Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 11.05 o 18:10
 123
SERNIK Z RABARBAREM

Składniki na kruchy spód:

1 szklanka mąki pszennej
90 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Dno tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzone ciasto wyłożyć na dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem.

Podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut  lub do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
60 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, serek mascarpone, kremówkę i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Odstawić.

Przygotować rabarbar:

500 g rabarbaru, pokrojonego na nieduże kawałki (łodyg nie obieramy)
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 - 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Rabarbar wymieszać z misce z cukrem, skrobią i przyprawami.

Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut lub dłużej. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Smacznego :-).

SERNIK Z RABARBAREM

Składniki na kruchy spód:

1 szklanka mąki pszennej
90 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Dno tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzone ciasto wyłożyć na dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem.

Podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
60 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, serek mascarpone, kremówkę i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Odstawić.

Przygotować rabarbar:

500 g rabarbaru, pokrojonego na nieduże kawałki (łodyg nie obieramy)
2 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 - 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Rabarbar wymieszać z misce z cukrem, skrobią i przyprawami.

Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut lub dłużej. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Smacznego :-).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
garbus18
ilciax3
paciorek17
edytapszeh
grzenkowiczola
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY