Więcej zszywek ze źródła

domowe-wypieki.com

Mleczne ciasteczka

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 125 g białej czekolady
Przepis

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladę wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachować sporą odległość między ciasteczkami. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 stopniach C przez 10 minut. Studzić na kratce. Ciasto czekoladowe błota missispi

Ciasto kruche:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 150g masła
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 175g masła
- 130g brązowego cukru
- 4 jajka lekko roztrzepane
- 2 łyżki kakao w proszku
- 150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
- 300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
- 425ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- łyżka cukru pudru
- płatki lub wiórki czekolady
Przepis
Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.
Nadzienie: w misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły. Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie. Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) Rolada z białą czekoladą i orzechami włoskimi

Składniki:

- 4 jajka
- 30g kakao
- 50g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:

- 100g białej czekolady
- 340g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50g orzechów włoskich
Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce ubić białka. Kiedy piana będzie sztywna wymieszać z masą z żółtek. Na koniec dodać przesiane suche składniki i olej. Całość delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut. Upieczone gorące ciasto odwrócić (pod ciastem należy rozłożyć ścierkę) na drugą stronę, ściągnąć papier do pieczenia. Za pomocą ściereczki kuchennej zwinąć gorące ciasto w roladę, odstawić do wystygnięcia.
Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni (należy pilnować, aby się nie przypaliły).
Jogurt wymieszać z czekoladą i orzechami. Ciasto rozwinąć i skropić likierem czekoladowym. Wyłożyć masę i ponownie zwinąć w roladę. Całość można oprószyć kakao. Smakowity” sernik z wiśniami i kokosem

Masa serowa:
- 500g zmielonego twarogu
- 3 jajka
- ¾ szklanki śmietany 30%
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Kokosowe blaty bezowe (składniki na 1 blat):
- 150g wiórków kokosowych
- 3 białka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 500g wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Przepis

Masa serowa: Utrzeć twaróg z cukrem i śmietaną. Następnie wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń. Masę serową wlać do kwadratowej formy (23×23 cm). Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 35 minut. Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia.

Blaty bezowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo! cukier. Do ubitych białek dodać resztę składników, delikatnie wymieszać. Piec w kwadratowej formie w 180 stopniach 25-30 minut. (Upiec dwa blaty)

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Następnie smażyć na małym ogniu, aż zgęstnieją (ok. 2h). Mieszać co pewien czas, aby się nie przypaliły.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do przesmażonych wiśni.

Na blacie kokosowym rozsmarować połowę wiśni następnie położyć sernik, rozsmarować pozostałą część wiśni i przykryć drugim blatem kokosowym. Całość wstawić do lodówki na ok 1h. sernik inaczej Blaty:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego (najlepiej domowy z prawdziwą wanilią)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki białego octu winnego
- szczypta soli
- 100 g kokosu
Krem czekoladowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
- 10 białych michałków (każdy posiekany na 15 części)
Do nasączenia tortu:
- 100 ml likieru kokosowego (u mnie Malibu)
- 25 ml wody
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23,5 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 180ºC.Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy ... biszkopty z galaretką Ciasteczka brownie z masłem orzechowym Roladki waflowe z galaretką
Przypnij Polub Komentuj
  1118

Sernik gotowany
Składniki

Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przepis

Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
Masa serowa: margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawić do wystygnięcia.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
aneta13
kalamburka
Madziaa93
irenko2008
foka
natalia17
edi77711
Iccana
anamaria03
marmocetta
pucela91
elizka663
Wanilijka
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry