Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Styropian

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czerwonej porzeczki )

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki ( 23x33 cm ) i posmarować powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.

 

Masa śmietanowa:

- 1 litr śmietany 18%

- 20 dag wiórków kokosowych

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 duży budyń śmietankowy

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 50 minut w 180 st. C. Wielokolorowe, warstwowe ciasto, proste, ale trochę czasochłonne jak wszystkie przekładańce. Nie za słodkie, z dodatkiem jabłek z galaretką, ładnie się prezentuje, a gama kolorów rozświetli zimowy dzień.

Przepis pochodzi ze starego numeru " Chwili dla ciebie ".

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut.

 

Składniki na biszkopt różowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo opakowanie kisielu.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 1 i 1/2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli jabłka są kwaśne )

- 1 galaretka wiśniowa

- 1 galaretka agrestowa

Jabłka obrać pokroić, zesmażyć z cukrem, podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę zieloną, a do drugiej czerwoną, wymieszać, aby się rozpuściły.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 kostka masła lub margaryny

1 szklankę mleka odlać i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa Składniki na biszkopt makowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 40 g suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 2 jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 200 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć z  cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

 

Przełożenie:

Biszkopt makowy - masa budyniowa  - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.

 

Smacznego. torcik orbita Oczy carycy ciasto -które nigdy mnie nie zawiodło. Pyszne a na dodatek przyciąga wzrok każdego smakosza.
Składniki na ciasto jasne:

- 6 białek

- 1,5 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 żółtek

- 2 jajka

- 6 łyżek cukru

- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 1/3 szklanki oleju

 

Składniki na krem budyniowy:

- 1 i 3/4 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )

- 2 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- kostka masła

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki ( agrestowe )

- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

 

Do na sączenia biszkoptów:

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jagodowe 

 Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę jagodową: (inspiracja )

- 2 szklanki jagód

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki masła

- 1 szklanka mleka w proszku

- 200 g serka homogenizowanego

- 2 łyżki żelatyny

Jagody zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dodać zmiksowane jagody, połączyć.

Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do masy jagodowej, zmiksować.

Tężejącą masą jagodową przełożyć blaty biszkoptowe.

 

Składniki na masę śmietanowo - serkową:

- 150 g serka mascarpone

- 150 g śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- garść jagód do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z serkiem mascarpone. Masę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta, posypać jagodami. Schłodzić w lodówce. Makowa panienka sekret mniszki Figaro


Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę morelową:

- 300 g suszonych moreli

- 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:

- podłużne biszkopty ( ok 16 sztuk )

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3/4 szklanki wody

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, odcedzić, posiekać w kosteczkę. wymieszać z 1/2 słoika dżemu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć dodać do masy morelowej.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, wyłożyć masę morelową. Na masie układać maczane w kawie biszkopty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 300 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy, połączyć, wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 50 g masła

- 50 g wiórek kokosowych

- 1 łyżka cukru

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i kokos, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować resztą dżemu, posypać kokosową posypką.

Całość schłodzić w lodówce.


PRZEPIS POCHODZI Z:  martexsweetdreams.blox.pl
Przypnij Polub Komentuj
  613

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry