Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Składniki na masę czekoladową:
- 120 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na masę serową;
- 350 g sera zmielonego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 200 g czereśni ( wypestkowanych )
Najpierw przygotować masę serową. Cukier utrzeć z 2 jajkami, następnie dodać miękkie masło, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Dokładnie wszystko utrzeć i połączyć z serem.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, przesiać i wymieszać razem.
Do przestudzonej czekolady dodać cukier, wbić kolejno 3 jaja, wlać mleko, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z dodatkami. Połączyć.
Na spód tortownicy ( 20x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wylać 2/3 masy czekoladowej, na to całą masę serową i następnie łyżką rozłożyć w kilku miejscach pozostałą masę czekoladową. Można ją przemieszać końcówką łyżeczki, tak, by powstała mozaika. Na wierzchu ułożyć czereśnie.
Piec około 45 min ( piekłam dłużej ), w 175 st. C.
kkk
<333
...
Składniki:

    1-2 op. wafli tortowych
    1 puszka kajmaku, masy krówkowej
    domowe powidła śliwkowe lub konfitura z czarnej porzeczki
    na polewę czekoladową (można ją zastąpić np. nutellą):
    1/2 kostki masła
    4 łyżki kakao (u mnie wedlowskie)
    3/4 szkl cukru
    4 łyżki wody 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, kakao i wodę, wymieszaj i pogotuj kilka minut na małym ogniu aż woda odparuje, a polewa zgęstnieje - odstaw do wystygnięcia.
Pierwszy blat waflowy posmaruj kajmakiem, przykryj kolejnym i posmaruj powidłami śliwkowymi lub kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
oo)
Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

    5 jajek
    3/4 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

    25 dag orzechów grubo pokrojonych
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

    1.5 kostki masła
    1 szkl. Adwokatu

Krem II:

    pół litra mleka
    3/4 szkl.cukru
    5 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1.5 kostki masła

Dodatkowo:

    35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy  kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe,  wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kostki masło,
1 paczka cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukier kryształ,
0,5 kilograma mąka pszenna,
2 kostki ser twarogowy tłusty,
3 sztuki jajka,
olej słonecznikowy do smażenia,
cukier puder do posypania.

Jajka-3 sztuki dobrze ubić mikserem z cukrem kryształem.
Mieszając dodać na przemian wszystkie masło i ser twaróg-tłusty, lub półtłusty.
Do tego dać pozostałe w/w/ składniki, tj. : mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju słonecznikowym z obu stron na złoty kolor.
Na koniec wg. gustu : posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, lub ozdobić cząstkami owoców sezonowych.
Smacznego.
jabłka 1 kg
rodzynki 0.5 szklanki
ryż 1 woreczek
brązowy cukier szczypta
cynamon szczypta

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Dodajemy do niego namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. cukier i cynamon. Odcinamy czapeczkę jabłkom, wydrążamy środek. Wydrążony środek (bez pestek i łupin) kroimy na drobne kawałki i dodajemy do ryżu. Farsz nadkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy czapeczką. Zapiekamy w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej przez około 15 minut w 200st.
...
rurki z kremem
śliweczki:)
...
pyszności
zip dress
zip dress
tally weijl wiosna 2013

Więcej zszywek ze źródła

niebieskapistacja.blox.pl

Porcja na tortownicę o ś. 23 cm

Spód:

    200 g herbatników (dałam digestive),
    50 g solonych fistaszków,
    100 g czekolady (dałam gorzką),
    50 g masła o temp. pokojowej

Ser:

    500 g serka (użyłam własnej roboty twarogu),
    3 jajka,
    3 żółtka,
    200 g cukru,
    125 ml kwaśnej śmietany,
    250 g masła orzechowego

Pomada:

    250 ml śmietany kwaśnej,
    100 g czekolady mlecznej,
    30 g cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)


Nagrzej piekarnik do 170 stopni, zmiksuj w melakserze herbatniki, fistaszki, czekoladę gorzką i masło. Wylep tortownicę dno i boki, wstaw do lodówki.

Zmiksuj serek, jajka, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, masło fistaszkowe. Wylej masę na spód i piecz 50 minut (wierzch powinien być ścięty i suchy). Wyjmij sernik.

Pomada: kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem , podgrzej na małym gazie, mieszając żeby składniki się połączyły i zdejmij z ognia. Nakładaj łyżką pomadę na wierzch, wstaw do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw  w foremce aż ostygnie, wstaw na noc do lodówki (ważne!). Lukier plastyczny i pomysł na tort na chrzciny Cytrynowe rogaliki drożdżowe Sernik kawowo-czekoladowy konfitura cytrynowa (do herbaty, naleśników, placuszków) Kostka alpejska

Tortownica o śr. 18 cm:

    3 duże jajka,
    75 g drobnego cukru do wypieków,
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    60 g mąki pszennej,
    25 g kakao,
    20 g masła

Nasączenie: (reszta przepisu stąd)

    8 łyżek mocnej herbaty z sporą ilością soku z cytryny i 1 łyżką cukru

Dodatkowo:

    słoiczek dżemu porzeczkowego wymieszany z 4 łyżkami cukru

Krem kajmakowy:

    około 265 g kajmaku gotowego,
    100 g miękkiego masła,
    1 łyżka mocnej kawy,
    200 g bezików

Bita śmietana:

    400 g zimnej śmietanki 36%,
    1 łyżka cukru pudru,
    1,5 łyżki soku z cytryny,
    1 łyżka żelatyny


Na wierzch: 30 g gorzkiej czekolady, startej

Biszkopt: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka w skorupkach wkładamy do bardzo ciepłej wody na pół godziny (nie wrzącej!), jeśli by wystygła należy wymienić ją na gorącą.

Przesiewamy mąkę z kakao. Masło roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

W misie ubijamy ogrzane jajka, dodajemy cukier, ekstrakt. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut aż masa będzie puszysta. Dodajemy sypkie składniki w 3 porcjach, delikatnie mieszając rózgą, dodajemy wystudzone masło wymieszane z jedną łyżką jajecznej masy. Mieszamy delikatnie. Przelewamy do tortownicy i wyrównujemy.

Pieczemy około 30 minut do "suchego patyczka".

Krem kajmakowy:  masło ubijamy przez kilka minut na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku cały czas miksując, dodajemy kawę, m... Ciasteczka z kleiku ryżowego

1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
4 czubate łyżki wiórek kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem. Sernik kawowo-czekoladowy Ekspresowe rafaello z kwaśną nutą
Przypnij Polub Komentuj
  5193

Przepis na dużą blachę 30×40 cm.

Biszkopt kakaowy:

5 jajek
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Ciasto orzechowe:

25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:

1.5 kostki masła
1 szkl. Adwokatu

Krem II:

pół litra mleka
3/4 szkl.cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 kostki masła

Dodatkowo:

35 dkg suszonych śliwek dobrej jakości

Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i kakao. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksując dodawać żółtka, wmieszać orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni.

Krem I: Masło zmiksować i dodawać powoli adwokat.

Krem II: Z mleka cukru i mąki ugotować budyń. Do gorącego dodać po jednym żółtka (ja zmieszałam żółtka z połową szklanki mleka oraz mąkami i dodałam do gotującego się mleka). Utrzeć masło i po łyżce dodawać zimny budyń.

Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt smarujemy kremem adwokatowym, kładziemy ciasto orzechowe, wykładamy krem budyniowy, a na wierzchu układamy śliwki pokrojone na paseczki. Górę można polać w fantazyjne wzory polewą z białej lub ciemnej czekolady.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
oczko
Paattii95
Doloress88
elizka663
madzik19072

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry