Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

mniam mniam

pomysł na szybki i zdrowy obiad w kilka minut !
:))
nalewki
makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE Z KURCZAKIEM :Wczoraj pod przepisem na ciasto kilka osób napisało, że czasami bardzo dobry przepis zostaje niezauważony. Czasami też zdjęcie nie oddaje smaku, nie każde danie jest fotogeniczne. Dlatego dzisiaj muszę znowu napisać, żebyście nie przegapili tej zapiekanki. Przyznam, że powściągliwie podchodziłam do tego przepisu bo rzadko robię zapiekanki ryżowe. Ale jest ona tak pyszna, że aż sama się zdziwiłam. Wyobraźcie sobie chrupiące mięso kurczaka pachnące gyrosem na ziarenkach ryżu. Do tego pieczarki i pyszny sosik majonezowo ketchupowy Jeśli są to Wasze smaki koniecznie zróbcię tę zapiekankę, gwarantuję, że będzie Wam smakowała.

 Składniki:

2 woreczki ryżu
1 filet z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa do gryrosa
majonez
ketchup

Ryż ugotować, pieczarki usmażyć na maśle. Kurczaka usmażyć  na osobnej patelni, doprawić przyprawą do gyrosa. W wysmarowanym  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryż, posmarować majonezem, ułożyć kurczaka, polać ketchupem. Następnie ułożyć pieczarki i znowu przykryć majonezem a potem ketchupem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Smacznego:)
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por...
Pomidory faszerowane żółtym serem
Sos pomidorowy z warzywami i indykiem
zapiekane pomidory z farszem
zupa z pomidorow i pieczonej papryki
Grzanki z salsa pomidorowa
klopsiki pomidorowe
faszerowane warzywa
tarta z pomidorami i mozarella
kiszone pomidory
Marynowane pomidorki koktajlowe

1 kg pomidorków koktajlowych
1 główka czosnku
1 szklanka octu winnego Jamar
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Umyte pomidorki ułożyć w słoikach i posypać pokrojonymi ząbkami czosnku. Zagotować wodę z octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać pomidory, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Pasta twarogowa na grzybku i ogórku konserwowym z cebulką i szczypiorkiem

Składniki:

- 250g twarogu półtłustego

- 1 duży ogórek konserwowy

- 1 -2 duże prawdziwki marynowane w occie – przepis znajdziesz tutaj lub parę

marynowanych pieczarek

- 1/2 pęczka szczypiorku

- 1/2 średniej cebuli

- 5 łyżek słodkiej śmietany 12%

- 1 łyżka majonezu

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ogórka, grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy ser, dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko rozcieramy widelcem na jednolitą masę. Następnie dodajemy ogórka, grzyby, szczypiorek i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sól i pieprz do smaku. Gotową pastę odkładamy na 30 min do lodówki, żeby wszystkie składniki się „przegryzły” i po tym czasie możemy podawać.
pasta serowa z niespodzianka
Składniki:

* 500 g serka wiejskiego ( mój lidlowy)

* 10 suszonych pomidorów ( moje lidlowe )

* kilka listków świeżej bazyli

* 3 ząbki czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Ser przekładamy do miski. Pomidory przekrawamy na mniejsze cząstki i wrzucamy do sera, tak samo robimy z umytymi listkami bazylii, czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sera. Doprawiamy solą,  pieprzem i dokładnie blendujemy.
pasta serowo-jajeczna
Składniki:

2 jajka
mała kostka żółtego sera, najlepiej słodki
szczypiorek
łyżka majonezu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i przełóż do miseczki z zimną wodą, aby przyspieszyć proces studzenia. Następnie obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce wraz z serem. Objętość jajek i sera powinna być podobna. Skrój szczypiorek i dodaj go do reszty składników. Wymieszaj z łyżką majonezu, posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej do smaku. Zajadaj z ulubionym pieczywem.
pasta z pomidorami
cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
2 marchewki
curry, kurkuma
tuńczyk (opcjonalnie)
Cebulę zeszklić, dodać posiekany ząbek czonsku. Dodać przyprawy, pomidory z puszki oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić do miękkości. Można dodać tuńczyka z puszki. Smakuje wyśmienicie jako sos do makaronu lub ryżu jak i do kanapek.
Składniki:

mięso z 2 gotowanych udek
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól pieprz cayenne do smaku
1/2 szklanki wywaru z udek
Udka gotujemy do miękkości, jeśli dodamy do garnka warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, będziemy mieli wywar na zupę, a samo mięso będzie miało lepszy smak.
Mięso dokładnie oddzielamy od kości i miksujemy z wywarem.
Natkę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i układamy na pieczywie, chrupkim lub ulubionym, pastę można też ułożyć na kromkach podpieczonej bagietki i podać na przystawkę jako crostini :)
Dekorujemy plasterkiem cytryny, który można wycisnąć do całości i musztardą, ja najlepiej lubię meksykańską Kamis, nie wiem czy jest inna o podobnym słodkim smaku, można też użyć innej musztardy z kawałkami gorczycy.
pizza inaczej
przepis na pizze
zupa-krem pomidorro
sos pomidorowy do pizzy
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnia.wp.pl

...Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidoremUbijanie tłustej kremówki? Bezy z białek i cukru pudru? Zapomnij o tym! Jeśli chcesz jeść zdrowo i ze smakiem, szukaj roślinnych zamienników. Znakomicie w tym przypadku sprawdzi się mleczko kokosowe – po nocy spędzonej w lodówce będzie bardzo gęste, więc z powodzeniem da się ubić na sztywno. Można je wykorzystać do przygotowania kremu (zamiast bitej śmietany). Śmiało można również przygotować bezę… bez białek. Jak to możliwe? W tym przypadku potrzebna jest tzw. aqua faba, czyli woda ze strączków (np. z puszki po ciecierzycy czy fasoli). Jest ona bogata w białko i bez problemu się ubija! Kremem w cieście może być też zmiksowane awokado, np. z daktylami (najlepiej namoczonymi we wrzątku), masłem orzechowym, bananem, z dodatkiem kakao.Składniki:

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150 g miękkiego masła
400 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, aromat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową. Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i delikatnie je docisnąć.

Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną. Czekoladę połamać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.Składniki na biszkopt z makiem:
6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyto tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650 ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150 g zmielonych orzechów włoskich
300 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200 ml mleka (zrobiłam to mikserem).
6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale znikną w trakcie mieszania). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym p...8 zdrowych zamiennikow maslaPudding z nasionami chia i musem truskawkowym

Składniki: 2 łyżeczki nasion chia, mała puszka mleka kokosowego, garść truskawek (mogą być mrożone), 1,5 łyżeczki miodu.

Przygotowanie: nasiona zalać mlekiem roślinnym, dodać łyżeczkę miodu i wymieszać energicznie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie zwiększą swoją objętość i zżelują mleko. Truskawki z odrobiną miodu zmiksować do uzyskania konsystencji musu. Do szklanki najpierw nałożyć łyżeczkę musu, następnie chia i pozostałą część musu. Ozdobić listkiem mięty.Drożdżowe maślane bułeczkicebulak
Obserwuj profil
faultier

faultier

Dodane 15.07 o 23:38 z

kuchnia.wp.pl

Przypnij Polub Komentuj
  217

przepis na pizze

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry