Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.com

sernik inaczej Blaty:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego (najlepiej domowy z prawdziwą wanilią)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki białego octu winnego
- szczypta soli
- 100 g kokosu
Krem czekoladowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
- 10 białych michałków (każdy posiekany na 15 części)
Do nasączenia tortu:
- 100 ml likieru kokosowego (u mnie Malibu)
- 25 ml wody
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23,5 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 180ºC.Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy ... biszkopty z galaretką Ciasteczka brownie z masłem orzechowym Roladki waflowe z galaretką Tort z masą czekoladową Tort z chałwą Ciasto porzeczkowy Marcinek Sernik Biały Michałek
Przypnij Polub Komentuj
  1106

Sernik gotowany
Składniki

Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przepis

Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
Masa serowa: margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawić do wystygnięcia.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta13
kalamburka
Madziaa93
irenko2008
foka
natalia17
edi77711
Iccana
anamaria03
marmocetta
pucela91
elizka663
Wanilijka
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry