Więcej zszywek z tablicy

SŁODKOŚCI

OZDOBY Z CZEKOLADY
Sernik Malina    Spód:  • 200 g ciastek kruchych • 2 łyżki masła  Masa serowa:  • 500 g tłustego twarogu • 500 g mascarpone • skórka starta z 1 cytryny • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 5 jajek • 2 żółtka     Mus malinowy:  • 800 g malin (mrożonych lub świeżych) • opakowanie cukru wanilinowego • 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa) • 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka • 100 g śmietanki 30% lub 36% (zimnej) • 6 łyżek cukru pudru  Dekoracja:  • np. świeże maliny, listki mięty • opcjonalnie polewa: 50 g białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki 30%   Potrzebna też będzie prostokątna forma o wymiarach 25 x 36 cm, np. z odpinaną obręczą.   Przygotowanie:  Spód: Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Twaróg zmielić w maszynce trzykrotnie lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji). Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mus malinowy: 500 g malin rozmrozić (resztę trzymać w zamrażarce), świeże opł...
ciasto bez pieczenia

Składniki
Krem
500 ml mleka
2 żółtka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
5 łyżek cukru
Pozostałe składniki
48 maślanych herbatników
4 banany
1 galaretka

Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i mieszamy bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko wraz ze składnikami i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń, który zestawiamy z palnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, ucieramy masło i powoli dodajemy do niego po jednej łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Herbatniki układamy w blaszce (po 16 na warstwę). Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i dwa banany. Gdy galaretka będzie tężeć, wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Rafaello bez pieczenia
Pyszne ciasto które zrobisz bez użycia piekarnika, szybkie, proste i bardzoooo pyszne.

Składniki:
2,5 szkl mleka
3 żółtka
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyki mąki ziemniaczanej
300 g masła
250 g wiórków kokosowych
ok 500 g herbatników

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie do powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej warstwę biszkoptów, na to warstwę kremu, znów biszkopty, krem i tak dalej. Na wierzchu ma być krem, który posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Smacznego!
Przekładaniec herbatnikowy Forma 32x21 cm:

400 g prostokątnych herbatników maślanych,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru,
600 g śmietany 30% słodkiej,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny
200 g masła

750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.

Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
ciasteczka mm pycha:P rurki oblane czekolada
Składniki na dwie blaszki ciastek:
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
1/ 8 łyżeczki soli
Po 60 g gorzkiej i białej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
rogaliki z budyniem

Cukier - 1 łyżka stołowa
Mąka pszenna - 0.5 kg
Margaryna miękka - 0.75 kostki
Mleko  Mleko
Mleko
Przepisy z Mleko
- 0.5 szklanki
Drożdże - 50 g
Jaja kurze - 1 sztuka
Żółtko jaja kurzego - 2 sztuki
Budyń mleczny waniliowy - 1 opakowanie
Czekolada mleczna - 1 szt

1. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i cukrem, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
3. Wyrośnięte drożdże dodajemy do przesianej mąki i posiekanej, miękkiej margaryny, żółtek i jajka.
4. Wygniatamy ciasto. W miarę potrzeby podsypujemy mąką.
5. Z przygotowanego ciasta odrywamy kulę wielkości pięści i rozwałkowujemy na placek grubości około 3mm.
6. Placek dzielimy na 8 części (tak jak w przypadku pizzy - nożem od środka).
7. Na końcu każdego kawałka wykładamy łyżeczkę (ewentualnie 3/4 łyżeczki) budyniu i zwijamy rogaliki.
8. Przygotowane ciastka wykładamy na wysmarowaną brytfannę i pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
9. Przygotowujemy polewę z czekolady i 4 łyżek wody (w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z wodą).
10. Upieczone rogaliki dekorujemy przygotowaną polewą.
Babeczki z budyniem i owocami

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
2 żółtka

Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Masa budyniowa:
ugotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem napełnić babeczki.
Udekorować owocami.
Życzę smacznego :)
Cytrynowiec z herbatnikami

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki na poncz:

1/2 szklanki letniej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru



Składniki na krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe

1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny

1 1/2 szklanki wody

2 żółtka

1 szklanka cukru

200 g masła



Składniki na piankę cytrynową:

600 ml śmietany kremówki (30%)

150 g serka mascarpone

2 opakowania galaretki cytrynowej



Składniki na polewę:

2 łyżki masła

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

21 herbatników



Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).

Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.

Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.

Następnie ga...
Czekoladowe ptasie mleczko
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego,
- 200 ml mleka (niepełna szklanka),
- 20 g żelatyny w torebkach
- 3 jajka,
- 150 g cukru kryształu (2/3 szklanki)
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego. Do utartych żółtek dodać serek homogenizowany, kakao i dokładnie wymieszać aż kakao rozpuści się. Do zimnego mleka dodać żelatynę, poczekać 10 min. aż spęcznieje, potem podgrzać, cały czas mieszając (nie gotować), poczekać aż troszkę przestygnie. Żelatynę dodać powoli do mieszaniny żółtek z serem i kakao. Cały czas energicznie mieszać. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z mieszaniną. Powstaje ok 1 litra ptasiego mleczka, którą wlewamy do półlitrowych porcyjek i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny do schłodzenia. Można kakao dodać jedynie do połowy porcji i wykonać zebrę, układając na biszkoptach lub ciemnym cieście.
"Banoffee – proste szybkie ciasto z bananami

Składniki
220 g herbatników pełnoziarnistych
3 banany
200 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
200 g słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
80 g masła
kakao do posypania
sok z cytryny
Wykonanie

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta, dodajemy do nich roztopione masło. Mieszanka powinna wyglądać jak mokry piasek. Dno oraz boki okrągłej formy o średnicy ok. 22 cm wylepiamy rozkruszonymi herbatnikami (jeśli jest zbyt sypka, dodajemy więcej masła). Tak przygotowany spód ciasta możemy podpiec przez 10 minut w 180ºC, nie jest to konieczne, jednak dzięki podpieczeniu ciasto będzie się mniej kruszyć przy krojeniu. Banany kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Spód ciasteczek polewamy masą kajmakową (inaczej masą krówkową lub własnoręcznie przygotowanym karmelem, np. jak w tym przepisie), układamy banany. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy stopniowo do serka mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany i posypujemy kakao. Wstawiamy na chwilę do lodówki."

Źródło kulinarne.info
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:

warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Drożdżówki z serem i rodzynkami

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru
8 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 szczypta soli
Masa serowa:
20 dag serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 budyń śmietankowy
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy lub woda
dodatkowo:
rodzynki
Wykonanie;

Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera
Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią. 
Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami. 
Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.
Rolada kokosowa
 
Składniki:
 
300 g herbatników
 2 łyżeczki kakao
 120 g cukru
 150 g cukru pudru
 150 g masła
 150 g wiórków kokosowych
 


Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao i rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki). Wodę z cukrem wlać do herbatników i dodać łyżkę masła. Całość wyrobić na jednolitą plastyczną masę i odstawić pod przykryciem. Resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i wiórkami. Czarną masę rozwałkować na papierze w cienki prostokąt. Położyć białą masę na czarnej i zwinąć. Całość zawinąć w papier i włożyć na przynajmniej dwie godziny do lodówki.
Przepis na domowe pianki


    2 łyżki żelatyny
    szklanka wody ( niepełna, zalać wodą tak by zostało około 1,5cm do brzegu)
    szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    pół fiolki zapachu waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru pudru
Do miksera wsypujemy żelatynę, pół szklanki wody. Woda ma być zimna. I nastawiamy, niech się miksuje.

W tym samym czasie z cukru, miodu i resztki wody robimy syrop cukrowy podgrzewając mieszaninę powyższych składników aż zgęstnieje.

Gdy mikstura w mikserze zacznie przybierać białawą barwę i lekko zwiększy objętość możemy po trochu wlewać gorącego syropu cukrowego, następnie wlewamy zapach waniliowy.

Jak już dodamy do żelatyny cały syrop cukrowy i zapach, zostawiamy mikser, niech pracuje na średnich obrotach i miksuje nam piękną masę. Masa po około 15-20 minutach zacznie się powiększać.

 W tym czasie przygotowujemy pojemnik na marshmallow, ja użyłam okrągłej miski o średnicy 20 cm. Dno naczynia wysypujemy grubo cukrem pudrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

Gdy masa jest wystarczająco gęsta, przelewamy ją do naczynia i odstawiamy w temp. pokojowej do zastygnięcia. Może to potrwać od 4h-8h. 
Zastygniętą ogromną piankę mashmallow :) wyciągamy z formy, na dnie powinien zostać cukier puder. Nie pozbywamy się go! Ponieważ masę kroimy na mniejsze kawałki, kształt według uznania i obtaczamy je w cukrze pudrze.
Lekki torcik bananowy z pianką straciatella na zimno
Składniki( na tortownicę...
mniam..........
Ekspresowe ciasto kokosowe

Składniki:
2 paczki krakersów
kostka miękkiego masła
budyń śmietankowy
szklanka wiórków kokosowych
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru

Budyń wsypujemy do 125 mililitrów mleka i dokładnie mieszamy. Jeśli budyń jest bez cukru, dosypujemy go 3 łyżki. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Mieszamy, aż masa zabulgocze. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości formę do ciasta wykładamy krakersami. Masło przekładamy do miski, dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy, aż powstanie gładki krem (ręcznie, nie mikserem). Wykładamy krem na krakersy pozostawiając niewielką ilość do posmarowanie wierzchu ciasta. Wygładzamy krem i układamy drugą warstwę krakersów. Pozostałe krakersy zjadamy ;) . Smarujemy je resztą kremu i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest kolejnego dnia, gdy krakersy zmiękną i całe ciasto się przegryzie.
Ciasto biedronka
z kremem i galaretką truskawkową

Składniki:

6 jajek, białka i żółtka osobno
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g mąki ziemniaczanej
220 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.

Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość). 

Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki. 

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Krem maślano - budyniowy:

6 żółtek
100 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
250 g masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

Masło u...
Białe serniczki z truskawkami

Składniki, 12 sztuk:

•150 g ciasteczek owsianych
•500 g zmielonego twarogu
•1/2 - 3/4 szklanki cukru
•1 pełna łyżka mąki pszennej
•1 białko jajka
•6 truskawek


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane* pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodać aromaty**. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi
- 2 banany
- 0,5 kg truskawek 
- 1 jogurt grecki 400 g
- 2 łyżeczki cukru

Kiwi i banany obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Truskawki oszypułkować, dodać cukier i zmiksować niezbyt dokładnie.

Nakładać do szklanek: kiwi z bananem, warstwa jogurtu, mus truskawkowy. Ozdobić truskawkami.

Można posłodzić bardziej jak ktoś lubi słodkie musy.
Koktajl bananowy

 banan
 1 szklanka mleka (w zależności od tego ile porcji chcemy uzyskać możemy dodać więcej)
 1/3 szklanki posiekanych orzechów
 1/3 szklanki płatków owsianych
 łyżeczka miodu
 2 kostki gorzkiej czekolady

 Do blendera wlać mleko, suche składniki i miód. Wszystko zmiksować.

 Miód to naturalny słodzik. Zawiera nie wielkie ilości witaminy z grupy B w tym B1, B2, B6 i kwasu foliowego, jednak lepiej używać go zamiast cukru.
 Banany są źródłem witaminy C, błonnika oraz cukrów prostych, które dodają nam energii.
CIASTO SHREK
Biszkopt:

 

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1 szczypta soli     

 

Masa budyniowa:

 

* 900 ml zielonego soku Pysio 

* 3 budynie waniliowe bez cukru

 

Masa śmietanowa:

 

* 500 ml śmietanki 36% (kremówki)

* 2 galaretki agrestowe

* 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

* podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

* 1 galaretka agrestowa                

 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że ...
Mus czekoladowo - śmietankowy w herbatnikach

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.

Smacznego!
CIASTKA DIGESTIVE

Składniki (na 20-25 ciastek):
- 175 g mąki pełnoziarnistej,,
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- 3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2)
- 60 ml (4 łyżki) mleka

Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
 Wałkować je na grubość około 4-6 mm (najlepiej nie podsypując mąką lub tylko minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4-5 cm). Wyłożyć na lekko natłuszczoną blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180-190ºC. Studzić na kratce.
CIASTECZKA NIGELLI

Składniki (na ok. 30 ciastek):
- 300 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- 1 żołtko,
- 600 g mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- kawałki czekolady (opcjonalnie),
- jagody goji (opcjonalnie)

Wykonanie:
Masło roztopić  w rondelku i odstawić, żeby troszkę przestygło, Cukier wsypać do miski i zalać go lekko przestudzonym masłem i dobrze wymieszać. Dodać cukier waniliowy, oraz jajka i żółtko, po czym mieszać do uzyskania lekkiej i kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą i powoli dodawać do ciasta, składniki maja się tylko połączyć. Opcjonalnie dodać owoce goji, kawałki czekolady i przemieszać. Ja masę nabierałam małą łyżeczką, formowałam kulkę i kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym troszkę zgniatałam. Masę, która pozostała na następne tury pieczenia, najlepiej włożyć do lodówki i wyjmować, gdy będzie się robiło kolejną partię. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 15-17 minut, aż lekko zarumienią się na krawędziach.
Obserwuj użytkownika
madziulek88

madziulek88 od weronika111a

Dodane 8.10 o 9:46
Przypięte po raz pierwszy przez weronika111a
Przypnij Polub Komentuj
  901
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyże...

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyże...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry