Przepis Sałatka warstwowa Kiedyś u znajomych zostałam
poczęstowana sałatką warstwową z tuńczykiem. Była bardzo smaczna i ładnie się prezentowała w szklanej przezroczystej salaterce. Poprosiłam o przepis i dzisiaj mogę ją Wam zaproponować :) Jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Warstwowa sałatka z tuńczykiem Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo szklanka groszku mrożonego puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek szczypiorku z cebulką 20 dkg sera żółtego 4 łyżki majonezu 3 łyżi jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy przyprawy: sól, pieprz zielenina do dekoracji Wykonanie: Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka na małych oczkach (osobno). Groszek gotujemy do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy. Szczypiorek siekamy z cebulką, ser ścieramy na grubych oczkach. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W przezroczystej misce układamy warstwami: starte białka, ugotowany i ostudzony groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy i starte żółtka. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Użytkownicy także przypinają:
Meluzyna
Czym można zastąpić tuńczyka?