Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Składniki na masę czekoladową:
- 120 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na masę serową;
- 350 g sera zmielonego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 200 g czereśni ( wypestkowanych )
Najpierw przygotować masę serową. Cukier utrzeć z 2 jajkami, następnie dodać miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Dokładnie wszystko utrzeć i połączyć z serem.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, przesiać i wymieszać razem.
Do przestudzonej czekolady dodać cukier, wbić kolejno 3 jaja, wlać mleko, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami. Połączyć.
Na spód tortownicy ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozłożyć w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową. Można ją przemieszać końcówką łyżeczki, tak, by powstała mozaika. Na wierzchu ułożyć czereśnie.
Piec około 45 min ( piekłam dłużej ), w 175 st. C.
kkk
<333
...
Składniki:

    1-2 op. wafli tortowych
    1 puszka kajmaku, masy krówkowej
    domowe powidła śliwkowe lub konfitura z czarnej porzeczki
    na polewę czekoladową (można ją zastąpić np. nutellą):
    1/2 kostki masła
    4 łyżki kakao (u mnie wedlowskie)
    3/4 szkl cukru
    4 łyżki wody 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, kakao i wodę, wymieszaj i pogotuj kilka minut na małym ogniu aż woda odparuje, a polewa zgęstnieje - odstaw do wystygnięcia.
Pierwszy blat waflowy posmaruj kajmakiem, przykryj kolejnym i posmaruj powidłami śliwkowymi lub kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
oo)
Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

    5 jajek
    3/4 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

    25 dag orzechów grubo pokrojonych
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

    1.5 kostki masła
    1 szkl. Adwokatu

Krem II:

    pół litra mleka
    3/4 szkl.cukru
    5 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1.5 kostki masła

Dodatkowo:

    35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy  kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe,  wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kostki masło,
1 paczka cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukier kryształ,
0,5 kilograma mąka pszenna,
2 kostki ser twarogowy tłusty,
3 sztuki jajka,
olej słonecznikowy do smażenia,
cukier puder do posypania.

Jajka-3 sztuki dobrze ubić mikserem z cukrem kryształem.
Mieszając dodać na przemian wszystkie masło i ser twaróg-tłusty, lub półtłusty.
Do tego dać pozostałe w/w/ składniki, tj. : mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju słonecznikowym z obu stron na złoty kolor.
Na koniec wg. gustu : posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, lub ozdobić cząstkami owoców sezonowych.
Smacznego.
jabłka 1 kg
rodzynki 0.5 szklanki
ryż 1 woreczek
brązowy cukier szczypta
cynamon szczypta

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Dodajemy do niego namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. cukier i cynamon. Odcinamy czapeczkę jabłkom, wydrążamy środek. Wydrążony środek (bez pestek i łupin) kroimy na drobne kawałki i dodajemy do ryżu. Farsz nadkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy czapeczką. Zapiekamy w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej przez około 15 minut w 200st.
...
rurki z kremem
śliweczki:)
...
pyszności
zip dress
zip dress
tally weijl wiosna 2013

Więcej zszywek ze źródła

niebieskapistacja.blox.pl

Obłędny Snickers - aż ślinka cieknie!

Forma 20x20 lub duża keksówka:
2 duże opakowania krakersów (2x180 g)

Krem:
2/3 szklanki mąki kukurydzianej plus 4 czubate łyżki*,
1,5 l mleka zimnego,
1 szklanka cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
140 g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki masła orzechowego

Karmel:
6 łyżek wody,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki kremówki,
4 łyżki masła,

Ganache czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
gorąca woda,
1 łyżka kremówki

Dodatkowo:
3 duże snickersy

Przygotowanie:
Krem: mąkę kukurydzianą, cukier oraz mleko dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnuszka, który następnie umieszczamy na większym wypełnionym do połowy wodą. Krem będzie się gotował w kąpieli wodnej. Gotujemy krem w kąpieli wodnej ok. 25 minut od momentu gdy woda zaczęła się gotować. Ja jeszcze na chwilę postawiłam go później na palnik żeby krem "zabulgotał" i tak gotowałam cały czas mieszając ok. 1 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Krem dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy masło orzechowe, do drugiej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Lekko studzimy kremy.

Karmel: wodę z cukrem gotujemy, nie mieszając cukru łyżką. Potrząsamy tylko garnuszkiem, gotujemy aż karmel będzie jasnozłoty, dodajemy masło i kremówkę. Lekko studzimy.

Ganache: czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli wlewamy po łyżce wrzątku cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie gęstość nutelli.

Snickersy kroimy na plastry lub w kostkę.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy warstwę krakersów - na to krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - karmel - ganache - snickersy.

Ciasto wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki. Moje ciasto nie było bardzo zwarte, choć się nie rozpływało, być może powinnam zrobić nieco gęstszy krem.

*w oryginale było cornstarch - skrobia kukurydziana i było jej tylko 3/4 szklanki, jednak taka ilość mąki kukurydzianej nie była wystarczająca. Krem był bardzo rzadki. Jeśli więc macie dostęp do cornstarch to możecie spróbować dać tylko 3/4 szklanki ciasto filozofia s. Anastazji

Ciasto makowe:

1 kostka margaryny (250 g),

1/2 szklanki suchego maku,

1 szklanka cukru pudru,

6 jaj,

3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka mąki pszennej

Ciasto kokosowe:

4 białka,

25 dag cukru pudru,

25 dag wiórek kokosowych,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

6 jajek,

1 szklanka mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),

1 szklanka cukru

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek,

1 galaretka czerwona,

2-3 łyżki cukru,

1 łyżka masła

Masa budyniowa:

1/2 l mleka,

2 budynie waniliowe bez cukru,

1 kostka masła (200 g),

cukier do smaku

Polewa*:

4 łyżki cukru,

2 łyżki śmietany,

3 łyżki kakao,

60 g masła,

1 łyżeczka żelatyny

Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.

Ciasto kokosowe: białka ubić, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta makowego rozłożyć na blaszkę, przykryć ciastem kokosowym, wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec (piekłam w temp. 180 stopni ok. 40 minut).

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier, dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej).

Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej - biszkopt - polewa.

Polewa (przepis z forum cin cin): Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Polać ciasto. Metrowiec makowo-owocowy

Blaszka 32x21 cm:
*polecam zrobić podwójną porcję masy


Ciasto makowe:

    8 białek,
    2 szklanki zmielonego maku (używam gotowego suchego zmielonego maku),
    20 dag cukru,
    8 dag mąki,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Biszkopt:

    8 żółtek,
    10 dag cukru,
    17 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa*:

    1 galaretka czerwona,
    1 galaretka zielona,
    500 ml kremówki 36%,

Dodatkowo:

    10 dag powideł śliwkowych lub dżemu
    * ulubiona polewa czekoladowa


Blat makowy: ubić białka z cukrem, dodać mak i mąkę oraz proszek do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. Rozkroić na pół.
Biszkopt: utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, przekroić na 2 części.
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, podzielić na 2 części. Połączyć z tężejącymi galaretkami. Przekładać: blat makowy - dżem - masa - jasny biszkopt - masa - blat makowy - dżem - masa - jasny biszkopt - masa - ulubiona polewa. Orzeszek

Ciasto:

250 g margaryny lub masła,

200 g cukru,

300 g mąki,

6 jaj,

1 łyżeczka amoniaku

Masa:

2 jajka,

Pół szklanki cukru,

1 masło,

150 g zmielonych orzechów,

1 paczka herbatników (100 g),

Dodatkowo:

Słoik dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem – masa jest dosyć rzadka. Masę podzielić na 3 części. Dużą blaszkę (36x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienko ciastem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 20-30 minut). Upiec 3 placki. Ostudzić.

Krem: Cukier ubić z jajkami na parze, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać powoli jajka cały czas miksując. Dodać sparzone wrzącym mlekiem orzechy (ostudzone) oraz drobno pokruszone herbatniki (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w malakserze).

Przełożenie: ciasto – dżem – 1/3 masy – ciasto – dżem – 1/3 masy – ciasto – 1/3 masy – ja dodatkowo polałam ciasto polewą i posypałam posiekanymi orzechami.

Ciasto musi trochę „poleżeć” żeby placki zmiękły. Smacznego! Porcja na tortownicę o ś. 23 cm

Spód:

    200 g herbatników (dałam digestive),
    50 g solonych fistaszków,
    100 g czekolady (dałam gorzką),
    50 g masła o temp. pokojowej

Ser:

    500 g serka (użyłam własnej roboty twarogu),
    3 jajka,
    3 żółtka,
    200 g cukru,
    125 ml kwaśnej śmietany,
    250 g masła orzechowego

Pomada:

    250 ml śmietany kwaśnej,
    100 g czekolady mlecznej,
    30 g cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)


Nagrzej piekarnik do 170 stopni, zmiksuj w melakserze herbatniki, fistaszki, czekoladę gorzką i masło. Wylep tortownicę dno i boki, wstaw do lodówki.

Zmiksuj serek, jajka, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, masło fistaszkowe. Wylej masę na spód i piecz 50 minut (wierzch powinien być ścięty i suchy). Wyjmij sernik.

Pomada: kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem , podgrzej na małym gazie, mieszając żeby składniki się połączyły i zdejmij z ognia. Nakładaj łyżką pomadę na wierzch, wstaw do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw  w foremce aż ostygnie, wstaw na noc do lodówki (ważne!). Lukier plastyczny i pomysł na tort na chrzciny Cytrynowe rogaliki drożdżowe Sernik kawowo-czekoladowy konfitura cytrynowa (do herbaty, naleśników, placuszków)
Przypnij Polub Komentuj
  6842

Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

5 jajek
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

1.5 kostki masła
1 szkl. Adwokatu

Krem II:

pół litra mleka
3/4 szkl.cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 kostki masła

Dodatkowo:

35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe, wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
oczko
Paattii95
Doloress88
elizka663
madzik19072

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry