Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

ogród

diy donica
---
przyjemne z pożytecznym :)
skalniak w doniczce
mini skalniak
prysznic w ogrodzie
altanka i domek dla gości do przenocowania
piaskownica
...
rozsadzanie skalniaków
kula
...
=-=
Piękny komplet mebli ogrodowych;)
...
palenisko
ogrodowy wodospad
Palety ♥... Zobacz świetny zestaw ...
piękny stolik
szybki prysznic
pięknie
donica
ławeczka
----
:-)
prywatna plaża

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

Składniki:

400 g makaronu kokardki
500 g boczku wędzonego
2 cebule
500 g pieczarek
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.
Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj. Krem z porów z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

2-3 pory (tylko białe i lekko zielone części)
1 cebula
2-3 ziemniaki
średnia marchewka
1l bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek
50g kremowego serka topionego
200 g łososia wędzonego

Wykonanie:
Pory myjemy i kroimy w talarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pory, cebulę i ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę ( gotujemy ją w całości), dodajemy świeże listki tymianku i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie zupę miksujemy na krem, doprawiamy mocniej do smaku. Podajemy z pokrojonym w kostkę łososiem i świeżo zmielonym pieprzem. Szarlotka :) klik w zdjecie Sałatka meksykańska
sałatka

Przepis
Sałatka meksykańska
Błyskawiczna i pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się na imprezowym stole.
Nie wymaga specjalnie skomplikowanych składników więc przygotować ją można w ostatniej chwili.

Bardzo lubię kiedy tego typu sałatki są w lodówce na co dzień, kiedy jakiś domownik zgłodnieje, zawsze mamy pod ręką sytą przekąskę.



Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Składniki:
opakowanie 370 g zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka octu spirytusowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 banan
1 duże twarde jabłko
olej do smażenia
DO PODANIA:
płynny miód – u mnie lipowy
wiórki kokosowe

Wykonanie:
Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem.
Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron.
Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki:

200g makaronu (rurki, świderki, kolanka, penne)
250g wędzonej cienkiej kiełbasy (lub szynki, parówek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250-300ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
100g startego żółtego sera ładniki:


600 g mięsa mielonego,
250 g pieczarek,
2 cebule,
1 bułka,
1 jajko,
2 małe pomidory,
300 g ziemniaków,
sól morska Specialite Kamis,
pieprz czarny Specialite Kamis,
szczypiorek,
do obtoczenia kotletów: bułka tarta,
sos:
400 ml śmietany 12%,
2 jajka,
szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis.

Przygotowanie:

Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach. Kotlety pożarskie

Składniki:
80 dag piersi z kurczaka
2 kajzerki
szklanka mleka
5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek
1 jajko
1 żółtko (ocalałe z innej potrawy)
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
40 dag pieczarek
olej do smażenia

Wykonanie:
Kajzerki namoczyłam w mleku.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia.
Masło stopiłam w rondelku.
Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki.
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywna pianę, delikatnie wymieszałam z masą mięsną. Na koniec dodałam przestudzone pieczarki i ponownie wymieszałam.
Z masy uformowałam owalne kotleciki, panierowałam w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju (idealne byłoby sklarowane masło, ale skończyło mi się niestety) z obu stron na rumiano. Składniki:

6 galaretek (fioletowa, turkusowa, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
100 ml śmietany kremówki
25 dkg truskawek
25 dkg borówek
25 dkg brzoskwiń





Sposób wykonania:

Przygotować naczynie i wyłożyć je folią spożywczą. U mnie o wielkości 30x22 cm.

Na dnie ułożyć borówki. Galaretkę fioletową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Lekko przestudzić, zalać owoce i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje ( a nie trwa to długo, bo rozpuszczona jet w 1/2 płynu niż normalnie być powinna ) przygotować następną.
Turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, lekko przestudzić i dodać 50 ml kremówki. Dobrze wymieszać i wylać na fioletową, gdy jest już zastygnięta.
Zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przestudzić i wylać na zastygniętą turkusową.
Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na zielonej galaretce i zalać żółtą, rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody i przestygniętą.
Pomarańczową zalać 250 ml wrzątku, przestudzić, dodać 50 ml kremówki, wymieszać i wylać na zółtą.
Na ostatniej warstwie poukładać truskawki pokrojone w plastry i zalać czerwoną galaretką ( rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić).
Umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny.

Smacznego :)
Przypnij Polub Komentuj
  1393

pomysłowy ogród

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
wika0697
katson87
tusia49
Mery_1483
kamila16
grizzlywaw
Jole

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry