Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

''''
Cukinia, ser, salami
przekąska
Zapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku 

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Ciasto Snickers bez pieczenia - pyyyycha! - jak zrobić
sałatka z zupek chińskich
lasagne z chleba
Żółta sałatka ryżowa z kurczakiem
Znowu zapraszam na żółtą sałatkę. Tym razem z żółtiutkim ryżem oraz kuczakiem. Do zabarwienia składników użyłam kurkumy ale jeśli ktoś lubi można też użyć curry.

składniki:

2 woreczki ryżu u mnie paraboliczny
500 g piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
majonez ok 3-4 łyżki
kurkuma
przyprawa gyros do kurczaka
olej do smażenia

Ryż ugotować we wodzie z dodatkiem kurkumy, ja dodałam płaską łyżeczkę i wystudzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić przyprawą gyros oraz niewielką ilością kurkumy Usmażyć na oleju i wystudzić.  Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem.

Polecam też:
Żółtą sałatkę z tortellin
Pizza twist - ilovebake.pl
CIASTO KUBUŚ
kremowe ciasto z dodatkiem soku przecierowego

Znane i lubiane ciasto na wszelkie dziecięce uroczystości, przygotowane na marchewkowym soku przecierowym. Najczęściej do ciasta dodawany jest Kubuś (skąd nazwa), ale warto poeksperymentować z różnymi smakami i różnymi przecierami (piękny kolor i smak daje przecier burak - marchew - dynia). Ciasto jest interesujące i orzeźwiające, a biszkopt mocno nasączony ponczem cytrynowym. No cóż, smakuje nie tylko maluchom ;-). 

Składniki na biszkopt:

4 jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły. 

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzić.

Nasączenie:

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Sok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej wody by w sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, odłożyć.

Składniki na krem przecierowy:

1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (użyłam dokładnie takiego soku - ananas, marchewka, banan, mango)
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 op.= 40 g)
cukier (niekoniecznie, w zależności od tego, czy znajduje się on w soku, dodałam 2 łyżki)
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Z soku przecierowego i budyniu w proszku ugotować budyń. W tym celu 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w naczyniu obok wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok. Rozrobione budynie wlać na wrzątek, doprowadzić do wrzenia i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem (jego dodatek zależy od soku) utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać budyń przecierowy, łyżka po łyżce, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia.

Masa śmietankowa:

250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kr...
babeczki - karteczki
Sałatka meksykańska
sałatka

Przepis
Sałatka meksykańska
Błyskawiczna i pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się na imprezowym stole.
Nie wymaga specjalnie skomplikowanych składników więc przygotować ją można w ostatniej chwili.

Bardzo lubię kiedy tego typu sałatki są w lodówce na co dzień, kiedy jakiś domownik zgłodnieje, zawsze mamy pod ręką sytą przekąskę.



Składniki:

200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz


Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.

Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.

Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.

Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.

Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Sałatka z kabanosem
Pyszna sałatka z kabanosami z posmakiem musztardy. Sprawdzi się na pikniku majowym.


Składniki:

- 4 kabanosy drobiowe u mnie z Biedronki, bardzo je lubię
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej papryki
- por - biała część
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy pokroić w plasterki, jajko i paprykę pokroić w kostkę, pora w mniejsze paseczki.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą oraz doprawić solą, pieprzem. 
Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i wymieszać.
Składniki:

- opakowanie drobnego makaronu
- słoik ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- puszka fasoli czerwonej
- papryka czerwona i żółta
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka majonezu Develey
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
- sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, fasolę i groszek. Ogórka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy posiekaną bazylię, zioła, sól, pieprz, majonez i jogurt. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Przekładamy do miseczek i jemy ze smakiem. Użyłam majonez firmy Develey, jest bardzo smaczny i kremowy, polecam.

Smacznego :-)
Sałatka meksykańska

 1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka czerwonej fasoli
4-5 ogórków konserwowych
200g szynki gotowanej
150-200g żółtego sera
5-6 łyżek majonezu

Kukurydzę groszek i fasolę odsącz z zalewy. Ogórki i szynkę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połącz z majonezem.
Składniki:

2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko
ok 250g pieczarek
biała część z 2 porów
majonez
pieprz
sól
koperek


Wykonanie:



Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego!
Składniki:

    brokuły
    2 szklanki makaronu muszelki
    papryka czerwona
    puszka kukurydzy
    5-6 ogórków kiszonych
    10-15 plasterków boczku wędzonego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy

Wykonanie:
Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lod
tortille z kurczakiem
Składniki:
- gotowany kurczak,
- starty ser zółty,
- kukurydza,
- 6 gotowych tortilli,

SOS BESZAMELOWY - składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

Możemy kupić gotowe tortille ;) będzie szybciej i prościej.
Tortille układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem), złączeniem do dołu. Enchiladas polewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.

Więcej zszywek ze źródła

czerrrwonaporzeczka.blogspot.com

Domowy ketchup z pomidorówŚledzie w sosie jogurtowo- koperkowym 


    6 sztuk filetów śledziowych (matijas)
    300-400g gęstego jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki posiekanego koperku
    łyżka octu winnego z białego wina
    sól, pieprz


Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy 2 razy.
Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się ładnie połączyły.Najlepsze śledzie wigilijne 


    700g śledzi typu Matijas
    400g cebuli
    2 średnie marchewki
    garść rodzynek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka octu balsamicznego
    100ml oleju
    szklanka wody
    ząbek czosnku
    2 płaskie łyżki cukru
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki gorczycy
    sól  pieprz

Śledzie moczymy w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki.
Wszystko podsmażamy na oleju.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.
Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika.
Przechowujemy w lodówce.Śledzie w sosie musztardowym 


    600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej
    100g musztardy francuskiej
    50g musztardy sarepskiej
    4 łyżki jogurtu greckiego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    łyżka cukru
    łyżka octu*
    sól, pieprz do smaku

Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*.
Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!. 

Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły.Schab gotowany w mleku 


    1-1,5 kg schabu
    1 litr mleka
    4 ząbki czosnku
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    1,5 łyżki rozmarynu
    sól, pieprz
    olej
    2 łyżki mąki
    łyżeczka musztardy

 Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nacieramy go solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Trzymamy całą noc w lodówce.
 Następnego dnia schab obsmażamy ze wszystkich stron na oleju.
W dużym garnku mieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu.
Do mleka wkładamy mięso.
Gotujemy 1,5-2 godziny, często mieszając, bo schab lubi przywierać. Co jakiś czas zmieniamy stronę schabu.
Po ugotowaniu mięso wyjmujemy. Pozostałe mleko blendujemy i zagęszczamy mąką. Dodajemy musztardę i doprawiamy do smaku. Tak powstanie fajny sos do mięsa.Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 


        3 jajka
        pół szklanki gorącej wody
        łyżeczka słodkiej papryki w proszku
        mały słoiczek koncentratu pomidorowego
        50g sera żółtego startego na tarce
        łyżka oleju
        50g skrobi ziemniaczanej
        30g mąki pszennej
        łyżeczka proszku do pieczenia
    Farsz:
        opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym
        sól
        pieprz ziołowy
        zioła prowansalskie
        czosnek granulowany

 Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna.
Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy. 
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. 
Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło.
Wyjmujemy je z blachy i studzimy.
Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące.

Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce.Prosty Sernik na zimnoSałatka z ogórków i papryki do słoików na zimęRolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Obserwuj profil
anima1

anima1 od joannadalmata67

Dodane 13.12 o 19:30 z

czerrrwonaporzeczka.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez joannadalmata67
Przypnij Polub Komentuj
  1596

Składniki:

brokuły
2 szklanki makaronu muszelki
papryka czerwona
puszka kukurydzy
5-6 ogórków kiszonych
10-15 plasterków boczku wędzonego
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany
pieprz ziołowy

Wykonanie:
Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lod

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Double
pietruszka1919
SaraDrake

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry