Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 20
Składniki
CIASTO BIAłE:
- drożdże swieże: 15 gramów
- mleko: 0.25 szklanki
- masło: 25 gramów
- czekolada biała: 30 gramów
- żółtka jajka: 3 sztuki
- cukier: 30 gramów
- sól: 1 szczypta
- mąka pszenna: 125 gramów
- aromat mandarynkowy (domowej roboty): 2 łyżki
CIASTO CZARNE:
- drożdże swieże: 15 gramów
- mleko: 0.25 szklanki
- masło: 25 gramów
- czekolada mleczna: 15 gramów
- czekolada gorzka: 15 gramów
- żółtka jajka: 3 sztuki
- cukier: 30 gramów
- sól: 1 szczypta
- mąka przenna: 125 gramów
- aromat mandarynkowy (domowej roboty): 2 łyżki tarta z warzywami - klik tarta waniliowa Zapiekanka z brokułem i makaronem

Składniki

    1 duży brokuł
    30 dkg makaronu , kształt dowolny
    30 dkg pokrojonej wędliny( szynka, parówki, kiełbasa, co mamy)
    4 jajka
    1 łyżka oleju
    2 cebule
    1 średni por
    śmietana 12% gęsta kwaśna 200 gram
    15 dkg sera żółtego
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku

Etapy przygotowania

Ugotować makaron al dente, w lekko osolonej wodzie, zahartowac, odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min, odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pora w talarki, podsmażać  5 min, następnie dodać, pokrojoną wędlinę i pokrojony drobno czosnek.
Wszystko smażyć jeszcze 5 min, makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, 2  jajka, sól i pieprz, wszystko wymieszać.
Na końcu dodać brokuły, delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką.
Wszystko dokładnie uklepać łyżką, ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć wszystko na wierzch zapiekanki, rozsmarować cienko po całości zapiekanki.
Piec w 190 st C około 40 min.
Smacznego. Kulinarne wspomnienie... hmmm.... zdecydowanie szarlotka. Moja mama ją uwielbiała, robiła ją bardzo często - wychodziła pyszna. Pamiętam, że pieczona była w prodiżu - zapach roznosił się po całej kuchni a ja czekałam aż w końcu się upiecze. Niezrozumiałe dla mnie było czemu muszę czekać aż wystygnie - najchętniej pochłonęłabym jeszcze ciepły, rozpadający się kawałek. Czasami mama dała się namówić i dostawałam taki, przeważnie jednak wpatrywałam się w nią zaklinając by ostygła :). Niestety nie wiem z jakiego przepisu mama robiła gdyż nie zdążyła mi go przekazać ale cały czas próbuję go odtworzyć - z coraz lepszym efektem :) . Wątpię czy kiedyś w ogóle wyjdzie mi taka jak KIEDYŚ - w końcu oryginał ciężko przebić... mimo wszystko się nie poddaję :) Roladki schabowe z grzybowym nadzieniem
Roladki schabowe z grzybowym nadzieniem kamila1957
Dodane przez:
kamila1957
Czas przygotowania: 50 minut
Czas duszenia: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

    kotlety schabowe 4 szt
    sól, pieprz
    sok z 1/2 cytryny
    grzyby świeże 60 dag
    cebula 1 szt
    czosnek 2 ząbki
    natka pietruszki posiekana 1 łyżka
    ser żółty 2 łyżki (starty )
    tarta bułka 2 łyżki
    mąka pszenna 3 łyżki
    olej od smażenia 5 łyżek
    śmietana 18% 125 ml (pół szkl )

Wspaniały smak leśnych grzybów.
Etapy przygotowania

    Kotlety rozbić posypać pieprzem, sola i skropić cytryna, odstawić do lodówki na 30 minut
    Grzyby oczyścić umyć, pokroić na cienkie plasterki
    Cebule, czosnek posiekać zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojone grzyby popieprzyć i posolić dusić około 10 minut
    Odłożyć polowe grzybów, dodać posiekaną pietruszkę, start ser,bułkę tartą wszystko wymieszać
    nakładać farsz na kotlety zwijać w rulon, obtoczyć w mące i obsmażyć na pozostałym oleju na rumiano ze wszystkich stron
    Przełożyć do rondla podlać woda i dołożyć resztę grzybów,dosolić jeśli mało słone dusić pod przykryciem 25 minut
    N a koniec dodać śmietanę.SMACZNEGO. Roladki z kiszoną kapustą paulina
Dodane przez:
paulina57
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki

    6 sztuk schab w plastrach
    25 dag kiszona kapusta
    2-3 łyżki natka pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    kucharek lub inna przyprawa

Roladki ze schabu z kiszona kapustą w środku
Etapy przygotowania

Kapustę obgotować, wystudzić, odcisnąć i pokroić. Do kapusty dodać posiekaną natkę oraz do smaku sól i pieprz. Wymieszać. Schabowe cienko rozbić oprószyć przyprawą do mięsa lub kucharkiem. Na schabowe rozkładać farsz z kapustą. Rolować schabowe i obwiązywać dratwą aby nie rozpadły się podczas smażenia. Smażyć na lekko brązowy kolor z każdej strony. Przed podaniem zdjąć sznurek. Ciasto marchewkowe
Składniki
3 jajka
1 czubata szklanka mąki
¾ szklanki oleju
¾ cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 szklanki drobno startej marchewki
1 łyżeczka czubata cynamonu
3 łyżki posiekanych pestek z dyni
bakalie
czekolada
Etapy przygotowania
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, olej, mąkę,
wymieszaną z sodą i proszkiem, cynamon, bakalie, pestki i na końcu startą marchewkę.
Wszystko delikatnie wymieszać, piec w dowolnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 st C około 50-60 min, w zależności od piekarnika.
Pokroić i posypać tartą czekoladą. kakao ♥ jak byłam mała uwielbiałam z biszkoptami ;**
Przypnij Polub Komentuj
  267

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry