Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Składniki

    makaron typu rurki - 400 g
    brokuły - 2 szt.
    ser mozzarella - 100 g
    ser pleśniowy blue - 200 g
    śmietanka - 250 ml
    masło
    oregano - 1 łyżeczka
    majeranek - 1 łyżeczka

Przygotowanie
1. Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.

2. Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, majeranek i oregano.

3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów. Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.

4. Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

5. Wyjmij z piekarnika i nałóż na talerze. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Odchudzający koktajl z pietruszki odchudzający koktajl z pietruszki Deser włoski z malinami

Składniki: 450 g serka mascarpone, 4 żółtka, 100 cukru, 100 g malin, 120 g biszkoptów, cukier puder.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Serek mascarpone ubijać w osobnej misce aż uzyska puszystość. Następnie połączyć ubite żółtka z serkiem. Przygotować pucharki. Na ich dno włożyć pokruszone biszkopty i maliny, nałożyć mus, a potem znów włożyć biszkopty z malinami oraz masę z serka mascarpone. Na wierzch położyć kilka malin do ozdoby. Deser odstawić do lodówki na 30 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Tort bezowy z sezonowymi owocami autorstwa Zosi Cudny

Składniki: bezy: 4 białka, 150 g cukru, 1 łyżeczka octu winnego. Krem malinowy: 1 tabliczka białej czekolady, 500 g serka mascarpone, 1 kobiałka malin. Do dekoracji: 260 g śmietany 36%, garść świeżych truskawek, garść borówek amerykańskich lub jagód, letnie kwiaty do dekoracji.

Przygotowanie: krok pierwszy - beza. Białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 1,5 godziny (po godzinie sprawdzamy, beza powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Na wolnych obrotach ubijamy mikserem serek mascarpone i powoli dodajemy ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy całą kobiałkę malin i mieszamy (możemy pozostawić większe kawałki malin). Masę schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzoną masę malinową nakładamy na upieczoną bezę. Następnie rozkładamy połówki truskawek i przykrywamy drugą bezą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozkładamy na wierzchu tortu bezowego. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i letnimi kwiatami. Przed podaniem schładzamy w lodówce pod przykryciem. Klasyczne tiramisu

Składniki: 250 g serka mascarpone, 50 ml amaretto lub rumu, 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy, kakao, kilka podłużnych biszkoptów.

Przygotowanie: zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy kawę. Do wystudzonej kawy dodajemy alkohol i wszystko razem mieszamy. Ucieramy puszystą masę z żółtek i cukru. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy. Z białek ubijamy pianę. Warto pamiętać, że pod koniec ubijania dobrze jest dodać łyżkę cukru. Tak gotową pianę dodajemy do wcześniejszej masy. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie. Tak gotowe biszkopty oprószamy kakao oraz wylewamy na nie kilka łyżek kawy. Kolejna warstwa to krem, który równomiernie rozprowadzamy na biszkoptach. Wszystko znowu oprószamy kakao i polewamy kawą. Czynności powtarzamy do momentu, aż napełnimy nasze naczynie. Ostatnią warstwą powinien być krem. Przed zjedzeniem zaleca się oprószenie dużą ilością kakao. Tiramisu podajemy schłodzone w lodówce. Warzywne lasagne

Potrawa ta smakuje doskonale również w wersji wegetariańskiej.

Składniki: 6 płatów makaronu lasagne, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, ćwierć pora, garść orzeszków piniowych, 200 g szpinaku, 100 g mozzarelli, 1 łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżki oliwy, sól czosnkowa, pieprz biały, gałka muszkatołowa, szczypta cukru.

Przygotowanie: makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć szpinak. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku, na koniec dodać jogurt i wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. W rondelku na pozostałej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pora, następnie dodać szpinak, połowę mozzarelli oraz orzeszki. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć sos, następnie makaron, potem znów sos i tak do wyczerpania składników - na końcu powinien znaleźć się płat makaronu. Wierzch posypać resztą startej mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Lasagne 

Lasagne najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym, które należy wysmarować masłem i zanim ułożymy w nim makaron, dno posmarować 2 łyżkami sosu beszamelowego. Następnie umieścić pierwszą warstwę makaronu (płaty mogą delikatnie na siebie nachodzić), rozprowadzić na niej sos boloński, polać beszamelowym i posypać parmezanem. Proces powtórzyć dwa lub trzy razy - zależnie od wysokości naczynia. Tak przygotowaną lasagne piec 25 minut w 175 stopniach C pod folią aluminiową, a następnie kolejne 20 minut bez folii, aby ładnie się zarumieniła. Sos boloński do lazanii

Składniki: 500 g mielonej wołowiny, 1 duża marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g wędzonego boczku, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 puszki krojonych pomidorów, 3 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, sól, cukier, pieprz w ziarnach.

Przygotowanie: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i seler posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić drobno, a pomidory z puszki zmiksować wraz z zalewą. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz seler i podsmażać kilka minut, aby zmiękły. Mięso podzielić na mniejsze kawałki i dodać do boczku i warzyw. Po obsmażeniu wlać mleko, wymieszać i nieco odparować. Dodać wino i również odparować. W kolejny kroku dodać pomidory, doprawić. Dusić przez dwie godziny na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posolić do smaku i opcjonalnie posłodzić, jeśli sos jest za kwaśny.
Obserwuj profil
faultier

faultier

Dodane 15.07 o 23:38 z

kuchnia.wp.pl

Przypnij Polub Komentuj
  131

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry