Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

agrestowiec

przepis po kliknięciu w zdjęcie Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 żółtek

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 250 g masła lub margaryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

 

Składniki na różową piankę:

- 6 białek

- 6 łyżek cukru

- 3 opakowania kisielu wiśniowego

- pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, na koniec wsypać kisiele, połączyć.

Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 4 łyżki cukru

- 3 szklanki mleka

- 3/4 kostki masła lub margaryny

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dalej miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

Masą przełożyć placki. Schłodzić. Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 żółtek

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 250 g masła lub margaryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

 

Składniki na różową piankę:

- 6 białek

- 6 łyżek cukru

- 3 opakowania kisielu wiśniowego

- pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, na koniec wsypać kisiele, połączyć.

Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 4 łyżki cukru

- 3 szklanki mleka

- 3/4 kostki masła lub margaryny

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dalej miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

Masą przełożyć placki. Schłodzić. Agrestowiec Torcik z truskawkami i mascarpone Sernik owocowy prince polo Grzebyki krucho - drożdżowe
Przypnij Polub Komentuj
  375

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry