Więcej zszywek z tablicy

pyszności

...
mniami
Zdrowa i smaczna sezonowa sałatka z bobu i pistacji. Przepis po kliknięciu na zdjęcie.
Ooo !!!!
½ szklanki kaszy jaglanej
    ⅕ łyżeczki suszonego imbiru
    ⅕ łyżeczki mielonego cynamonu
    ⅕ łyżeczki mielonego kardamonu
    3 szklanki pokrojonej w kostkę ok. 1 cm dyni (mrożonej, nie rozmrażanej)
    1 łyżeczka brązowego cukru
    ⅕ łyżeczki soli
    4 Łyżki rodzynek
    2 Łyżek jagód goji
    2 szklanki wody
    2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)

    Kaszę dobrze przepłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia na kilka minut.
    W garnku przez około 30 sekund podgrzewać imbir, cynamon i kardamon, dodać kaszę jaglaną i podgrzewać kolejne 30 sekund ciągle mieszając.
    Dodać dynię, cukier, sól, rodzynki, jagody goji i wodę. Dobrze wymieszać, przykryć i doprowadzić do wrzenia.
    Zmniejszyć temperaturę i gotować około 10 minut lub aż większość wody zostanie wchłonięta.
    Dodać mleko sojowe, dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Składniki na 4 porcje:
- 2 banany
- 2 brzoskwinie z puszki (czyli 4 połówki)
- 100 ml wódki
- 100 ml soku porzeczkowego

Banany i brzoskwinie zmiksować razem blenderem, a następnie rozdzielić między dwa naczynia. Do jednego dodać wódkę, a do drugiego sok porzeczkowy – otrzymamy jasny i ciemny koktajl. Ich gęstość możemy regulować sokiem z zalewy brzoskwiń. Przelać do kieliszków, a po przyrządzeniu schłodzić w lodówce lub podawać z lodem.
Deser śmietanowy z kiwi i brzoskwinią

Składniki:

    7 połówek brzoskwiń z puszki
    2 owoce kiwi
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego Winiary


 
Brzoskwinie (6 połówek) osączam z zalewy z puszki i miksuję za pomocą blendera na jednolity mus. Kiwi obieram i kroję w półplasterki. Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na dno pucharków nakładam mus brzoskwiniowy. Na to wykładam ubitą śmietanę. Całość dekoruję plasterkami brzoskwiń i kiwi.
 
Smacznego! :)
Potrzebujemy:

na spód:
120g ciastek Digestive (lub innych herbatników)
100g masła (pół kostki)

400g śmietanki 30%
250g (1 opakowanie) sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w pół szklanki wody)

 100 g malin
150g jagód

1. Przygotowujemy spód: kruszymy ciastka (zamykamy je w foliowej torebce i uderzamy wałkiem lub... młotkiem, jak ja) i rozpuszczamy masło w rondelku. 
2. Mieszamy ze sobą pokruszone ciastka i masło, wykładamy jednolicie na formie od tarty.
3. Wkładamy do zamrażalnika na około pół godziny.
4. Przygotowujemy żelatynę wg opisu na opakowaniu, chłodzimy.
5. Przygotowujemy masę: schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach w trakcie dodając cukier puder. W trakcie dolewamy żelatynę, miksujemy dalej, aż zgęstnieje. Nie ubijamy do końca i uważamy, żeby się nie zwarzyła.
6. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, aby stało się jednolitą masą (można to pominąć, jednak ja nie lubię grudek sera w śmietanie).
7. Delikatnie wkładamy zmiksowany ser do śmietany i mieszamy na lekkich obrotach.
8. Spód wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy na nim masę, a następnie układamy umyte owoce.
9. Wkładamy całość do lodówki na około 2-3 godziny (może być więcej).
pyszne placki z ricottą, rukolą i suszonymi pomidorami z pikantna salsą z oliwek
Makaron z pomidorami i rukolą
30 dag makaronu
2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 cebula, pokrojona
1 ząbek czosnku, wycisnąć przez praskę 
2 szklanki  pomidorów koktajlowych
½ szklanki pokrojonej pieczonej czerwonej papryki
¼ szklanki pokrojonej świeżej bazylii
1 łyżeczka papryki wędzonej 
½ łyżeczki suszonej papryki chili 
½ łyżeczki soli 
¼ łyżeczki czarnego pieprzu 
2 szklanki rukoli 
6 dag sera Mozzarella, pokrojonego w kostkę 
¼ szklanki startego sera parmezan 
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. 
Podczas gdy gotuje się makaron, rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz czosnek i przesmaż aż będą miękkie i pachnące, około 6 minut. Dodaj pomidory, czerwoną paprykę, połowę bazylii i przyprawy. Smaż mieszając przez kolejne 5-6 minut, aż pomidory zaczną mięknąć. Dodaj rukolę, przesmaż. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj ser mozzarella, ugotowany makaron i wlej zostawioną wodę z makaronu. Wymieszaj do połączenia składników. Posyp  parmezanem.
składniki na ok. 20 małych placuszków

    3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej z kurkumą (przepis gotowania na dole strony)
    2 łyżki mąki owsianej lub innej
    1/3 łyżeczki imbiru
    1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
    1 cm posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
    szczypta soli
    woda gazowana


wszystko oprócz czarnuszki i papryczki zmiksować na gładka masę. dodać tyle wody by ciasto miało konsystencję niezbyt gęstej śmietany. na koniec wmieszać ręcznie czarnuszkę i posiekaną papryczkę. smażyć jak naleśniki ... posmarować patelnię tłuszczem tyko do pierwszej partii placuszków. kłaść na patelnię łyżkę ciasta i pozwolić by się samo rozlało na okrągły placek. smażyć z dwóch stron.  fantastycznie smakują z różnymi pastami, sosami i "czatnejami" ale również idealnie zastępują pieczywo.
składniki na ok. 20 małych placków

    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (TU na dole strony sposób gotowania)
    nieduza garstka posiekanej rukoli (1/2 filizanki)
    1 jajo
    4-6 łyżki mąki kukurydzianej lub innej
    1 łyżka oliwy
    ok filiżanki mleka/wody lub wiecej
    sól i galka muszkatolowa do smaku
    lyzeczka masla klarowanego lub innego tluszczu do posmarowania patelni


wszystkie skladniki wkladamy do wysokiego pojemnika i mielimy recznym blenerem "zyrafa" do uzyskania konsytencji smietanki (torche gesciejsze niz nalesniki). gestosc regulujemy mlekiem lub woda. mozemy ciasto odstawic do lodowki na 30 minut by odpoczelo. patelnie smarujemy tluszczem i na rozgrzana kladziemy lyzke masy. powinna rozlac sie na okragle placuszki, dodatkowo lyzka rozprowadzamy ciasteo by byly ciensze ... takie sa najsmaczniejsze . smazymy na srednim ogniu (tak jak nalesniki) az zacznie odchodzic brzeg. gdy ciasto na wierzchu sie zetnie delikatnie odwracamy na druga strone i dosmazamy. nastepne partie smazymy juz bez tluszczu. uwazajmy by placuszki zbytnio nie zbrazowialy przy smazeniu bo straca swoj piekny zielony kolor. przyznam sie ze placuszki nie smaza sie latwo. w razie porblemow dodac nieco wiecej maki i wody/mleka. troszke z nimi walczylam - podany sklad juz po modyfikacjach.  maja bardzo wytrawny gorzkawy smak. dobrze komponuja sie z roznymi straczkowymi i warzywnymi pastami. ja zjadlam z pasta z chili i papryki (TU przepis). prosze nie zniechecajcie sie je...
PLACUSZKI MARCHEWKOWE 
Przepis Magdy Gessler
 
Składniki:
- ½ kg marchwi,
- 4 jajka,
- ¼ szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz
	
Wykonanie:
Utrzeć marchew na tarce. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać jajka, bułkę tartą i mąkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać na patelni olej. Z przygotowanej masy uformować placuszki i usmażyć.
Podawać placuszki z jogurtem naturalnym, udekorować rukolą.
Kanapki z twarożkiem, suszonymi pomidorami, rukolą i jajkiem na miękko.
Pyszny deser z malinami i truskawkami / 
Delicious dessert with raspberries and strawberries
#mojadelicja #food
Składniki: Ilość w zależności od upodobań

    pierś z kurczaka
    curry
    imbir
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
    czarny pieprz
    sól
    oliwa z oliwek
    świeże liście szpinaku
    roszponka
    czarne oliwki
    czerwona cebula
    świeża czerwona papryka
    pomidor
    bułka na grzanki
    ser feta
    sos do sałatki(sól, pieprz, oliwa z oliwek,ocet balsamiczny, miód, musztarda dijon, dowolne zioła)
Składniki:
na 2 porcje

400 g rukoli
200 g sera typu feta
1/2 szklanki czarnych oliwek
300 g pomidorków koktajlowych


Sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz


Na początku przygotowuję sos.
Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu, przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby smaki się przegryzły.


Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami,
fetę kroję w kostkę lub drobno kruszę i układam jako ostatnią warstwę.
Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem, 
całość delikatnie mieszam.
Ciasto:
250 g mąki pszennej*
130 g masła, o temp. pokojowej
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wody

Wypełnienie:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
jagody

*można użyć mąkę orkiszową i zastąpić część mielonymi migdałami lub płatkami owsianymi

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie i trochę miękkie. Wylepić nim formę do tarty. Ja dzielę ciasto na dwie części, każdą trochę rozwałkowuję i wylepiam formę. Nakłuć ciasto widelcem. Piec 15-18 minut w temp. 200 st. C (od dołu), na złoty kolor. Całkowicie wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać do niego śmietankę i zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, jak najkrócej. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, posypać jagodami.
Potrzebne składniki (dla jednej osoby)
- banan
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki)
- filiżanka schłodzonej kawy
- pół szklanki schłodzonego mleka
- kostki lodu

Przygotowanie
Banana miksujemy w blenderze, dolewamy filiżankę kawy, mleko i jogurt. Całość blendujemy na gładką masę. Wrzucamy kostki lodu i ozdabiamy.
Lody FIT z mango i banana.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
160 g truskawek
    80 g malin
    1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g)
    1 łyżeczka cukru


Umyte truskawki i maliny umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier i jogurt naturalny. Miksujemy do kremowej konsystencji. Przelewamy do szklanek i zdrowy koktajl gotowy :)
8 kiwi
    1 pomarańcza
    1 limonka
    2 łyżki miodu
    1/2 pęczka świeżej mięty

Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Pomarańcze filetujemy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z limonki (uważamy, by był bez pestek) i dodajemy go do owoców. Wrzucamy miętę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód do smaku.
300 ml jogurtu naturalnego
    10 owoców liczi
    2 banany
    200 g ananasa
    1 szklanka kruszonego lodu
    miód do smaku

Liczi obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojone w plasterki banany oraz pokrojonego w kawałki ananasa. Całość zalewamy jogurtem, dodajemy kruszony lód. Całość miksujemy razem do połączenia składników. Opcjonalnie dodajemy miód do smaku.

Przelewamy smoothie do szklanek, dekorujemy kawałkiem ananasa lub owocem liczi. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
2 brzoskwinie
    1 garść liści bazylii
    1 zielony ogórek
    1 limonka
    10 kostek lodu

Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy aż do połączenia składników.
2 brzoskwinie
    1 garść liści bazylii
    1 zielony ogórek
    1 limonka
    10 kostek lodu

Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy aż do połączenia składników.
1 świeży ananas
    1 awokado
    1/2 szklanki świeżej mięty
    150 g świeżego szpinaku
    400 ml soku pomarańczowego
    10 kostek lodu

Ananasa obieramy, pozbawiamy twardego środka i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do kielicha blendera.

Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i dodajemy do ananasa.

Do owoców dodajemy świeży szpinak, miętę, sok pomarańczowy oraz kostki lodu. Całość miksujemy aż do otrzymania kremowego, gęstego smoothie.

Więcej zszywek ze źródła

kuchnianaobcasach.blogspot.com

Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami Z kaszą manną Ryba w sosie cytrynowym, przepis po kliknięciu na zdjęcie :) Składniki:

    miąższ z 1 pomarańczy
    200 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżeczki miodu
    plasterek imbiru
    odrobina skórki ze otartej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Miąższ z pomarańczy wraz z plasterkiem imbiru miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt naturalny oraz miód do smaku i miksujemy dalej do uzyskania gładkiego, jedwabistego koktajlu. Wlewamy do szklanek, a na wierzchu przybieramy odrobiną skórki ze otartej pomarańczy. Smacznego! Składniki:

    3/4 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3-4 orzechy włoskie
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka miodu
    kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą do wysokości płatków, tylko tyle aby je zakryć wodą. Odstawiamy na całą noc.  Rano do płatków dodajemy sok z cytryny, jogurt, jabłko i resztę bakalii, dosładzamy do smaku miodem. Smacznego! Składniki:

    10 łyżek płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    ok. 350-400 ml mleka
    miód


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane zalewamy mlekiem i stawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy całość spęcznieje i wchłonie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Gotową owsiankę polewamy miodem i podajemy. Smacznego! Składniki:

    125 ml jogurtu naturalnego
    5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
    2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
    2-3 łyżki tartych migdałów
    płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego! Składniki:

    400 g płatków owsianych
    50 g pestek słonecznika Kresto
    50 g ziaren sezamu Kresto
    50 g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    5-6 łyżek miodu
    75 g rodzynek Kresto
    75 g suszonej żurawiny Kresto
    100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.
Przypnij Polub Komentuj
  85

Składniki:

400 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika Kresto
50 g ziaren sezamu Kresto
50 g siemienia lnianego
4 łyżki oleju słonecznikowego
5-6 łyżek miodu
75 g rodzynek Kresto
75 g suszonej żurawiny Kresto
100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy, a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry