Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

sernik snikers sernik ciasto z gruszkami, czekoladą i pianką Sernik z gotowanym budyniem i borówkami Torcik białkowy Składniki:

- 5 jaj

- 3 łyżki cukru

- sok z 1 cytryny

- 100 g masła

- 300 g masy krówkowej

- 180 g mąki pszennej

- 100 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Składniki na sos karmelowy:

- 100 g masy krówkowej

- 3 - 4 łyżki mleka lub śmietany kremówki

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 Dodatkowo:

- 30 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

 

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodawać po jednym żółtku i sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec w 180 st. C przez 45 - 50 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem karmelowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Składniki ( na 9 bułek ):

- 2,5 - 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki płatków owsianych

- 40 g świeżych drożdży

- 150 ml mleka

- 100 ml wody

- 50 g roztopionego masła

- 1 jajko

- 1 łyżeczka cukru

- 1,5 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

- 1 jajko

- 2 łyżki mleka

- płatki owsiane do posypania bułeczek

 

 

Mleko podgrzać, wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier, drożdże, połączyć, odstawić na około 15 minut do podrośnięcia

W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól, dodać zaczyn i resztę składników. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 24 cm i pokroić na 9 równych kwadratów.

Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć, odstawić do podrośnięcia na około 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać z wierzchu płatkami owsianymi. Piec około 20 minut w 200 st. C. Studzić na kratce. Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st. C. Wystudzić.

 

Składniki na masę pomarańczową:

- 4 szklanki soku pomarańczowego

- 3 budynie waniliowe

- 1 szklanka cukru

1/2 szklanki soku pomarańczowego nasączyć biszkopt. W kolejnej 1/2 szklanki soku rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe 3 szklanki soku pomarańczowego zagotować z cukrem, na gotujące wlać budynie, pogotować stale mieszając do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą ( nie gorącą ) masę wyłożyć na biszkopt.

Na masie ułożyć herbatniki.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki ( 30 - 36% )

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- herbatniki

- starta czekolada do posypania

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Składniki na ciasto ( 6 sztuk ):

- 270 g mąki

- 1 jajo

- 100 g masła

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-  szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

 

Nadzienie:

- 200 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )

- 1/2 małej cebuli

- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie

Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa mielonego, przyprawić do smaku, połączyć.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać krążki, większe niż średnica szklanki, ( ja wycinałam miseczką o średnicy 12 cm ). Na środku każdego krążka układać nadzienie, brzegi krążka unieść do góry i zlepiać, tworząc falbankę.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C około 25 minut.
Przypnij Polub Komentuj
  924

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry