Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

Składniki

1,5 kg małych gruszek
40 dag cukru
3 laski cynamonu
Przygotowanie

Z cukru i 1 l wody przygotować syrop. Gruszki umyć, osuszyć. Obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Słoiki wyparzyć, powkładać do nich gruszki.
Do każdego słoika włożyć spory kawałek kory cynamonu.
Owoce zalać gorącym syropem. Słoiki dobrze zamknąć. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę na wysokość ok. 5 cm. Zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 25 minut w temperaturze 90Składniki

ok.2 kg twardych,nieprzejrzałych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
syrop-na 1 litr wody
0,5 kg cukru,
płaska łyżeczka ziaren kolendry
5 goździków
2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie

Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy,obieramy,przekrawamy wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne.Ćwiartki gruszek od razu wkładamy do wody z sokiem,by nie ściemniały. W garnku gotujemy wodę z cukrem,2 łyżkami soku z cytryny,kolendrą i goździkami.Przygotowujemy syrop ok.3-5 minut i wrzucamy kolejno ćwiartki gruszek tak,by syrop nie przestawał się gotować.Na małym ogniu partiami gotujemy gruszki ok.10 minut.Powinny być lekko szkliste.Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce i nakładamy je do słoików.Gdy obgotujemy wszystkie gruszki zagotowujemy jeszcze raz syrop i gorącym zalewamy gruszki.Zakręcamy od razu i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.Wynosimy w chłodne miejsce jeśli chcemy je przechować na zimę (i nie zjeść od razstefanka budyniowo-serowa...miłości do WAKAME c.d ;) - twaróg z wodorostami, rzodkiewką i bazylią na rukoli. 

...brązowe wodorosty, nazywane też wodorostami wakame, które stosuje się powszechnie w kuchni azjatyckiej (np. do zup i sałatek), zawierają składnik przyczyniający się do utraty wagi. Ten składnik to fukoksantyna, znana ze swoich właściwości "antycukrzycowych"...Składniki:

    kawałek selera
    marchewka
    pietruszka
    por (biała część)
    6-7 ogórków kiszonych
    2 ząbki czosnku
    suszony lubczyk
    pół woreczka ryżu
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól morska
    opcjonalnie: 2 średnie ziemniaki
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    mały pęczek koperku
    3 łyżki masła

Przygotowanie:

    W garnku zagotowuję 1,5 l wody.
    W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
    Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
    Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
    Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
    Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
    Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.Bigos z młodej kapusty z pieczarkami i mięsem

Danie na ciepłą kolacjęTarta waniliowa z bezaKurczak z bakłażanem na ostro.

Przepisz po kliknięciu w zdjęcie
Przypnij Polub Komentuj
  474

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry