Proste domowe bułki cynamonowe
Dla ilu osób: 12
• do ciasta:
• 2 szklanki mąki
• 2 opakowania suchych drożdży (4,5 łyżeczki)
• 1 łyżeczka soli
• ¾ szklanki mleka
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki roztopionego masła
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• do napełniania:
• topione masło do smarowania
• ½ szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• do glazury:
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka masła
• ⅛ łyżeczki wanilii
• 2-3 łyżeczki ciepłej wody
Do przygotowania ciasta:
mieszamy razem 1 ¾ szklanki mąki, drożdży i soli. Odkładamy na bok .
W rondelku, podgrzewamy mleko, wodę, masło i cukier mieszając na małym ogniu aż temp. osiągnie 60 C, stale mieszając. Wlać wszystko do suchej mieszanki mąki , soli i drożdży miksujemy , aż masa będzie gładka. Dodaj jajko i ½ szklanki mąki i miksujemy kolejne 2 minuty.
w razie potrzeby stopniowo dodajemy tyle mąki, aby ciasto było miękkie (prawdopodobnie kubek lub dwa).
wyjmujemy ciasto układamy na stolicy i przykrywamy dajemy mu odpocząć przez 20 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na prostokąt, ok ¼ grubości. Rozprowadzamy roztopione masło po wierzchu, później posypujemy nadzienie zostawiając rant ½ dookoła.
Na nadzienie:
Łączymy brązowy cukier i cynamon. (podwójna ilości, jeżeli jest to konieczne, w celu pokrycia powierzchni).
Zwijamy ciasto jak na roladę trzymając go tak mocno, jak to możliwe. Kiedy dojdziesz do końca, sklejamy brzegi ciasta wzdłuż górnej części i kroimy na 12 kawałków, za pomocą noża. Bułki kładziemy na natłuszczonej patelni i pieczemy w temperaturze 190C przez 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzamy trochę, a następnie górę bułki glazurujemy.
Do glazury:
Łączymy cukier puder, masło, wanilię, ciepłą wodę mieszamy wszystko aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Beata1998
dziś robię drugi raz, za pierwszym kompletnie mi nie wyszły. A dziś z mamą trochę pokombinowaliśmy i zrobiliśmy z cynamonem, jabłkami i kakao. I są pyszne, najlepsze z jabłkami :D
Omega_
pychota!
Omega_
właśnie robię, zobaczymy efekt końcowy;)
cat_and_cat
Ooo! A to było w 5 sposobow na... . Robiłam i przepyszne ;)
isieel
Masła do posmarowania tak na oko? Byleby zmoczyć ciasto?
czeko007
zrobiłam, i są naprawde świetne :*
kingga71
zrobiłam i wyszły bardzo smaczne. od razu mówię że w przepisie jest podane zdecydowanie za mało mąki. polecam!
agusiag
moim zdaniem z samą masą tzn masło, cukier, cynamon wychodzą wystarczająco słodkie. osobiście korzystam z innego przepisu, ale bułeczki są proste do zrobienia a za to jakie pyszne :D
joka1968
Panie kochane, to ile ma być w końcu tej mąki?
asia2344
Moje dzieciaki uwielbiają tez posmarowane ciasto dżemem lub nutella. dodaje też czasami rodzynek.są pyszne.
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.