Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Niesamowite ciasto z OCTEM


"Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, nie zawiera w sobie jajek, tylko dosyć nietypowo ocet ( który w smaku nie jest wcale wyczuwalny ). Jest też bardzo wilgotne, choć strukturą nie przypomina brownie. Idealne na szybką, czekoladową zachciankę."
Kliknij w zdjęcie! ;) Sernik gotowany na herbatnikach Kostka jagodowo - śmietankowa Euforia

 

No i po Świętach, dzięki wyjątkowej aurze, z pewnością będą zapamiętane. Wszyscy przejedzeni? Czy może ma ktoś jeszcze ochotę na kawałek ciasta?

 

Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki kakao Nesquik

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( u mnie Nesquik, ale może być też ciemne kakao ), delikatnie połączyć, na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 200 g maku mielonego

- 1/2 szklanki mleka

- 100 g cukru

- 100 g masła

- 4 jaja

- 50 g mielonych migdałów

- 50g posiekanych orzechów

- 50 g rodzynek

- aromat rumowy

Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto makowe wylać do blaszki ( takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.

 

Składniki na krem czekoladowy:

- 170 ml śmietany 30%

- 200 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka )

- 150 g masła

 

Dodatkowo:

- czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania

 

Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić, połamaną czekoladę, połączyć, tak, by powstała jednolita masa, wystudzić.

Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową. Masę podzielić tak, by wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.

Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Kubanka
Nutella, mascarpone i bita śmietana, przełamane kwaskowymi powidłami śliwkowymi, na rumowo nasączonym biszkopcie, czyli bardzo smaczny przekładaniec o ciekawej nazwie.

przepis po kliknięciu w zdjęcie Styropian

 Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 5 żółtek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g masła lub margaryny

- powidła lub inny, najlepiej kwaśny dżem ( u mnie z czerwonej porzeczki )

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki ( 23x33 cm ) i posmarować powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki.

 

Masa śmietanowa:

- 1 litr śmietany 18%

- 20 dag wiórków kokosowych

- 5 białek

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 duży budyń śmietankowy

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć na posmarowane powidłami ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 50 minut w 180 st. C. Wielokolorowe, warstwowe ciasto, proste, ale trochę czasochłonne jak wszystkie przekładańce. Nie za słodkie, z dodatkiem jabłek z galaretką, ładnie się prezentuje, a gama kolorów rozświetli zimowy dzień.

Przepis pochodzi ze starego numeru " Chwili dla ciebie ".

 

Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut.

 

Składniki na biszkopt różowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo opakowanie kisielu.

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 1 i 1/2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao.

 

Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli jabłka są kwaśne )

- 1 galaretka wiśniowa

- 1 galaretka agrestowa

Jabłka obrać pokroić, zesmażyć z cukrem, podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę zieloną, a do drugiej czerwoną, wymieszać, aby się rozpuściły.

 

Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 kostka masła lub margaryny

1 szklankę mleka odlać i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa Składniki na biszkopt makowy:

- 3 jaja

- 3 łyżki mąki

- 3 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 40 g suchego maku

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wsypać mak, wymieszać. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Można dowolnie naponczować.

 

Składniki na biszkopt jasny:

- 2 jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

Upiec jasny biszkopt w takiej samej blaszce jak biszkopt makowy.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 szklanki mleka

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 200 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło utrzeć z  cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 500 g truskawek + 1/2 szklanki wody

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 budyń śmietankowy + 1/4 szklanki wody

- 1/2 szklanki cukru

Truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody, rozdrobnić na miazgę, wsypać suchą galaretkę, wymieszać.

Budyń rozprowadzić w 1/4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

 

Przełożenie:

Biszkopt makowy - masa budyniowa  - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa - truskawki do dekoracji.

 

Smacznego. torcik orbita
Przypnij Polub Komentuj
  669

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry