Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

niebonatalerzu.blogspot.com

Zupa ogórkowa

- ok. 50 dag... Zalewajka

 na zakwas (możn... Sałatka z brokułów i cukini... Sałatka śledziowa

Niezbyt ... Sałatka z brokułami i serem... składniki (na 12 dużych muf... Chleb zytni na zakwasie Zapiekanka z cukinii Nalewka cytrynowa
Obserwuj profil
monika1177

monika1177 od sylwia2137

Dodane 27.10 o 23:08 z

niebonatalerzu.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
 7525

Przekąska na sylwestra. Kulki z ryżu. Włoskie arancini składniki ( na ok. 15 szt) : - 1,5 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) - duża cebula lub dwie małe - 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, ew. zwykłej, osolonej wody - 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek - 100 g parmezanu, grana padano lub innego sera w tym rodzaju - jajko -sól, pieprz do smaku, ew. szafran lub curry dla koloru, oregano, ostra papryka itp. nadzienie: - ok. 200 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego) - 3-4 pieczarki - 3/4 szklanki groszku ( z mrożonki lub puszki) - marchewka - 2 pomidory (mogą być z puszki) lub łyżka przecieru - 2 ząbki czosnku - dwie łyżki siekanej natki pietruszki - kieliszek białego wina (niekoniecznie) - łyżka lub dwie siekanej drobno natki pietruszki - sól - pieprz do panierowania - mąka - tarta bułka - 2 jajka do smażenia: - olej Na dużej patelni lub w dużym, szerokim rondlu rozgrzać masło lub oliwę. Na gorącą wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszać aż będzie szklista wtedy dodać ryż. Dolać pół szklanki bulionu lub wody, podgrzewać mieszając aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodać kolejne pół szklanki płynu i dalej mieszając czekać aż się wchłonie, tak samo z ostatnią porcją wywaru i kieliszkiem wina. Całość zajmie ok. 20 minut, ryż w tym czasie powinien całkowicie zmięknąć. Dodać starty na drobnej tarce ser, jajko, świeżo zmielony pieprz, dosolić do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Grzyby drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek i po krótkiej chwili dorzucić mielone mięso oraz groszek, jeśli z mrożonki. Smażyć aż mięso straci różowy kolor a groszek lekko zmięknie. Ten z puszki dajemy na samym końcu. Dorzucić pokrojone pomidory bez skóry (świeże - bez gniazd nasiennych) i startą na grube wiórki marchewkę. Smażyć ok. 10 - 15 minut by odparował ewentualny płyn. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i dodać natkę pietruszki. Wymieszać i ostudzić. Na dłoń nałożyć łyżkę ryżu, trochę mięsnego farszu, przykryć drugą łyżką ryżu i uformować kulkę. Mniej się klei do dłoni jeśli zwilżamy ręce wodą. Kulki panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Odkładać na duży talerz lub deskę do krojenia.

sylwia2137

Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać dobrze olej. Najlepiej by było go tyle, by kulki były po wrzuceniu całkowicie zanurzone ( u mnie zanurzały się do połowy). Po lekkim zrumienieniu obrócić je na drugą stronę, wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

20.10 o 16:10   1  | 

psycho21

sylwia2137, dlaczego te kuleczki mają taki fajny kolor? to z tej bułki tartej?

26.10 o 21:15       | 

AnimaMundi

dopiero październik....

30.10 o 16:53       | 

kochamgofry

A już myślałam, że weganskie :/

3.11 o 17:33       | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 210 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY