Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

pyszności

...
Składniki:

    250 g zmielonych migdałów
    2 białka
    200 g cukru pudru + do obtoczenia
    2 łyżeczki miodu


Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Powinna powstać gęsta masa. Przykryć i odstawić do lodówki na 60 minut.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (obficie). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zachować ok.3 cm odstępy.

Kulki można nieco spłaszczyć, ale nie ma takiej konieczności, same nieco się "rozjadą" w czasie pieczenia.

Piec w temp. 180 C ok 15 minut.

Smacznego :)
Składniki:

    400 ml śmietany kremówki ( 30 % )
    100 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki nutelli

Sposób wykonania:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i chwilkę poczekać, aż napęcznieje. Dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia.

Śmietanę, mleko, cukier i nutellę umieścić w garnuszku. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika.

Połączyć z jeszcze gorącą żelatyną i wymieszać.

Wystudzić, ale nie wstawiać od razu do lodówki. Garnuszek umieścić w naczyniu z zimną wodą i od czasu do czasu mieszać. Gdy woda się ogrzeje, wymieniać na zimną. Studzić w ten sposób, do momentu, gdy nasza panna cotta zacznie mieć konsystencję żelową.

Takie stopniowe studzenie powoduje, że deser nie dzieli się na warstwy tzn. tłustą i chudą. Przy jasnych deserach jest to mniej widoczne, w tym wypadku na górze ( a po wyjęciu deseru z formki, na dole) deseru powstałby ciemniejszy pasek.

Deser przelać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :)
Składniki:

    duże opakowanie herbatników
    puszka masy kajmakowej
    3 batony Lion
    750 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    650 g śmietanki kremówki ( 30 % )
    2 usztywniacze do śmietany
    gorzka czekolada do posypania

Sposób wykonania:

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników.

Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać.

Ułożyć drugą warstwę herbatników.

150 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z serkiem mascarpone - krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka.

Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwa usztywniacze do śmietany.

Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą, bądź startym batonem Lion.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego :)
Składniki:

    8 łyżek świeżych liści szpinaku
    2 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki drobno startego sera żółtego ( u mnie "Edam")
    6 łyżek ojeju rzepakowego
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Wszystkie składniki, oprócz cytryny, dobrze zmiksować blenderem.

Ugotować makaron, odcedzić, połączyć z pesto i wymieszać.

Dodatkowe ziarenka słonecznika podsmażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia.

Makaron posypać prażonym słonecznikiem i udekorować skórką z cytryny.

Smacznego :)
Składniki:

    450 ml wody
    100 g cukru
    225 ml soku z cytryny
    skórka starta z 1 cytryny


Wodę wlać do garnuszka z grubym dnem. Dodać cukier i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić syrop do wystygnięcia.

Następnie do syropu dodać sok i skórkę z cytryny. Przelać do plastikowego pojemnika i wstawic do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Przed podaniem wyjąć pojemnik z zamrażalnika i wydobyć blok lodowy. Posiekać go grubo, po czym przełożyć do miski robota kuchennego i posiekać na małe kryształki. Przełożyć do  wysokich szklanek i natychmiast podawać.

Smacznego :)
Składniki:

masa:

    1 puszka brzoskwiń (850g)
    5 żółtek
    1 kostka masła
    2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej

ponadto:

    1 galaretka o smaku pomarańczowym
    2 opakowania biszkoptów okrągłych

Sposób wykonania:

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( aby tego uniknąć polecam tortownice o szklanym dnie i silikonowych bokach, idealnie nadają się na desery na zimno ). Na spodzie ściśle ułożyć biszkopty.

Przygotować masę:

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać z 1 szkl. wody.

Syrop z brzoskwiń zagotować, wlać do niego przygotowaną mieszankę, chwilę pogotować. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości. Dodawać po łyżce budyniu. Powinniśmy otrzymać gładką kremową masę.

Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej wkroić 4 połówki brzoskwiń. Wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, a na nią wylać odłożoną masę. Wstawić do lodówki.

Pozostałe brzoskwinie zmiksować,

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Dolać do musu brzoskwiniowego. Gdy mieszanka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Smacznego :)
Składniki:

    1 szklanka płatków orkiszowych
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżki miodu
    75 g masła ( miękkiego )
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    50 g czekolady gorzkiej ( może być mleczna )

Sposób wykonania:

Składniki sypkie umieścić w misce i  wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i miód. Zagnieść ciasto ( najlepiej ręką ).

Czekoladę pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i połączyć.

Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 10-15 min, do zezłocenia. Wystudzić.

Smacznego :)
Składniki:

    garść truskawek ( mogą być mrożone )
    garść jagód (mogą być mrożone )
    2 brzoskwinie
    1 mały banan
    1 kiwi
    8 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Kiwi i banana obrać, pokroić w kawałki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i zmiksować blenderem. Mus wlać na dno pucharka.

Brzoskwinie, obrać, zmiksować z dwoma łyżkami jogurtu. Wlać na mus bananowy.

Czynność powtórzyć z truskawkami, a następnie z jagodami.

Mus jagodowy wlać na samym końcu, ale tylko na środek koktajlu. Następnie, wykałaczką, stworzyć własny wzór. Ozdobić pestkami granatu.

Włożyć słomkę i ... czas na relaks ;)
Składniki:

    3 gruszki
    1 szklanka malin
    200 ml śmietany 30%
    1 galaretka malinowa
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i wlać do płaskiego naczynia. Wsypać maliny. Całość odstawić do lodówki by stężała.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Wlać do musu i dobrze wymieszać (aby nie powstały grudki, można najpierw część musu dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym musem ).

Mus przelać do szklanych naczyń.

Z galaretki powycinać kostki z malinami (nożem ponacinać kratkę na galaretce, tak by wyjmować gotowe kostki).

Poukładać na musie.

Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i ozdobić deser. Wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego :)
Składniki:

    400 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
    20 dkg cukierków Michałki

ponadto :

    2 banany
    kilka ciastek pełnoziarnistych

Sposób wykonania:

Śmietanę i cukierki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia ).

Całość przecedzić przez sitko. Powinny zostać na nim kawałki orzeszków. Odłóżcie je na bok.

Mieszankę schłodzić w lodówce przez kilka godzin ( najlepiej zostawić na noc ). Następnego dnia ubić, do uzyskania gęstego kremu. Dodać odłożone wcześniej orzeszki.

Krem można podać układając w pucharkach wartstwami : pokruszone ciastka, krem, plasterki banana, krem. Bądź pokroić banana na kawałki i delikatnie połączyć z kremem. Taką mieszankę nałożyć do pucharków.

Jeśli krem miałby być przechowywany dłużej, należy go usztywnić żelatyną.
Składniki:

ciasto

    500 g mąki pszennej
    5 łyżek śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki margaryny (125g)

masa

    6 żółtek
    2 szklanki mleka
    200 ml śmietanki 30%
    150 g cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła w temp. pokojowej

ponadto:

    garść orzechów włoskich
    garść orzeszków ziemnych solonych

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy.

Placki pieczemy kolejno w blaszce o wym. 20x33 cm,  w nagrzanym piekarniku (160 C) ok 20 minut. Mają się lekko zrumienić. Na końcu upieczmy wszystkie resztki (odcięte brzegi ciasta). Wykorzystamy je jako jedną warstwę.

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Masę dzielimy na 4 części. Pierwszy placek smarujemy 1/4 masy. Drugi tak samo. Teraz, na masę wykładamy upieczone resztki z ciasta. Przykrywamy je kolejną częścią masy. Kładziemy ostatni placek i smarujemy masą. Całość posypujemy lekko posiekanymi orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1, a najlepiej dwa dni.

Smacznego :)
Składniki:

spód

    160 g herbatników
    3 łyżki nutelli (pełne)

warstwa jogurtowa:

    740 ml jogurtu naturalnego
    160 g serka danio
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 płaskie łyżki żelatyny

mus malinowy:

    400g malin mrożonych
    2 galaretki malinowe

Sposób wykonania:

Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o śr 18 cm. Dobrze ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Maliny rozmrozić i zmiksować blenderem.. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Połączyć z malinami, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Jogurt, serek danio, cukier i sok z cytryny wymieszać. Żelatynę dobrze rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić.

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i energicznie wymieszać.( gdyby pojawiły się grudki, wstawić do mikrofali, podgrzać i jeszcze raz wymieszać). Połączyć z pozostałą miesznką jogurtowo-serową. Mieszać mikserem ok. 1 minuty.

Połowę masy wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki. Kiedy wierzch będzie lekko zastygnięty, wylać połowę musu malinowego. Wstawić do lodówki, kiedy lekko zastygnie, wylać resztę masy jogurtowej. Na koniec znów mus malinowy.

Smacznego :)
Składniki:

Biszkopt:

    4 jajka
    130 g cukru
    90 g mąki
    40 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka letniej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Konfitura wiśniowa:

    2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)
    4 łyżki soku z pomarańczy
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżeczki żelatyny

Poncz:

    woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)
    50 ml wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo alkoholu w cieście, dajcie mniej)

ponadto:

     kilkanaście biszkoptów "kocie języczki" 
    masa do karpatki
    płatki migdałów do dekoracji

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce cukru. Następnie, kolejno żółtka.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać.

Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić.

Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Mieszankę wlać do konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.

Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.

Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.

2/3 masy rozprowadzić na konfiturze. Następnie ściśle układać biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.

Wstawić na 1 godz. do lodówki.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.

Smacznego :)
Składniki:

masa adwokatowa

    700 ml mleka
    1 szkl. cukru
    1/2 cukru wanilinowego
    2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    200 g miękkiego masła
    180 ml likieru "Adwokat"

ponadto:

    herbatniki kakaowe ok. 500g

Sposób wykonania:

Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Można na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników (najlepiej jak będą prostokątne, moje jednak były owalne i bez środków, jeżeli dostaniecie tylko takie, układajcie kolejne warstwy tak, by wzór się nie powtórzył tzn. jeśli jedną warstwę herbatników ułożycie poziomo to drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Chodzi o to by puste miejsca w herbatnikach nie nakładały się na siebie w kolejnych warstwach ).

Odkładamy 5 łyżek masy. Pozostałą dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę ciastek.

Na trzecią rozsmarowujemy odłożony krem. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.

Smacznego :)
Składniki: (ok 10 krokietów)

    25 dkg ugotowanych ziemniaków
    25 dkg brokuła
    1 jajko
    15 dkg startego sera żółtego
    sól
    pieprz

panierka:

    1 rozmącone jajko
    mąka
    bułka tarta
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.

Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.

Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Składniki:

    4 pokrojone i zamrożone banany
    1 łyżka masła orzechowego
    1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

Banany wyjąć z zamrażarki. Odstawić na chwilę, aby trochę zmiękły. Miód, masło orzechowe i banany umieścić i misie blendera i dokładnie zmiksować. Od razu podawać. Można dodatkowo polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.

Smacznego :)
dekoracja babeczki :)
Składniki:

na sernik

    750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
    250 serka mascarpone
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy

ponadto

    750 ml śmietanki 30 %
    3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
    2 łyżki cukru pudru
    około 20 małych bez
    10 truskawek

Sposób wykonania:

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

Smacznego:)
Składniki:

    500 ml śmietanki 30
    2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
    2 łyżki cukru pudru
    ok. 20 bez (przepis na bezy znajdziecie TU

frużelina jagodowa

    25o g mrożonych jagód
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.

 

Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.

Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

Smacznego :)
Składniki:

biszkopt

    6 jajek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    100 g mąki ziemniaczanej
    220 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 ml oleju


masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)

    2 budynie waniliowe
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka mąki
    3 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    200 g masła (w temp. pokojowej)

ponadto

    2 kg jabłek
    cukier (według uznania i słodkości jabłek)
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączenia
    granola do posypania

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto na biszkopt.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.

Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć.  Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.

Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Krem podzielić na pół.

1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć,

wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą (przepis na granolę znajdziecie TU ) lub startą czekoladą.

Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.

 

Smacznego :)
Składniki:

    2 płaty ciasta francuskiego
    cukier poder do posypania

krem

    6 żółtek
    2 szklanki mleka
    220 ml śmietanki 30%
    150 g cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    220 g masła w temp. pokojowej

Sposób wykonania:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej jeden płat ciasta i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200C ok 25 minut. Gdyby ciasto bardzo rosło w czasie pieczenia, otworzyć piekarnik i znów nakłuć widelcem.

Czynność powtórzyć z drugim płatem ciasta.

Przygotować krem:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Miękkie masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Na dnie blachy ułożyć jeden blat ciasta (nakłuwaną stroną na wierzch). Na ciasto wyłożyć krem, wyrównać.

Drugie ciasto pokroić na 20 równych kawałków. Najlepiej nożem do pizzy.

Ułożyć je na kremie (ponakłuwaną stroną do dołu). Obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Składniki:

spód

    220 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie
    40 g miękkiego masła

ponadto

    3 banany
    ok. 400 g kajmaku z puszki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    250 g śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    kakao 

Sposób wykonania:

Herbatniki, wraz z masłem zmiksować blenderem. Mieszanką herbatnikową wyłożyć dno tortownicy o śr. 22 cm. Wstawić na chwilę do lodówki, by lekko stężała. Łatwiej będzie rozsmarować kajmak.

Masę kajmakową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

Banany obrać. 2 pokroić w plastry i lekko skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na masie kajmakowej. Pozostałego banana pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną. Wszystko wyłożyć na banany. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego :)
Składniki:

    ok. 250 g mrożonego mango ( jeden dojrzały owoc bez pestki)
    1 banan
    1 łyżka soku z cytryny
    wiórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:

Mango obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i zamrozić. W blenderze umieścić banana, zamrożone mango i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Gdyby mus nie był od razu ładnie kremowy, odczekać chwilę, by mango lekko się rozmroziło i zmiksować ponownie. Natychmiast podawać oprószone wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)
Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)

masa:

    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
    duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)

ponadto:

    Paczka herbatników ( 180 g)
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    garść płatków migdałów
    10 sztuk małych bez

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać. Powinien powstać gęsty budyń.

Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując. Powinna powstać
gładka masa.

Masę można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo dobrze smakuje w Pani Walewskiej.

Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.

Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.

Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.

Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).

Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru.

Bezy pokruszyć. Mieszanką bez i migdałów udekorować ciasto.

Smacznego :)
Składniki:

    1 szklanka liści szpinaku
    2 niewielkie ogórki ze skórką
    garść liści mięty
    1/2 szklanki truskawek lub banan

Truskawki i ogórki pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać szpinak, miętę i odrobinę wody. Jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.

Koktajl działa ożywczo, oczyszczająco i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.

Więcej zszywek ze źródła

kuchnianaobcasach.blogspot.com

Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami Z kaszą manną Ryba w sosie cytrynowym, przepis po kliknięciu na zdjęcie :) Składniki:

    miąższ z 1 pomarańczy
    200 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżeczki miodu
    plasterek imbiru
    odrobina skórki ze otartej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Miąższ z pomarańczy wraz z plasterkiem imbiru miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt naturalny oraz miód do smaku i miksujemy dalej do uzyskania gładkiego, jedwabistego koktajlu. Wlewamy do szklanek, a na wierzchu przybieramy odrobiną skórki ze otartej pomarańczy. Smacznego! Składniki:

    3/4 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3-4 orzechy włoskie
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka miodu
    kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą do wysokości płatków, tylko tyle aby je zakryć wodą. Odstawiamy na całą noc.  Rano do płatków dodajemy sok z cytryny, jogurt, jabłko i resztę bakalii, dosładzamy do smaku miodem. Smacznego! Składniki:

    10 łyżek płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    ok. 350-400 ml mleka
    miód


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane zalewamy mlekiem i stawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy całość spęcznieje i wchłonie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Gotową owsiankę polewamy miodem i podajemy. Smacznego! Składniki:

    125 ml jogurtu naturalnego
    5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
    2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
    2-3 łyżki tartych migdałów
    płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego! Składniki:

    400 g płatków owsianych
    50 g pestek słonecznika Kresto
    50 g ziaren sezamu Kresto
    50 g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    5-6 łyżek miodu
    75 g rodzynek Kresto
    75 g suszonej żurawiny Kresto
    100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.
Przypnij Polub Komentuj
  109

Składniki:

400 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika Kresto
50 g ziaren sezamu Kresto
50 g siemienia lnianego
4 łyżki oleju słonecznikowego
5-6 łyżek miodu
75 g rodzynek Kresto
75 g suszonej żurawiny Kresto
100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy, a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry