Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.com

ciasto czekoladowe z burakami "Sernik” na jogurcie naturalnym

"Delikatny, puszysty i co więcej można jeść go bezkarnie!! „Sernik” pieczony jest na biszkopcie bezglutenowym, z kolei masa jogurtowa jest bez żółtek."

Przepis po kliknięciu :) Sernik na biszkopcie z czekoladą




"Dwa biszkopty przełożone polewą czekoladową i masą serową… Cudo!"

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Roladki waflowe z galaretką Tort a’la Marcinek 
z czarną porzeczką Tort czekoladowe błota missispi Mleczne ciasteczka

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 125 g białej czekolady
Przepis

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladę wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachować sporą odległość między ciasteczkami. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 stopniach C przez 10 minut. Studzić na kratce. Ciasto czekoladowe błota missispi

Ciasto kruche:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 150g masła
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 175g masła
- 130g brązowego cukru
- 4 jajka lekko roztrzepane
- 2 łyżki kakao w proszku
- 150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
- 300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
- 425ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- łyżka cukru pudru
- płatki lub wiórki czekolady
Przepis
Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.
Nadzienie: w misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły. Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) Rolada z białą czekoladą i orzechami włoskimi

Składniki:

- 4 jajka
- 30g kakao
- 50g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:

- 100g białej czekolady
- 340g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50g orzechów włoskich
Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce ubić białka. Kiedy piana będzie sztywna wymieszać z masą z żółtek. Na koniec dodać przesiane suche składniki i olej. Całość delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut. Upieczone gorące ciasto odwrócić (pod ciastem należy rozłożyć ścierkę) na drugą stronę, ściągnąć papier do pieczenia. Za pomocą ściereczki kuchennej zwinąć gorące ciasto w roladę, odstawić do wystygnięcia.
Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni (należy pilnować, aby się nie przypaliły).
Jogurt wymieszać z czekoladą i orzechami. Ciasto rozwinąć i skropić likierem czekoladowym. Wyłożyć masę i ponownie zwinąć w roladę. Całość można oprószyć kakao.
Przypnij Polub Komentuj
  1278

Sernik gotowany
Składniki

Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przepis

Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
Masa serowa: margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawić do wystygnięcia.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta13
kalamburka
Madziaa93
irenko2008
foka
natalia17
edi77711
Iccana
anamaria03
marmocetta
pucela91
elizka663
Wanilijka
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry