Składniki: 1 łyżka oliwy 500 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana średnia cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 1/3 szklanki wody 300 g odsączonej, opłukanej czerwonej fasoli z puszki 4 duże pszenne tortille 1 szklanka grubo startego sera cheddar 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki ewentualnie kwaśna śmietana do dekoracji burito Oliwę rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione pomidory i fasolę. Wlewamy wodę. Dusimy około 15 minut, aż całość zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozkładamy równe porcje nadzienia na plackach tortilli. Zawijamy i dla pewności spinamy wykałaczką. Układamy tortille na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posypujemy serem i sproszkowaną papryką. Pieczemy około 10 minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane śmietaną.
Użytkownicy także przypinają: