Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Muffiny czekoladowo - bananowe


"Szybkie i bezproblemowe, jak to muffinki, zestawienie smaków czekolada + banan, moim zdaniem bardzo trafione, no i można wykorzystać niechciane, przedojrzałe banany."


Przepis po kliknięciu w zdjęcie!! :) sweet dreams
Blog > Komentarze do wpisu
« Mini serniczki z ryżem preparowanym Babka kajmakowa »
Kostka alpejska

 

 

Ponieważ zostałam obdarowana dużą torbą bezików, które musiałam jakoś spożytkować, od razu przypomniało mi się to ciasto. Widziałam je już wielokrotnie i zawsze miałam na nie ochotę, ale przerażało mnie połączenie słodkiej masy kajmakowej i słodkich bez, jeden mały kawałek takiego ciasta mógłby zasłodzić na tydzień, a co dopiero począć z całą blachą. Dlatego postanowiłam zrobić własną mini wersję alpejskiej kostki, na małą blaszkę. Słodkie, ale pyszne.

 

Składniki na biszkopt:

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można naponczować.

 

Składniki na masę bezowo - krówkową:

- 200 g masy krówkowej

- 100 g masła

- 120 g bezików

Masło zmiksować, dodawać po łyżce masę krówkową, wkruszyć bezy, połączyć.

Masę wyłożyć na kakaowy biszkopt, wyrównać.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 g śmietany kremówki

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

- kakao lub starta czekolada do posypania ( u mnie mleczna czekolada, bo taką akurat miałam )

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę krówkową z bezami, wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao. Kostka alpejska - pyyychotka! Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami. Mniaaam! Sernik z brzoskwiniami i orzechową wkładką


Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥ Niesamowite ciasto z OCTEM


"Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera, nie zawiera w sobie jajek, tylko dosyć nietypowo ocet ( który w smaku nie jest wcale wyczuwalny ). Jest też bardzo wilgotne, choć strukturą nie przypomina brownie. Idealne na szybką, czekoladową zachciankę."
Kliknij w zdjęcie! ;) Sernik gotowany na herbatnikach Kostka jagodowo - śmietankowa Euforia

 

No i po Świętach, dzięki wyjątkowej aurze, z pewnością będą zapamiętane. Wszyscy przejedzeni? Czy może ma ktoś jeszcze ochotę na kawałek ciasta?

 

Inspiracja + moje zmiany

 

 Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki kakao Nesquik

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( u mnie Nesquik, ale może być też ciemne kakao ), delikatnie połączyć, na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

 

Składniki na ciasto makowe:

- 200 g maku mielonego

- 1/2 szklanki mleka

- 100 g cukru

- 100 g masła

- 4 jaja

- 50 g mielonych migdałów

- 50g posiekanych orzechów

- 50 g rodzynek

- aromat rumowy

Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto makowe wylać do blaszki ( takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.

 

Składniki na krem czekoladowy:

- 170 ml śmietany 30%

- 200 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka )

- 150 g masła

 

Dodatkowo:

- czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania

 

Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić, połamaną czekoladę, połączyć, tak, by powstała jednolita masa, wystudzić.

Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową. Masę podzielić tak, by wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.

Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce.
Przypnij Polub Komentuj
  718

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry