Składniki na blachę 28 x 40 cm:
Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody
Masa serowa
500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
kates20
Robiłam, wyszlo pyszne, tylko do ciemnego ciasta dodalam więcej mąki i nie wykorzystalam calej masy serowej, bo chcialam mieć ladną kratkę.. Ser się nie zapadł. :)
bunia888
wygl?da ekstra napewno zrobi? ale skoro ser sie zapad to zrobi? na cie?cie z ciasta fale dunae
Michiyo
Tak jak ktoś wcześniej powiedział, wystarczy więcej mąki do ciasta :) I osobiście preferuję ser zwykły w kostce, wychodzi lepszy, bo już kiedyś robiłam coś podobnego o nazwie "cielak" :)
koldzia93
a wiecie co zrobić żeby masa serowa się nie zapadała? dodać rozpuszczonej,zimnej galaretki do sera. mega pomaga. Ja z mamą robimy tak w serniku z herbatnikami :)
MODAiURODA
na pewno zrobię :3
armagedon1333
super
superbasiek
zrobiłam wersję bez kakao, bo mam uczulenie... dałam więcej mąki, ... mistrzostwo :) Pozdrówki :)
MamaMani
a Może by tak najpierw podpiec spód a później dołożyć kolejne pasy masy ciemnej i jasnej ?
Bobbii
ciasto jest za luźne, żeby ser się utrzymał - nie wiem, czy to kwestia tego, że jest tak mało mąki :/
dollcia19
wiesz próbowałam najpierw zrobić masę serową z sera z wiaderka ( taki jak na sernik- tylko wzięłam część) ale wszystko zatonęło. Smak jest , wyglądu brak. Za drugim podejściem wzięłyśmy serki homo albo w smaku nie było to ;/ więc już nie wiem w czym tkwi problem :(
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.