Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.com

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki

Ciasto jabłkowe:

- 1 kg jabłek

-4 żółtka

– 15 dag margaryny
– 30 dag mąki pszennej
– 1 łyżka cukru pudru
– 4 dag drożdży
– 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– 1-2 łyżki bułki tartej
– szczypta soli

Biszkopty orzechowe:

– 4 jajka
– 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni)
– 3 łyżki bułki tartej
– 4 łyżki cukru kryształu
– 1 łyżka mąki pszennej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

– ½ litra mleka
– 2 budynie śmietankowe
– 25 dag masła
– cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder)

 Przepis
Ciasto jabłkowe: Margarynę siekać nożem razem z mąką, następnie dodać żółtka, sól, śmietanę, cukier i drożdże. Jeśli korzystamy z drożdży świeżych, mieszamy je wcześniej z cukrem i pozwalamy im się aktywować (pozostawić na 15-20 minut). Ciasto szybko i krótko wyrobić.
Blachę 20×30 cm wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach obrane jabłka, które należy posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć resztą ciasta. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.C.

Biszkopty orzechowe: Ubić 4 białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i ubijać przez chwilę. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie wymieszać łyżką i piec. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.

Masa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt orzechowy, masa, ciasto jabłkowe, masa, biszkopt orzechowy. Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem. Rewelacyjne ciasto lub tort chałwowy z sezamem:

Składniki
Biszkopt Kakaowy:
- 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
– 1/3 szklanki kakao
Ciasto sezamowe:
– 3 białka
– ½ szklanki cukru
– ½ łyżki maki ziemniaczanej
– ½ łyżki mąki zwykłej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 150g sypkiego sezamu
Krem chałwowy:
- 1/2 litra mleka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 4 żółtka
– 1/2 kostki masła
– ok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowej
Przepis:
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty. Uwaga :boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Ciasto sezamowe: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Krem: z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotować budyń – zagotować połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł.
Zimny budyń połączyć z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schłodzić, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.
Przełożenie: biszkopt kakaowy posmarować 1/3 kremu, następnie położyć ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy i krem. Górę przyozdobiłam sezamkami i kawą. Szarlotka z kremem waniliowym i biszkoptem:
 Składniki
Ciasto kruche (forma 30cm x 35cm)
– 500 g mąki pszennej
– 200 g cukru pudru
– 300 g masła
– 4 żółtka
– ziarenka z ½ laski wanilii
Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):
- 500 g śmietanki kremówki 30%
– 500 g kremu budyniowego, przepis poniżej
– 15 g żelatyny w listkach
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka 3.2%
– 3 żółtka
– 150 g cukru
– 50 g skrobi kukurydzianej
– ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Biszkopt:
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
– 110 g drobnego cukru
– 50 ml oleju roślinnego
– 120 g mąki pszennej
– 2 łyżki ciepłej wody
Prażone jabłka:
- 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach
– cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
– 1 łyżka masła
– ½ szklanki konfitury pomarańczowej
– 1 galaretka o smaku pomarańczowym
– 1 łyżka żelatyny
Poncz:
– 70 g wody
– 30 g cukru
– 25 g jasnego rumu
Przepis
Ciasto kruche: przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, po nakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Krem budyniowy: żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić.
Krem waniliowy chantilly (crema chantilly): Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać cz... Ciasto z makiem, serem i krem budyniowym
 Składniki

Blaty makowe:
– 170 g suchego maku
– 150 g drobnego cukru
– 5 jajek
– 1 łyżka bułki tartej
– 2 łyżki kaszy manny
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Blat sernikowy:
– 400 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
– 1/4 (60g) szklanki cukru
– 1,5 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
– 2 jajka
– pół szklanki śmietany 30%

Krem budyniowy:
– 1 szklanka mleka
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
– 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:
– 60 g gorzkiej czekolady

Lemon curd:
– 1 jajko

– 1 żółtko
– 40 g masła
– 80 g cukru
– sok i skórka z 1 cytryny

 
Przepis

Blat sernikowy: twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną. Wbijać kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń, krótko zmiksować. Masę serową przełożyć do kwadratowej formy (23×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 35 minut. Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia.

Blaty makowe: mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia) i odstawić do wystygnięcia. Odsączyć na sicie z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić na maszynce z drobnym sitkiem. Można użyć również gotowego, zmielonego maku. Zalać go wrzątkiem i wystudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody.

Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną oraz puszystą masę. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i bardzo delikatnie wymieszać. Formę o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 45 – 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przekroić na dwa blaty.

Lemon curd*: w garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Odstawić do wystygnięcia.

Krem: budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, lecz z mniejszej porcji mleka – jednej szklanki. Masło umieścić w misie miksera i ucierać stopniowo (!) dodając wystudzony bud... Sernik z ciasteczkami amaretti zapewne spróbuję niebawem;) Czerwone słomki Białomak z bakaliami:

Składniki

Spód:

– 200 g mąki

– 100 g masła

– 60 g cukru pudru

– 2 żółtka

– szczypta soli

Masa makowa:

– 250 g białego maku

– 45 g rodzynek

– 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej

– 45 g masła

– 100 g golden syropu

– 50 g cukru

– 3 jajka

– 60 g kaszy manny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa kokosowa:

– 500 ml kwaśnej śmietany 18%

– 3 białka

— 80 g cukru

– 100 g wiórków kokosowych

– 40 g budyniu śmietankowego

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

– 200 g cukru pudru

– 2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

– 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)

– skórka pomarańczowa bułki hamburgerowe
Przypnij Polub Komentuj
  1520

Sernik gotowany
Składniki

Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przepis

Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
Masa serowa: margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawić do wystygnięcia.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta13
kalamburka
Madziaa93
irenko2008
removed-foka
natalia17
edi77711
Iccana
anamaria03
marmocetta
pucela91
elizka663
Wanilijka
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry