Charakterystyka Scrooge'a z "Opowieści wigilijnej”


Więcej zszywek z tablicy

MNIAM MNIAM

Arizona herbata zielona z m...
Co zrobić z mięsem drobiowy...
Ale jaja
Herbata dobra na wszystko
JAK SCHUDNĄĆ 5 KG W 3 DNI ;)
soczki
„Podarunek ślubny. Kurs gos...
Zupka
Co znaczą cyfry przy mące:
;) hahaha
Nie ma to jak gang
zrób sam sobie napój
miodzio
he he he
mmmmm...
yep..
Czas na jaja
14 Przepisów na Sosy: Ideal...
Szybkie i łatwe w przygotow...
Pierniczki
Oo ?
Zdrowy mus czekoladowy – zd...
Oo ?
co bezpiecznie jeść
zakaz handlu w niedzielę
Noo nareszcie wiemy co ma 0...
zoom

zoom

Dodane 23.01 o 13:39
Obserwuj
Proste domowe bułki cynamonowe
Dla ilu osób: 12

• do ciasta:
• 2 szklanki mąki
• 2 opakowania suchych drożdży (4,5 łyżeczki)
• 1 łyżeczka soli
• ¾ szklanki mleka
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki roztopionego masła
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• do napełniania:
• topione masło do smarowania
• ½ szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• do glazury:
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka masła
• ⅛ łyżeczki wanilii
• 2-3 łyżeczki ciepłej wody

Do przygotowania ciasta:
mieszamy razem 1 ¾ szklanki mąki, drożdży i soli. Odkładamy na bok .
W rondelku, podgrzewamy mleko, wodę, masło i cukier mieszając na małym ogniu aż temp. osiągnie 60 C, stale mieszając. Wlać wszystko do suchej mieszanki mąki , soli i drożdży miksujemy , aż masa będzie gładka. Dodaj  jajko i ½ szklanki mąki i miksujemy  kolejne 2 minuty.
w razie potrzeby stopniowo dodajemy tyle mąki, aby ciasto było miękkie  (prawdopodobnie kubek lub dwa).
wyjmujemy ciasto układamy na stolicy i przykrywamy  dajemy mu odpocząć przez 20 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na prostokąt, ok ¼ grubości. Rozprowadzamy  roztopione masło po wierzchu, później posypujemy nadzienie zostawiając  rant  ½ dookoła.
Na nadzienie:
Łączymy brązowy cukier i cynamon. (podwójna ilości, jeżeli jest to konieczne, w celu pokrycia powierzchni).
Zwijamy ciasto jak na roladę trzymając go tak mocno, jak to możliwe. Kiedy dojdziesz do końca, sklejamy brzegi ciasta wzdłuż górnej części i kroimy na 12 kawałków, za pomocą noża. Bułki kładziemy  na natłuszczonej patelni i pieczemy w temperaturze 190C przez 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzamy trochę, a następnie górę bułki glazurujemy.  
Do glazury:
Łączymy cukier puder, masło, wanilię,  ciepłą wodę mieszamy wszystko aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Proste domowe bułki cynamonowe

Dla ilu osób: 12

• do ciasta:
• 2 szklanki mąki
• 2 opakowania suchych drożdży (4,5 łyżeczki)
• 1 łyżeczka soli
• ¾ szklanki mleka
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki roztopionego masła
• ½ szklanki cukru
• 1 jajko
• do napełniania:
• topione masło do smarowania
• ½ szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
• do glazury:
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka masła
• ⅛ łyżeczki wanilii
• 2-3 łyżeczki ciepłej wody

Do przygotowania ciasta:
mieszamy razem 1 ¾ szklanki mąki, drożdży i soli. Odkładamy na bok .
W rondelku, podgrzewamy mleko, wodę, masło i cukier mieszając na małym ogniu aż temp. osiągnie 60 C, stale mieszając. Wlać wszystko do suchej mieszanki mąki , soli i drożdży miksujemy , aż masa będzie gładka. Dodaj jajko i ½ szklanki mąki i miksujemy kolejne 2 minuty.
w razie potrzeby stopniowo dodajemy tyle mąki, aby ciasto było miękkie (prawdopodobnie kubek lub dwa).
wyjmujemy ciasto układamy na stolicy i przykrywamy dajemy mu odpocząć przez 20 minut.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na prostokąt, ok ¼ grubości. Rozprowadzamy roztopione masło po wierzchu, później posypujemy nadzienie zostawiając rant ½ dookoła.
Na nadzienie:
Łączymy brązowy cukier i cynamon. (podwójna ilości, jeżeli jest to konieczne, w celu pokrycia powierzchni).
Zwijamy ciasto jak na roladę trzymając go tak mocno, jak to możliwe. Kiedy dojdziesz do końca, sklejamy brzegi ciasta wzdłuż górnej części i kroimy na 12 kawałków, za pomocą noża. Bułki kładziemy na natłuszczonej patelni i pieczemy w temperaturze 190C przez 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzamy trochę, a następnie górę bułki glazurujemy.
Do glazury:
Łączymy cukier puder, masło, wanilię, ciepłą wodę mieszamy wszystko aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Beata1998

dziś robię drugi raz, za pierwszym kompletnie mi nie wyszły. A dziś z mamą trochę pokombinowaliśmy i zrobiliśmy z cynamonem, jabłkami i kakao. I są pyszne, najlepsze z jabłkami :D

 |  7.03 o 15:16  

Omega_

pychota!

 |  1.03 o 18:34  

Omega_

właśnie robię, zobaczymy efekt końcowy;)

 |  1.03 o 16:38  

cat_and_cat

Ooo! A to było w 5 sposobow na... . Robiłam i przepyszne ;)

 |  12.02 o 16:33  

isieel

Masła do posmarowania tak na oko? Byleby zmoczyć ciasto?

 |  10.02 o 19:14  

czeko007

zrobiłam, i są naprawde świetne :*

 |  9.02 o 15:32   Pokaż odpowiedzi

kingga71

zrobiłam i wyszły bardzo smaczne. od razu mówię że w przepisie jest podane zdecydowanie za mało mąki. polecam!

 |  6.02 o 23:47   Pokaż odpowiedzi

agusiag

moim zdaniem z samą masą tzn masło, cukier, cynamon wychodzą wystarczająco słodkie. osobiście korzystam z innego przepisu, ale bułeczki są proste do zrobienia a za to jakie pyszne :D

 |  1 3.02 o 21:33  

joka1968

Panie kochane, to ile ma być w końcu tej mąki?

1  |  2.02 o 19:04  

asia2344

Moje dzieciaki uwielbiają tez posmarowane ciasto dżemem lub nutella. dodaje też czasami rodzynek.są pyszne.

 |  31.01 o 14:16  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: