Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Składniki
1 kg rostbefu wołowego *
3 litry bulionu wołowego
3 duże czerwone papryki
4 pomidory ***
4 ziemniaki
6 ząbków czosnku
6 łyżek papryki wędzonej łagodnej **
2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej **
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki smalcu
2 liście laurowe
pieprz czarny
sól
Tarhonya:
1 małe jajko
4 łyżki mąki
sól
Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej i czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski.

Tarhonya:
Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek.

Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Teraz dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki.Lemoniada z pietruszką

Warto skusić się na świeże zioła. Urozmaicają one smak posiłków, a co najważniejsze pomagają w obniżeniu temperatury ciała. My szczególnie polecamy lemoniadę pietruszkową. Smakuje lepiej niż ta klasyczna.

Składniki: pęczek świeżej natki pietruszki, pół litra wody, 3 cytryny, miód.

Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż pietruszka będzie rozdrobniona. Taką lemoniadę podajemy od razu, najlepiej z kilkoma kostkami lodu.Miska pełna witamin

Składniki: mrożone banany, ulubione owoce - np. maliny, borówki czy porzeczki, migdały, orzechy, świeża mięta, nasiona chia i inne dodatki.

Wcześniej zamrożone banany miksujemy z owocami i miętą. Gęstą masę przelewamy do miseczki i posypujemy ulubionymi dodatkami i ozdabiamy owocami.Spaghetti z cukinii
Składniki: 4 cukinie z miękką skórką, 2 papryki wcześniej upieczone, pół kilo pomidorów, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, pół cebuli, pieprz, sól, chili, cytryna.

Cukinie kroimy w makaron za pomocą maszynki typu julienne i skrapiamy sokiem z cytryny. W blenderze miksujemy pozostałe składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron z cukinii.Sałatka z arbuzem i fetą

W trakcie upałów bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego też powinniśmy wpleść do naszego codziennego jadłospisu owoce. Nie tylko działają orzeźwiająco i są niskokaloryczne, ale też stanowią doskonałe źródło płynów. Absolutnym mistrzem pod tym względem jest arbuz, który ma 95 proc. wody. Doskonale smakuje z dodatkiem fety i świeżych warzyw. Taka sałatka ma nie tylko rewelacyjny smak, ale też cieszy oczy.

Składniki: mix sałat, ogórek gruntowy, pół czerwonej cebuli, ser feta, pół arbuza, czarne oliwki, pomidor, łyżeczka bazylii i oregano, szczypta soli, sos balsamiczny.

Warzywa myjemy. Pomidory, arbuza i ser feta kroimy w kostkę, a ogórki i cebulę w grubsze plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy przyprawami i polewamy balsamico.Gazpacho

Ta zupa nie tylko skutecznie chłodzi, ale też podkręca metabolizm i jest solidną dawką witamin. Wywodzi się z Andaluzji i nie bez powodu przez cały rok zajadają się nią mieszkańcy całej Hiszpanii. Na dodatek jej wykonanie jest banalnie proste.

Składniki: 2 papryki, pół kilo pomidorów, 2 ogórki gruntowe, pół cebuli, sok z 1 limonki, szczypta papryczki chili lub pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki kroimy i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy samą lub z ulubionymi grzankami.Baba ziemniaczana z seremCIASTECZKA OWSIANE Z OWOCAMI I JOGURTEM NATURALNYMSałatka szopska
Obserwuj profil
faultier

faultier

Dodane 15.07 o 23:38 z

kuchnia.wp.pl

Przypnij Polub Komentuj
  183

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry