Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
dydona

dydona

Dodane 15.05 o 16:37
Przypnij Polub Komentuj
  3755
Sernik "Miętowa Zebra" 

Spód:

* 160 g herbatników

* 1 łyżka cukru pudru

* 80 g masła

Masa serowa:

* 1 kg sera

* 300 ml kwaśnej śmietany

* 4 jajka

* 1 szklanka + 2 łyżki cukru

* 1 pełna łyżka mąki

* 2 łyżki soku cytrynowego

* 2 spore garści liści mięty

* 4 krople aromatu miętowego

* opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika

Polewa:

* 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany

* 2 łyżki cukry pudru

Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika.

Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem.

Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa.

Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy.

Sernik "Miętowa Zebra"

Spód:

* 160 g herbatników

* 1 łyżka cukru pudru

* 80 g masła

Masa serowa:

* 1 kg sera

* 300 ml kwaśnej śmietany

* 4 jajka

* 1 szklanka + 2 łyżki cukru

* 1 pełna łyżka mąki

* 2 łyżki soku cytrynowego

* 2 spore garści liści mięty

* 4 krople aromatu miętowego

* opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika

Polewa:

* 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany

* 2 łyżki cukry pudru

Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika.

Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem.

Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa.

Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
dagus940
i_am_mgd
domszon
jow8
dzeeelik17
parazgaratv
killer123
Divergent_
Anel__88
wiktoria_013

oraz 157 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry