Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

tagliatelle Składniki
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki ciepłej wody
kilka różyczek brokuła (mrożony należy wcześniej rozmrozić),
1/4 czerwonej papryki,
1/2 pora,
1/2 kulki mozzarelli,
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin,
1 łyżeczka oregano
Etapy przygotowania

W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać oliwę, jogurt i wodę. Wyrobić ciasto, uformować kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45-60 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat podsypać mąką, rozwałkować cienko ciasto i zawinąć brzegi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Paprykę pokroić w plasterki, posiekać por i podsmażyć chwilę na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przełożyć na ciasto, dodać różyczki brokuła przecięte na pół. Posypać mozzarellą i oregano. Piec ok. 12-15 min. w 220°C. Szybka babka czekoladowa Kugelis – litewska babka ziemniaczana
Składniki
2 kg ziemniaków
1/2 kg boczku wędzonego
3 jajka
tłuszcz do formy
cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek  obrać, posiekać.

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę wlać do natłuszczonej formy i piec ok. 1–2 godz. (w zależności od grubości), aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.

Nie przesadź z grubością babki 
Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po upieczeniu postaw formę na ściereczce zamoczonej w zimnej wodzie. wiosenna sałatka:
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3
Składniki

    sałata,
    jajka na twardo,
    kiełki,
    jogurt naturalny,
    koperek,
    pieprz mielony kolorowy,
    przyprawa Kamis "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem"
    pomidor

pysznie, lekko, wiosennie...
Etapy przygotowania

Sałatę opłukałam, osuszyłam, porwałam liście na mniejsze kawałki - zużyłam kilka liści. Posypałam ją 2 garstkami kiełków brokuła bo takie miałam, ale świetne będą też kiełki rzodkiewki albo inne, które lubicie. Na kiełkach ułożyłam 3 ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki jajka. 2 łyżeczki majonezu wymieszałam z 3-ma łyżeczkami jogurtu naturalnego, dodałam czubatą łyżkę posiekanego koperku i polałam sałatkę. Oprószyłam całość pieprzem mielonym kolorowym i przyprawą "pomidory suszone z czosnkiem i bazylią. Posypałam też kawałeczkami posiekanego miąższu pomidora bo akurat kawałek się marnował....
Taka sałatka wystarczyła na lekką kolację, zjedliśmy ją z żytnim chlebem Domowa warzywna pasta bulionowa


Czas przygotowania: 120 minut
Składniki
4 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych grzybów
20 ziaren czarnego pieprzu
kilka łodyżek świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
200 g pomidorów bez skórki
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego
70 ml wody

Domowa kostka bulionowa to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.


 
Etapy przygotowania

Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.
Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę. Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili

Tłoczony na zimno olej rzepakowy z dodatkiem chili i czosnku, doskonały dodatek dom każdego dania.


 
Etapy przygotowania

Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. 
Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby  pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.
Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni. Hiszpańskie Czarne Oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 10 minut
Kaloryczność: 90 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
•	hiszpańskie czarne oliwki
•	pomidorki koktajlowe
•	świeży ogórek, posiekany w drobną kostkę
•	świeże listki oregano
•	sól morska
•	świeżo zmielony czarny pieprz
•	posiekana natka pietruszki

Tania i bardzo smaczna przekąska, a przede wszystkim zdrowa i dietetyczna. Polecam!


 
Etapy przygotowania

Pokrój pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki oprócz pietruszki, delikatnie mieszając. Odstaw do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną pietruszką i dobrze wymieszaj. Przyprawa do dań z kapustą
Czas przygotowania: 10 minut
Czas inny: 10 minut
Składniki
3 liście laurowe
10 jagód jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka suszonej cebuli
3 suszone grzybki

Aromatyczna, ziołowa przyprawa do wszelakich dań z kapustą


 
Etapy przygotowania

Wszystkie składniki przyprawy ucieramy w moździerzu lub blendujemy.
Przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Przypnij Polub Komentuj
  231

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry