Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

pyszności

...
Składniki:
Ciasto

    250 g mąki
    5 g świeżych drożdży
    ok. 80 ml ciepłej wody (ja dałam więcej)
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki soli 

Dodatkowo

    1 jajko        
    ulubione zioła do posypania 

Z drożdży oraz odrobiny wody, cukru oraz odrobiy mąki robimy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.  Gdy zacznie pracować, łączymy go z pozostałymi składnikami (w razie potrzeby należy dodać odrobinę więcej wody - ja przynajmniej musiałam) i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 45-60 minut.
W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz.

Farsz

    ok. 300 g pieczarek
    2 cebule (można zastąpić szalotkami)
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz do smaku
    odrobina suszonych ziół - oregano, bazylia, tymianek
    1-2 łyżki oliwy z oliwek

Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i podduszamy. Następnie, dodajemy pieczarki i zioła, dusimy je, aż będą miękkie. Na sam koniec dodajemy przyprawy (ilość wedle upodobań). Farsz studzimy.
Gdy ciasto urośnie, wałkujemy na cienki prostokąt, wycinamy z niego 5-6 prostokątów (u mnie 5). Umieszczamy na nich farsz i zlepiamy je wzdłuż dłuższej krawędzi, a także końce (ja lekko je zawinęłam, aby farsz nie wychodził poza bułeczkę). Bułeczki ułożyłam zlepieniem do spodu blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch nacinamy kilka razy pod skosem, smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami  (u mnie oregano, tymianek i bazylia).
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut.

Podajemy lekko przestudzone, ale nadal ciepłe.

Sos czosnkowy

    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    odrobina soli i pieprzu

Wszystkie składniki łączymy, wstawiamy na chwilę do lodówki. Bułeczki podajemy z sosem.
Smaczego!
Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 30cm )

ciasto

    150 g suchego maku
    100 g wiórków kokosowych
    100 g drobnego cukru
    100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
    8 białek
    4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )

masa

    4 żółtka
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy ( bez cukru )
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wiśniówki
    250 g miękkiego masła


ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

    450 g wiśni mrożonych
    4 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyna:

    100 g białej czekolady
    200 g śmietanki 30%
    1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku ...
...
...
...
...
...
...
Składniki: 

    220 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki likieru gruszkowego (lub innego owocowego, w oryginalnym przepisie likier Marsala, a u mnie chorwacki Kruškovac)
    500 g malin (u mnie mrożone)
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    pół opakowania podłużnych biszkoptów
    4 łyżki soku pomarańczowego
    2 łyżki cukru

Wykonanie:

  Maliny zasypać cukrem, wrzucić do rondelka i zagotować. Świeże podgrzewać trochę dłużej do momentu aż puszczą soki. Dolać sok pomarańczowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

 Do serka mascarpone dodać 2 łyżki likieru i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Część ubitej śmietany wymieszać z serkiem, następnie dodać resztę i połączyć.

 Przygotować naczynie na deser. Dno pokryć mieszanką malinową, wyłożyć biszkopty, znów polać malinami i przykryć przygotowaną śmietaną. Układać kilka warstw. Nie należy oszczędzać na miksturze malinowej ze względu na biszkopty, które powinny nią dobrze nasiąknąć. Wstawić do schłodzenia i gotowe! :)
Składniki:

    300g mąki pszennej
    4 jajka
    100g cukru pudru (u mnie 80)
    200g margaryny
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki śmietany
    3/4 szkl. cukru

ponadto:

    mały słoik powideł śliwkowych
    masa do karpatki
    1 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. 3/4 szkl cukru i białka na razie odstawić.

Mąkę przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 32x24cm. Ciasto posmarować cienko powidłami śliwkowymi.

Teraz białka ubić na sztywną pianę. Podzielić na 2 części i wyłożyć na powidła. Wierzch obsypać orzechami.

Placki piec ok.20 minut w temp. 180C

Przygotować masę według instrukcji na opakowaniu.

Wystygnięte placki przełożyć masą karpatkową.

Porada:

Ponieważ ciasto trzeba cienko rozwałkować i jest dosyć kłopotliwe przenoszenie go do blachy, można odrysować spód blaszki na papierze do pieczenia i na nim wałkować ciasto. Wystarczy wierzch lekko oprószyć mąką i nic się nie klei.

Teraz papier z ciastem wystarczy włożyć do blaszki.
...
Składniki:

    1 duża cukinia
    1 duży ziemniak
    750 ml bulionu warzywnego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    garść świeżej mięty
    1 łyżka mąki
    3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób wykonania:

W rondelku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu.

Cukinię (ze skórką) i ziemniaka pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka. Smażyć ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlać bulion. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości warzyw).

Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej wody).

Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Zupę odstawić z ognia. Zahartować jogurt ( do jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Wlać go do zupy, zamieszać ale już nie gotować.

Zupę zmiksować.

Z dowolnego pieczywa przygotować grzanki:

2, 3 kromki chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone pieczywo łatwiej jest natrzeć). Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły.

Smacznego :)
Składniki:

    1 duża cukinia
    1 duży ziemniak
    750 ml bulionu warzywnego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    garść świeżej mięty
    1 łyżka mąki
    3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób wykonania:

W rondelku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu.

Cukinię (ze skórką) i ziemniaka pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka. Smażyć ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlać bulion. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości warzyw).

Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej wody).

Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Zupę odstawić z ognia. Zahartować jogurt ( do jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Wlać go do zupy, zamieszać ale już nie gotować.

Zupę zmiksować.

Z dowolnego pieczywa przygotować grzanki:

2, 3 kromki chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone pieczywo łatwiej jest natrzeć). Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły.

Smacznego :)
Składniki:

    puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka brzoskwiniowa
    300ml jogurtu naturalnego


Brzoskwinie wyjąć z syropu i zmiksować. Mus podgrzać i dodać 2 łyżki galaretki (proszku). Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Do syropu z brzoskwiń dolać 1/2 szkl. wody. Mieszankę podgrzać i wsypać pozostałą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Mus nałożyć na dno pucharków. Następnie 2-3 łyżki jogurtu. Galaretkę pokroić w naczyniu na drobne kwadraty i układać na wierzchu deseru.

Smacznego :)
Składniki:

    200g mąki pszennej
    100g masła
    4 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
    szklanka wody


W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać, by nie stworzyły się grudki. Chwilkę gotować, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Garnek przykryć i odstawić ciasto do wystudzenia.

Do ciasta wbijać kolejno po jednym jajku i zmiksować.

Z papieru do pieczenia przygotować sobie kwadraty o boku 10cm.

Ciasto nałożyć do szprycy z karbowaną końcówką i na przygotowane kwadraty z papieru wyciskać kółka o średnicy 6-7 cm.

W rondelku rozgrzać olej. Wrzucić kawałeczek ciasta, by sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany(ciasto powinno szybko wypłynąć na wierzch)

Partiami wrzucać gniazdka (papierem do góry, po chwili papier zdjąć, powinien ładnie się odkleić).

Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć.

Przygotować lukier

Składniki:

    2 łyżki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    cukier puder


Wodę i sok z cytryny wymieszać. Dodawać po łyżeczce cukru pudru i mieszać. Ilość cukru zależy od tego jak gęsty chcecie mieć lukier.

Tak przygotowanym lukrem polać gniazdka.

Smacznego :)
Składniki:

    300 ml śmietanki 30%
    galaretka tropikalna Winiary
    2-3 szklanki świeżych owoców ( u mnie truskawki, brzoskwinie, winogrona i borówki )

Sposób wykonania:

Owoce umyć. Truskawki i winogrona pokroić na połówki. Brzoskwinie na mniejsze kawałki. Winogrona odpestkować.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Powoli wlewać do niej galaretkę ( ma być płynna, ale całkowicie wystudzona ), cały czas ubijając. Należy tylko zmniejszyć obroty miksera.

Wrzucić owoce i delikatnie wymieszać.

Całość przelać do formy. Schłodzić w lodówce
Składniki:

Kruche ciasto:

    5 żółtek
    250g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut.

Masa śmietanowa:

    5 białek
    szczypta soli
    1200g śmietany 12%
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    cukier waniliowy
    2 szklanki malin (mogą być mrożone)


Białka, wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.

Do piany dodawać śmietanę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe.

Formę o wym. 20x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wylać masę śmietanową.

Na niej delikatnie poukładać maliny.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Składniki:

biszkopt:

    4 jajka
    4 pełne łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
    2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru (proszku)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka z odrobiną soli  i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160C ok 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

ponadto:

    masa do karpatki
    250 ml nektaru bananowego
    12 szt markiz z nadzieniem czekoladowym
    250 ml śmietanki 30 %
    3 banany

Wykonanie:

Przygotować masę karpatkową, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Każdy z nich lekko nasączyć w nektarem bananowym*.

Banany przekroić wzdłuż. Połowę poukładać na pierwszym blacie. Wyłożyć na nie 1/2 masy.

Markizy z obu ston wkładać do nektaru bananowego. Przytrzymać chwilę, żeby nasiąkły. Układać na masie.

Na ciastka kłaść pozostałe banany, a na nie resztę masy.

Wszystko przyłożyć drugim blatem biszkoptowym.

Kremówkę ubić na sztywno i posmarować wierzch i boki ciasta.

Przechowywać w lodówce.

 

*do nektaru bananowego można dodać kieliszek spirytusu

Smacznego :)
25 dek Kasi
20 dek cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
0.5 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słoiczek marmolady

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz jajka dokładnie wymieszać i dodać rozpuszczoną margarynę. Dobrze wyrobić ciasto, następnie za pomocą maszynki do robienia różnych kształtów ciastek wyciskamy kwiatuszki. Pieczemy za złoty kolor. Gdy ciasteczko ostygnie zdobimy go marmoladą
Kruche Ciasto:
– 225 g mąki pszennej
– 40 g cukru pudru
– 125 g schłodzonego masła
– 1 jajko, roztrzepane
– starta skórka z 1 cytryny
– 2 łyżki soku z cytryny
Masa:
– 70 g miękkiego masła
– 2 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
– 150 g ananasowego curdu (z tego przepisu)

Mąkę przesiać z cukrem pudrem do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę masło. Opuszkami palców „wcierać” masło do mąki z cukrem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać  jajko, sok i skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka dowolnego kształtu. Układać na blaszce, piec w 175 stopniach ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone ciastka układać na kartce do wystygnięcia. W tym czasie przygotować  masę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą gładką masę, dodając stopniowo po łyżce ananasowego curdu (należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temp. pokojową inaczej masa może się „zważyć”). Ciasteczka przełożyć masą, posypać cukrem pudrem i gotowe.
Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia.
Polecam!
Składniki:

    250 g zmielonych migdałów
    2 białka
    200 g cukru pudru + do obtoczenia
    2 łyżeczki miodu


Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Powinna powstać gęsta masa. Przykryć i odstawić do lodówki na 60 minut.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (obficie). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zachować ok.3 cm odstępy.

Kulki można nieco spłaszczyć, ale nie ma takiej konieczności, same nieco się "rozjadą" w czasie pieczenia.

Piec w temp. 180 C ok 15 minut.

Smacznego :)
Składniki:

    400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
    100 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki nutelli

Sposób wykonania:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietanę, mleko, cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.

Połączyć z jeszcze gorącą żelatyną i wymieszać.

Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie mieć konsystencję żelową.

Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.

Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :)
Składniki:

    duże opakowanie herbatników
    puszka masy kajmakowej
    3 batony Lion
    750 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    650 g śmietanki kremówki ( 30 % )
    2 usztywniacze do śmietany
    gorzka czekolada do posypania

Sposób wykonania:

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.

Ułożyć drugą warstwę herbatników.

150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.

Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.

Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą, bądź startym batonem Lion.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego :)
Składniki:

    8 łyżek świeżych liści szpinaku
    2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki drobno startego sera żółtego ( u mnie "Edam")
    6 łyżek ojeju rzepakowego
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Wszystkie składniki, oprócz cytryny, dobrze zmiksować blenderem.

Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z pesto i wymieszać.

Dodatkowe ziarenka słonecznika podsmażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.

Makaron posypać prażonym słonecznikiem i udekorować skórką z cytryny.

Smacznego :)

Więcej zszywek ze źródła

kuchnianaobcasach.blogspot.com

Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami Z kaszą manną Ryba w sosie cytrynowym, przepis po kliknięciu na zdjęcie :) Składniki:

    miąższ z 1 pomarańczy
    200 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżeczki miodu
    plasterek imbiru
    odrobina skórki ze otartej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Miąższ z pomarańczy wraz z plasterkiem imbiru miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt naturalny oraz miód do smaku i miksujemy dalej do uzyskania gładkiego, jedwabistego koktajlu. Wlewamy do szklanek, a na wierzchu przybieramy odrobiną skórki ze otartej pomarańczy. Smacznego! Składniki:

    3/4 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3-4 orzechy włoskie
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka miodu
    kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą do wysokości płatków, tylko tyle aby je zakryć wodą. Odstawiamy na całą noc.  Rano do płatków dodajemy sok z cytryny, jogurt, jabłko i resztę bakalii, dosładzamy do smaku miodem. Smacznego! Składniki:

    10 łyżek płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    ok. 350-400 ml mleka
    miód


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane zalewamy mlekiem i stawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy całość spęcznieje i wchłonie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Gotową owsiankę polewamy miodem i podajemy. Smacznego! Składniki:

    125 ml jogurtu naturalnego
    5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
    2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
    2-3 łyżki tartych migdałów
    płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego! Składniki:

    400 g płatków owsianych
    50 g pestek słonecznika Kresto
    50 g ziaren sezamu Kresto
    50 g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    5-6 łyżek miodu
    75 g rodzynek Kresto
    75 g suszonej żurawiny Kresto
    100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.
Przypnij Polub Komentuj
  119

Składniki:

400 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika Kresto
50 g ziaren sezamu Kresto
50 g siemienia lnianego
4 łyżki oleju słonecznikowego
5-6 łyżek miodu
75 g rodzynek Kresto
75 g suszonej żurawiny Kresto
100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy, a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry