Składniki : (na okrągłą formę o średnicy 24 cm)
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
Przygotowanie :
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz schłodzone masło, które siekamy na drobne kawałki.
2. Dodajemy jajko i energicznie zagniatamy ciasto.
3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
4. Po wyjęciu z lodówki z ciasta musimy rozwałkować koło o średnicy trochę większej niż sama forma. Następnie układamy ciasto w formie dokładnie dociskając do dna i brzegów. Wstawiamy do lodówki jeszcze na czas nagrzewania piekarnika.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wyjmujemy ciasto z lodówki nakrywając je folią aluminiową. Na folię wykładamy suchy groch albo ceramiczne kulki do pieczenia, by obciążyć ciasto. Możemy też położyć na folię kawałki jabłka.
6. Pieczemy ciasto 15 minut, po czym wyjmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Przepis na krem do tarty :
Poniżej podam Wam składniki na taką ilość kremu, którą pokryłam jedną dużą tartę i dwie małe tarteletki. Możecie na wyczucie składniki dopasowywać do Waszych potrzeb.
Potrzebujemy :
2 serki mascarpone 250 g
7 łyżeczek cukru pudru
7 łyżeczek śmietanki 30% do ciast i deserów
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w misce, robiąc to raczej energicznie bo mascarpone jest dość zbite i niezbyt łatwo zmieszać je z rzadką śmietanką. Jak lubicie bardzo słodki krem to dodajcie więcej cukru pudru.
I gotowe !
Na wystudzoną tartę wykładamy krem a na wierzch wsypujemy owoce granatu lub żurawinę pokrojoną na połówki, wcześniej zasypaną cukrem.
Smacznego :-)
Polubili:
olka29101996
Użytkownicy także przypinają: