Ptasie mleczko bez pieczenia
Składniki na 14 porcji: 6 jaj, 3 łyżki kakao, 1 szklanka śmietany do ubijania, 9 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie czerwonej galaretki, np. truskawkowej, wiśniowej, do dekoracji: świeże owoce, bita śmietana, listki melisy itp.
1. Żelatynę rozpuścić, mieszając, w 0,5 l wody. Rozlać (po równo) do 3 miseczek. Wystudzić.
2. Masa I: Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i jedną część żelatyny. Masa II: utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao. Masa III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
3. Na spód małej blaszki wylać masę I. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę II. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę III, odczekać, aż zgęstnieje. Na wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować rozetkami bitej śmietany, schłodzić.
Użytkownicy także przypinają: