Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

martexsweetdreams.blox.pl

Składniki na ciasto ( 6 sztuk ):

- 270 g mąki

- 1 jajo

- 100 g masła

- 1 łyżka kwaśnej śmietany

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-  szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

 

Nadzienie:

- 200 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )

- 1/2 małej cebuli

- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie

Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa mielonego, przyprawić do smaku, połączyć.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać krążki, większe niż średnica szklanki, ( ja wycinałam miseczką o średnicy 12 cm ). Na środku każdego krążka układać nadzienie, brzegi krążka unieść do góry i zlepiać, tworząc falbankę.

Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C około 25 minut. Składniki:

- 200 g masła

- szczypta soli

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 200 g mąki pszennej

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru ( lub 40 g mąki ziemniaczanej )

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ok 600 g truskawek (mogą być też inne dowolne owoce )

 

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki

- 100 g zimnego masła

- 50 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier i szczyptę soli, nadal ucierając. Następnie dodawać po jajku, za każdym razem miksując. Dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką ( wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski i rozetrzeć razem w palcach ).

Piec w 175 st. C, około 45 minut, do tzw suchego patyczka. Składniki na spód:

- 3/4 szklanki mąki

- 1 jajko

- 1 łyżeczka śmietany 18%

- 30 g masła

- 2 łyżki cukru pudru

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno tortownicy ( 18 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 2 jaja

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

- 1 cukier waniliowy

- 1/4 szklanki oleju

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mleka

- 190 g masy kajmakowej ( krówkowej )

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód.

Piec około 80 minut w 170 st. C. Wierzch ma być ścięty, by się zbytnio nie przypiekł można przykryć folią aluminiową. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Składniki na polewę kajmakową:

- 2 łyżki masy kajmakowej

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

- orzeszki ziemne ( mogą być solone )

Składniki polewy podgrzać, rozsmarować na wystudzonym serniku. Posypać podprażonymi, posiekanymi, orzeszkami.

 

Składniki polewę czekoladową:

- 6 kostek mlecznej czekolady

- 1 łyżka mleka

- 1 łyżeczka masła

Składniki polewy podgrzać. Jeszcze ciepłą polewą zrobić na serniku esy - floresy. Schłodzić w lodówce. Składniki na biszkopt:

- 6 jaj

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę budyniową:

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 4 łyżki cukru

- 500 ml mleka

- 200 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobione budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.

 

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

- 1 puszka brzoskwiń

- 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.

 

Składniki na warstwę z Nutellą:

- 400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego

- 1 andrut

Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem budyniowy.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

- 350 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )

- galaretka truskawkowa

- opakowanie okrągłych biszkoptów

- starta czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. następnie miksując, wlewać tężejącą galaretkę.

Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić. Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1/2 kostki margaryny

- 3 żółtka

- 50 g cukru pudru

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić.

Większą część ciasta umieścić w blaszce ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C.

 

Składniki na masę serową:

- 500 g sera zmielonego

- 2 jajka

- 100 g cukru pudru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

- 2 łyżki miękkiego masła

 Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód.

Dodatkowo:

- 400 g wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu )

Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.

 

Składniki na piankę:

- 1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy

- 3 białka

- 4 łyżki cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie.

Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.

Piec około 50 minut w 180 st. C.

Wystudzić, można posypać cukrem pudrem. Składniki na ciasto białe:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć.

 

Składniki na ciasto ciemne:

- 6 jaj

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć.

Do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego ( obok siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie ). Całość delikatnie wyrównać z wierzchu. Piec w 180 st. C około 45 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera zmielonego

- 1 szklanka cukru

- 6 żółtek

- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 cukier waniliowy

- 1/2 szklanki mleka

- 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukry i żółtka włożyć do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Wlać do gotującej się masy serowej. Pogotować do zgęstnienia.

Jeszcze ciepłą masą serową przełożyć blaty ciasta.

Można polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Składniki na ciasto białkowe:

- 8 białek

- 8 łyżek cukru

- 8 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 łyżek oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Składniki na kolorowe masy:

- 330 ml soku przecierowego typu Kubuś, Pysio czerwonego ( banan, pomarańcza, truskawka )

- 330 ml soku żółtego ( banan, brzoskwinia, gruszka )

- 330 ml soku zielonego ( banan, jabłko, kiwi )

- 3 łyżki cukru

- 9 łyżek proszku budyniowego ( waniliowy lub śmietankowy )

Przygotowanie masy czerwonej: w 1/2 szklanki soku rozmieszać 3 łyżki proszku budyniowego i cukier, pozostały sok zagotować. Na gotujący wlać mieszankę budyniową, mieszając pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem.

Analogicznie postąpić z pozostałymi kolorami soków, przygotowując masę żółtą i zieloną.

Ostatnią masę wyłożyć na 3 blat, wyrównać, wystudzić.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 250 ml śmietany 30 - 36 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

- starta czekolada do posypania wierzchu

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z ubitą śmietaną, wyłożyć na zieloną, zimną już masę, wyrównać, posypać startą czekoladą, schłodzić w lodówce. Składniki na ok 12 muffinek:

- 3 mocno dojrzałe banany

- 125 ml oleju

- 2 jajka

- 100 g cukru

- 225 g mąki

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- opcjonalnie kawałki posiekanej czekolady

Banany rozgnieść w miseczce widelcem lub zmiksować. Dodać olej, zmiksować. Dodać cukier i jajka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć. Masę wyłożyć do foremek na muffinki ( u mnie silikonowe ), wierzch można posypać posiekaną czekoladą. Piec 15 - 20 min w 180 Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki ( 20x40 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

- 10 średnich jabłek

- 3 łyżki bułki tartej

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżka cynamonu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jabłka obrać, pokroić ( u mnie drobna kosteczka ), wymieszać z cukrami, bułką i cynamonem. Wyłożyć na ciasto.

 

Składniki na piankę:

- 250 g serka mascarpone

- 3 białka

- 1 budyń śmietankowy

- 1 szklanka cukru pudru

 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać serek mascarpone i proszek budyniowy, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wyłożyć na jabłka.

 

Składniki na kruszonkę:

- 1,5 szklanki mąki

- 125 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

 Wszystkie składniki kruszonki połączyć palcami. wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 st C około 50 minut. 

Można posypać cukrem pudrem.
Przypnij Polub Komentuj
  1069

Sernik w cieście orzechowym

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
karolina13_141
ewczak
anusiek20
Nicole11101993
Renatalabuz
natalia17
kasiasta222
georgia20
Kluko
natalis8
tasieq89
rosetta84

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry