Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

ogród

diy donica
---
przyjemne z pożytecznym :)
skalniak w doniczce
mini skalniak
prysznic w ogrodzie
altanka i domek dla gości do przenocowania
piaskownica
...
rozsadzanie skalniaków
kula
...
=-=
Piękny komplet mebli ogrodowych;)
...
palenisko
ogrodowy wodospad
Palety ♥... Zobacz świetny zestaw ...
piękny stolik
szybki prysznic
pięknie
donica
ławeczka
----
:-)
prywatna plaża

Więcej zszywek ze źródła

kobieceinspiracje.pl

Sernik złota rosa



Ciasto:
125 g margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Ser:
kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )
łyżka cukru z wanilią
3 -4 łyżki cukru
2 jajka + 4 żółtka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe ( bez cukru)
pół szklanki oleju

Na piankę :
4 białka
pół szklanki cukru

szczypta soli










Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę ( 24 x 36) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej , miksuję całość.
Budynie dokładnie mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 45 minut .
Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na podpieczony sernik i piekę jeszcze około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia piany, nie za mocno bo nie wyjdą „kropelki rosy”
Po upieczeniu zostawiam sernik na jakieś 15 -20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia, wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie. KURCZAK + MARYNATA:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 mały bakłażan
1 cebula cukrówka
1 ząbek czosnku
1 młoda cukinia
3 pomidory
czubata łyżka koncentratu pomidorowego 30%
zioła prowansalskie
sól
pieprz
40 dag ugotowanego al’dente makaronu gramigna (waga po ugotowaniu) – mogą też być np. kolanka
około 20 dag sera gouda w wiórkach
kilka pomidorków koktajlowych
masło do wysmarowania formy



WYKONANIE:
Pierś przygotowałam sobie dzień wcześniej, bo musiałam coś z nią zrobić. Opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kosteczkę. Oprószyłam solą, pieprzem, polałam olejem i octem winnym, wymieszałam, zamknęłam w pojemniczku i odstawiłam do lodówki.
NA DRUGI DZIEŃ – przyszedł mi do głowy pomysł na zapiekankę:
Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą.
Wszystkie warzywa opłukałam. Bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 1 cm, z obu stron posypałam solą, odstawiłam na pół godziny. Wypuszczony sok wytarłam papierowym ręcznikiem, plastry pokroiłam w kostkę.
Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
Cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, ząbek czosnku posiekałam.
W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam kawałki kurczaka, dodałam cebulę i czosnek, a kiedy się zeszkliły, dołożyłam bakłażana i dusiłam pod przykryciem, aż zaczął mięknąć.
Następnie dodałam cukinię, a po chwili – pomidory. Wymieszałam, doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Dusiłam bez przykrycia, aż odparowała większość płynu.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 22x14 cm wysmarowałam masłem.
Do sosu dodałam ugotowany makaron i połowę wiórków goudy. Dokładnie wymieszałam, rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam pozostałym serem i obłożyłam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekałam przez 20 minut. Potrzebne nam (na 2-4 porcje):
- 4 płaty nori
- 250 g ryżu do sushi
- 40 ml ryżowego winegret
- jeden długi ogórek
- opakowanie paluszków krabowych
- 40 ml sosu sojowego
- wasabi
- kandyzowany imbir

Przygotowanie:
Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem. PASTA Z MAKRELI
- kostka chudego sera
- makrela wędzona (może być inna ryba wędzona)
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 3 jajca
- 1 średnia cebula
- pietruszka i szczypiorek
- łyżka musztardy i 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
W pozostałych rolach: sól i pieprz 
wszystko dokładnie zmiksować/wymieszać Składniki
ciasto
500 g mąki
250 g cukru
250 g miodu
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy naturalnej
1 opakowanie przyprawy do piernika

masa
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki)





Przygotowanie:

ciasto
100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia.
W misce miksujemy masło z żółtkami i resztą cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, karmelizowany cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym pierniku na 180 C przez 30 minut - dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół.

Ciasto ostudzamy, obcinamy brzegi i przekrajmy na 3 równe placki.

masa
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi).

Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h. Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami

4 jabłka
2 jajka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki suchych drożdży
serek wiejski granulowany 200 g ( u nie light)
200 ml maślanki
5-6 łyżek mąki
cynamon wg smaku
olej do smażenia











Jabłka myję, obieram i wycinam gniazda nasienne , następnie szatkuję, można pokroić w kosteczkę. Wbijam jajka, dodaję cukier , drożdże , serek i mieszam. Następnie wsypuję mąkę i cynamon i mieszam.

Odstawiam ciasto na pół godzinki, po czym smażę na oleju placuszki na rumiano z obydwu stron.

Wykładam na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Krem miky-way Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.


Składniki na masę serową:
125 dag białego sera, zmielonego
20 dag margaryny
8 jaj
25 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
5 dag kaszy manny
25 dag maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek



1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.
3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Gofry inaczej (na słono)

SUCHE SKŁADNIKI:
szklanka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
MOKRE SKŁADNIKI:
jajko
szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
łyżka oleju
aromat o smaku rumu - kilka kropli

* W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre
* Następnie łączymy wszystko razem i mieszamy dokładnie (jeśli ciasto jest za suche dolewamy wody)
* Wykładamy kolejne porcje na gofrownicę
Przypnij Polub Komentuj
  1493

pomysłowy ogród

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
wika0697
katson87
tusia49
Mery_1483
kamila16
grizzlywaw
Jole

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

0

9

122

...

0

16

339

...

0

25

877

taras i ogród

0

7

276

opona

0

35

616

...

0

10

126

...

0

8

510

ławka

0

14

496

Liść

0

15

249

...

0

13

470

...

0

11

397

<3

0

5

489

...

0

8

275

....

1

20

372

...

Zmień tło
do góry