Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Składniki na masę czekoladową:
- 120 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na masę serową;
- 350 g sera zmielonego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 200 g czereśni ( wypestkowanych )
Najpierw przygotować masę serową. Cukier utrzeć z 2 jajkami, następnie dodać miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Dokładnie wszystko utrzeć i połączyć z serem.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, przesiać i wymieszać razem.
Do przestudzonej czekolady dodać cukier, wbić kolejno 3 jaja, wlać mleko, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami. Połączyć.
Na spód tortownicy ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozłożyć w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową. Można ją przemieszać końcówką łyżeczki, tak, by powstała mozaika. Na wierzchu ułożyć czereśnie.
Piec około 45 min ( piekłam dłużej ), w 175 st. C.
kkk
<333
...
Składniki:

    1-2 op. wafli tortowych
    1 puszka kajmaku, masy krówkowej
    domowe powidła śliwkowe lub konfitura z czarnej porzeczki
    na polewę czekoladową (można ją zastąpić np. nutellą):
    1/2 kostki masła
    4 łyżki kakao (u mnie wedlowskie)
    3/4 szkl cukru
    4 łyżki wody 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, kakao i wodę, wymieszaj i pogotuj kilka minut na małym ogniu aż woda odparuje, a polewa zgęstnieje - odstaw do wystygnięcia.
Pierwszy blat waflowy posmaruj kajmakiem, przykryj kolejnym i posmaruj powidłami śliwkowymi lub kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
oo)
Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

    5 jajek
    3/4 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

    25 dag orzechów grubo pokrojonych
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

    1.5 kostki masła
    1 szkl. Adwokatu

Krem II:

    pół litra mleka
    3/4 szkl.cukru
    5 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1.5 kostki masła

Dodatkowo:

    35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy  kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe,  wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kostki masło,
1 paczka cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukier kryształ,
0,5 kilograma mąka pszenna,
2 kostki ser twarogowy tłusty,
3 sztuki jajka,
olej słonecznikowy do smażenia,
cukier puder do posypania.

Jajka-3 sztuki dobrze ubić mikserem z cukrem kryształem.
Mieszając dodać na przemian wszystkie masło i ser twaróg-tłusty, lub półtłusty.
Do tego dać pozostałe w/w/ składniki, tj. : mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju słonecznikowym z obu stron na złoty kolor.
Na koniec wg. gustu : posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, lub ozdobić cząstkami owoców sezonowych.
Smacznego.
jabłka 1 kg
rodzynki 0.5 szklanki
ryż 1 woreczek
brązowy cukier szczypta
cynamon szczypta

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Dodajemy do niego namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. cukier i cynamon. Odcinamy czapeczkę jabłkom, wydrążamy środek. Wydrążony środek (bez pestek i łupin) kroimy na drobne kawałki i dodajemy do ryżu. Farsz nadkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy czapeczką. Zapiekamy w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej przez około 15 minut w 200st.
...
rurki z kremem
śliweczki:)
...
pyszności
zip dress
zip dress
tally weijl wiosna 2013

Więcej zszywek ze źródła

niebieskapistacja.blox.pl

Ciasteczka z kleiku ryżowego

1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
4 czubate łyżki wiórek kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem. Sernik kawowo-czekoladowy Ekspresowe rafaello z kwaśną nutą sernik porzeczkowy Domowe biszkopty dla dzieci Sernik przekładany
Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Biszkopt:

6 jajek,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kisiel wiśniowy (dałam żurawinowy - dlatego nie ma takiego intensywnego koloru),
2 łyżki kakao

Ser:
1 kg sera mielonego(użyłam sera zmielonego President tłustego),
250 g margaryny lub masła,
6 jajek,
1 budyń waniliowy,
1 szklanka cukru,
bakalie (dałam rodzynki i skórkę pomarańczową)

Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao. Piec dwa placki (piekłam w foremkach 32x20*) w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
Ser: masło utrzeć, dodać cukier i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń i bakalie. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać, podzielić na 2 części.

W biszkoptach wyciąć kółka (obwód wielkości kieliszka), przełożyć kółka różowe do brązowego placka. A brązowe do różowego placka. Na ciemne ciasto wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na nie wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.

*Uwaga: moja blaszka nie była za wysoka i całe ciasto by mi się w niej nie zmieściło, więc zrobiłam podwyższenie blaszki ze złożonego podwójnie papieru do pieczenia, który zszyłam zszywaczem, możecie ciasto zrobić np. w tortownicy wtedy nie powinno być problemu. mniam Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady,

200 g mąki pszennej,

70 g mąki ziemniaczanej,

8 jajek,

200 g cukru,

200 g masła,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

300 g białej czekolady,

600 g śmietany 36%,

60 g wiórków kokosowych,

2 łyżeczki żelatyny

Pomada czekoladowa:

150 g mlecznej czekolady,

100 g śmietany 36%

Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, starannie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy miękkie masło na puch, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i cukier. Teraz powoli wlewamy letnią czekoladę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mieszając masę żółtkową, porcjami wsypujemy mąkę i dodajemy pianę z białek. Przelewamy ciasto to tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut przy lekko niedomkniętych drzwiczkach (najlepiej włożyć trzonek drewnianej łyżki). Po 10 minutach zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. 35 minut - sprawdzamy patyczkiem. Ciasto wyjmujemy, studzimy, kroimy na 3 blaty (przy czym z jednego odkrawamy cienki blat na okruszki)

Krem: Białą czekoladę podgrzewamy ze śmietaną, do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do ciepłej śmietany. Dodajemy wiórki. Mieszamy i schładzamy aż masa zgęstnieje.

Pomada czekoladowa: czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do letniej dodajemy śmi... Składniki na bezę:

6 białek
350 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:

250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru i śmietan-fix
Beza: Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę bezową wyłożyć na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać łyżką boki ku górze.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC* i piec przez 90 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Frużelina: W małym garnuszku wymieszać wiśnie z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, lekko p...
Przypnij Polub Komentuj
  3480

Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

5 jajek
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

1.5 kostki masła
1 szkl. Adwokatu

Krem II:

pół litra mleka
3/4 szkl.cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 kostki masła

Dodatkowo:

35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe, wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
oczko
Paattii95
Doloress88
elizka663
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry