Masa na wierz ch sernika:
100g mascarpone
100g kajmaku
100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona)
Ubić mascarpone z kremówką na pusz ystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić raz em. Gotową masę roz smarować na
wierz chu schłodz onego sernika.
*jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę z iemniacz aną i wanilię. Z miksować składniki na jednolitą, gładką i
pusz ystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każ dym (ale tylko do połącz enia się składników, nie
z a długo, by z byt nie napowietrz yć masy serowej). Gotową masę serową wyłoż yć na spód ciastecz kowy.
Piekarnik nagrz ać do 180°C, wsadz ić sernik i piec prz ez 15 minut. Następnie z mniejsz yć temperaturę do 130°C i piec prz ez 1
godz inę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko spręż ynuje. Wyłącz yć piekarnik, uchylić drz wicz ki i
poz ostawić sernik do całkowitego wystudz enia. Następnie włoż yć do lodówki na kilka godz in, a najlepiej na całą noc. Po
schodz eniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.
Składniki na spód ciastecz kowy:
130g ciastek digestiwe lub herbatników
50g masła
2 łyżki kakao
Ciastka pokrusz yć w malakserz e, dodać kakao i roz topione masło. Wymiesz ać tak, by powstał ‘mokry piasek’.
Dno tortownicy o średnicy 20- 22cm wyłoż yć papierem do piecz enia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokrusz one ciastka i
wyrównać powierz chnię. Wsadz ić do lodówki na cz as prz ygotowania masy serowej.
Masa serowa:
500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
250g mascarpone
200g kajmaku (gotowej masy krówkowej)
3 duże jajka
1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sylwia2137
Masa na wierz ch sernika: 100g mascarpone 100g kajmaku 100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona) Ubić mascarpone z kremówką na pusz ystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić raz em. Gotową masę roz smarować na wierz chu schłodz onego sernika. *jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła
sylwia2137
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę z iemniacz aną i wanilię. Z miksować składniki na jednolitą, gładką i pusz ystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każ dym (ale tylko do połącz enia się składników, nie z a długo, by z byt nie napowietrz yć masy serowej). Gotową masę serową wyłoż yć na spód ciastecz kowy. Piekarnik nagrz ać do 180°C, wsadz ić sernik i piec prz ez 15 minut. Następnie z mniejsz yć temperaturę do 130°C i piec prz ez 1 godz inę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko spręż ynuje. Wyłącz yć piekarnik, uchylić drz wicz ki i poz ostawić sernik do całkowitego wystudz enia. Następnie włoż yć do lodówki na kilka godz in, a najlepiej na całą noc. Po schodz eniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.
sylwia2137
Składniki na spód ciastecz kowy: 130g ciastek digestiwe lub herbatników 50g masła 2 łyżki kakao Ciastka pokrusz yć w malakserz e, dodać kakao i roz topione masło. Wymiesz ać tak, by powstał ‘mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 20- 22cm wyłoż yć papierem do piecz enia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokrusz one ciastka i wyrównać powierz chnię. Wsadz ić do lodówki na cz as prz ygotowania masy serowej. Masa serowa: 500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‘Mój ulubiony’ z Wielunia) 250g mascarpone 200g kajmaku (gotowej masy krówkowej) 3 duże jajka 1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii