Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kurczak w picie.

Można kupić gotowe pity lub zrobić samemu.Albo...kurczaczka można zawinąć w ciasto na pizzę i upiec.

Sos barbecue: gotowy lub z tego przepisu (klik)
1 mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Połówka większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia.

Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. 
Rozgrzewamy na patelni olej. 
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia (patrz zdjęcie). Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. 
Pieczemy 25-30 minut. 
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Mega szybki obiad.... Zobacz jak go zrobić  Na patelni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietanę. Całość wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami
Duszona wolowina
gulasz drobiowy z pieczarkami
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
soki
żeberka duszone po polsku
Burrito z mięsem i papryką
Gyros z karkówki z papryką
Kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku
Kotlety ze schabu zapiekane z serem i pomidorem
zapiekanka z kurczakiem
Odrywany chlebek ziołowo serowy

Składniki:



* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

* 4 łyżki masła

* 250 ml mleka

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

* 6 dużych ząbków czosnku

* 1/2 szklanki tartego parmezanu

* 100 g stopionego masła



Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Szpinak - przepisy: Tarta

Składniki ciasta

- 2 jajka,

- 300 g mąki,

- 4 łyżki zimnej wody,

- 150 g masła,

- łyżeczka soli,

Farsz:

- 500g mrożonego szpinaku,

- 4 ząbki czosnku,

- 150g śmietany,

- ser żółty (można dodać także lazur;

Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak. 
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Placuszki  bananowe. 

Składniki: 

banany 300 g 
60 ml mleka, 
100 g mąki, 
szczypta soli 
jajko, 
olej roślinny 

Sposób wytwarzania: 

1. Ubić jajko z solą. 
2. Dodać rozgniecione widelcem banany. 
3. Wlać mleko, dodać mąkę. /można dodać trochę proszku do pieczenia/. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
4. Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
Łatwe ciasto pomarańczowe

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na obiad: tarta z porem i boczkiem
krokiety cebulowe
soki naturalne
rozetki z puree ziemniaczanego
warkocz z ciasta francuskiego z farszem
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
przepis na 8 kotletów
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów orkiszowych (lub innych)
1 mała cebula
sól
pieprz


Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący). Ostatnie 10 minut piekłam z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne.
kurczak w kukurydzianej panierce
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
kotlety włoskie w sosie pomidorowym

Więcej zszywek ze źródła

www.mojegotowanie.pl

kotleciki curry 
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 60 minut
Składniki

    ½ szklanki ugotowanej fasolki mung
    ½ szklank ugotowanej czerwonej soczewicy
    pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    kostka tofu
    2 pokrojone w kostkę i usmażone cebule
    ½ surowej cebuli
    2 -3 ząbki czosnku
    1 duża starta marchew
    1/3 szklanki uprażonych zmielonych pestek słonecznika
    3 łyżki uprażonego czarnego sezamu
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    przyprawa curry lub garam masala
    sól
    chili
    świeża kolendra
    bułka tarta
    olej

Kotleciki wegańskie o smaku curry
Etapy przygotowania

Fasolę,soczewicę,kaszę jaglaną,kostkę tofu, surową cebulę,czosnek,zmielone pestki ze słonecznika,siemie lniane,przyprawy zmielić w robocie kuchennym.Na koniec dodać startą marchew,usmażoną cebulę oraz czarny sezam i wszystko wymieszać łyżką.Formować kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. ciasto z orzechami i jabłkami Karpatkowy Dunaj.
Karpatkowy Dunaj. msewka
Dodane przez:
msewka
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki

    * na ciasto:
    * 5 jajek
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
    * 20 dag margaryny
    * 1 szklanka cukru
    *
    * owoce do nałożenia:
    * u mnie mrożone maliny,czerwone porzeczki,borówki amerykańskie i ananas
    *
    * krem:
    * 0,5 l mleka
    * 2 łyżki cukru
    * cukier waniliowy
    * 25 dag masła
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    *
    * polewa:
    * 12,5 dag margaryny
    * 2 łyżki kakao
    * 3 łyżki cukru
    * 3 łyżki wody
    * 1 łyżeczka żelatyny
    * do posypania np. wiórki kokosowe

Połączenie ciasta z przepisu na Fale Dunaju i kremu z Karpatki.
Etapy przygotowania

Miękką margarynę (w ilości 20 dag ) ucieram dokładnie z cukrem. Na zmianę partiami dodaję po jednym jajku i trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy o wymiarach 25*36 cm. Na wierzchu rozłożyłam owoce, które częściowo rozmroziłam .Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 minut. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuściłam mąki pszenną i ziemniaczaną. Zagotowałam pozostałe mleko, wlałam mieszankę mleczno-mączną i wymieszałam energicznie.Chwilkę gotowałam cały czas mieszając aż zgęstnieje. Masło miękkie dokładnie utarłam pałką, dodawałam po łyżce zimnej masy.Ucierałam,aż masa stała się jednolita. Nałożyłam masę na zimne ciasto. Polewa: W rondelku rozpuściłam margarynę,dodałam cukier,kakao i 2 łyżki wody, chwilkę gotowałam na małym ogniu mieszając (aż cukier się rozpuści). Żelatynę rozpuściłam w 1 łyżce wody.Po chwili,gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła.Przestudziłam i wlałam do masy kakaowej,dokładnie wymieszałam.Przestudziłam i polałam polewą ciasto.Udekorowałam wiórkami. Bogini Wenus z puszystą masą serową
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera białego,
- 0,7l śmietany 30 lub 36 %,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 5-6 łyżki cukru pudru
Składniki na posypkę:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
Ponadto:
- dżem brzoskwiniowy
Do dekoracji:
- banany,
- bita śmietana,
Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić. Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.

Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.

Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.

Do dekoracji przy podaniu używamy: Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :) Smacznego !!! Ciasto ze spodem z nutelli i sucharków pieczona ryba z warzywami w cieście francuskim Ciasto Prince Polo

Składniki
Biszkopt:
5 jajek
Szklanka cukru
Szklanka maki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Łyzeczka oleju
Ciasto bakaliowe:
5 białek
20 dkg cukru
10 dkg rodzynek
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
3 duze ciastka Prince polo- pokrojone w kostkę
10 dkg kokosu
3 łyzki maki krupczatki
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
Pół litra mleka
Cukier waniliowy
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyzki maki pszennej
3 żołłtka
Masło
10 dkg cukru pudru
Polewa:
Pół kostki margaryny
Pół szklanki mleka
3-4 łyzki cukru
3 łyżki kakao



Etapy przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Wymieszać. Piec 25 minut w  170 st. Przeciąć na poł.
Ciasto bakaliowe:
Białka ubić z cukrem. Następnie wymieszać z reszta składników. Piec 25 minut w 160 st.
Masa:
Mleko gotować. Zołłtka rozmieszać z cukrem, dodać maki, wymieszac z 3 łyzkami mleka. Wlac do gotującego się mleka. Utrzec masło z cukrem pudrem. Połaczyć z wystudzonym budyniem.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z mlekiem. Dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Przełozenie: biszkopt+masa+ciasto bakaliowe+masa+biszkopt+polewa+można posypac kokosem Składniki

    25 dag mieszanego mięsa mielonego
    2 l bulionu warzywnego
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1/2 kg pieczarek
    łyżka masła
    4 pory
    duży serek topiony
    kwaśna śmietana
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, pokroić. Dodać do gorącego bulionu. Gotować 20 minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Połowę podsmażyć na maśle, dodać do gotującej się zupy razem z niepodsmażonymi.

Pory umyć, pokroić w skośne plasterki. Dodać do zupy, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie. Gotować jeszcze około 5 min. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

Na rozgrzanym oleju zrumienić mięso, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do zupy. Dodać śmietanę. Podawać z natką.

Elegancko podana
Zupa będzie bardziej efektowna, gdy z mielonego mięsa, przesmażonej cebulki
i tartej bułki zrobisz pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. sałatka z zupek chińskich
Przypnij Polub Komentuj
  287

Racuszki bananowe

madziam1518

madziam1518

lubie placki ^^

26.11 o 15:13    | 
anecia123

anecia123

lubie placki

26.11 o 18:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
cheers
madziam1518
wariatek19k

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry