„Antygona” i „Elektra”: tematyka tragedii Sofoklesa


wiki930

wiki930

Dodane 12.05 o 11:22
Obserwuj
SERNIK BAZYLIOWY

SKŁADNIKI

SPÓD:
150 g ciastek kruchych
2 łyżki masła
MASA SEROWA:
500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego
500 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści)
5 jajek
WIERZCH:
400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
oraz: 2-3 świeże kiwi

PRZYGOTOWANIE

Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała.
Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.
Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).
Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii.

Smacznego:)

SERNIK BAZYLIOWY


SKŁADNIKI

SPÓD:
150 g ciastek kruchych
2 łyżki masła
MASA SEROWA:
500 g zmielonego twarogu tłustego lub gotowego sernikowego
500 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 doniczki bazylii (gęstych i z dużą ilością liści)
5 jajek
WIERZCH:
400 g śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
oraz: 2-3 świeże kiwi

PRZYGOTOWANIE

Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa: twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z mascarpone, następnie dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Można dodać jedno jajko aby masa łatwiej się miksowała.
Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.
Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).
Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi oraz listkami bazylii.

Smacznego:)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: