Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

pyszności

...
Składniki:

    200 g ryżu
    1 jajko
    1/2 papryczki chili
    pęczek natki pietruszki
    3-4 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ryż opłukać i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż  stanie się kleisty. Odcedzić , przemieszać i odstawić do ostygnięcia.

Papryczkę umyć, usunąć nasiona i posiekać. Natkę drobno pokroić.

Do ryżu dodać natkę, papryczkę, starty parmezan i jajko. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)
Składniki:

    1 brokuł
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

ponadto

    bułka tarta
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

W garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru (dodatek cukru powoduje, że brokuł zachowuje kolor).

Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i wystudzić.

Mleko, jajko i mąkę wymieszać mikserem. Powinno powstać ciasto gęstości śmietany. Brokuł zanurzać w cieście i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu ok. 1 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego :)
Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

    2 budynie bananowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g miękkiego masła

ponadto

    2 galaretki pomarańczowe
    ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
    3 banany

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :)
Składniki:

biszkopt: (blacha 21x35 cm z wyższym brzegiem )

    3 jajka
    100 g drobnego cukru do wypieków
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

pianka malinowa:

    660 g śmietanki 30%
    2 galaretki malinowe ( ja użyłam galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody

ponadto:

    2 galaretki malinowe
    ok 500 g świeżych malin
Składniki: ( na 8 bułeczek )

    500 g ciasta francuskiego ( 2 opakowania )
    8 większych pieczarek
    300 g liści szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 szalotka
    120 g sera pleśniowego
    1 jajko
    1 łyżka kminku
    3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Szpinak oczyścić, odciąć łodyżki, liście umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze smażyć ok. 4 minut na połowie rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia lekko posolić. Wystudzić. Na reszcie oleju podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojony czosnek, a następnie odłożony szpinak i dusić do miękkości ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową odcisnąć z nadmiaru wody.

Jeden płat ciasta umieścić na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować. Wyciąć 8 kółek nieco większych od pieczarek. Na każdym kółku umieścić kawałek sera, na nim porcję szpinaku, kapelusz pieczarki i ponownie kawałek sera.

Drugi kawałek ciasta obsyspać kminkiem i lekko rozwałkować, tak aby kminek w nie wniknął. Wyciąć 8 nieco większych niż poprzednio kółek .

Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Nakładać je na przygotowane wcześniej kółka z farszem. Brzegi ciasta zawijać pod spód i dobrze odcisnąć. Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem.

Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 C.

Smacznego :)
Składniki:

masa

    200 g masła w temperaturze pokojowej
    2 łyżki nutelli
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru

biszkopt (forma 23 x 35 cm)

    4 jajka
    70 g drobnego cukru do wypieków
    130 g mąki
    16 g kakao
    1 łyżeczka p

roszku do pieczenia

ponadto

    500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    ok. 16 sztuk herbatników maślanych
    ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

nasączenie:

    1/2 szklanki naparu z kawy
    2-3 łyżki rumu

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady
Składniki:

    1,5 szklanki malin
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki cukru ( jeśli lubicie słodkie desery, możecie dodać więcej )
    3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Wymieszać i dodać połowę wody i sok z cytryny. Zagotować.

Pozostałą wodę wymieszać z mąką i wlać na gotujące owoce. Doprowadzić do wrzenia. Chwilkę gotować, mieszając, by nie powstały grudki.

Smacznego :)
Składniki:

    500 g miękkiego twarogu
    100 g cukru
    2 jajka
    4 czubate łyżki mąki
    mały cukier wanilinowy
    masło i olej do smażenia

Sposób wykonania:

Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy. Z powstałej masy, mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietaną, bądź sosem owocowym.
Smacznego :)
Składniki:

    4 żółtka
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    330 ml śmietanki 30%
    50 g chałwy
    1 łyżka koniaku

Sposób wykonania:

Jajka umyć i sparzyć. Z żółtek zrobić kogel-mogel, czyli utrzeć je z cukrem na puszystą, gęstą, niemalże białą masę. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do kremu jajecznego, delikatnie mieszając. Chałwę pokruszyć, wsypać  do przygotowanego kremu. Na koniec dodać alkohol. Całość delikatnie wymieszać i wlać do pojemnika. Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażarki.
Składniki:

    4 tortille
    1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
    3 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    200 g mozzarelli
    100 g sera żółtego typu edam
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).

Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

Smacznego :)
Kalorycznie:)
Mniam:)
Składniki:

Biszkopt czekoladowy

    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki kakao
    50 g startej gorzkiej czekolady

Beza

    4 białka
    200 g drobnego cukru do wypieków
    1 kopiasta łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu

Krem

    500 g śmietanki 30 %
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

Ponadto

    2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
    poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.
składniki:
-4 placki tortilli
-200 g sera żółtego
-125 g kurek
-1 udo kurczaka
-1 cebula
-3 łyżki jogurtu greckiego
-½ łyżeczki posiekanej pietruszki
-łyżka masła
-przyprawa warzywna (typu Vegeta)
-sól
-pieprz

przepis:
Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka. 
Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.
Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.
chrzciny
składniki:

    200 g masła
    210 g cukru
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
    3 jajka
    250 g przesianej mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1 cytryny
    125 g dyniowego purée

polewa:

    tabliczka białej czekolady
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka purée dyniowego (dzięki temu polewa nabierze słonecznego koloru)

    Kawałek dyni włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 º C na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree ( w przypadku dyni hokkaido można użyć również skórkę, jeśli jest brzydka i nie nadaje się do użytku to miąższ należy zebrać łyżką).
    Masło należy rozpuścić, dodać oba cukry oraz przyprawę. Wymieszać i zestawić z ognia.
    Do tak powstałej masy dodać purée dyniowe, otartą skórkę z cytryny oraz żółtka i dokładnie wymieszać.
    Dosypać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
    Białka należy ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C do momentu tzw. suchego patyczka (piekłam bez termoobiegu przez ponad godzinę).
Składniki:

• 250 g (250 ml) musu z dyni*
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka starta z 2 mandarynek
• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• do polewy - 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego





* aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. Odmierzamy 250 g (250 ml).


Przygotowanie:

    Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
    Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
    Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
    Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
    Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Amerykańskie pankejki wg. M. Gessler
Składniki:

    3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki oleju
    3 szklanki maślanki
    4 jajka (roztrzepane)

Można dodać ekstrakt waniliowy.

Sposób przygotowania:
Składniki wsypać do miski, dodać jajak i mieszać trzepaczką - niezbyt długo, aż się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, moga w nim pozostać delikatne grudki.  Ciasto na pankejki odstawić, najlepiej, jak wspominałysmy wyżej, na całą noc, ale wystarczy chociażby 15 minut.

Smażyć pankejki na maśle na średnim ogniu. Przewracać, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Naleśniki muszą być złote.
...
,,,
Składniki

    500g truskawek

Kruszonka

    60g masła
    60g cukru
    60g zmielonych migdałów
    60g mąki pszennej

Sos

    100g serka mascarpone
    100g jogurtu naturalnego
    2–3 łyżki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
    2–3 łyżki mleka

Przygotowanie

    Kruszonka. Masło łączymy z cukrem, rozcieramy. Dodajemy mąkę i migdały. Rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wsypujemy kruszonkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12–14 minut, aż będzie rumiana. Wyjmujemy, a gdy ostygnie przekładamy do zamykanego pojemnika.
    Sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Cukru możemy dodać najpierw 2 łyżki, jeśli sos będzie za mało słodki, możemy dosypać jeszcze.
    Do pucharków nakładamy łyżkę kruszonki, na to pokrojone truskawki, na nie sos i posypujemy kruszonką, obficie :) , dekorujemy miętą i natychmiast podajemy. Smacznego!
mniami
Zdrowa i smaczna sezonowa sałatka z bobu i pistacji. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ooo !!!!
½ szklanki kaszy jaglanej
    ⅕ łyżeczki suszonego imbiru
    ⅕ łyżeczki mielonego cynamonu
    ⅕ łyżeczki mielonego kardamonu
    3 szklanki pokrojonej w kostkę ok. 1 cm dyni (mrożonej, nie rozmrażanej)
    1 łyżeczka brązowego cukru
    ⅕ łyżeczki soli
    4 Łyżki rodzynek
    2 Łyżek jagód goji
    2 szklanki wody
    2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)

    Kaszę dobrze przepłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia na kilka minut.
    W garnku przez około 30 sekund podgrzewać imbir, cynamon i kardamon, dodać kaszę jaglaną i podgrzewać kolejne 30 sekund ciągle mieszając.
    Dodać dynię, cukier, sól, rodzynki, jagody goji i wodę. Dobrze wymieszać, przykryć i doprowadzić do wrzenia.
    Zmniejszyć temperaturę i gotować około 10 minut lub aż większość wody zostanie wchłonięta.
    Dodać mleko sojowe, dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut co jakiś czas mieszając.

Więcej zszywek ze źródła

kuchnianaobcasach.blogspot.com

Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami Z kaszą manną Ryba w sosie cytrynowym, przepis po kliknięciu na zdjęcie :) Składniki:

    miąższ z 1 pomarańczy
    200 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżeczki miodu
    plasterek imbiru
    odrobina skórki ze otartej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Miąższ z pomarańczy wraz z plasterkiem imbiru miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt naturalny oraz miód do smaku i miksujemy dalej do uzyskania gładkiego, jedwabistego koktajlu. Wlewamy do szklanek, a na wierzchu przybieramy odrobiną skórki ze otartej pomarańczy. Smacznego! Składniki:

    3/4 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3-4 orzechy włoskie
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka miodu
    kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą do wysokości płatków, tylko tyle aby je zakryć wodą. Odstawiamy na całą noc.  Rano do płatków dodajemy sok z cytryny, jogurt, jabłko i resztę bakalii, dosładzamy do smaku miodem. Smacznego! Składniki:

    10 łyżek płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    ok. 350-400 ml mleka
    miód


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane zalewamy mlekiem i stawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy całość spęcznieje i wchłonie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Gotową owsiankę polewamy miodem i podajemy. Smacznego! Składniki:

    125 ml jogurtu naturalnego
    5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
    2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
    2-3 łyżki tartych migdałów
    płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego! Składniki:

    400 g płatków owsianych
    50 g pestek słonecznika Kresto
    50 g ziaren sezamu Kresto
    50 g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    5-6 łyżek miodu
    75 g rodzynek Kresto
    75 g suszonej żurawiny Kresto
    100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.
Przypnij Polub Komentuj
  105

Składniki:

400 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika Kresto
50 g ziaren sezamu Kresto
50 g siemienia lnianego
4 łyżki oleju słonecznikowego
5-6 łyżek miodu
75 g rodzynek Kresto
75 g suszonej żurawiny Kresto
100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy, a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry