Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

pyszności

...
Mrożone truskawki, jogurt grecki, miód i sok z cytryny. Pyszne i zdrowe.
Makaron z tartą cukinią i boczkiem -

Składniki, 2 porcje:

• 2 porcje makaronu (około 120 g)
• 100 - 150 g boczku
• 100 - 150 g cukinii
• 1 łyżka masła
• około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)


Sos:
• 2 żółtka
• 1 pełna łyżka serka mascarpone*
• 1 łyżka miękkiego masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine

* można zastąpić 3 łyżkami gęstej śmietany kremowej około 30%


Przygotowanie:
Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzić makaron pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody. Makaron z wodą włożyć z powrotem do gorącego jeszcze garnka, dodać zawartość patelni, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.

Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć. Jeśli sos wydaje się nam za rzadki, można na chwilkę ustawić garnek z powrotem na malutkim ogniu. Sos będzie gęstniał w miarę upływu czasu, nawet gdy makaron będzie już wyłożony na talerze. Z tego powodu makaron najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

Boczek można zastąpić kurczakiem.
Spód do tarty:

    300-320 g pełnoziarnistych herbatników
    120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

    500 ml śmietany 30%
    150 g białej czekolady
    100 g wiórków kokosowych

W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia.

Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Masę kokosową rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej spodzie. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Składniki:
mrożone:
- kilka różyczek brokuła
- garść fasolki szparagowej
- garść małych marchewek
- garść kukurydzy
- garść plastrów ziemniaka
- garść papryki zielonej
świeże:
- pół cebuli drobno pokrojonej
- garść pieczarek


Składniki mieszanki ziołowej:
- oregano pół łyżeczki
- pieprz czarny mielony szczypta
- majeranek pół łyżeczki
- bazylia pół łyżeczki
- czosnek granulowany pół łyżeczki
- świeża natka pietruszki kilka gałązek




Wykonanie:


Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, najpierw podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry, oraz cebulę. Następnie wrzucić warzywa i podsmażać co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania przygotować mieszankę ziołową z wszystkich ziół oraz świeżej natki, i dołożyć do warzyw.

Jeżeli nie lubicie mrożonych warzyw, możecie użyć świeżych, lecz najpierw trzeba je zblanszować kilka minut w lekko posolonej wodzie.

Podawać na przykład z ryżem :)

Smacznego!
Składniki:

makaron spaghetti 200 g (pół opakowania)
0,5 kg parówek
1 puszka pomidorów 410 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
100 ml wody
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta pieprzu i soli
najlepiej świeże zioła - bazylia, oregano, pietruszka



Wykonanie:

Parówki odwijamy z folii i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Bierzemy po 5-6 suchych nitek makaronu i wkłuwamy w kawałek parówki po czym przesuwamy ją do środka. Ja zrobiłam po dwa kawałki na każde 5 nitek.
W rondlu wstawiamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy makaron. Następnie zmniejszamy palnik, przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy przez około 8 minut. By makaron był sprężysty (al dante). 

Odcedzamy.
Składniki na 5 dużych porcji:

    makaron Tagliatelle opakowanie 400 g
    jedna podwójna pierś z kurczaka
    zielony groszek 400 g, użyłam mrożonego
    żółty ser np. Gouda (ma niska temperaturę topnienia) - 20 dag w kawałku
    śmietana 12% kremowa, 1 opakowanie 250 ml
    2 duże ząbki czosnku
    łyżka przyprawy Curry
    sól, pieprz, papryka czerwona ostra (w proszku) do smaku
    tłuszcz do podsmażenia mięsa

Wykonanie:

Pierwszą czynnością podczas przygotowania jest gotowanie makaronu, gotujemy go andante ( 7 minut). Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać dużą patelnię z odrobiną tłuszczu, włożyć czosnek i mięso, podsmażać z solą, pieprzem i przyprawą curry.

W między czasie nastawić wodę w garnku potrzebną do ugotowania groszku. Ten mrożony wystarczy tylko zagotować. Odcedzić.

Zetrzeć żółty ser na tarce z drobnymi oczkami.

Gdy pierś jest już miękka, dodać do niej śmietanę (uprzednio wyłączyć palnik). By się nie zważyła najpierw dodać do niej troszkę gorącego tłuszczu z mięsa i połączyć. Całość wymieszać. Dodać groszek i na końcu tarty żółty ser. Podgrzać, ale nie gotować.

Ugotowany w tym czasie już makaron odcedzić, do gorącego przelać sos i połączyć.

W razie potrzeby dosypać pieprzu, soli, czy papryki.
Składniki na jedną zapiekankę:

    1 przyprawa kebab/gyros
    2 woreczki ryżu 
    2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
    1 słodka papryka czerwona
    5 sztuk ogórków korniszonów
    majonez
    ketchup
    żółty ser - 30 dag
    mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 cebula
    łyżka oleju do podsmażenia mięsa


Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia. 

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby). Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera - około 20 minut.

Smacznego! ;)
Składniki na DUŻĄ BLASZKĘ prostokątną, by zrobić naczynie jak na zdjęciu trzeba skorzystać z połowy porcji:

    0,5 kg żółtego sera
    0,5 kg szynki drobiowej
    3 zupki chińskie rosół - łagodne
    puszka kukurydzy konserwowej
    słoik 1 litowy ogórków konserwowych
    duża czerwona papryka

Wykonanie:

Makaron z zupek (bez przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy. Kukurydzę także odsączyć. Wszystkie składniki (trochę sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie lub trzy przyprawy z zupek. Lepiej dwie, ponieważ zapiekanka wzmocni swój smak po upieczeniu (trzeba sprawdzać smak pod siebie). Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać żółtym serem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera, ja zapiekam z włączoną funkcją termoobiegu w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!
Składniki:
na ciasto:

    20 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    szczypta soli
    50 ml wody

na farsz:

    pół brokuła 
    200 ml gęstej śmietany 12%
    4-5 jaj
    sól i pieprz jako przyprawy
    1 ząbek czosnku
    ser żółty 10 dag
    cebula 1 sztuka (średniej wielkości)
    bazylia suszona - łyżeczka, lub kilka gałązek świeżej

Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu, zagnieść ze sobą na gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do tart wyłożyć równo ciastem (po brzegi). Ciasto zapiekać na dwa razy - pierwszy raz by je upiec, drugi raz by upiec farsz. Tak więc wstawiamy blaszkę z ciastem na około 20 minut do nagrzanego piekarnika, ciasto powinno odejść od brzegów formy. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni (piekarnik elektryczny/gazowy) na środkowej półce.

W tym czasie przygotować masę jajeczno - śmietanową. 
Brokuła wrzucić na wrzątek, gotować 4 minuty. Od warzywa odciąć ładne różyczki. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza brokułami, czyli: pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, jaja, śmietanę, bazylię oraz pieprz i sól ( do smaku wg. uznania). Zmiksować na jednolitą masę.

Wyjąć ciasto z piekarnika, zrobić to bardzo szybko i ostrożnie. Wylać masę na ciasto, ułożyć brokuły i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Zapiekamy na złoty kolor. 

Quiche podajemy już lekko przestygnięte, po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Składniki:

    2 serki mascarpone 500 g
    550 ml śmietanki kremówki (36 lub 30%)
    3 tabliczki białej czekolady (300g)
    150 g wiórków kokosowych
    Herbatniki typu  Petit Beurre lub inne około 200 g


Ponadto: papier lub folia do wyłożenia formy. Użyłam kwadratowej 20/20 więc jeśli użyjecie większej ciasto będzie troszkę niższe i będzie potrzeba więcej herbatników. Swoje ciasto pokroiłam na równe kwadraty, z każdej strony na 3 części powstało 9 sporych kostek. Oczywiście wg uznania można pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotowanie:
Formę wykładamy dokładnie folią lub papierem by można było z łatwością wyciągnąć ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodajemy 100 ml śmietanki i energicznie mieszamy by się oba składniki połączyły, tworząc jednolity sos. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mascarpone ubijamy z pozostałą śmietanką kiedy masa będzie widocznie gęstniała dodajemy 100 g wiórków i czekoladowy sos. Wszystkie składniki dalej miksujemy, aż powstanie gęsty krem (śmietanka się ubije na sztywno). Nie miksujemy zbyt długo by masa się nie zwarzyła tylko do momentu zgęstnienia.
¾ masy rozsmarowujemy na herbatnikach, wyrównujemy powierzchnie i układamy pozostałe herbatniki. Na nie wykładamy pozostałą masę i wysypujemy po całej powierzchni pozostałe wiórki.
Bardzo ważne by trochę masy pokrywało górną warstwę herbatników, ponieważ dzięki temu one zmiękną na tyle że z łatwością będzie można kroić ciasto na kawałki. Nie ważne czy będą połamane na kawałki by pokryć dno, czy wierzch ciasta bo wierzchnia warstwa masy wszystko ukryje. Ponadto pozostałe wiórki łatwiej się przykleją do kremu, należy je jeszcze delikatnie docisnąć dłonią by niektóre z nich wtopiły się w ciasto tworząc śnieżno-kokosowy kożuszek na powierzchni.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie czekolada zetnie ciasto. Wyciągamy ciasto z formy, kroimy na kawałki i gotowe.
Smacznego!
Składniki na spód:
200g herbatników (można dać kakaowe)
100g masła

Składniki na warstwę karmelową:
400g masy kajmakowej z puszki
80g orzeszków ziemnych solonych

Składniki na sernik:
1/2 kg sera mielonego (na sernik)
250 ml śmietany kremówki 30%
100g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

ok. 60g czekolady mlecznej lub
gorzkiej na wierzch

Herbatniki zmiksować w blenderze na okruszki
lub włożyć w woreczek i pokruszyć wałkiem.
Masło rozpuścić i wlać do herbatników.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy
o wymiarze 20-22 cm wyłożonej papierem
do pieczenia lub folią spożywczą. Uklepać ręką tak,
żeby zachodziło troszkę na boki(ok.1 cm).
Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie wylać
karmel z puszki i wrzucić orzeszki.
Wstawić ponownie do lodówki. 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno
z dodatkiem cukru pudru. Ser- powinien mieć
temperaturę pokojową- połączyć z rozpuszczoną
i przestudzoną czekoladą. Do masy serowej dodawać
po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Na końcu wlać ostudzoną  a najlepiej lekko już 
tężejącą żelatynę. Wymieszać i wylać masę
na warstwę karmelu z orzeszkami.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować startą na tarce czekoladą.
Słodkie ciasto kruche 
(przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 

    250 g mąki pszennej (dałam krupczatki)
    0,5 łyżeczki soli
    110 g drobnego cukru
    150 g masła w temp. pokojowej
    3 żółtka

Krem budyniowy

    2 szkl. mleka
    budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej)
    200 g masła
    kilka kropli aromatu migdałowego
    3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) 

 Glazura

    ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości

Przygotowanie

    Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.
    Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.
    Przygotowanie tarty.  Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.
    Glazura. Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach.
    Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.

Smacznego
Muffiny bananowo – karmelowe.
/ na 12 średniej wielkości muffinków. Zdecydowanie za mało /
źródło - ten przepis

2 banany
2 jajka
40 g drobnego cukru
80 g masła, stopionego
100 g sosu karmelowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozgnieść widelcem banany /nie rozgniotłam ich na całkowitą miazgę, gdzie niegdzie pozostały dość spore kawałki banana/, dodać do nich jajka, masło, cukier, sos karmelowy oraz mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.

Wymieszać wszystkie składniki łyżką /nie miksować/.

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Formy do muffinków /użyłam silikonowych/ napełnić do ok. 2/3 wysokości.
Piec ok. 20 min. Moje muffinki były gotowe już po 18 minutach, ale jak słusznie pisze Liska, wszystko zależ od ich wielkości.

Są c u d o w n e !
Naprawdę, bardzo bardzo gorąco polecam :)

Smacznego!
Składniki: 

Spód:

    100 g gorzkiej czekolady
    50 g białej czekolady
    100 g masła
    50 g płatków migdałowych
    80 g płatków kukurydzianych

Masa:

    250 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
    500 g serka waniliowego

Mus:

    800 g truskawek
    125 g cukru
    1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera 


O mnie

Witam serdecznie!

Mam na imię Teresa, mieszkam w Trójmieście i od przeszło trzydziestu lat pracuję w firmie Dr. Oetker w Gdańsku. Moje życie, zarówno zawodowe jak i prywatne, kręci się wokół pieczenia i gotowania, dlatego założyłam ten blog. Daje mi on możliwość dzielenia się z Wami moją pasją i jej efektami czyli moimi przepisami kulinarnymi.

Życzę miłej lektury i smacznego :-)

Partnerem bloga jest Dr.Oetker

Pani Tereska na Google+
Kategorie przepisów

    Ciasta
    Domowa piekarnia
    Ciasteczka
    Babeczki
    Dekorowanie
    Desery
    Serniki
    Torty
    Dla dzieci
    Przetwory
    Wytrawne
    Okazje
    Wideo
    Konkursy

Archiwum

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Opublikowane: 17-05-2012
Drukuj
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sezon na truskawki uznaję za rozpoczęty! :-) Aby uczcić tę okazję postanowiłam przygotować z moich świeżutkich truskawek sernik na zimno z musem truskawkowym. Do tego szybki spód bez pieczenia z płatków kukurydzianych, migdałowych i czekolady i chwilę później częstować już mogę moich bliskich jednym z moich ulubionych ciast.

Przygotowanie:

Sernik będę przygotowywała w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia.

Do miski wkładam pokruszoną czekoladę gorzką i białą, dokładam masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Możemy również skorzystać z mikrofalówki. Do rozpuszczonych czekolad dokładam płatki migdałowe i kukurydziane i wszystko dokładnie mieszam. Czekoladową masę przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.

Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno dodając cukier puder. W drugiej misce przygotowuję żelatynę. Wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewam żelatynę, łączę mikserem i dokładam bitą śmietanę. Wszystko razem miksuję na niskich obrotach. Gotową masę wykładam do tortownicy, wyrównuję i odstawiam z powrotem do lodówki do stężenia.

Truskawki myję i od...
Przepis :
Galaretka z granatem:
• 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
• 2 łyżeczki ciepłej wody
• 1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu (czytaj uwagi poniżej)
• 2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu
• 2 łyżki cukru

Kokosowa Panna Cotta:
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• 2 łyżki ciepłej wody
• 2 szklanki (500 ml) śmietanki kremowej UHT 30%
• 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
• 1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości

Syrop z granatu:
• 1 szklanka (250 ml) soku z granatu
• 1/2 szklanki (110 g) cukru
• 1/4 szklanki ziarenek granatu
Potrzebne też będą: 4 filiżanki, każda po 125 ml

Przygotowanie:
Galaretka z granatem: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać sok z granatu, dodać ziarenka z granatu oraz cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści w gorącym soku (nie zagotowywać). Galaretkę wlać do 4 natłuszczonych (delikatnym olejem roślinnym) filiżanek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 1/2 - 1 godzinę.
Kokosowa Panna Cotta: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać śmietankę, cukier puder i wiórki kokosowe, mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie zagotowywać). Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Ostudzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 2 - 3 godziny.
Syrop z granatu: Do rondelka wlać sok z granatu, wsypać cukier i na średnim ogniu mieszać aż się rozpuści. Gotować przez około 8 minut, aż syrop zgęstnieje. Lekko ostudzić i wymieszać z ziarenkami granatu.
Desery wyłożyć na talerzyki (w razie potrzeby obkroić nożem przy samym brzegu filiżanki). Podawać z ciepłym syropem i ziarenkami granatu.
Galaretka z Granatu:

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ziarenka granatu - odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejąca galaretkę przelewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Tarta z owocami lata
/przepis zainspirowany tartą Liski/

Na spód:

250g mąki pszennej
150g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
4 łyżki cukru
szczypta soli
3 – 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

ok. ½ kg owoców  /*u mnie jagody, maliny i wydrylowane wcześniej wiśnie/
100ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
50g mąki pszennej
2 duże jajka

garść świeżych liści bazylii, do posypania


Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty /*piekłam tartę w formie o średnicy 28cm/.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. C.

Na wylepiony spód wysypujemy owoce. W dużej misce miksujemy jajka z cukrami, śmietanką i mąką, wylewamy całość na owoce.
Tartę pieczemy ok. 40 min*, brzegi powinny być wyraźnie upieczone, a wierzch ścięty i zarumieniony.
/Uwaga! Jeśli chcecie, żeby spód tarty był idealnie kruchy, można śmiało podpiec go przez 10 – 15 min, przed wyłożeniem owoców i masy. A następnie dopiekać przez kolejne 30 – 40 min./

Najlepiej jeść na dworze, twarzą do słońca.
Z kubkiem aromatycznej kawy….

Najpyszniejsza jeszcze na ciepło.
Tarta na kruchym spodzie, z czereśniami i kremem mascarpone.


Na spód:

250g mąki pszennej
150g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
4 łyżki cukru
szczypta soli
3 – 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

ok. 0,5kg dużych czereśni, wydrylowanych


Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy spożywczą folią żeby nie obeschła i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej odrobiną masła. /*piekłam tartę w formie o średnicy 28cm/.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. C.
Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika, pieczemy ok. 20 min, aż będzie równomiernie zarumieniony. Odstawimy do c a ł k o w i t e g o wystudzenia.

Krem mascarpone:
/przepis z Kwestii Smaku/ 

500g serka mascarpone
350ml śmietanki kremowej 30%, schłodzonej
5 łyżek cukru

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i mieszamy na gładką masę.


Na wystudzony spód wykładamy masę mascarpone. Na to wrzucamy wydrylowane czereśnie, lekko dociskamy.
Podajemy schłodzone.


Smacznego!
Tarta ze śliwkami i mascarpone
/Tarta o średnicy 24cm. Przepis z magazynu Kuchnia nr 09/2014, lekko zmodyfikowany/


Na kruchy spód:

120 g zimnego masła
70 g cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
(opcjonalnie) 1 łyżka zimnej wody


Nadzienie:

500 g mascarpone* (dałam trochę mniej, ok 400g)
2 jajka
80 g cukru
ok. 400 - 500 g dojrzałych śliwek


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 min. 
Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tarty. 
Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st. C. 

Mascarpone miksujemy z jajkami i cukrem. Masę wykładamy na podpieczony spód. 
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki. Posypujemy wierzch tarty owocami. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. 
Pieczemy ok 30 - 40 min. Brzegi ciasta powinny być ładnie zarumienione a środek ścięty. (Uwaga! Po wstawianiu do piekarnika, krem mascarpone zrobi się rzadki a śliwki się ‚podtopią’ - nie martwcie się, tak ma być :) Na koniec całość ładnie się ścina)

Ciasto kroimy dopiero po  z u p e ł n y m  wystudzeniu! (najlepiej po kilku godzinach w lodówce)


Smacznego!
Pumpkin pie z cytrynowym kremem mascarpone. 
/tarta o średnicy 24 - 26 cm. Na podstawie tego przepisu/

Na kruche ciasto:

200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
70 g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka bardzo zimniej wody


Nadzienie:

400 g purée z dyni*
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
2 duże jajka
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka przyprawy do piernika


Cytrynowy krem mascarpone:

1 opakowanie (250g) serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z jednej cytryny

kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji



Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto (najwygodniej przy pomocy malaksera). Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

* Jak przygotować puree z dyni? 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Dynię kroimy, w półksiężyce, wyciągamy ze środka pestki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy aż dynia będzie miękka (sprawdzamy widelcem). Upieczoną dynię miksujemy na gładkie puree (użyłam dyni Hokkaido i zmiksowałam ją ze skórką. Inne dynie musicie obrać ze skóry a do puree wykorzystać tylko miękki miąższ)

Puree z dyni krótko miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Stosunek dyni do mleka powinien wynosić 1:1, dlatego wygodnie jest odmierzyć puree pustą puszką po mleku :)
Do masy dodajemy 2 jajka, krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Doprawiamy do smaku przyprawą do piernika i cynamonem (możecie tu śmiało poeksperymentować, dajcie szczyptę kardamonu, imbiru, przyprawy do grzańca?). 

Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na podsypanym odrobiną mąki blacie, wykładamy ciastem formę do tarty. Spód do tarty przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypujemy obciążenie (np suchy groch lub fasolę). Pieczemy ok 20 - 25 minut, na lekko złotobrązowy kolor. 
Po tym czasie wyciągamy spód, ściągamy papier z obciążeniem i wylewamy dyniowe nadzienie. 
Pieczemy ok 15 minut, aż środek tatry będzie ścięty. 

W międzyczasie przygotowujmy krem mascarpone. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 

Tartę studzimy, (opcjonalnie) posypujemy pomarańczową skórką, kroimy. 
Podajemy z łyżką schłodzonego, cytrynowego mascarpone. 


Smacznego!
Tarta z musem malinowym
(na tartę o średnicy 26 cm
Przepis na mus malinowy - od Marthy Steward)


Na kruchy spód:

150 g mąki pszennej
100 g niesolonego masła
60 g cukru
1 łyżka bardzo zimnej wody


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (zrobiłam to w kilka sekund w food processorze). Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi. 

Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. 

Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi). 
Pieczemy ok 25 - 30 minut, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona. 


W międzyczasie przygotowujemy mus malinowy.


Mus malinowy:

500 ml śmietanki kremówki (30% albo 36% tłuszczu), schłodzonej
jedna łubianka świeżych malin
6 łyżek cukru
2 i 1/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny


Maliny miksujemy na pure, przecieramy mus przez sito (tak aby na sicie zostały same, maksymalnie suche pestki). Ja robię to od razu do garnuszka w którym będę podgrzewać mus. 
Żelatynę łączymy w małej miseczce z sokiem z cytryny, starannie mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, aż napęcznieje. 

Przetarty mus z malin podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier, a kiedy mus zacznie lekko bulgotać, żelatynę z cytryną. Mieszamy aż żelatyna i cukier zupełnie się rozpuszczą, ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia na ok 20 min ( w chwili łączenia malin ze śmietanką, mus nie może być gorący!).
(Uwaga, skosztujcie malin zanim ściągniecie je z ognia, jeśli owoce nie były wystarczająco słodkie, może trzeba będzie dodać więcej cukru - jak lubicie)

W dużej misce ubijamy na sztywno śmietankę z dwoma łyżkami cukru. 
Łączymy ubitą śmietanę z przestudzonym przecierem malinowym, mieszamy starannie od dna gumową szpatułką. 

Wylewamy mus na wystudzony kruchy spód. Wyrównujemy wierch, wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mus malinowy się zetnie. 


Smacznego!
Składniki :  (na okrągłą formę o średnicy 24 cm)

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko

Przygotowanie :

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz schłodzone masło, które siekamy na drobne kawałki.

2. Dodajemy jajko i energicznie zagniatamy ciasto.

3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

4. Po wyjęciu z lodówki z  ciasta musimy rozwałkować koło o średnicy trochę większej niż sama forma. Następnie układamy ciasto w formie dokładnie dociskając do dna i brzegów. Wstawiamy do lodówki jeszcze na czas nagrzewania piekarnika.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wyjmujemy ciasto z lodówki nakrywając je folią aluminiową. Na folię wykładamy suchy groch albo ceramiczne kulki do pieczenia, by obciążyć ciasto. Możemy też położyć na folię kawałki jabłka.

6. Pieczemy ciasto 15 minut, po czym wyjmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.


Przepis na krem do tarty :

Poniżej podam Wam składniki na taką ilość kremu, którą pokryłam jedną dużą tartę i dwie małe tarteletki. Możecie na wyczucie składniki dopasowywać do Waszych potrzeb.

Potrzebujemy :

2 serki mascarpone 250 g 
7 łyżeczek cukru pudru
7 łyżeczek śmietanki 30% do ciast i deserów

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w misce, robiąc to raczej energicznie bo mascarpone jest dość zbite i niezbyt łatwo zmieszać je z rzadką śmietanką. Jak lubicie bardzo słodki krem to dodajcie więcej cukru pudru.

I gotowe !

Na wystudzoną tartę wykładamy krem a na wierzch wsypujemy owoce granatu lub żurawinę pokrojoną na połówki, wcześniej zasypaną cukrem.

Smacznego :-)
Składniki:
Ciasto

    250 g mąki
    5 g świeżych drożdży
    ok. 80 ml ciepłej wody (ja dałam więcej)
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki soli 

Dodatkowo

    1 jajko        
    ulubione zioła do posypania 

Z drożdży oraz odrobiny wody, cukru oraz odrobiy mąki robimy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.  Gdy zacznie pracować, łączymy go z pozostałymi składnikami (w razie potrzeby należy dodać odrobinę więcej wody - ja przynajmniej musiałam) i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 45-60 minut.
W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz.

Farsz

    ok. 300 g pieczarek
    2 cebule (można zastąpić szalotkami)
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz do smaku
    odrobina suszonych ziół - oregano, bazylia, tymianek
    1-2 łyżki oliwy z oliwek

Pieczarki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i podduszamy. Następnie, dodajemy pieczarki i zioła, dusimy je, aż będą miękkie. Na sam koniec dodajemy przyprawy (ilość wedle upodobań). Farsz studzimy.
Gdy ciasto urośnie, wałkujemy na cienki prostokąt, wycinamy z niego 5-6 prostokątów (u mnie 5). Umieszczamy na nich farsz i zlepiamy je wzdłuż dłuższej krawędzi, a także końce (ja lekko je zawinęłam, aby farsz nie wychodził poza bułeczkę). Bułeczki ułożyłam zlepieniem do spodu blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch nacinamy kilka razy pod skosem, smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami  (u mnie oregano, tymianek i bazylia).
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut.

Podajemy lekko przestudzone, ale nadal ciepłe.

Sos czosnkowy

    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    odrobina soli i pieprzu

Wszystkie składniki łączymy, wstawiamy na chwilę do lodówki. Bułeczki podajemy z sosem.
Smaczego!
Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 30cm )

ciasto

    150 g suchego maku
    100 g wiórków kokosowych
    100 g drobnego cukru
    100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
    8 białek
    4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )

masa

    4 żółtka
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy ( bez cukru )
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki wiśniówki
    250 g miękkiego masła


ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

    450 g wiśni mrożonych
    4 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyna:

    100 g białej czekolady
    200 g śmietanki 30%
    1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku ...
...

Więcej zszywek ze źródła

kuchnianaobcasach.blogspot.com

Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy Zapiekanka makaronowa z rybą, cukinią i pomidorkami Z kaszą manną Ryba w sosie cytrynowym, przepis po kliknięciu na zdjęcie :) Składniki:

    miąższ z 1 pomarańczy
    200 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżeczki miodu
    plasterek imbiru
    odrobina skórki ze otartej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Miąższ z pomarańczy wraz z plasterkiem imbiru miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt naturalny oraz miód do smaku i miksujemy dalej do uzyskania gładkiego, jedwabistego koktajlu. Wlewamy do szklanek, a na wierzchu przybieramy odrobiną skórki ze otartej pomarańczy. Smacznego! Składniki:

    3/4 szkl. płatków owsianych
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jabłko
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3-4 orzechy włoskie
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    1 łyżka miodu
    kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą do wysokości płatków, tylko tyle aby je zakryć wodą. Odstawiamy na całą noc.  Rano do płatków dodajemy sok z cytryny, jogurt, jabłko i resztę bakalii, dosładzamy do smaku miodem. Smacznego! Składniki:

    10 łyżek płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    ok. 350-400 ml mleka
    miód


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, wiórki kokosowe i siemię lniane zalewamy mlekiem i stawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy całość spęcznieje i wchłonie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Gotową owsiankę polewamy miodem i podajemy. Smacznego! Składniki:

    125 ml jogurtu naturalnego
    5 suszonych śliwek + 1 do dekoracji
    2-3 łyżki otrąb (u mnie żytnie i owsiane)
    2-3 łyżki tartych migdałów
    płatki migdałów do dekoracji


Sposób przygotowania:
Śliwki drobno siekamy.
Na dno szklaneczki wykładamy 1/3 części jogurtu.
Posypujemy ok. 1 łyżki otrąb i tartych migdałów.
Wykładamy połowę porcji posiekanych śliwek.
Ponownie wykładamy porcję jogurtu i reszty składników.
Ostatnią warstwę stanowi jogurt.
Wierzch dekorujemy całą śliwką i płatkami migdałowymi, posypujemy tartymi migdałami i odrobiną otrąb. 
Podajemy.
Przed podaniem jogurt można schłodzić.
Smacznego! Składniki:

    400 g płatków owsianych
    50 g pestek słonecznika Kresto
    50 g ziaren sezamu Kresto
    50 g siemienia lnianego
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    5-6 łyżek miodu
    75 g rodzynek Kresto
    75 g suszonej żurawiny Kresto
    100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy,  a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.
Przypnij Polub Komentuj
  129

Składniki:

400 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika Kresto
50 g ziaren sezamu Kresto
50 g siemienia lnianego
4 łyżki oleju słonecznikowego
5-6 łyżek miodu
75 g rodzynek Kresto
75 g suszonej żurawiny Kresto
100 g całych migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki granoli poza rodzynkami i żurawiną mieszamy z olejem i miodem.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160-170°C przez około 30-40 minut, mieszając w trakcie pieczenia co 10 minut.
Po upieczeniu granolę studzimy, a następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju przez kilka tygodni.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry