Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

8 zdrowych zamiennikow maslaPudding z nasionami chia i musem truskawkowym

Składniki: 2 łyżeczki nasion chia, mała puszka mleka kokosowego, garść truskawek (mogą być mrożone), 1,5 łyżeczki miodu.

Przygotowanie: nasiona zalać mlekiem roślinnym, dodać łyżeczkę miodu i wymieszać energicznie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie zwiększą swoją objętość i zżelują mleko. Truskawki z odrobiną miodu zmiksować do uzyskania konsystencji musu. Do szklanki najpierw nałożyć łyżeczkę musu, następnie chia i pozostałą część musu. Ozdobić listkiem mięty.Drożdżowe maślane bułeczkicebulakKrólik na warzywach w sosie własnymSkładniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 żółtko na twardo - przetarte przez sitko
Budyniowa beza:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
100 g rodzynek
200 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru trzcinowego
Cynamon mielony
Cynamon kora
Pasta/ekstrakt z wanilii
Koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)
Kardamon

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części (jedna powinna być nieco większa), każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Większą część rozwałkować, umieścić w formie i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 jabłek pokrojonych w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami, podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania np. z cynamonem). Kiedy jabłka będą miękkie, dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie skarmelizować. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a po chwili dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spod wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopni C przez 30-40 minut.Tort Brunet wieczorową porą z "Bake Off - Ale CiachoSurowe owoce są niejadalne. Żeby wydobyć z nich cenne składniki, trzeba je przetworzyć. Większość przepisów wymaga oczyszczenia i wydrylowania dzikiej róży, co nie jest zadaniem prostym. Jeśli nie chcemy tego robić, możemy przygotować np. susz. Trzeba jednak pamiętać, że podczas długotrwałego suszenia w niskiej temperaturze utracimy większość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Aby straty były jak najmniejsze, należy mocno rozgrzać piekarnik (90-100 stopni) i rozpocząć suszenie. Po 10-15 minutach obniżamy temperaturę do 80 stopni, potem 70, 60, 50. W ten sposób owoce będą gotowe po ok. 3-4 godzinach. Jeśli zmienią barwę - staną się brązowe lub czarne - możemy je wyrzucić, bo są bezwartościowe. Dobry susz zachowuje czerwony kolor. 

Pamiętajmy też, że jeśli do suszenia przeznaczyliśmy całe owoce (z pestkami), nie nadadzą się one później do jedzenia. Możemy zalać je gorącą wodę, przygotowując zdrowotny napar, który doskonale smakuje z sokiem malinowym.Placuszki z szynką, kukurydzą i serem


Składniki

    2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki kukurydzy
    1 mała cebula
    300 g szynki lub kiełbasy
    200 g sera żółtego np. gouda
    sól i pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    olej do smażenia


 Przygotowanie
Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy starty ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę i posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy placuszki.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawać od razu, np. z domowym ketchupem lub sosem majonezowym.
Obserwuj profil
faultier

faultier

Dodane 15.07 o 23:38 z

kuchnia.wp.pl

Przypnij Polub Komentuj
  202

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry