Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

pycha!

Sałatka
Pomysł na przekąskę imprezową
Mus czekoladowy

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥
Jak zrobić najprostsze domowe lody?
Domowy przepis na pyszny batonik Mleczna kanapka , puszysty , kakaowy biszkopt i mleczno-miodowy krem .
Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2/3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mocnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Masa mleczna :

2,5 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

2 łyżki miodu

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej


125g masła 

125 ml śmietany kremówki 

4 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej .

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę (największą jaką mamy , ja użyłam blaszki dołączonej do piekarnika )  wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min .  

 

Masa mleczna :

Mleko , cukier , cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . 

Ostudzoną masę miksujemy z masłem . Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę . Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku . Chwilę miksujemy i odstawiamy . 

Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż ostrym nożem . Musimy uważać bo biszkopt ma grubość ok. 1,5 cm , a musimy przeciąć go jeszcze na pół , tak aby był jak najcieńszy . 

Masę mleczną wykładamy na spód biszkoptu , wyrównujemy i nakrywamy drugim blatem . Dociskamy , obciążamy drewnianą deską  i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc . 

Po schłodzeniu tniemy na prostokąciki o dowolnych wymiarach .

Przechowujemy w lodówce .
przepis klik :)
Pancakes, czyli amerykańsie placki ala Nigella Lawson

Potrzebne składniki:

200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
dwie łyżki cukru
jedno jajko
szklanka mleka
łyżka stopionego masła
dodatki: np. miód, syrop klonowy, konfitura, …
Przygotowanie pancakes’ów

Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce, a następnie dodaję jajko, mleko i masło, i wyrabiam masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
Na dużej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) rozlewam niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki o średnicy ok. 7 cm.
Kiedy na cieście pojawi się duża ilość pęcherzyków powietrza (patrz zdjęcie), przewracam placek na drugą stronę – jego kolor powinien być złoto-brązowy.
Pancakes’y podaję z różnymi dodatkami. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Przepis pochodzi z zajadam.pl
ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM:
Składniki:
-8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków,
-2 ząbki czosnku,
-1 kopiasta łyżka majeranku,
-2 łyżki oleju,
-sól do smaku.
Przepis:
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i naciąć plastry o grubości ok 0,5cm, tak, aby nie przeciąć ziemniaka. Do miski wsypać majeranek, wlać olej, wycisnąć czosnek i mieszać. Ziemniaki posolić i nacierać przygotowaną mieszanką, aby dotrzeć jak najgłębiej. Ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec przez ok. godzinę w 200 stopniach.
Zawsze coś innego, niż tradycyjne ziemniaczki
Quesadillas na śniadanie 

 SKŁADNIKI
(dla 2 osób)

    2 placki tortilli
    1/3 puszki czerwonej fasoli
    1/3 puszki groszku
    8 plastrów żółtego sera
    1/2 pomidora (pokrojonego w 8 części)
    zielona cebulka
    sos chilli

PRZEPIS

    Fasolę przekładamy z puszki na sitko i płuczemy, groszek odcedzamy. Cebulkę drobno kroimy.
    Na połowie każdego placka układamy po 2 plastry sera, następnie po 4 części pomidora, zieloną cebulkę, sos chilli, fasolę i groszek - wymieszane razem oraz pozostałe 2 plastry sera.
    Składamy tortille na pół i zapiekamy na grillu elektrycznym, tak długo, aż ser się roztopi i delikatnie zapiecze.
    Gotowe Quesadillas ściągamy z grilla i kroimy na 4 części.
Calzone


Przepis
Ciasto:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
30g drożdży
1 łyżka cukru
1łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Farsz:
20 dag boczku parzonego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasolki
jasna papryka
20 dag żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do pizzy Kamis
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis

rozbełtane jajko do posmarowania 


Farsz: Boczek i paprykę pokroić w kostkę, dodać osączoną kukurydzę i fasolkę. Przyprawić do smaku przyprawami Kamis i wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i mąki i wymieszać . Odstawić aby drożdże zaczęły pracować. Dosypać resztę mąki, olej,sól i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę twarde ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekko chrupiące. Odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek.
Środek posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć farsz i posypać serem. brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i posypać serem. Odstawić na kilkanaście minut a potem piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Ptasie mleczko najprostsze
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BANANAMI
Składniki:
-niecałe pół szklanki mąki
-łyżka kakao
-pół szklanki mleka
-jajko
-łyżka oleju
-250 ml śmietany kremówki
-łyżeczka cukru pudru
-banan
Przepis:
Patelnię wstawiamy na ogień, smarujemy odrobiną oleju. Mąkę, kakao, mleko, jajko i łyżkę oleju mieszamy razem trzepaczką uważając, żeby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe wychodzi dość gorzkie, więc jeśli ktoś tego nie lubi można dodać na tym etapie łyżeczkę cukru pudru. Smażymy naleśniki z dwóch stron  Banana obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Naleśniki smarujemy śmietaną, wykładamy na to kawałki banana i zwijamy, bądź składamy.
:D dobry pomysł
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego

Składniki : 

-ciasto francuskie ,
-sos pomidorowy ,
-salami ,
-ser ,
-kawałki papryki , 
- można do tego dodać pieczarki
Ciekawy pomysl ;)
"2 torebki herbaty zaparzyć w 400 ml gorącej wody. Następnie rozpuścić w niej galaretkę cytrynową. Gdy już będzie prawie zastygać przelać większość do szklanek a resztę zmiksować na najwyższych obrotach do powstania piany i wyłożyć na galaretkę . Wstawić do lodówki"
placuszki marchewkowe:
Składniki:

    1 mała marchewka
    1 jajko (białko+żółtko)
    1 łyżka miodu lub cukru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka płatków owsianych
    1,5 łyżki mąki
    odrobina soli
    szczypta cynamonu
    ewentualnie skórka z pomarańczy


wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce, o najmniejszych oczkach.

Białko ubijamy ze szczyptą soli.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane, mąkę, żółtko, miód, cynamon i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, na koniec dodajemy startą marchewkę.

Do masy marchewkowej dodajemy białko i delikatnie wszystko mieszamy.

Na patelnie o nieprzywierającym dnie wlewamy odrobinę oleju lub masła i za pomocą łyżki nakładamy ciasto marchewkowe. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Torcik z truskawkami na biszkoptach. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Mleczna kanapka - milk slice. 

 Składniki na ciasto:

    5 jajek
    szklanka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
    5 łyżek gorzkiego kakao
    2 łyżki oleju


Składniki na masę mleczną:

    szklanka mleka
    2 łyżki miodu
    1/3 szklanki cukru
    paczuszka cukru waniliowego
    szklanka mleka w proszku (najzwyklejsze, nie dla dzieci bo idzie zbankrutować)
    200g masła/margaryny


Przygotowanie:

    Rozbijamy jajka, osobno żółtka i białka. Białka miksujemy na wysokich obrotach na sztywną pianę, a następnie dodajemy dwie łyżki cukru, aż piana będzie błyszcząca. Żółtka ukręcamy z dwoma łyżkami miodu na puszystą masę.
    Łączymy żółtka z białkami przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i powoli, łyżkami mąkę i kakao, do uzyskania jednolitej masy.
    Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem, następnie kładziemy na niej papier (wstyd się przyznać, ale mi zabrakło i użyłam papierowych woreczków na śniadanie :P), wylewamy ciasto z miski i dokładnie rozsmarowujemy.
    Pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu, przez około 15-20 minut.
    Wyciągamy z piekarnika i przekrajamy w połowie, a następnie odcinamy po milimetrze boki, aby nie były suche.
    W rondelku rozpuszczamy mleko z miodem, cukrem, cukrem wanilinowym i odstawiamy do wystudzenia.
    W misce ukręcamy masło na puszystą masę, a następnie po łyżce wlewamy ostudzone mleko.
    Powoli dosypujemy mleka w proszku i miksujemy do połączenia skła...
Składniki:

- 7 paczek herbatników ( ja użyłam tych większych petit beurre)

- puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 0,5 l mleka

- 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)

- 2/3 kostki dobrego masła

- 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)

- tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

Wykonanie: 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

Ułożenie:

- spód formy obłożyć herbatnikami

- karmel- masa kajmakowa

- herbatniki

- masa budyniowa

- herbatniki

- bita śmietana

- herbatniki

- roztopiona czekolada

Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.

Smacznego!
Składniki:

ciasto:
    3 szklanki mąki
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju
    1 szkl. letniej wody
sos pomidorowy:
    300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu)
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżki oliwy
    5 listków świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    sól
    pieprz mielony
Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem.Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć  mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.
Robiłam to dzisiaj. Pycha :) 

Ugotowałam 3 budynie waniliowe z mniejszą ilością cukru niż było podane na opakowaniu. Następnie ułożyłam na blaszce herbatniki i wyłożyłam na nie budyń (jeszcze ciepły), a na to następną warstwę biszkoptów. Jak budyń całkowicie przestygł to ubiłam bitą śmietanę (śnieżkę) i śmietan fix. Wyłożyłam bitą śmietanę na biszkopty i poczekałam aż lekko zastygnie i gotowe :)
Pyyycha <3
Mmm. Na zimne wieczory:*
Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)
Do dekoracji:
płatki migdałowe
czekoladki

1. Przygotować 4 szklanki i do każdej wlać po łyżce likieru.

2. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.

3. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.

4. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać płatkami migdałowymi, ozdobić czekoladkami.

Smacznego:)
:):)
3 Bit - Przepis

Składniki:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
Na herbatnikach rozsmarować lek...
Ciasto budyniowe bez pieczenia (ew. z galaretką.)

Ciasto budyniowe:

- 5 szklanek mleka
- budyń śmietankowy
- kostka masła
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- aromat waniliowy
- ciastka- herbatniki bebe, ok. 30dkg
br> Cztery szklanki mleka zagotować z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami, następnie wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotować aż zgęstnieje. Połowę ciastek wyłożyć na blachę(dość dużą, prostokątną), posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylać gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto można położyć owoce i zalać galaretką.

Więcej zszywek ze źródła

www.motywujemy24.pl

Ktoś z was ćwiczył może BBG z Kaylą Itsines? ;)hahahaha6 zasad sukcesuCała prawda o moim dźwiganiu :)hahahahahaoj tak :DKażda robota moja.. :DMów mi jeszcze.. <3!!!
Przypnij Polub Komentuj
  15173

Sałatka

AzjoJaponka

AzjoJaponka

Uuu,super wykres! :D

15.01 o 15:54    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
zengerczi
Parlay
fpatka
agatamys
Kacuchna93
listek1234
LeeMinAh
Tomori
kamilatoja
lakira
smerfnaa
marrrcyska
Anek0208
annaWhite
Ania_2808
milosz12112
DominikaMika
monia50579
kika104
DarlingMartini
Gryzelda4
1995lolka
Pauliiii
wiecznie_glodna
Mersikk
miriann222
SaraDrake
gulgha
Aneq
agnieszaaaaaa
nati021293
LiliCastillo
MuszkazLodzi

oraz 453 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry