Ustawa jako źródło obowiązku podatkowego. Rodzaje podatków


lajla14

lajla14 od Teyla

Dodane 18.09 o 19:50
Obserwuj

Sernik nowojorski.

[tortownica o średnicy 26 cm] Spód: 180 g herbatników 90 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg sera (z wiaderka) 4 duże jajka 1 żółtko 230 ml gęstej śmietany 18% 300 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny Polewa śmietanowa: 250 ml gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Spód: Herbatniki rozdrabniam za pomocą blendera lub przekładam do woreczka foliowego i wałkuję wałkiem na piasek. Do zmielonych ciastek dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam. Ciasteczkową masą wykładam spód tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką lekko dociskając. Boki tortownicy wykładam podwójnie złożoną folią aluminiową. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przekładam do miski i miksuję do połączenia się składników. Masa powinna być gładka, jednolita, bez grudek. Nie należy zbyt długo ubijać masy, gdyż sernik w czasie pieczenia mocno wyrośnie, a potem opadnie. Na ciasteczkowy spód wylewam serową masę i wyrównuję powierzchnię. Tortownicę z ciastem kładę na większą blachę (może być ta duża z wyposażenia piekarnika), nalewam gorącej wody prosto z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Piekę sernik przez 15 minut w temperaturze 180*C, po czym obniżam temperaturę do 110*C i piekę jeszcze 1 godzinę. Sernik jest gotowy kiedy środek przy dotknięciu drewnianym patyczkiem (np. od szaszłyków) jest ścięty i sprężysty. Po 15 minutach od wyłączenia pieca, uchylam drzwiczki i pozostawiam sernik w piekarniku na 60 minut. Studzę w formie, po czym wkładam do lodówki na 12 godzin do schłodzenia. Gęstą śmietanę mieszam dokładnie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na zimny sernik wykładam polewę śmietanową i ponownie wstawiam do lodówki. Sernik można posypać startą gorzką czekoladą.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: