Sernik „Biały Michał” ROBIMY NA ŚWIĘTA!
!! Sernik „Biały Michał” ROBIMY NA ŚWIĘTA!!! Spód: - 100 g orzechów ziemnych niesolonych, - 320 g ciastek wieloziarnistych (wykorzystałam takie), - 160 g masła, rozpuszczonego... Masa serowa: - 100 g orzechów ziemnych niesolonych, - 200 ml śmietanki kremówki 30%, - 6 Białych Michałków (100g),- 70 g białej czekolady, - 500 g zmielonego tłustego twarogu, - 250 g sera mascarpone, - 3 łyżki mąki ziemniaczanej, - pół szklanki mleka w proszku, - 1/2 szklanki cukru pudru, - 4 duże jajka.... Polewa: - 60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%, - 75 g białej czekolady, - garść orzechów ziemnych do przybrania.... Przepis Spód: Dno tortownicy o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka razem z orzechami zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić. Orzechy ziemne zmielić na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniać same orzechy, następnie wlać ostudzoną śmietankę, dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, można rozmiksować blenderem ręcznym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, miksować przez minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 20 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko, gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Dodać masę śmietankową z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej „zahartować” ją kilkoma łyżkami masy serowej – czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-mlecznej za każdym razem mieszając łyżką. Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łopatką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Polewa: W garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połaman...
Użytkownicy także przypinają:
EdithEver
Zrobiłam to ciasto, jednak miałabym pytanie czy ciastka z orzechami które są naokoło ciasta Ci też się kruszyły??