Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

Zajebiste Bułki nadziewane pieczarkami 4 bułki 30 dag pieczarek pęczek szczypiorku 1 jajko łyżka ketchupu starty ser żółty łyżeczka sera blue cheese Starte na dużych oczkach pieczarki podsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do nich łyżkę ketchupu, jajko i szczypiorek, mieszamy. W bułkach wydrążamy dziurki i nadziewamy je pieczarkami. Posypujemy startym serem i pokruszonym serem blue. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ketchupem.
Muffinki o smaku kinder bueno :)
Pomysł na świąteczną, jadalną dekorację stołu ;)
Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 1/2 brokuła 15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje) sól i pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 300 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem). Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos. Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.
150 gram szpinaku mrożonego 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 50g sera feta lub zwykłego twarogu 2 łyżki oleju do smażenia Sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić, połączyć z jajkami, mąką, rozgniecionym/posiekanym czosnkiem, rozkruszonym serem lub twarogiem, doprawić do smaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Super z jogurtem naturalnym albo sosem czosnkowym
Mini serniczki na zimno z karmelem, dla zszywki krok po kroku
Jak zrobić bananową kawę?
SERNIK Z OREO 500g mielonego twarogu na serniki, 250g mascarpone, 150g słodzonego mleka skondensowanego, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 białka jaj (można dać zamiast nich 2 całe jajka), 2-3 łyżki stopionego masła, ok. 150g ciasteczek Oreo  dodatkowo do dekoracji: ok. 100g ciasteczek Oreo, bita śmietana  Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia o większej średnicy, nałożyć obręcz i zacisnąć, by papier wystawał poza tortownicę). Z części ciastek zeskrobać biały krem. Odważyć ok. 80g herbatników bez kremu i zmielić je w blenderze. Wymieszać je ze stopionym masłem, przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Do miski włożyć twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Miksując, dodawać po jednym białku, a później mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać 6-7 pokruszonych ciastek Oreo i wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec w 150 stopniach przez ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej włożyć go tam na całą noc). Przed podaniem boki można udekorować zmielonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.
Krem z owocami  szklankę mleka  1 żółtko  1 łyżką mąki pszennej  1 łyżkę mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru lub bez cukru  garść malin  Żółtko rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku. Mleko słodzimy (lub nie) i pod koniec gotowania za pomocą sitka wsypujemy do mleka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, stale mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklanki wypełnionej wcześniej malinami. Na wierzch również kładziemy malinki.
Milky Way   Ciasto 6 żółtek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 6 białek (ubić w osobnym naczyniu) szczypta soli (do ubicia piany) łyżeczka cukru (do ubicia piany)  Masa mleczna 1/2 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 2 szkl mleka w proszku  Polewa 1 czekolada mleczna 4 łyżki mleka  Sposób przygotowania Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek i kakao. Dodać ubite osobno białka. Piec 25-30 minut. Zagotować mleko z cukrami. Ostudzić. Dodać margarynę. Utrzeć. Dodać mleko w proszku. Przełożyć ciasto masą. Zagotować mleko z czekoladą. Rozprowadzić polewę na cieście.
xxx
Najpierw wlewa sie galaretke potem serek homo z żelatyną wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i tak na zmiane. ale musi wcześniejsza warstwa mocno stężeć
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ

Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.



Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczypiorku 
•250 g żółtego sera
•2 pęczki rzodkiewki 
•5 - 6 łyżek majonezu 
•1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat 
•sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek. Jako kolejną warstwę dajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Ostatnią warstwą jest starta rzodkiewka.

moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
Szybki deser z oreo  Składniki na 2 duże ciasteczkowe milkshaki: 1 duży mrożony banan ok. 350g dowolnego serka naturalnego 10-12 sztuk ciasteczek oreo ok. 100ml mleka 3 łyżki cukru pudru 150ml śmietany kremówki   - banana wcześniej obieramy ze skórki i zamrażamy - śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji bitej śmietany i wstawiamy do lodówki - w misce od blendera umieszczamy mleko, serek naturalny, mrożonego banana i 4 ciasteczka oreo; wszystkie składniki razem blendujemy - przygotowany shake przelewamy do wysokich szklanek i wstawiamy do lodówki - pozostałe ciasteczka kruszymy na drobne kawałki i równomiernie wykładamy na przygotowany milkshake - na warstwę ciasteczek wykładamy gotową bitą śmietanę i na sam wierzch dodajemy ewentualnie pokruszone ciasteczka
Pycha ! ♥  2 banany + 1 szklanka płatków owsianych.  Dodaj dodatkowo co masz pod ręka: wiórki kokosowe, orzechy, kawałki gorzkiej czekolady. Wstaw do piekarnika na 15 min (200°).
Gozleme – turecki chlebek
Ciasto
•	300 g mąki pszennej
•	90 ml ciepłej wody
•	szczypta soli
•	10 g świeżych drożdży
•	1 łyżka oliwy
Farsz
•	100 g sera feta
•	100 g liści szpinaku
•	5 listków mięty
•	1 czerwona cebula
•	2 ząbki czosnku
•	pieprz
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
Robiłam te kanapki już nie raz - tylko zamiast bazylii daje rucolę, którą uwielbiam :) (można też spróbować ze świeżym szpinakiem, czy zieloną sałatą). I oczywiście nie zapominajcie o ciemnym pieczywie :)
Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; 1 szklanka kukurydzy; 1 puszka czarnej fasoli; 1 słoik salsy; 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka; ½ łyżeczki chili w proszku; ½ łyżeczki oregano; 1 podwójna pierś z kurczaka; 1 szklanka tartego sera 2 dymki:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odsącz i krótko przepłucz czarną fasolę. Wymieszaj suchy ryż, fasolę, kukurydzę, salsę, bulion z kurczaka, chili w proszku i oregano. Przełóż do naczynia do zapiekania. Pokrój piersi kurczaka na trzy części każda. Włóż kawałki kurczaka, przykryj naczynie, piec przez godzinę. Gdy ryż będzie miękki, posyp serem i zapiec, aż ser się roztopi. Posyp pokrojoną dymką.
Nutella Chleb pleciony  Oto, co trzeba:  ½ łyżeczki drożdży 1 szklanka ciepłej wody 2 ½ szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru ½ szklanki Nutella Kukurydziana na odkurzanie 1 jajko, bici z łyżką wody, aby użyć jako jajkiem  Chodźmy do pieczenia.  W małej misce rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut, aby włączyć.  Tymczasem połączenie mąki, soli i cukru w ​​misce mieszalnika stand. Po dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać na niski z przywiązania do zagniatania ciasta. Skręć prędkości do średniej i zagnieść ciasto przez około 7 minut.  Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryj miskę luźno folią, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.  Na lekko posypanej mąką powierzchni, rolki ciasta do wytworzenia prostokąt, mniej więcej 12 x 15 ". Rozprzestrzenianie Nutella w równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając granicy pół cala ciasta. (Uważam, że warto ogrzewać Nutella w kuchence mikrofalowej miski na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozprzestrzenia się o wiele łatwiejsze.) Rzuć szczelnie i miejsce na / krzemu wysadzanej blachy do pieczenia pokryte pergamin co zostało posypane mąką kukurydzianą. Pokroić ciasto na środku nożem, pozostawiając jeden koniec nienaruszone. Twist kończy overtop siebie, upewniając się, aby włączyć cięcia stronę ku górze. Przykryj ciasto luźno folią i odstawić 20 minut.  Rozgrzej piekarnik do 350 ° F. Powierzchnia szczotka chleba z jajkiem. Piec c...
CIASTO JOGURTOWE DIETETYCZNE  3 jajka 1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g) 1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek) 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego  Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy. Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne. Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Zdrowe zamienniki ;)
Tarta z bakłażanem, cukinią, szynką ...
... :) :)
Babeczki tiramisu
 Składniki na 10 - 12 babeczek:

 110 g masła
 110 g jasnego brązowego cukru
 110 g mąki pszennej
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
 pół łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżka kakao
 2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku
 2 jajka
 1 łyżka likieru Amaretto
 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mąkę, proszek, sodę, kakao - przesiać, odłożyć na później.

 W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 - 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

 Krem śmietankowy:

 300 ml śmietany kremówki
 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Cukier puder przesiać.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

 Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.

Składniki na marynatę:
jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Więcej zszywek ze źródła

www.mniammniam.com

60 dag piersi kurczaka
8 plastrów wędzonego, surowego boczku
3 spore, twarde jabłka
sok z połowy cytryny
3 pory - tylko białe części
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany (co najmniej 12%)
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

na blachę:
1 łyżka oleju Ciasto a la kopiec kreta gryczane ciasto czekoladowe
 Smaczny sposób na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto przypominające brownie. Jedząc trudno domyślić się, że jest zrobione z kaszy gryczanej.
SKŁADNIKI

kasza gryczana - 200 g
woda - ½ l

gorzka czekolada - 150 g
jajka - 4 szt.
cukier trzcinowy - 200 g
masło - 150 g
mąka tortowa - 100 g
rum - 2 łyżki
szczypta soli
POLEWA:
masa krówkowa - 3 łyżki
masło - ½ łyżki
orzeszki ziemne - 4 łyżki

Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
*przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.


Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe, ale wtedy jest leciutko wyczuwalny smak kaszy gryczanej. W zimnym cieście ten specyficzny smak kaszy zupełnie znika, a ciasto robi się bardziej ciężkie, ale nie jest zbite. Trzy propozycje farszu, którego głównym składnikiem jest kasza gryczana. Nie umiem się zdecydować, który mi najbardziej smakuje; wszystkie są pyszne!

SKŁADNIKI

Dowolne ciasto na pierogi (je robiłam wg przepisu Bajaderki)
20 dag kaszy gryczanej (najprościej wziąć taką w woreczkach do gotowania)
Do okrasy: 5 dag słoniny lub gęsta kwaśna śmietana
składniki farszu z grzybami:
kilka grzybów leśnych – ok. 200g
1 cebula
1 łyżka oleju, 2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka mielona papryka
składniki farszu z boczkiem:
1 cebula
150 g wędzonego boczku
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
½ łyżeczki majeranku
sól, pieprz
składniki farszu z bryndzą:
100 g bryndzy
1 spora cebula
50 g żółtego sera
pieprz

Zagotować wodę w rondlu, osolić, wrzucić torebki z kaszą, gotować 20 minut. Następnie wyjąć torebki, odsączyć i przesypać kaszę, rozdzielając ją do trzech misek.
Przygotować farsze:
Farsz z dodatkiem grzybów leśnych
Grzyby oczyścić, wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać drobno. Rozgrzać olej i masło na patelni, wrzucić grzyby, smażyć, aż wyparuje sok, który się wytworzy.
Posiekać drobniutko cebulę, dorzucić do grzybów, chwilę razem przesmażyć.
Zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać kaszę, wymieszać, po czym całość jeszcze chwilę podsmażyć.
Farsz z dodatkiem boczku i jajka na twardo
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z boczkiem.
Jajko na twardo posiekać.
Wymieszać: kaszę, boczek z cebulą, posiekane jajko, natkę, przyprawy, dodać surowe jajko, bułkę tartą, wymieszać.
Farsz z dodatkiem bryndzy
Ser zetrzeć na drobnej tarce.
Cebulę posiekać.
Wymieszać: kaszę, bryndzę, ser żółty, cebulę, doprawić pieprzem.
Sól jest tu raczej niepotrzebna, bo bryndza jest wystarczająco słona, by nadać smak całemu farszowi.

Przygotować ciasto na pierogi. Podzielić na trzy części.
Formować pierogi, nadziewać farszem.
W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić, wrzucać partiami pierogi, gotować ok. 8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone wytopionymi skwarkami ze słoniny lub polane kwaśną, gęstą śmietaną.
Znakomite są również odgrzewane na patelni (takie lubię najbardziej).

przepis z mniam mniam pl SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy gryczanej
20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć)
1 duże jajko
1 spora cebula (ok.12 dag)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonej mięty
3 dag mielonych orzechów włoskich (około)
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy lub oleju

Kaszę wypłukać zimną wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Ugotować na małym ogniu, aż się cały płyn wchłonie. Wystudzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy.
Do kaszy wrzucić rozduszony widelcem (duszę już w kaszy) twaróg i przyprawy. Dodać cebulę. Dobrze wymieszać, spróbować czy dobre, ewentualnie doprawić. Dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce z orzechami. Smażyć na gorącej oliwie.

Bardzo dobre z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną albo surówką z buraków. mmmm cytrynowa babka do odrywania Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów - najlepsza na świecie

1 i 1/2 kg mocno dojrzałych pomidorów
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
1- 2 szklanki warzywnego bulionu - ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki tymianku (można zastąpić sporą szczyptą suszonego)
kilka gałązek bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz

do podania:
grzanki z dobrego chleba z oliwą
ser feta lub ser kozi lub z mleka mieszanego
listki bazylii

Pomidory obierz ze skóry (jeśli chcesz zrobić to bardzo szybko i dokładnie, zrób na nich nacięcia na krzyż, zalej wrzątkiem na minutę, następnie ściągnij skórę). Pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i twarde środki. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzuć ząbki czosnku w łupinach oraz gałązki tymianku i bazylii. Posól, polej resztą oliwy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmij, odstaw na kilka chwil do przestudzenia. Usuń gałązki. Wyciśnij z ząbków upieczoną zawartość.
Przełóż do garnka. Dodaj wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Wlej szklankę bulionu śmietankę. Dopraw pieprzem. Zmiksuj na gładką masę - jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj jeszcze bulionu.
Dodaj do zupy listki bazylii, wymieszaj.
Podawaj z kawałeczkami fety i grzankami. Czekoladowy mus meksykański

125 g czarnej czekolady
100 g płynnego miodu
50 g masła
25 g mąki kartoflanej
500 g mleka (dałam pół litra po prostu bo się nie będę wygłupiać i mleka ważyć)
1 jajko
4 łyżki rozpuszczalnej kawy
kawałek cynamonu
kakao do posypania

Podgrzać mleko w garnku, dodać kawę i cynamon, potem dodać czekoladę w kawałkach i masło i mieszać min. 10 minut na ogniu aż się wszystko ładnie rozpuści.
W miseczce rozmieszać dobrze jajko z miodem i mąką na gładką masę, dodać to do garnka z mlekiem i mieszać, mieszać, mieszać, aż zgęstnieje.
Wlać do pucharków, schłodzić, posypać kakao i jeść.
Przypnij Polub Komentuj
  100

Sernik z galaretki :D

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Maysy
foka
denoder
galaxyeditor
amme1
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry