Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Jak zrobić bananową kawę?
SERNIK Z OREO 500g mielonego twarogu na serniki, 250g mascarpone, 150g słodzonego mleka skondensowanego, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka), 2-3 łyżki stopionego masła, ok. 150g ciasteczek Oreo  dodatkowo do dekoracji: ok. 100g ciasteczek Oreo, bita śmietana  Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę). Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc). Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
Krem z owocami  szklankę mleka  1 żółtko  1 łyżką mąki pszennej  1 łyżkę mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru lub bez cukru  garść malin  Żółtko rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku. Mleko słodzimy (lub nie) i pod koniec gotowania za pomocą sitka wsypujemy do mleka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, stale mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklanki wypełnionej wcześniej malinami. Na wierzch również kładziemy malinki.
Milky Way   Ciasto 6 żółtek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 6 białek (ubić w osobnym naczyniu) szczypta soli (do ubicia piany) łyżeczka cukru (do ubicia piany)  Masa mleczna 1/2 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 2 szkl mleka w proszku  Polewa 1 czekolada mleczna 4 łyżki mleka  Sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i kakao. Dodać ubite osobno białka. Piec 25-30 minut. Zagotować mleko z cukrami. Ostudzić. Dodać margarynę. Utrzeć. Dodać mleko w proszku. Przełożyć ciasto masą. Zagotować mleko z czekoladą. Rozprowadzić polewę na cieście.
xxx
Najpierw wlewa sie galaretke potem serek homo z żelatyną wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i tak na zmiane. ale musi wcześniejsza warstwa mocno stężeć
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ

Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.



Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczypiorku 
•250 g żółtego sera
•2 pęczki rzodkiewki 
•5 - 6 łyżek majonezu 
•1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat 
•sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek. Jako kolejną warstwę dajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Ostatnią warstwą jest starta rzodkiewka.

moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
Szybki deser z oreo  Składniki na 2 duże ciasteczkowe milkshaki: 1 duży mrożony banan ok. 350g dowolnego serka naturalnego 10-12 sztuk ciasteczek oreo ok. 100ml mleka 3 łyżki cukru pudru 150ml śmietany kremówki   - banana wcześniej obieramy ze skórki i zamrażamy - śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji bitej śmietany i wstawiamy do lodówki - w misce od blendera umieszczamy mleko, serek naturalny, mrożonego banana i 4 ciasteczka oreo; wszystkie składniki razem blendujemy - przygotowany shake przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki - pozostałe ciasteczka kruszymy na drobne kawałki i równomiernie wykładamy na przygotowany milkshake - na warstwę ciasteczek wykładamy gotową bitą śmietanę i na sam wierzch dodajemy ewentualnie pokruszone ciasteczka
Pycha ! ♥  2 banany + 1 szklanka płatków owsianych.  Dodaj dodatkowo co masz pod ręka: wiórki kokosowe, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady. Wstaw do piekarnika na 15 min (200°).
Gozleme – turecki chlebek
Ciasto
•	300 g mąki pszennej
•	90 ml ciepłej wody
•	szczypta soli
•	10 g świeżych drożdży
•	1 łyżka oliwy
Farsz
•	100 g sera feta
•	100 g liści szpinaku
•	5 listków mięty
•	1 czerwona cebula
•	2 ząbki czosnku
•	pieprz
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
Robiłam te kanapki już nie raz - tylko zamiast bazylii daje rucolę, którą uwielbiam :) (można też spróbować ze świeżym szpinakiem, czy zieloną sałatą). I oczywiście nie zapominajcie o ciemnym pieczywie :)
Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką.
Nutella Chleb pleciony  Oto, co trzeba:  ½ łyżeczki drożdży 1 szklanka ciepłej wody 2 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki Nutella Kukurydziana na odkurzanie 1 jajko, bici z łyżką wody, aby użyć jako jajkiem  Chodźmy do pieczenia.  W małej misce rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut, aby włączyć.  Tymczasem połączenie mąki, soli i cukru w ​​misce mieszalnika stand. Po dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać na niski z przywiązania do zagniatania ciasta. Skręć prędkości do średniej i zagnieść ciasto przez około 7 minut.  Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryj miskę luźno folią, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.  Na lekko posypanej mąką powierzchni, rolki ciasta do wytworzenia prostokąt, mniej więcej 12 x 15 ". Rozprzestrzenianie Nutella w równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając granicy pół cala ciasta. (Uważam, że warto ogrzewać Nutella w kuchence mikrofalowej miski na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozprzestrzenia się o wiele łatwiejsze.) Rzuć szczelnie i miejsce na / krzemu wysadzanej blachy do pieczenia pokryte pergamin co zostało posypane mąką kukurydzianą. Pokroić ciasto na środku nożem, pozostawiając jeden koniec nienaruszone. Twist kończy overtop siebie, upewniając się, aby włączyć cięcia stronę ku górze. Przykryj ciasto luźno folią i odstawić 20 minut.  Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Powierzchnia szczotka chleba z jajkiem. Piec c...
CIASTO JOGURTOWE DIETETYCZNE  3 jajka 1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g) 1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek) 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego  Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy. Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Zdrowe zamienniki ;)
Tarta z bakłażanem, cukinią, szynką ...
... :) :)
Babeczki tiramisu
 Składniki na 10 - 12 babeczek:

 110 g masła
 110 g jasnego brązowego cukru
 110 g mąki pszennej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 pół łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżka kakao
 2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku
 2 jajka
 1 łyżka likieru Amaretto
 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.

 W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

 Krem śmietankowy:

 300 ml śmietany kremówki
 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Cukier puder przesiać.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

 Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.

Składniki na marynatę:
jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
pyyycha.
Likier Czekoladnica 
Składniki:
• 2 puszki mleka słodzonego
• 2 gorzkie czekolady
• 3/4 l wódki
Wykonanie:
• Mleko w puszcze gotować przez półtorej godziny, tak aby było cały czas zanurzone w wodzie.
• Po wystudzeniu wymieszać z wódką.
• Czekoladę połamać na kawałki, umieśćić w miseczce nad gorącą wodą i rozpuścić.
• Dodać czekoladę do alkoholu.
• Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty.
Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni!
KRAKERSY POMIDOROWO-ZIOŁOWE

Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oliwy + 1 łyżka oliwy do smarowania

Wykonanie:
Zimną wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, wcisnąć ząbek czosnku, odstawić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać bazylię, oregano, sól - wymieszać suche składniki. Dodać oliwę oraz miksturę z koncentratem pomidorowym. Wyrobić wszystko rękami lub miskerem do ciasta. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie,  rozwałkować na bardzo cienki płat (im cieńsze krakersy, tym bardziej kruche i smaczniejsze). Następnie wycinać w dowolne formy (paski, koła), układać w naoliwionej blaszce i smarować odrobiną oliwy z wierzchu. Piec ok. 3 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 230 st.C.
Kruche babeczki z meksykanskim nadzieniem
Mocno czekoladowe muffinki
Tiramisu Agi

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

"Sushi" cukiniowo - pleśniakowe sosem balsamicznym podkreśloneSzybkie cudeńko. Pomysł na wielki popis. Danie o smaku wielce szczególnym. Jako przystawka, albo jedno z dań głównych podczas wykwintnej kolacji wspaniale się sprawdzi!

SKŁADNIKI

kawałek sera pleśniowego - około 20 dag
2 małe cukinie
sos: 
łyżka octu balsamicznego [można zastąpić dobrym octem ziołowym] 
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki musztardy - najlepiej miodowej
sól
świeżo zmielony pieprz
pół garści posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej bazyliiDoprawdy owe "sushi" robi się w 5 minut. A zachwycające jest smakiem i wyglądem. 

Najpierw cukinia - myje ją, osuszam i za pomocą obieraczki do warzyw kroję na długie i cieniutkie plasterki - znaczy się kroję tę cukinię wzdłuż - przed krojeniem nie obieram - skóra młodych cukini jest bardzo delikatna, nadaje potrawie charakteru i ślicznie się komponuje na talerzu. 

Pokrojone cukinie delikatnie solę i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i odstawiam na chwilę. 

W tym czasie kroję ser na kostki o wielkości 2 cm na cm. 

Każdą kostkę sera owijam plastrem cukini i układam na talerzu. Cukinie z serem można spiąć wykałaczką - jeśli to danie ma być np. na imprezę na stojaka. 

Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. "Sushi" polewam sosem na talerzu i odstawiam na kilkanaście minut, ale nie więcej, by smaki się lekko dopełniły. 

Doskonale smakuje "saute", ale można do "su... Sałata z sosem vinegrette najlepsza i z niczym więcejPo prostu klasyka! Taka sałata jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs, ryb i zasadzie wszystkich potraw z wyjątkiem chyba tylko deserów. Doskonała również jako ultra lekka przystawka na zaostrzenie apetytu przed dużą kolacją.

SKŁADNIKI

kilka rodzajów sałaty, tak by się mniej więcej główka zebrała - tak będzie najsmaczniej i najbardziej "widowiskowo" [może być również jeden rodzaj]
sos vinegrette:
0,3 szklanki oliwy extra vergine
2 łyżki wody mineralnej
sok z połówki cytryny
2 łyżki octu balsamicznego - opcjonalnie
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
garść dowolnego zioła [szczypiorek, koperek, bazylia, kolendra] - opcjonalnieTaka sałata jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs, ryb i zasadzie wszystkich potraw, z wyjątkiem chyba tylko deserów. Doskonała również jako ultra lekka przystawka na zaostrzenie apetytu przed dużą kolacją. 

Sałaty dokładnie myję i jeszcze dokładniej suszę - nie powinno być na liściach żadnych kropelek wody. 

Liście duże rwę na niezbyt małe kawałki, zaś małe pozostawiam w całości. Wrzucam je do dużej miski i zalewam sosem i mieszam poprzez podrzucanie. Po kilku chwilach sałata osiąga apogeum smaku. 

Sos robię poprzez bardzo dokładne wymieszanie wszystkich składników [czosnek obrany i zmiażdżony] w zakręconym słoiku. Sos ma dobrą konsystencję, kiedy zmatowieje i gęstością będzie przypominał śmietanę. 

W ogóle takiego sosu można przygotować więcej ... Sałatka pleśniakowo-rzodkiewkowaŁączy się w niej delikatność sera i chrupkość rzodkiewek. Bardzo orzeźwiająca.

SKŁADNIKI

dwa kawałki sera typu camembert lub brie o łącznej wadze 25 dag

2 spore pęczki rzodkiewki

spory pęczek szczypiorku

4 jajka ugotowane na twardo

kilka sporych liści sałaty



sos:

4 czubate łyżki majonezu

pół szklanki jogurtu naturalnego

szczypta soli

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzuRzodkiewkę myję dokładnie, odcinam listki - zostawiam jednak przy każdej kulce po 2-3 cm końcówek - są smaczne i ładnie się prezentują na talerzu. Kilka najmniejszych rzodkiewek dla dekoracji odkładam na bok, resztę kroję na ćwiartki.
Ser kroję na kostkę o boku 1 cm.
Szczypiorek kroję na niezbyt małe kawałki (oczywiście po uprzednim umyciu i osuszeniu).
Jajka kroję na ćwiartki.
Sos przyrządzam poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Kawałki sera mieszam z rzodkiewkami i jajkami, zalewam sosem i mieszam.
Na talerzach układam liście sałaty, na nich kładę porcji sałatki, posypuję szczypiorkiem, dekoruję całymi rzodkiewkami i podaję z pajdą chleba. Znana i lubiana. Kolorowa i bogata w przeróżne smaki, faktury i aromaty. Świetnie się prezentuje na talerzach.

SKŁADNIKI

25 dag makaronu kokardki (lub innego drobnego)
szklanka ugotowanego groszku
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
2 spore pomidory
puszka tuńczyka z oleju w dużych kawałkach (około 20 dag)
4 jajka ugotowane na twardo

sos:
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
kilka kropel sosu tabasco
2 łyżki wody mineralnej
świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji:
kilka listków bazyliiMakaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie "al dente", wyłącz ogień, do garnka wlej kilka szklanek zimnej wody, zamieszaj. Makaron przełóż do cedzaka, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Osącz, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj.
Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Tuńczyka podziel widelcem na kawałki.
Pomidory obierz ze skóry (na każdym zrób płytkie nacięcie na krzyż, zalej wrzątkiem, po minucie zciągnij skórę). Pokrój na ćwiartki, usuń sok i nasiona, następnie pokrój na drobną kostkę.
Jajka posiekaj na niezbyt drobną kostkę.
Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie składników.
Wszystkie składniki (odłóż 2 łyżki posiekanych pomidorów) przełóż do miski, dodaj sos i deliktanie wymieszaj.
Udekoruj kawałkami pomidorów i bazylią. Podawaj od razu. Przepisy » Przepisy Grzegorza
Sałatka z fety, czerwonej cebuli i pomidorów

autor Grzegorz, Mniammniam.pl | 2004-05-08
czas 8 minut   gwiazdka bardzo łatwe  porcje: 4    koszt niedrogie danie
średnia ocena:   ranking  ranking  ranking  ranking  ranking     opinia Komentarze: 4    like 31 Użytkowników lubi to
	
drukuj	do ulubionych	publikuj	dobierz wino	 
Sałatka z fety, czerwonej cebuli i pomidorów
Urzekająco prosta. Chrupka i pikantna. Kolorowa i aromatyczna.

SKŁADNIKI

2 średniej wielkości czerwone cebule

4 pomidory średniej wielkości

kawałek fety - około 20 dag

garść świeżych liści bazylii



sos:

5 łyżek oliwy

dwie łyżki soku z cytryny

spora szczypta świeżo i grubo mielonego czarnego pieprzu

mała szczypta soli (feta jest słona)Cebule obieram i kroję na plastry o grubości około 0,5 cm.
Pomidory myję, kroję na ósemki, usuwam nasiona i sok.
Fetę kroję na kawałki o boku 1 cm.
Oliwę mieszam z sokiem cytrynowym, aż staną się jednolitą emulsją, doprawiam pieprzem i solą (niewielką ilością).

Do miski wrzucam pomidory, cebulę, liście bazylii, zalewam sosem, mieszam, na wierzch wrzucam kawałki fety, jeszcze raz delikatnie mieszam (należy uważać, by feta się nie pokruszyła na małe kawałki) i posypuję odrobiną pieprzu.

Pysznie smakuje z ciabatą lub bagietką. Jest soczysta i bardzo orzeźwiająca. Lekka i przepiękna. Prezentuje się znakomicie w zielonych, szklanych salaterkach. Należy ją przygotować tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI

pół główki sałaty lodowej
3 opakowania ziarnistego serka wiejskiego
1 ogórek "wąż" z cienką skórką
1 zielona papryka
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
8 łyżek jogurtu naturalnego
sól
świeżo zmielony czarny pieprzSerek delikatnie przekładam na cedzak i odstawiam na 5 minut, by odciekł płyn.
Sałatę myję, osuszam bardzo dokładnie i kroję nożem na cienkie paski.
Ogórka myję, osuszam i razem ze skórą (lub bez, jeśli jest twarda i gruba) kroję na cienkie i długie kawałki.
Paprykę myję, osuszam, przekrawam na pół, usuwam nasiona, następnie kroję na drobną kostkę.
Jogurt mieszam z solą i pieprzem.

W salaterkach (lub jednej dużej) układam warstwy: sałata, twarożek, papryka, twarożek, ogórek. Każdą warstwę delikatnie solę i pieprzę. Wierzch polewam jogurtem i posypuję szczypiorkiem. Od razu podaję.
Smakuje wybornie z białym pieczywem. przepis klik w fotkę ... Omlet z serem pleśniowym
SKŁADNIKI

6 jajek
2 czubate łyżki gęstej śmietany
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
10 dag sera pleśniowego (np. lazura lub rokpola)
sól
2 łyżki masła
1)Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm.
2)Jajka wbij do miski, dodaj śmietaną, sól i dokładnie roztrzep na jednolitą masę. Dodaj szczypiorek (zostaw trochę do dekoracji), natkę pietruszki oraz ser. Dokładnie wymieszaj.
3)Na patelni rogrzej masło. Wlej masę i smaż na średnim ogniu, podważając usmażone brzegi, by płynna masa z góry dostawał się pod spód usmażonego omleta.
4)Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty.
5)Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.
Przypnij Polub Komentuj
  91

Sernik z galaretki :D

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Maysy
foka
denoder
galaxyeditor
amme1
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry