Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Mini serniczki na zimno z karmelem, dla zszywki krok po kroku
Jak zrobić bananową kawę?
SERNIK Z OREO 500g mielonego twarogu na serniki, 250g mascarpone, 150g słodzonego mleka skondensowanego, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka), 2-3 łyżki stopionego masła, ok. 150g ciasteczek Oreo  dodatkowo do dekoracji: ok. 100g ciasteczek Oreo, bita śmietana  Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę). Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc). Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
Krem z owocami  szklankę mleka  1 żółtko  1 łyżką mąki pszennej  1 łyżkę mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru lub bez cukru  garść malin  Żółtko rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku. Mleko słodzimy (lub nie) i pod koniec gotowania za pomocą sitka wsypujemy do mleka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, stale mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklanki wypełnionej wcześniej malinami. Na wierzch również kładziemy malinki.
Milky Way   Ciasto 6 żółtek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 6 białek (ubić w osobnym naczyniu) szczypta soli (do ubicia piany) łyżeczka cukru (do ubicia piany)  Masa mleczna 1/2 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 2 szkl mleka w proszku  Polewa 1 czekolada mleczna 4 łyżki mleka  Sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i kakao. Dodać ubite osobno białka. Piec 25-30 minut. Zagotować mleko z cukrami. Ostudzić. Dodać margarynę. Utrzeć. Dodać mleko w proszku. Przełożyć ciasto masą. Zagotować mleko z czekoladą. Rozprowadzić polewę na cieście.
xxx
Najpierw wlewa sie galaretke potem serek homo z żelatyną wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i tak na zmiane. ale musi wcześniejsza warstwa mocno stężeć
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ

Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.



Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczypiorku 
•250 g żółtego sera
•2 pęczki rzodkiewki 
•5 - 6 łyżek majonezu 
•1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat 
•sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek. Jako kolejną warstwę dajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Ostatnią warstwą jest starta rzodkiewka.

moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
Szybki deser z oreo  Składniki na 2 duże ciasteczkowe milkshaki: 1 duży mrożony banan ok. 350g dowolnego serka naturalnego 10-12 sztuk ciasteczek oreo ok. 100ml mleka 3 łyżki cukru pudru 150ml śmietany kremówki   - banana wcześniej obieramy ze skórki i zamrażamy - śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji bitej śmietany i wstawiamy do lodówki - w misce od blendera umieszczamy mleko, serek naturalny, mrożonego banana i 4 ciasteczka oreo; wszystkie składniki razem blendujemy - przygotowany shake przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki - pozostałe ciasteczka kruszymy na drobne kawałki i równomiernie wykładamy na przygotowany milkshake - na warstwę ciasteczek wykładamy gotową bitą śmietanę i na sam wierzch dodajemy ewentualnie pokruszone ciasteczka
Pycha ! ♥  2 banany + 1 szklanka płatków owsianych.  Dodaj dodatkowo co masz pod ręka: wiórki kokosowe, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady. Wstaw do piekarnika na 15 min (200°).
Gozleme – turecki chlebek
Ciasto
•	300 g mąki pszennej
•	90 ml ciepłej wody
•	szczypta soli
•	10 g świeżych drożdży
•	1 łyżka oliwy
Farsz
•	100 g sera feta
•	100 g liści szpinaku
•	5 listków mięty
•	1 czerwona cebula
•	2 ząbki czosnku
•	pieprz
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
Robiłam te kanapki już nie raz - tylko zamiast bazylii daje rucolę, którą uwielbiam :) (można też spróbować ze świeżym szpinakiem, czy zieloną sałatą). I oczywiście nie zapominajcie o ciemnym pieczywie :)
Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką.
Nutella Chleb pleciony  Oto, co trzeba:  ½ łyżeczki drożdży 1 szklanka ciepłej wody 2 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki Nutella Kukurydziana na odkurzanie 1 jajko, bici z łyżką wody, aby użyć jako jajkiem  Chodźmy do pieczenia.  W małej misce rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut, aby włączyć.  Tymczasem połączenie mąki, soli i cukru w ​​misce mieszalnika stand. Po dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać na niski z przywiązania do zagniatania ciasta. Skręć prędkości do średniej i zagnieść ciasto przez około 7 minut.  Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryj miskę luźno folią, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.  Na lekko posypanej mąką powierzchni, rolki ciasta do wytworzenia prostokąt, mniej więcej 12 x 15 ". Rozprzestrzenianie Nutella w równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając granicy pół cala ciasta. (Uważam, że warto ogrzewać Nutella w kuchence mikrofalowej miski na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozprzestrzenia się o wiele łatwiejsze.) Rzuć szczelnie i miejsce na / krzemu wysadzanej blachy do pieczenia pokryte pergamin co zostało posypane mąką kukurydzianą. Pokroić ciasto na środku nożem, pozostawiając jeden koniec nienaruszone. Twist kończy overtop siebie, upewniając się, aby włączyć cięcia stronę ku górze. Przykryj ciasto luźno folią i odstawić 20 minut.  Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Powierzchnia szczotka chleba z jajkiem. Piec c...
CIASTO JOGURTOWE DIETETYCZNE  3 jajka 1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g) 1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek) 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego  Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy. Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Zdrowe zamienniki ;)
Tarta z bakłażanem, cukinią, szynką ...
... :) :)
Babeczki tiramisu
 Składniki na 10 - 12 babeczek:

 110 g masła
 110 g jasnego brązowego cukru
 110 g mąki pszennej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 pół łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżka kakao
 2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku
 2 jajka
 1 łyżka likieru Amaretto
 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.

 W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

 Krem śmietankowy:

 300 ml śmietany kremówki
 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Cukier puder przesiać.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

 Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.

Składniki na marynatę:
jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
pyyycha.
Likier Czekoladnica 
Składniki:
• 2 puszki mleka słodzonego
• 2 gorzkie czekolady
• 3/4 l wódki
Wykonanie:
• Mleko w puszcze gotować przez półtorej godziny, tak aby było cały czas zanurzone w wodzie.
• Po wystudzeniu wymieszać z wódką.
• Czekoladę połamać na kawałki, umieśćić w miseczce nad gorącą wodą i rozpuścić.
• Dodać czekoladę do alkoholu.
• Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty.
Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni!
KRAKERSY POMIDOROWO-ZIOŁOWE

Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oliwy + 1 łyżka oliwy do smarowania

Wykonanie:
Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, wcisnąć ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie,  rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy, tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski, koła), układać w naoliwionej blaszce i smarować odrobiną oliwy z wierzchu. Piec ok. 3 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 230 st.C.
Kruche babeczki z meksykanskim nadzieniem
Mocno czekoladowe muffinki

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

SKŁADNIKI

* 500 g mięsa wieprzowego mielonego (tu mięso od szynki)
* 2 jajka
* 1 czerstwa bułka (wcześniej namoczona i odciśnięta)
* sól, pieprz, majeranek
* tarta bułka (do posypania)

Farsz:
* 1 średniej wielkości marchewka
* 1/2 strąka czerwonej papryki
* 1 duży por
* 200 g pieczarek
* sól, pieprz, zioła wg smaku ( u mnie prowansalskie)
* kilka łyżek oleju

Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Obierak z ostrzem obrotowym Functional Form - Fiskars 	Obierak z ostrzem obrotowym Functional Form - Fiskars
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 9  tylko: 22,99 zł  
Nożyk do obierania cytryn - Victorinox (5.3503) 	Nożyk do obierania cytryn - Victorinox (5.3503)
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 47  tylko: 23,99 zł  28,99 zł
Wyciskacz do tubek - MSC 	Wyciskacz do tubek - MSC
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 83  tylko: 4,99 zł  
Mięso mielone wyrobic bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką i przyprawami.
Składniki farszu pokroic w kostkę i podsmażyc na oleju. Wystudzic.
Na papier do pieczenia posypac bułkę tartą (dośc solidnie). Na bułkę wyłożyc mięso mielone i delikatnie rozwałkowac na prostokąt.
Ułożyc zimny farsz, tak aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca.
Pomagając sobie papierem, zwijamy roladę, starając się dośc mocno dociskac. Oba końce rolady zawijamy, aby farsz nie wyciekał.
Układamy z foremce ( tu miałam odrobinę problemu) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do... Pierogi z ziemniakami Pieczone ziemniaki z pieczarkami
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
3/4 kg małych pieczarek
3 spore cebule
główka czosnku
8 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i gotuj na parze (lub w osolonej wodzie) przez 5 minut - powinny pozostać całkiem twarde.
Pieczarki oczyść, duże pokrój na ćwiartki, małe na połówki. Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
Blachę do pieczenia wysmaruj olejem. Włóż na nią ziemniaki, cebulę i pieczarki, posól i dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Skrop pozostałym olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie zamieszaj warzywa po raz pierwszy. Piecz jeszcze 15 minut, raz mieszając.
Kiedy ziemniaki będą złociste i chrupiące, wyjmij warzywa z piekarnika i od razu podawaj.
Najlepiej smakują z dipem jogurtowym z mnóstwem zielonych listków. Frytki z piekarnika "fit" - ale nie mniej smaczne niż smażone na oleju :)
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
1 łyżka pikantnego oleju z pestek papryczek (można zastąpić łyżeczką ostrej papryki w proszku lub pominąć)
główka czosnku (jeśli lubisz czosnek, jeśli nie, nie używaj go)
1 łyżka cukru
sól
Czosnek (jeśli lubisz) podziel na pojedyncze ząbki.
Obrane ziemniaki pokrój na frytki takiej wielkości, jakiej lubisz najbardziej (ja lubię duże, w zasadzie ósemki, może też takie polubisz).
Przełóż frytki do miski, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut.
Wylej wodę, wypłucz frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osusz na ściereczce.
Ponownie przełóż do miski, spryskaj oboma rodzajami oleju (jeśli nie masz oleju z nasion papryki, posyp je papryką w proszku, lub tylko spryskaj olejem).
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - frytki powinny być ułożone w jednej warstwie. Pomiędzy frytki powciskaj ząbki czosnku. Lekko posól.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
Wyjmij na chwilę, wymieszaj, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole.
Piecz przez następne 15-20 minut, aż przybiorą Twój ulubiony kolor i poziom chrupkości. Pod koniec pieczenia możesz na kilka minut włączyć termoobieg, jeśli chcesz, by końcówki frytek lekko się przypaliły.
Podawaj z tym, z czym lubisz - czyli z keczupem, majonezem lub s... Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna 
SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
litr bulionu kurczakowego albo warzywnego - może być z kostki
1 szklanka kwaśnej śmietany 30 procentowej
2 łyżki szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
opcjonalnie - dwie łyżki skwarek
szczypiorek
Nie ma chyba nic prostszego, a tak smakowitego!

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Zalewam rosołem i dotuję do miękkości. Po lekkim ostudzeniu miksuję, przyprawiam wszystkimi przyprawami i mieszam ze śmietaną i znowu zagotowuję. Zupę posypuję soczyście zielonym szczypiorkiem i opcjonalnie skwarkami.

Ja - czyli Grzegorz O. ZAWSZE posypuję tę zupę skwarkami i Wam też tak radzę.
Bo to dobre jest! Duńska zupa z porów
SKŁADNIKI

3-4 pory

2 cebule

4 łyżki masła 

4 szklanki bulionu (może być z kostki) 

kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry

10 dag łagodnego serka topionego

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatałowej

pół szklanki startego żółtego sera

pół garście posiekanej natki pietruszkiZ porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką Świeża i radosna, dobra na wielkanocne śniadanie. Mi kojarzy się z dzieciństwem i babcią, która często robiła taką sałatkę do gotowanych młodych ziemniaków. Babcia używała dość rzadkiej i kwaśnej wiejskiej śmietany z własnego gospodarstwa, ja robię z dobrej śmietany ze sklepu z dodatkiem soku z cytryny.

SKŁADNIKI

1 duży pęczek rzodkiewek
1 średni ogórek sałatkowy
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
250 ml kwaśnej śmietany 18%-22% 
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprzRzodkiewki i ogórka pokroić na cienkie plasterki, jajka na grubsze plasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do warzyw. Całość posolić, popieprzyć, wymieszać. Najlepiej jeść tuż po przyrządzeniu, póki warzywa nie puściły za dużo soku.

Można dodać pokrojoną lub porwaną na kawałki sałatę (pasują lodowa i zwykła masłowa) lub roszponkę. Kupując śmietanę, zwracam uwagę czy nie ma różnych dodatkowych zagęstników - takich dodatków unikam, śmietana z nimi zwykle jest oznaczona jako śmietana do zup i sosów. Ten smak pamiętam z dzieciństwa i choć powiem szczerze, wtedy za nim nie przepadałam, teraz jest to jedyny sos, z jakim zieloną sałatę podaję.

SKŁADNIKI

2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
sól 
biały pieprz
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
2. Żółtka rozgniatamy widelcem z cukrem, dodajemy troszkę soli i pieprzu, musztardę, łyżkę majonezu i dokładnie rozcieramy. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewamy pozostały majonez i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.
3. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sosu. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu, czy śmietany, ewentualnie przyprawiamy. 
4. Gotowym sosem polewamy listki zielonej sałaty, podajemy do obiadu Jedna z moich ulubionych surówek :) Nie wiem dlaczego do tej pory nie znalazła się w mojej książce ;)

SKŁADNIKI

1 duży por (ok. 40 dag)
1 średnie jabłko
1 spory ogórek kiszony
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
cukier, pieprz, sólPora dokładnie umyć, odrzucić zielone liście, a białą część pokroić na cieniutkie półtalarki, włożyć do miski i posypać szczyptą cukru i soli. Kiszonego ogórka i obrane jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do pora. Musztardę wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru. Sosem polać surówkę i wymieszać.
Przypnij Polub Komentuj
  92

Sernik z galaretki :D

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Maysy
foka
denoder
galaxyeditor
amme1
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry