masę herbatnikową w spód, wstawić do lodówki.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Miksować dalej, dodając po łyżce serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.
Z kolejnymi 4 łyżeczkami żelatyny zrobić to samo, co wcześniej. Maliny zblednować razem z cukrem. Wymieszać z jogurtem greckim, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając (ja to wszystko zrobiłam w blenderze). Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.
Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce. Składniki:
mała główka włoskiej kapusty
1/2 kg mielonego mięsa
6-8 ziemniaków ugotowanych w mundurach
1 duża cebula
1 jajko
1 szklanka rosołu
2 łyżki przecieru pomidorowego
10-15 dag wędzonego boczku
pieprz
sól
majeranek
bazylia garść suszonego czosnku w płatkach
Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę. Składniki na garnek nr 1

300 g kalafiora (same różyczki)
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
plasterek selera
ciut świeżej pietruszki
1 łyżeczka masła
3 łyżki mleka
ok. 1/2 l wody
przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)
1-2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
Składniki na garnek nr 2:

250 g brokuła (same różyczki)\
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
plasterek selera
ciut świeżej pietruszki
ok. 1/2 l wody
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)
Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, a te które tego wymagają – obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno posiekać i poddusić w obu garnkach.
Do „garnka kalafiorowego” dodać mleko i podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Dusić ok. 10 minut.
Do „garnka brokułowego” dodać od razu, podzielony na mniejsze różyczki brokuł i resztę warzyw i zalać wodą.
Po 10 minutach do „garnka kalafiorowego” dodać resztę warzyw i zalać całość wodą.
W obu garnkach gotować zupy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawić do smaku 10 minut przed końcem gotowania.
Obie zupy dobrze zmiksować (oddzielnie oczywiście :-) ). Jeśli to konieczne dodać trochę wody i/lub dodatkowo doprawić do smaku.
Do zupy kalafiorowej dodałam łyżkę śmietany 12%.
No i najważniejsze – podanie: Do dwóch kubków wlać ... .... Formy na jajka
Obserwuj użytkownika
MartaHet

MartaHet od Mery160890

Dodane 15.01 o 19:31 z

kobieceinspiracje.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Mery160890
Przypnij Polub Komentuj
  404

Pomysłowe ciasto drożdżowe

e_bial

e_bial

jakie to jest ciasto? drożdzowe?

15.01 o 19:36    | 
lena10022

lena10022

drożdżowe lub pół francuskie

15.01 o 20:10    | 
lena10022

lena10022

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html właśnie robię z tego przepisu . jest jeszcze taki http://smaker.pl/przepis-puszysta-mieciutka-balkanska-buchta,103212.html?fb_action_ids=542197915869755&fb_actio

17.01 o 9:03    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
ewelinkaaa08

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry