Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1  łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

-  1 opakowanie kisielu wiśniowego

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.

 

Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek

 

4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.

 

 

Smacznego. Bajaderka CIASTO LATTE MACCHIATO :)


Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

Składniki na poncz:
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )
- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )
 
Dodatkowo:
- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
- kakao do posypania
 
Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Składniki na jasny biszkopt
 4 jaja 4 łyżki cukru
 4 łyżki mąki
 1 łyżeczka proszku 
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier Dodać żółtka zmiksować dodać mąkęwymieszaną z proszkiem  delikatnie połączyć Wylać do blaszki 25 35 cm wyłożonej papierePiec w 180 st C ok 25 minut
Składniki na biszkopt różowy
 4 jaja4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 op kisielu wiśniowego1 łyżeczka proszku
Przygotować jak biszkopt jasny dodając dodatkowo opakowanie kisielu
Składniki na biszkopt kakaowy 4 jaja4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Przygotować jak biszkopt jasny dodając dodatkowo kakaoSkładniki na masę jabłkową1 kg jabłek
 1/2 szklanki cukru  1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa
Jabłka  pokroić zesmażyć z cukrem podzielić na 2 części Do jednej dodać galaretkę zieloną a do drugiej czerwoną wymieszać aby się rozpuściły
Składniki na masę budyniową
1/2 l mleka1/2 szklcukru
 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 łyżki mąki ziemniaczanej 1  masła lub margaryny1 szkl mleka odlać i rozmieszać w nim mąki Pozostałe mleko zagotować z cukrami Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki Wystudzić

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa Sernik z roladkami makowymi biszkopt z agrestową pianką
Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce d... Bułeczki bolognese agrestowiec

przepis po kliknięciu w zdjęcie Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Przypnij Polub Komentuj
  505

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry