Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

ogród

---
przyjemne z pożytecznym :)
skalniak w doniczce
mini skalniak
prysznic w ogrodzie
altanka i domek dla gości do przenocowania
piaskownica
...
rozsadzanie skalniaków
kula
...
=-=
Piękny komplet mebli ogrodowych;)
...
palenisko
ogrodowy wodospad
Palety ♥... Zobacz świetny zestaw ...
piękny stolik
szybki prysznic
pięknie
donica
ławeczka
----
:-)
prywatna plaża
relax na balkonie

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

ciasto orzechowe z karmelem i bezami Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

- 1 szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 6 jajek

- 1 cukier waniliowy

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

MASA MANDARYNKOWA:

- 2 szklanki soku pomarańczowego

- 2 budynie śmietankowe

- syrop z puszki mandarynek

- woda (tyle, aby razem z syropem uzbierała się pełna szklanka)

MASA ŚMIETANOWA:

- 750 ml śmietany 30%

- 1 cukier waniliowy

- 1 śmietan fix

DODATKOWO:

- 1 puszka mandarynek

- ok. 20 sztuk herbatników

- polewa czekoladowa

Jak przygotować?

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. W kąpieli wodnej ucieramy mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, a cukier już nie wyczuwalny wyjmujemy z kąpieli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy z żółtek – mieszamy łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 25 minut.

Masy

Kiedy biszkopt już wystygnie ściągamy z niego delikatnie „skórkę”. Mandarynki odsączyć i ułożyć je na cieście.

Budynie rozmieszać w soku z mandarynek z dodatkiem wody. Sok z pomarańczy zagotować, kiedy zacznie wrzeć wlewamy rozmącone budynie i cały czas energicznie mieszamy. Pogotować 2-3 minuty i gorącą masę wylać na ciasto. Zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Wykładamy na masę mandarynkową. Na śmietanie układamy ciastka. Polewę rozpuścić i polać nią co drugie ciasteczko. salatka meksykańska Składniki:

1 torebka ryżu, 10 dag sera żółtego (ja użyłam goudy), 2 jajka, sól, pieprz, kostka rosołowa, kurkuma, natka pietruszki

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, kostki rosołowej i kurkumy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż przesypać do miski, i do gorącego dodać ser, wymieszać. Po ostudzeniu do ryżu wbić 1 jajko, lekko posolić i popieprzyć, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy ryżowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na oleju ze wszystkich stron do zrumieniena. Smacznego. NA DWIE ROLADY:
2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g
1 cebula
50 dag pieczarek
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 duże jajko + 1 białko
3-4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu



WYKONANIE:
Cebulę obrać, drobno pokroić.
Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką.
Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).
Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne.
Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady.
Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.
Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut.
Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia. Sałatka meksykańska 

Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz Łosoś zapiekany w sosie cytrynowo- szczypiorkowym Ciasto marchewkowe z kremem 
(przepis po kliknięciu w zdjęcie  ) tortille z kurczakiem
Składniki:
- gotowany kurczak,
- starty ser zółty,
- kukurydza,
- 6 gotowych tortilli,

SOS BESZAMELOWY - składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Możemy kupić gotowe tortille ;) będzie szybciej i prościej.
Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Przypnij Polub Komentuj
  1362

pomysłowy ogród

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
wika0697
katson87
tusia49
Mery_1483
kamila16
grizzlywaw
Jole

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry