Rafaello
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (64g)
1 cukier wanilinowy
30 dag wiórek kokosowych
3 paczki solonych krakersów (Lajkonik 3x180g)
1 szklanka cukru kryształu
2 żółtka
250 g margaryny (lub masła)
Odlewamy 1 i 1/2, szklanki mleka i dodajemy do niej obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, budyń, żółtka i 10 dag wiórek kokosowych- wszystko mieszamy tak długo aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie wlewamy masę jajeczną – gotujemy budyń. Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając stopniowo budyń oraz 15 dag wiórek kokosowych. Blaszkę wykładamy folią spożywczą na której układamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę – robimy w ten sposób 4 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki.
Rafaello robiłam w blaszce o wymiarach 25x36cm.
Użytkownicy także przypinają:
madziaaad
masę jajeczna mieszany do rozpuszczenia (wiadomo- wiorki się nie rozpuszcza) i to pozniej wlewamy do gotujacego się mleka i mieszany aż powstanie budyn:)
Majunia89
Chodzi mi o to czy tą mase jajeczna mieszamy bez gotowania po prostu do rozpuszczenia?! I całość dopiero potem wlewamy na gotujące się mleko robiąc budyń?!
madziaaad
Normalnie, mieszasz aż powstanie budyń :) Nie bardzo rozumiem pytanie ;)
Majunia89
WYGLADA PYSZNIE MAM PYTANIE CUKIER Z RESZTA TRZEBA ZAGOTOWAC CZY PO PROSTU MIESZAC WSZYSTKO DO ROZPUSZCZENIA CUKRU?!
madziaaad
świetny i prosty przepis, wszyscy się zajadali. Moje pierwsze rafaello. Uwielbiam proste i szybkie przepisy:)
e_bial
Rafaello 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy (64g) 1 cukier wanilinowy 30 dag wiórek kokosowych 3 paczki solonych krakersów (Lajkonik 3x180g) 1 szklanka cukru kryształu 2 żółtka 250 g margaryny (lub masła) Odlewamy 1 i 1/2, szklanki mleka i dodajemy do niej obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, budyń, żółtka i 10 dag wiórek kokosowych- wszystko mieszamy tak długo aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie wlewamy masę jajeczną – gotujemy budyń. Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając stopniowo budyń oraz 15 dag wiórek kokosowych. Blaszkę wykładamy folią spożywczą na której układamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę – robimy w ten sposób 4 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki. Rafaello robiłam w blaszce o wymiarach 25x36cm.