Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Bajaderka CIASTO LATTE MACCHIATO :)


Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto wylać do blaszki (24x28 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

Składniki na poncz:
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )
- 100 ml likieru Baileys ( lub innego )
 
Dodatkowo:
- 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
- kakao do posypania
 
Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.

Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).

Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Składniki na jasny biszkopt
 4 jaja 4 łyżki cukru
 4 łyżki mąki
 1 łyżeczka proszku 
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier Dodać żółtka zmiksować dodać mąkęwymieszaną z proszkiem  delikatnie połączyć Wylać do blaszki 25 35 cm wyłożonej papierePiec w 180 st C ok 25 minut
Składniki na biszkopt różowy
 4 jaja4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 op kisielu wiśniowego1 łyżeczka proszku
Przygotować jak biszkopt jasny dodając dodatkowo opakowanie kisielu
Składniki na biszkopt kakaowy 4 jaja4 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Przygotować jak biszkopt jasny dodając dodatkowo kakaoSkładniki na masę jabłkową1 kg jabłek
 1/2 szklanki cukru  1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa
Jabłka  pokroić zesmażyć z cukrem podzielić na 2 części Do jednej dodać galaretkę zieloną a do drugiej czerwoną wymieszać aby się rozpuściły
Składniki na masę budyniową
1/2 l mleka1/2 szklcukru
 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 łyżki mąki ziemniaczanej 1  masła lub margaryny1 szkl mleka odlać i rozmieszać w nim mąki Pozostałe mleko zagotować z cukrami Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki Wystudzić

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa Sernik z roladkami makowymi biszkopt z agrestową pianką
Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 i 1/2 łyżeczki octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia, wymieszać ( będą rosły ).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 35 minut. Wystudzić.

 

Składniki na warstwę agrestową:

- 1 kg agrestu

- 300 ml wody

- 130 g cukru

- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody

- 1 galaretka agrestowa

Agrest z wodą zagotować, aż będzie miękki i owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.

Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, przestudzić, wylać na biszkopt, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Składniki na masę śmietankowo - agrestową:

- 500 g śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 galaretka agrestowa

- starta gorzka czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masie agrestowej. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce d... Bułeczki bolognese agrestowiec

przepis po kliknięciu w zdjęcie Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:

- 600 g mąki

- 360 g masła lub margaryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 125 g cukru pudru

- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

- 6 białek

- szczypta soli

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

 

Składniki na warstwę wiśniową:

- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni

- 2 galaretki wiśniowe

- 2 szklanki wrzątku

- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 żółtek

- 1 szklanka śmietany 18 %

- 250 g masła lub margaryny

- 1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

 

Składniki na różową piankę:

- 6 białek

- 6 łyżek cukru

- 3 opakowania kisielu wiśniowego

- pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, na koniec wsypać kisiele, połączyć.

Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.

Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

- 4 łyżki cukru

- 3 szklanki mleka

- 3/4 kostki masła lub margaryny

Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dalej miksując dodawać po łyżce zimny budyń.

Masą przełożyć placki. Schłodzić.
Przypnij Polub Komentuj
  489

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry