Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.com

Ciasto cytrynowe***Tort chałwowy z sezamemCiasto czekoladowe błota missispi

Składniki

Ciasto kruche:
– 225g mąki pszennej
– 2 łyżki kakao w proszku
– 150g masła
– 2 łyżki cukru
– 1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
– 175g masła
– 130g brązowego cukru
– 4 jajka lekko roztrzepane
– 2 łyżki kakao w proszku
– 150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
– 300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)

Dekoracja:
– 425ml śmietany 30%
– 2 śmietan-fixy
– łyżka cukru pudru
– płatki lub wiórki czekolady

Przepis
Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.

Nadzienie: w misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły. Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować czekoladą. Przed podaniem przechowywać w lodówce.tort orzechowy Kinder BuenoCiasto jaglane z jabłkami, cynamonem i orzechamiKokosowe ciasto ucierane z ananasemCiasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniamiMuffinki pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki, cukru oraz tłuszczu!
Przypnij Polub Komentuj
  2139

Sernik gotowany
Składniki

Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przepis

Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
Masa serowa: margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawić do wystygnięcia.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta13
kalamburka
Madziaa93
irenko2008
removed-foka
natalia17
edi77711
Iccana
anamaria03
marmocetta
pucela91
elizka663
removed-Wanilijka
magda19390
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry