Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

zupa cebulowa/klik w obraz Ciasto a'la Maxi King


Składniki

puszka mleka o smaku krówki
1/2 szkl cukier
1 szkl. mleko
500g mleko w proszku
16g cukier waniliowy
1,5 masło
kilka paczek herbatników
100g-200g orzechy ziemne prażone krojone
2 czekolada mleczna
10 łyżek mleka

Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kapieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce. 
Zamist herbatników mozna uzyc cienkich biszkoptow lub pokruszoncyh herbatnikow zmieszanaych z maslem.

Źródło: mojegotowanie.pl Tarta z warzywami na kruchym spodzie. 

Czas przygotowania: 90 minut
Składniki

    Ciasto kruche:
    250 g mąki wrocławskiej
    130 g masła
    szczypta soli
    1 żółtko
    1 jajko
    ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    Nadzienie:
    300g piersi z kurczaka
    papryka czerwona
    mała cukinia
    kawałek pora
    12 pomidorków koktajlowych
    olej do smażenia
    Sos jajeczno - serowy:
    3 jajka
    100 ml mleka
    400 ml serka śmietankowego naturalnego
    60 g startego sera żółtego
    3 łyżki posiekanego szczypioru
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

Etapy przygotowania

1.Ciasto:z mąki,masła,jajka,żółtka,gałki muszkatołowej i szczypty
soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć je w okrągłej formie ( średnica 24cm.) Dno ciasta ponakłuwać
widelcem i wstawić do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie: pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę.Z cukinii wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.  
Por pokroić w plasterki.Pomidorki przekroić na pół.
4.Sos jajeczno- serowy:
Mleko,serek roztrzepać z 3 jajkami, doprawić solą, pieprzem,papryką. Na koniec dodać,szczypiorek starty ser i wymieszać
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, pierś z kurczak, zalać sosem. c.d... Mmm pycha.Po kliknięciu wyświetla się przepis. zapiekane piersi kapustka SŁODKIE PIECZARKI- CIASTKA W KSZTAŁCIE GRZYBKÓW


Składniki

* 1 jajko
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
* 150 g margaryny
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej- nie za dużo, bo ciastka będą niesmaczne
* 4 czubate łyżki cukru pudru
* kakao
pusta butelka
Miękką margarynę wraz z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, dodać jajko. Ucierać. Dosypać sodę, mąkę pszenna i szklankę ziemniaczanej, ucierać. Stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną tak, by ciasto
było elastyczne, ale nie za suche ( pieczarki wówczas będą pękać).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Formujemy kule.

Każdą z kul nadziewamy na gwint butelki, który wcześniej obtoczyliśmy w kakao.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do góry nóżkami.

Pieczemy 15 min.
Studzimy i wcinamy.
Wrażenia osób poczęstowanych- niezapomniane, bezcenne. sałatka krabowa-pycha! Greckie pierogi pieczone z serem feta
Składniki
CIASTO:
35 dag mąki
jajko
15 dag masła
sok z połowy cytryny
sól
FARSZ:
60 dag miękkiej fety
cebula
2–3 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
tymianek
jajko do posmarowania
sól, pieprz
■ Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.

■ Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
Przypnij Polub Komentuj
  246

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry