Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Ciasto jagodowe 

 Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.

Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na masę jagodową: (inspiracja )

- 2 szklanki jagód

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki masła

- 1 szklanka mleka w proszku

- 200 g serka homogenizowanego

- 2 łyżki żelatyny

Jagody zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dodać zmiksowane jagody, połączyć.

Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do masy jagodowej, zmiksować.

Tężejącą masą jagodową przełożyć blaty biszkoptowe.

 

Składniki na masę śmietanowo - serkową:

- 150 g serka mascarpone

- 150 g śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- garść jagód do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Połączyć z serkiem mascarpone. Masę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta, posypać jagodami. Schłodzić w lodówce. Makowa panienka sekret mniszki Figaro


Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę morelową:

- 300 g suszonych moreli

- 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:

- podłużne biszkopty ( ok 16 sztuk )

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3/4 szklanki wody

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, odcedzić, posiekać w kosteczkę. wymieszać z 1/2 słoika dżemu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć dodać do masy morelowej.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, wyłożyć masę morelową. Na masie układać maczane w kawie biszkopty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 300 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy, połączyć, wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 50 g masła

- 50 g wiórek kokosowych

- 1 łyżka cukru

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i kokos, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować resztą dżemu, posypać kokosową posypką.

Całość schłodzić w lodówce.


PRZEPIS POCHODZI Z:  martexsweetdreams.blox.pl przepis po kliknięciu na zdj sernik2 na herbatnikach kostka cappucino ciasto magiczne cebularze
Przypnij Polub Komentuj
  575

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry