Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

Bananowo-czekoladowy kopiec kreta

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowo-czekoladowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki cukru pudru
50 g startej czekolady gorzkiej
Do nasączenia:
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru pudru
Dodatkowo:
3 banany
3 łyżki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszać i dodać masło oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotować tortownicę (ok. 23 cm średnicy) - smarując ją równomiernie tłuszczem. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika na 40-45 minut. Gotowe odstawić do wystygnięcia, wcześniej delikatnie odkroić brzegi od formy.
Ciasto przełożyć na duży talerz i zacząć wydrążać ciasto na głębokość ok. pół centymetra, aby zrobić miejsce na nadzienie i banany. Należy zostawić 1 cm nienaruszonego brzegu, aby konstrukcja była stabilna.
Wydrążone ciasto pokruszyć w misce i namoczyć kilka minut w mieszance wody, cukru i soku z cytryny.
W tym czasie banany obrać, przekroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny, aby nie nie zrobiły się czarne. Płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami wrzącej wody i energicznie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Śmietanę i cukier puder ubić "na sztywno" za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijana, gdy masa będzie gęstnieć dodać żelatynę. Następnie dodać czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać.
Śmietankową masę nałożyć na banany, łyżką kształtując kopiec. Posypać okruchami ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawić do schłodzenia na minimum 1,5 godziny. Cytrynowa tarta z czekoladą

Składniki
Ciasto (składniki na formę o średnicy ok. 28 cm):
180 g mąki
50 g cukru
130 g miękkiego masła
40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
2 łyżki kakao
1 łyżka zimnej wody
Masa cytrynowa:
5 jaj
2 cytryny
180 g cukru
150 ml śmietany 30%
2 czubate łyżeczki mąki
Dodatkowo:
40 g gorzkiej czekolady startej na tarce
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie
Ciasto: Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać cukier, masło, kakao, czekoladę i 2 łyżki zimnej wody. Całość zagnieść na jednolitą masę, a następnie wstawić do schłodzenia na 30 minut do lodówki. 

Wysmarować formę masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec 20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku.

W tym czasie utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i lekko ubić. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do kremu. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na przestudzone ciasto i piec 25 minut w 170 stopniach C. Po tym czasie dodać startą czekoladę i piec jeszcze kwadrans. TAHINI  (Z ZIAREN SEZAMU) Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina

    Na galaretkę:
 - butelka czerwonego wina
 - żelatyna (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
 - przyprawa do grzańca
 - laska cynamonu
 - 50 ml miodu
    Na mus biały:
 - 30 g cukru
 - 2 żółtka
 - 200 ml śmietany
 - 200 g białej czekolady
 - 100 ml śmietany 36%
    Na mus ciemny:
 - 250 ml śmietany 36%
 - 100 g ciemnej czekolady
 - 2 łyżeczki cukru pudru
 - 2 żółtka
 - 1 białko
 - 1 łyżka masła
    Do dekoracji:
 - bita śmietana
 - małe bezy
 - owoce
 Wino wygotowujemy z miodem i cynamonem, tak by zmniejszyło swoją objętość o 1/3. Wyjmujemy cynamon i dodajemy przyprawę do grzańca oraz żelatynę. Przelewamy do kieliszków do 1/3 ich wysokości.
2. Żółtka ubijamy z cukrem i zaparzamy 100ml zagotowanej śmietany. W tym rozpuszczamy biała czekoladę, a gdy masa ostygnie dodajemy ubitą śmietanę (200 ml) i schładzamy. Następnie kładziemy warstwę na warstwę wina w kieliszkach.
3. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i studzimy, po czym dodajemy żółtka. Białko ubijamy i dodajemy do czekolady, a następnie łączymy ze schłodzoną bitą śmietaną i przekłady do kieliszków tworząc kolejną warstwę.
4. Całość dekorujemy bitą śmietaną kładąc na jej szczyt małego bezika, a wokół kawałki owoców. Pierogi ruskie Pasztet jajeczny Mazurek orzechowy z kajmakiem Jajka z warzywami w galarecie LEKARSTWO-Boczniaki - wyjątkowe grzyby nie tylko na obiad
Przypnij Polub Komentuj
  109

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry