Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

... mniam mniam kokosowa kremówka strogonow babka gotowana Mmm ❤ Miodownik

Składniki
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki korzennych przypraw do piernika
garść pokruszonych orzechów włoskich
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
słoik powideł śliwkowych
tłuszcz do blachy

Etapy przygotowania

Miód, masło i cukier podgrzewać, niemal do wrzenia. Masę odstawić do wystudzenia. Sodę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka.

Do masy miodowej po trochu dodawać mąkę, jajka, sodę z mlekiem, sól, orzechy, skórkę pomarańczową i przyprawy. Starannie wyrobić.

Ciasto uformować w kulę,  włożyć do kamionkowego garnka, przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 2 do 4 tygodni, by wolno dojrzewało.

Ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć na 3 natłuszczone blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Na ostudzone placki położyć cienką warstwę powideł śliwkowych. Warstwy piernika nałożyć na siebie, przykryć pergaminem i obciążyć deseczką.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 20 crumble z truskawkami - bezglutenowe

Składniki
2 szklanki truskawek
2 łyżki ksylitolu lub cukru
Kruszonka:
1/4 kostki masła
3 łyżki ksylitolu lub cukru
6 łyżek mąki gryczanej
3 łyżki kokosu

Etapy przygotowania

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy do żaroodpornych miseczek posypujemy ksylitolem (cukrem). Robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki: mąkę, ksylitol(lub cukier ) kokos i miękkie masło, zagniatamy wszystko razem. Kiedy kruszonka będzie gotowa pokrywamy nią truskawki i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Pieczemy w  temperaturze  około 210 stopni.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 3 Budyń jaglany z bananem na mleku kokosowym

Składniki
Pół szklanki kaszy jaglanej
1 przejrzały banan
1/3 łyżeczki stewii bądź ksylitolu, może być też miód zależy co mamy pod ręką
1/4 łyżeczki cynamonu
1 duża łyżka mleka kokosowego

Etapy przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, a potem przelewamy porządnie wrzątkiem żeby nam straciła swój specyficzny smak i aromat. Zalewamy dwoma i pół szklankami wody, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i czekamy, aż nam się kasza ładnie rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy banana i resztę składników, mieszamy, aż wszystko się nam połączy na jednolitą masę. Gdy jest już gęste miksujemy blenderem na gładką masę i podajemy z ulubionymi dodatkami np, może być to sok malinowy, czy jak u mnie ciemne kakao.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Składniki
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
100 g masła
250 ml maślanki
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland


Etapy przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania. :)

Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 6
Przypnij Polub Komentuj
  279

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry