Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

Składniki
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
100 g masła
250 ml maślanki
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanka suszonej żurawiny
KALKULATOR MIAR I WAG
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W tym czasie przygotować formę do muffinek. W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuścić masło i połączyć je z jajkami, maślanką oraz miodem. Następnie do suchych składników dodać mokre, na koniec wsypać 1 szklankę suszonej żurawiny. Resztę bakalii pozostawić do dekoracji. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.

Do każdej papilotki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Piec ok. 20-25 minut. Serwować po przestudzeniu. tarta z pieczarkami i cebulą Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej z ziołową nutą Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu. Papryka nadziewana warzywami - danie wegańskie Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską Pyszne grzanki


Składniki

    10 kromek przennego pieczywa
    oliwa
    trochę soli morskiej
    szczypta mielonego pieprzu
    świeże liście bazylii
    mozarella
    pancetta lub szynka



Przygotowanie
Kromki pszennego pieczywa (ok 2 cm grubości) polewamy dobrej jakości oliwą. Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika (180 st. C) aż grzanki będą rumiane. Na każdą grzankę układamy świeże liście bazylii, mozzarellę i bardzo cienko pokrojoną pancettę lub szynkę parmeńską.
Szamiemy! Springrolsy z krewetkami.


Składniki

    Dla 4 osób
    papryka czerwona 2 mniejsze lub 1 duża
    ogórek zielony 1
    rukola 16 listków
    szpinak "baby" 16 listków
    szczypiorek mały pęczek
    krewetki lub szyjki rakowe 16
    paper ryżowy w małych arkuszach 16 sztuk
    Na sos:
    słodki sos chili 6 łyżek
    sos sojowy 2 łyżki
    wino mirin lub woda 2 łyżki
    sok z limonki 2 łyżki
    skórka starta z limonki 1 łyżka

 Przygotowanie
Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Papier ryżowy zwilżyć, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki lub szyjki rakowe ugotować na parze. Mrożone, rozmrozić i przelać gorącą wodą. Paprykę, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki umyć i pokroić w słupki. Szpinak, rukolę i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek pokroić. Układać porcję warzyw i krewetkę w połowie każdego arkusza papieru, założyć drugą połową i zwijać zgrabne zawiniątka. Podawać z sosem i kieliszkiem wina mirin.

Inspirowana wschodnią kuchnia przekąska. Łatwa do przygotowania zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Zamiast krewetek można użyć szyjek rakowych. Papier ryżowy potrzebny do przygotowania springrolsów można kupić w dużych supermarketach lub przez internet. Carpaccio z pieczarek.


Składniki

    8 świeżych średniej wielkości pieczarek
    3 łyżki kaparów z zalewy wypłukanych
    10 plastrów parmezanu
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    pieprz kolorowy grubo mielony

 Przygotowanie
Krok 1
Do tego przepisu najlepiej użyć świeżych białych pieczarek. Z pieczarek usuwamy nóżki. Kapelusze myjemy lub jeśli ktoś woli obieramy ze skórki.
Krok 2
Przygotowane kapelusze kroimy na bardzo cienkie plastry, które układamy na półmisku wedle uznania, najlepiej w jedną warstwę.
Krok 3
Po rozłożeniu pieczarek, skrapiamy je sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy kaparami i układamy plastry z parmezanu lub innego twardego sera. Posypujemy pieprzem i solą. Gotowe, smacznego :)

P.S.
Do ścinania plastrów sera najlepiej użyć obieraczki do warzyw, plastry będą cienkie i ładne.
Przypnij Polub Komentuj
  95

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry